Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja się tylko ciesze, że podnieśli tą normę, bo mam nadzieję dojechac do końca ciąży bez insuliny i to jest super
Bo niby nie przekraczam, a jeśli to 120 kilka, ale mam tą rezerwę do 140 i jest super
Ale fakt co ja zrobie jak będę chciała miec drugie dziecko to nie wiem, chyba się sto razy zastanowię -
Dostalam order od Wiolad... tak sie ciesze
Justice ja nieraz sobie odpuszcze tą ostatnią kolację jak zjem wiecej na pierwszą i nie widze roznicy z rana w cukrach. Ale wiesz jak jest, wypróbuj na sobie.
Tak sie podniecilam tym ze mi sie łożysko zestarzalo i ze juz moge wszystko ze zjadlam ta slodką buleczke z biedronki taką jakby ciasto francuskie w kratke wiecie o czym mowie. One tak pachną jak sie wchodzi mmm... cukier 137 po 40 min. Po godzinie 127. Łożysko mi cholera odmlodnialo w sekundzie heheheJustice lubi tę wiadomość
-
Kredka123 wrote:Dostalam order od Wiolad... tak sie ciesze
Justice ja nieraz sobie odpuszcze tą ostatnią kolację jak zjem wiecej na pierwszą i nie widze roznicy z rana w cukrach. Ale wiesz jak jest, wypróbuj na sobie.
Tak sie podniecilam tym ze mi sie łożysko zestarzalo i ze juz moge wszystko ze zjadlam ta slodką buleczke z biedronki taką jakby ciasto francuskie w kratke wiecie o czym mowie. One tak pachną jak sie wchodzi mmm... cukier 137 po 40 min. Po godzinie 127. Łożysko mi cholera odmlodnialo w sekundzie heheheJa też tak mam. Dobre cukry cały dzień, jestem happy, a następnego dnia napewniaku skok, ot tak dla przypomnienia, że mam cukrzycę
Mojej koleżance coś się dziś pomieszało, bo po donaldzie 100 a po jabłku 125. Nie rozumiem? Próbki podmieniła czy jak?Justice lubi tę wiadomość
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Justice wrote:Z tego co czytałam ostatnio na fejsie to podobno nawet zdrowe żarcie - te dozwolone może wywalać po 0,5 h i to podobno normalne:) Wazne jest, ze trzucha dziala i po godzinie jest jak ma być:)Na szczęście tego się nie mierzy:) Więc skoro Tobie Kredka pokazało 137 po tej bułeczce to był super wynik:)
Ja nie wiem czy dociagne bez insuliny ale co ma być to bedzie;) Kredka od 5 tc bez insuliny daje mi nadzieję, że może się udać... A jak się nie uda to trudno - ja robie co mogę, niczego nie olewam:)
Dokładnie każda z nas radzi sobie z cukrzycą po swojemu - ale żadna na naszym forum nie uważa, że to co ona robi jest najwłaściwsze a inne to są głupie bo robią inaczej... A to się niestety zdarza na fejsie:/
Ja też uważam, że każdy ma wyrzut wcześniej niż przed godziną, może nie wszystkim, ale ma, a ważne czy trzustka daje rade to zbić. Podobno cukier po godzinie jest najniebezpieczniejszy tak mi mówiła "pani dietetk" z fejsa. Jedno czego się dowiedziałamI dlatego on ma byc w normie. A i dodała, ze jakbyśmy miały mierzyć po 40 minutach to norma była by inna. Nie bez powodu na ogtt jest po godzinie do 180
I gdzieś też przeczytałam, że te nasze normy i tak są niskie, bo lekarze między słowami już po ciąży powiedzili dziewczynie, że musiała by mieć non stop cukry powyżej 180-200 żeby zaszkodzić dziecku, więc oni dobrze wiedzą wszystko tylko lepiej trzymać normy bo to po prostu zdrowiej, ale nawet 150 nie jest masakrą raz na jakiś czas. A i tak lepsze są te skoki np 160 niż niedocukrzenia po 40-50. To jest dużo groźniejsze
-
Dominika masz rację, że niedocukrzenia są bardziej szkodliwe, ale co do tych ponad normę to nie wiem. Jak wiecie ja w poprzedniej ciąży urodziłam bardzo duże dziecko. Krzywa idealna, na czczo ok, a dziecko gigant. Więc jak piszesz, że cukry ponad 180 tylko szkodzą to aż mam ciary na plecach. Jakim prawem ta cukrzyca może nie zostać wykryta? Jakim prawem ja nie wpadłam w śpiączkę cukrzycową? Naprawdę miałam dużo energii do samego końca. Nie suszyło mnie, nie byłam śpiąca. To już teraz prędzej odczuwam wszelkie skoki ponad 130. Więc ja nie wiem czy do końca szkodzą tylko te bardzo wysokie cukry. Może być tak, że pojedyncze skoki też bardzo szkodzą bo rozregulowują, a nie koniecznie cały czas podwyższony cukier
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Marzusiax myślę że każde notorycznie cukry powyżej tych 140 szkodza z reszta żadna z nas tego sprawdzać nie będzie
a ja tylko napisałam co lekarze mówią juz po porodzie, choć myślę że to i tak chodzi o pojedyncze skoki ponad te 140 a nie ciągle i to ponad 180 bo w to tak jak Tobie coś ciężko mi uwierzyć. Ale z drugiej strony kobiety bez cc tez rodza duże dzieciaczki wiec ja juz tego nie rozumiem do końca
-
A ja myślę ze z tym złym samopoczuciem przy wyższych cukrach (nie mówię 200 tylko tak nawet 150) to podświadomość. Gdybym nie wiedziała o cukrach to zwalilabym winę na ciśnienie, hormony, zmęczenie ciążowe. A tak to stres ze coś nie tak mierzenie i cukier wyższy. Nie wierzę ze bez ciazy kazda z nas nie n ajadla się czegoś po kokardke i było ok i jeszcze zadowolona byla, bez zadnych dokegliwosci. Teraz to po prostu stres i strach o dziecko2017 #1
2019 #2