X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • ceska Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia niestety to oznacza nietolerancje - cukrzyce ciazowa
    Ginus cie skieruje do diabetologa odrzuc juz slodycze i jasne pieczywo bo wczesna ciaze masz zeby nie zaszkodzic

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tego wzgledu bede miala glukometr i czestsze wizyty u gina bardzo sie martwie a mozna pic wode smakowa czy tylko zwykla

• jacusianka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy to prawda, że wróciły poprzednie normy odnośnie cukrzycy ciążowej? czyli 100 na czczo a 140 po posiłku? Pytam, bo jena dziewczyna tak napisała na fb i sama ne wiem, a lekarza zapytam dopiero w poniedziałek.

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, najlepiej wodę zwykłą, zero słodyczy, ciemne pieczywo. Poczytaj sobie przykładowe menu na różnych stronach internetowych. Ja miałam podobny wynik, dostałam skierowanie do diabetologa, diabetolog przepisał mi paski i dostałam glukometr i muszę mierzyć 4 razy dziennie cukier. Ponieważ u mnie po wprowadzeniu diety mam w miarę cukier w normie, nie muszę przyjmować insuliny na razie ufff :) Wszystko do przeżycia, a dieta ma swoje plusy....waga staje w miejscu (mniej do zrzucania po ciąży)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba jedyne pocieszenie ze bedzie mniej tych kg w poniedzialek mam gina to wszystkiego sie dowiem :) Mam nadzieje ze potem cukry sie unormuja i nie bede miala insuliny

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, to naprawde nie koniec świata, ja juz druga ciążę mam z cukrzyca.
    Na początek przeczytaj sobie te zalecenia http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf

Nie pijemy wody smakoej, ani słodyczy, jasnej maki.
    Ważne abyś jadla 6-7 posiłków dziennie, ważne aby się nie glodzic

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie przez cukrzyce czestsze wizyty u gina i czestsze usg czy tak jak do tej pory? Wszystko dla dobra dzidzi jakos trzeba bedzie to przezyc :)

• czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia- ehh niestety tak jak dziewczyny piszą dołączasz do naszego grona słodkich mam. Ja ze względu na insulinę miałam częstsze wizyty u gina i dodatkowo u diabetologa oraz częstsze USG i KTG od 34 tc. Czasami dieta wystarczy żeby unormować cukry i tego Ci życzę, pamiętaj tylko żeby absolutnie się nie głodzić bo to złe dla Ciebie i Bąbla. Dużo wody (smakowa ma cukier), węglowodany złożone i jak najmniej przetworzone produkty. Powodzenia

dxomcwa16q3sloop.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie wizyty u gin jak dotychczas, ale co 2 tygodnie do diabetologa i raz w tygodniu na ktg, a od 35 tyg dwa razy w tygodniu ktg

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie juz fajnie jestescie na koncowce :) Ja uwielbiam jedzenie i nigdy nie myslalam ze nagle bede musiala przejsc na diete tym bardziej w ciazy ale czego sie nie robi dla malenstwa :)

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia26 wrote:
    Macie juz fajnie jestescie na koncowce :) Ja uwielbiam jedzenie i nigdy nie myslalam ze nagle bede musiala przejsc na diete tym bardziej w ciazy ale czego sie nie robi dla malenstwa :)
    Pomyśl inaczej - nie przytyjesz, a może nawet i zrzucisz parę kg i po ciąży będzie Ci łatwiej wrócić do formy, o ile nawet nie beziesz wyglądać lepiej, niż przed :P

Laski, byłam dziś u gina prowadzącego. Okazało się, że młoda nie waży 2900, tylko 3300, łożysko nie jest Igo stopnia, tylko IIIgo i ze zwapnieniami, ciąża "aboslutnie donoszona", więc na następnej wizycie za tydzień mam dostać skierowanie do szpitala na 28.08 (skończony 37 tydzień), ale gin mówi, żeby robić wszystko, żeby przyśpieszyć poród i w ogóle nie musieć czekać do tego 37go tygodnia ... Także mam wrażenie, że jednak cukrzyca trochę przyśpieszyła pewne decyzje, bo pierwsza weresja była taka, że czekamy do 38go tygodnia. Cukry mam nadzwyczaj dobre i boję się, że to przez to łożysko.

linka220 lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej za chwile zobaczysz swoje malenstwo super :)

No pewnie zrzuci sie te pare kg bo dosyc sporo przybralam to bedzie z czego chociaz :):

