Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMnie ginka wyslala do diabetologa, a diabetolog powiedzial, ze niepotrzebnie wzielam luteine rano i na kolacje o 20-21 zjadlam szarlotke z mlekiem, co najprawdopodobniej zaburzylo mi wyniki. Dostalam skierowanie na ta hemoglobine i ona pokazuje cukry z ostatnich 3 miesiecy. No i u mnie wyszla taka jak u normalnego czlowieka.
Pani mowila, ze nie wysle mnie jeszcze raz na glukoze, bo szkoda dzidzie meczyc. Dala glukometr i mowila, zeby jesc co 2h i tyle. Mowila, zebym diety nie zmieniala za bardzo, bo u mnie tej cukrzycy nie ma raczej. Tylko zeby slodkie napoje wyrzucic z diety.
Poki co, to mam najnizsze cukry po jedzeniu w calej rodzinie... bo przeciez wszyscy ze mna mierza:p dobrze, ze mam zapas naklowaczy na rok ;P -
Green ja też miałam tą hemoglobinę i mi nawet wyszła poniżej normy. A ile miałaś? Ja 4,1!
Ja dostałam receptę na paski, a glukometr dostałam za darmo w aptece, nawet moja teściowa prywatnie paski kupowała i dostała nowy za darmo z apteki...Oni mają obowiązek dać glukometr!!
Też przed zrobieniem krzywej wieczorem najadłam się rodzynek!!!!! teraz mam dobre cukry cały dzień tylko na czczo w granicach normy
-
Właśnie idę do diabetologa we wtorek i mam nadzieję, ze coś konkretnego mi powie, bo w tym szpitalu mnie zdenerwowali że szok. Przez 3 tygodnie kazali w ogóle nie mierzyć a potem przyjść na pobyt i zastosują dietkę i będą mierzyć. BEZSENS! A jak na co dzień będę miała za wysoki? Po diecie w szpitalu na pewno będzie niski. Ja na krzywa poszłam po 3 tyg. u teściów ze średnio zdrowymi i regularnymi posiłkami, w dodatku po tych 3 tygodniowych upałach gdzie moja aktywność fizyczna była baardzo ograniczona. I rano przed badaniem to mąż mnie pod same drzwi przychodni zawiózł, bo tak gorąco było. Może dlatego takie wyniki;/
-
Linka mialam kontrole dziecko wazy juz 2500 wiec troche duzo pani mowila ze zbiera sie jej tluszczyk na brzuchu i robia pucolki... A przeciez trzymam diete widocznie ten cukier na czczo ma wplyw... Caly czas mam tak od 89 do 95 raz 89 raz 90 innego dnia 95 pozniej znow 92 i tak w kolko...
-
Aguś26 wrote:Linka mialam kontrole dziecko wazy juz 2500 wiec troche duzo pani mowila ze zbiera sie jej tluszczyk na brzuchu i robia pucolki... A przeciez trzymam diete widocznie ten cukier na czczo ma wplyw... Caly czas mam tak od 89 do 95 raz 89 raz 90 innego dnia 95 pozniej znow 92 i tak w kolko...
O kurcze no ja mam takie same cukry na czczo wiesz... identyko... a nie dali Ci insuliny????? Ja mam kontrolę ale u mojej ginki we wtorek, ciekawe jak mój maluch, już się boję
Trzymaj się kochana i niskich cukrów
-
Nie dali bo do 95 pozwolili miec u mnie daja jak koło 100 sie kreca.. Ja u mojej ginki mam w srode wiec zobaczymy na jej sprzecie bo ma lepszy niz poradnia diabetologiczna... Termin usg zgrywa mi sie rowno z om i jak patrze w necie wymiary dziecka na ten tyd to sa w normie wiec zobaczymy moZE poprostu na byc pulchny noworodek bo ludzie bez cukrzycy tez rodza pulchne dzieci kolo 3700 gram...
linka220 lubi tę wiadomość
-
W 30tyg+4 miala 1600 gram wg mojej ginki a w 34tyg+5 wedlug poradni miala juz 2500 wiec wydaje mi sie ze duzo przybrala przez 4 tyg... W sumie kumpeli mala w 30 tyg wazyla 1700 a urodzila się 3300 sprzet tez sie myli ale byle by zawyzal a nie zanizal...
