X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ginka wyslala do diabetologa, a diabetolog powiedzial, ze niepotrzebnie wzielam luteine rano i na kolacje o 20-21 zjadlam szarlotke z mlekiem, co najprawdopodobniej zaburzylo mi wyniki. Dostalam skierowanie na ta hemoglobine i ona pokazuje cukry z ostatnich 3 miesiecy. No i u mnie wyszla taka jak u normalnego czlowieka.

Pani mowila, ze nie wysle mnie jeszcze raz na glukoze, bo szkoda dzidzie meczyc. Dala glukometr i mowila, zeby jesc co 2h i tyle. Mowila, zebym diety nie zmieniala za bardzo, bo u mnie tej cukrzycy nie ma raczej. Tylko zeby slodkie napoje wyrzucic z diety.

Poki co, to mam najnizsze cukry po jedzeniu w calej rodzinie... bo przeciez wszyscy ze mna mierza:p dobrze, ze mam zapas naklowaczy na rok ;P

• linka220 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Green ja też miałam tą hemoglobinę i mi nawet wyszła poniżej normy. A ile miałaś? Ja 4,1!

Ja dostałam receptę na paski, a glukometr dostałam za darmo w aptece, nawet moja teściowa prywatnie paski kupowała i dostała nowy za darmo z apteki...Oni mają obowiązek dać glukometr!!

Też przed zrobieniem krzywej wieczorem najadłam się rodzynek!!!!! teraz mam dobre cukry cały dzień tylko na czczo w granicach normy :)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • ania2071 Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie idę do diabetologa we wtorek i mam nadzieję, ze coś konkretnego mi powie, bo w tym szpitalu mnie zdenerwowali że szok. Przez 3 tygodnie kazali w ogóle nie mierzyć a potem przyjść na pobyt i zastosują dietkę i będą mierzyć. BEZSENS! A jak na co dzień będę miała za wysoki? Po diecie w szpitalu na pewno będzie niski. Ja na krzywa poszłam po 3 tyg. u teściów ze średnio zdrowymi i regularnymi posiłkami, w dodatku po tych 3 tygodniowych upałach gdzie moja aktywność fizyczna była baardzo ograniczona. I rano przed badaniem to mąż mnie pod same drzwi przychodni zawiózł, bo tak gorąco było. Może dlatego takie wyniki;/

f2w3pc0z30b8gt3t.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka mialam kontrole dziecko wazy juz 2500 wiec troche duzo pani mowila ze zbiera sie jej tluszczyk na brzuchu i robia pucolki... :-\ A przeciez trzymam diete widocznie ten cukier na czczo ma wplyw... Caly czas mam tak od 89 do 95 raz 89 raz 90 innego dnia 95 pozniej znow 92 i tak w kolko...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Linka mialam kontrole dziecko wazy juz 2500 wiec troche duzo pani mowila ze zbiera sie jej tluszczyk na brzuchu i robia pucolki... :-\ A przeciez trzymam diete widocznie ten cukier na czczo ma wplyw... Caly czas mam tak od 89 do 95 raz 89 raz 90 innego dnia 95 pozniej znow 92 i tak w kolko...

O kurcze no :/ ja mam takie same cukry na czczo wiesz... identyko... a nie dali Ci insuliny????? Ja mam kontrolę ale u mojej ginki we wtorek, ciekawe jak mój maluch, już się boję :/

Trzymaj się kochana i niskich cukrów ;)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dali bo do 95 pozwolili miec u mnie daja jak koło 100 sie kreca.. Ja u mojej ginki mam w srode wiec zobaczymy na jej sprzecie bo ma lepszy niz poradnia diabetologiczna... Termin usg zgrywa mi sie rowno z om i jak patrze w necie wymiary dziecka na ten tyd to sa w normie wiec zobaczymy moZE poprostu na byc pulchny noworodek bo ludzie bez cukrzycy tez rodza pulchne dzieci kolo 3700 gram...

linka220 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 30tyg+4 miala 1600 gram wg mojej ginki a w 34tyg+5 wedlug poradni miala juz 2500 wiec wydaje mi sie ze duzo przybrala przez 4 tyg... W sumie kumpeli mala w 30 tyg wazyla 1700 a urodzila się 3300 sprzet tez sie myli ale byle by zawyzal a nie zanizal...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w sumie to by było dziwne jakby dali insuline bo przez cala ciaze takie cukry mialam i nie dali to czemu by mieli dac na sam koniec...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka ja na 2 tyg przed krzywa cukrowa, zaczelam jesc slodycze, zeby przytyc, bo mi na forum uslyszalam, ze moze mi sie wydaje, ze jem duzo, a jem malo i w ogole za malo kalorii dostarczam. No ale przeciez skoro jedzac normalnie nie moglam przytyc, to zabralam sie za slodycze :P a hemoglobina wyszla 4,6 %, a srednia glukoza, nie wiem, czy dobrze pamietam, ale chyba 87. Wiec jak u normalnego, zdrowego czlowieka.

Mi glukometr dala pani diabetolog. Naklowacze i paski kupowalam w aptece. Na paski mam recepty.

Moja mala w 32t3d wazyla 1901 g. Rosnie, jak nalezy, nie jest za duza. A najlepsze jest to, ze wiekszosc slodkich mam mam dzieci nieduze, bo sie staraja i diete trzymaja, zdrowe jedzenie itp, itd. A mamy nieslodkie maja duze te dzieci w wiekszosci :P

Moje cukry na czczo sa bardzo dobre. Raz jedyny mialam 80 od 29 tc. A tak to raczej 74-76-78 no roznie, ale 80 nie przekraczam, co bym nie zjadla.

linka220 lubi tę wiadomość

• linka220 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, no pamiętam, że się bałaś tej wizyty po tygodniu, dlatego się pytałam o insulinę :) ale skoro masz dobrze to naprawdę EXTRA :) Tak trzymać, co do wagi to przecież w Twoim tygodniu to wcale nie jest za duża, zobaczysz co powie Tobie ginka.

Green, Ty kochana w ogóle nie jesteś słodką mamą ;) ale wiesz.... dietka nie zaszkodzi chociażby dla zdrowia co :) A jak jesteś "chudzielcem" to tylko się ciesz i nie przejmuj, taka Twoja uroda :) gorzej jest w drugą stronę ;)

Ja dzisiaj zjadłam LODA :) mniam, ciekawe jaka będzie reakcja :) chociaż po gorzkiej czekoladce cukier idealny :)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja urodzilam :D 22.08.2015r
    I iii opchalam sie snikersami :D :D a jutro jade na wielki tort smietankowy :D
    Cukier w normie :)
    A dzidzius a dzidzius malusi ale zdrowusi :) 2200 i 48 cm :)

Bergamota, ivuszka, Aguś26, apaczka, kapturnica, Dżuls, linka220, Kasiarzynka, .ona. lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska- gratulacje, wzięłaś nas z zaskoczenia z tą wiadomością. Cudnie że dzidzia zdrowa a wzrost i wagę nadrobi zobaczysz. Strasznie się cieszę. Jeszcze raz gratulacje :)

ceska lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska - gratulacje! Niech dzidziuś rośnie zdrowy!!! Ty kochana dochodź szybko do siebie :) :*

ceska lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • madzia2526 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie : cukier na czczo wyszedł mi 83 natomiast po 2h po śniadaniu 79. Czy to nie za duży spadek? Czy powinnam przejmować się dopiero gdy spadnie poniżej 70?

7a4ap07wpy0eq58n.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska gratulacje!!! Ja jutro ide do szpitala i może też jutro urodzę :))

ceska lubi tę wiadomość

201509057452.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia po 1h po sniadaniu w ciazy sie mierzy.. max 120 musi byc 1h po posilku

Dziekuje dziewczynki ale mialam radoche dzisiaj ! :)ivuszka szybkiego porodu jak u mnie ! :))

oar8skjod4lwslof.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już rozpakowana od 18.08 :-) z racji cukrzycy poród indukowany oksytocyna, urodziłam SN dzień po terminie z OM. Poród super, córcia 3530g, 55 cm. Póki co za bardzo nie mam kiedy sprawdzić swoich cukrów ale kilkakrotne pomiary są ok :-)

ceska, .ona. lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dziewczyny

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka220 wrote:

Green, Ty kochana w ogóle nie jesteś słodką mamą ;) ale wiesz.... dietka nie zaszkodzi chociażby dla zdrowia co :) A jak jesteś "chudzielcem" to tylko się ciesz i nie przejmuj, taka Twoja uroda :) gorzej jest w drugą stronę ;)

Ja dzisiaj zjadłam LODA :) mniam, ciekawe jaka będzie reakcja :) chociaż po gorzkiej czekoladce cukier idealny :)

Niby tak, ale mimo wszystko boje sie, ze po czyms moze mi skoczyc ten cukier. Najwiekszy mam po dzemach truskawkowych i z bialej porzeczki i to np calkiem wyeliminowalam - cukier po 1h nawet 118 byl. A poza tym u mnie dzemik=efekt przeczyszczajacy, to tym bardziej nie jem ;P ale po takim z czarnej porzeczki cukry sa ok i z jelitami tez ok ;P

a Ty jak po tym lodzie? Jaki cukier?

Gratuluje slodkim mamusiom dzieciaczkow :)
    A snikersy lubie i tez sobie pojem po porodzie ;D

• czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apaczka- jeszcze raz gratulacje <3

Ivuszka- powodzenia, szybkiego i bezbolesnego porodu

Mój wielki dzień jutro :) i się boję i się nie mogę doczekać :)

dxomcwa16q3sloop.png
‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