-
nick nieaktualnyLinka ja na 2 tyg przed krzywa cukrowa, zaczelam jesc slodycze, zeby przytyc, bo mi na forum uslyszalam, ze moze mi sie wydaje, ze jem duzo, a jem malo i w ogole za malo kalorii dostarczam. No ale przeciez skoro jedzac normalnie nie moglam przytyc, to zabralam sie za slodycze a hemoglobina wyszla 4,6 %, a srednia glukoza, nie wiem, czy dobrze pamietam, ale chyba 87. Wiec jak u normalnego, zdrowego czlowieka.
Mi glukometr dala pani diabetolog. Naklowacze i paski kupowalam w aptece. Na paski mam recepty.
Moja mala w 32t3d wazyla 1901 g. Rosnie, jak nalezy, nie jest za duza. A najlepsze jest to, ze wiekszosc slodkich mam mam dzieci nieduze, bo sie staraja i diete trzymaja, zdrowe jedzenie itp, itd. A mamy nieslodkie maja duze te dzieci w wiekszosci
Moje cukry na czczo sa bardzo dobre. Raz jedyny mialam 80 od 29 tc. A tak to raczej 74-76-78 no roznie, ale 80 nie przekraczam, co bym nie zjadla.linka220 lubi tę wiadomość
-
Aguś, no pamiętam, że się bałaś tej wizyty po tygodniu, dlatego się pytałam o insulinę ale skoro masz dobrze to naprawdę EXTRA Tak trzymać, co do wagi to przecież w Twoim tygodniu to wcale nie jest za duża, zobaczysz co powie Tobie ginka.
Green, Ty kochana w ogóle nie jesteś słodką mamą ale wiesz.... dietka nie zaszkodzi chociażby dla zdrowia co A jak jesteś "chudzielcem" to tylko się ciesz i nie przejmuj, taka Twoja uroda gorzej jest w drugą stronę
Ja dzisiaj zjadłam LODA mniam, ciekawe jaka będzie reakcja chociaż po gorzkiej czekoladce cukier idealny
-
A ja urodzilam 22.08.2015r
I iii opchalam sie snikersami a jutro jade na wielki tort smietankowy
Cukier w normie
A dzidzius a dzidzius malusi ale zdrowusi 2200 i 48 cmBergamota, ivuszka, Aguś26, apaczka, kapturnica, Dżuls, linka220, Kasiarzynka, .ona. lubią tę wiadomość
-
Ja też już rozpakowana od 18.08 z racji cukrzycy poród indukowany oksytocyna, urodziłam SN dzień po terminie z OM. Poród super, córcia 3530g, 55 cm. Póki co za bardzo nie mam kiedy sprawdzić swoich cukrów ale kilkakrotne pomiary są ok
ceska, .ona. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnylinka220 wrote:
Green, Ty kochana w ogóle nie jesteś słodką mamą ale wiesz.... dietka nie zaszkodzi chociażby dla zdrowia co A jak jesteś "chudzielcem" to tylko się ciesz i nie przejmuj, taka Twoja uroda gorzej jest w drugą stronę
Ja dzisiaj zjadłam LODA mniam, ciekawe jaka będzie reakcja chociaż po gorzkiej czekoladce cukier idealny
Niby tak, ale mimo wszystko boje sie, ze po czyms moze mi skoczyc ten cukier. Najwiekszy mam po dzemach truskawkowych i z bialej porzeczki i to np calkiem wyeliminowalam - cukier po 1h nawet 118 byl. A poza tym u mnie dzemik=efekt przeczyszczajacy, to tym bardziej nie jem ;P ale po takim z czarnej porzeczki cukry sa ok i z jelitami tez ok ;P
a Ty jak po tym lodzie? Jaki cukier?
Gratuluje slodkim mamusiom dzieciaczkow
A snikersy lubie i tez sobie pojem po porodzie