• ceska Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia zobaczysz pierwszy tydzien bedzie z tych ciezkich, ale juz pozniej pojdzie z platka :)
    Nie ma tragediiii :)
    Bedziesz sexi mama jak urodzisz bez nadwagi a wyobraz sobie te kometarze po porodzie " a ty gdzie te dziecko nosilas" :)))

oar8skjod4lwslof.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia dasz radę, tak jak dziewczyny piszą poczatki sa najtrudniejsze ale później jest jak z górki :), ja od 16 tyg sie z nią bawie.
    Dżuls u mnie też bedzie szybciej rozwiazanie bo juz w pn mam sie zgłosić do szpitala także już nie długo bedziemy trzymać nasze maleństwa w ramionach :D

201509057452.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, przyszlam zobaczyc co u Was :)

Misia bedzie dobrze. Ja niestety zaczelam od drastycznej zmiany jedzenia -> chlebus z ziaren byl dla mnie tragiczny w skutkach ;p poza tym poki nie masz glukometru, to w sumie nie wiadomo na ile mozesz sobie pozwolic. Polecam chlebek sitkowy - dobry na zoladek, nie ma zgagi po nim, najadam sie nim i generalnie nie mam biegunek po nim, co bylo po ziarenkach :p a i przy moich problemach z zoladkiem sprawdza sie super ;)

Ja w diecie zmienilam kilka rzeczy, a mianowicie - pije tylko wode, czasem poslodze herbate (jak z cytryna pije) ale tylko plaska lyzeczka i cukrem trzcinowym, jem tez ten chlebek sitkowy glownie. Choc czasem jakis lakomczuch mi zezre i sie nie przyzna i jem wtedy to co jest. Ale cukry mam dobre.

Dzisiaj zjadlam na przed-obiad-drugie-sniadanie knopersa, trzy nalesniki z dzemem i kawe inke na mleku robiona. No i po 1h mialam 111. Ale to az wstyd mi bylo, ze takie cos zjadlam. Tylko jakas cholera wyjadla mi chleb wlasnie, a bylam glodna, wiec jakos tak to zjadlam..

Znalazlam takie normy "dla zdrowych":
    >> na czczo: 80-120mg%
    >> godzina po posiłku: do 180mg%
    >> dwie godziny po posiłku: do 160mg%
    >> przed posiłkiem: 80-135mg%

A mi pani gin mowila, ze po posilku dla cukrzykow do 140 jest nawet. Te normy sie co chwila ponoc zmieniaja.

• ania2071 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Poradźcie w mojej kwestii... Mianowicie, cukier na czczo 92, po obciążeniu (75 glukozy) 158. Od razu dostałam skierowanie do szpitala. I poszłam, nawkurzałam się ze SZOK! Bez żadnych badań, weryfikacji od razu dieta. No i na tej diecie cukier na czczo 72-74, po posiłkach około 90-95. Chyba trochę niski. Nie wiem czy nie przesadzili z tą dietą, jestem szczupła i cały czas byłam głodna. Oczywiście przy wypisie sprzeczne informacje. Powiedzieli że cukier dobry i ani glukometru nie dali, że nie trzeba się kłuć codziennie, ale pilnować diety. Ale do kontroli położyć się za 3 tygodnie to trzeba! Po cholerę!? Lepiej chyba kontrolować w domu cukier. Jeden lekarz mówi przychodzić, drugi nie, jeden iść do diabetologa, drugi nie, jeden mierzyć cukier, drugi nie! Nie dostała żadnych konkretnych informacji a nie uśmiecha mi się co 3 tygodnie chodzić do szpitala na 3 dni, bo chodzę jeszcze do hematologa, endokrynologa i cały czas biegam po lekarzach:( A wg nich z dzidzią jest wszystko ok:)
    DORADŹCIE!!! :(

f2w3pc0z30b8gt3t.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls ale masz SUPERRRR :D Trzymam kciuki i daj znać, jak będziecie PO :)

Aguś co tam u Ciebie?? Miałaś już kontrolę?? Daj znać co tam :)

ania2071 no nie wiem właśnie co lepiej, ja chyba bym wolała tak jak Ty, sprawdzić i z głowy, a te codzienne nakłuwanie 4x glukometrem co pokazuje różne wyniki, i te diety itp to wiesz....też nie jest za ciekawe....
    Ja jak miałam krzywą badaną, to na czczo dobrze, po godzinie dobrze, a po dwóch zamiast spaść mi cukier to wzrósł do 167 (norma do 140). Dostałam skierowanie do diabetologa, do którego dostałam się po 3 tygodniach...dopiero zaczęłam pomiary...tak że nie jest u Ciebie aż tak źle, od razu masz za sobą, sprawdzone w szpitalu i z głowy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 17:03

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • ania2071 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tak średnio z głowy, bo wolę iść co 2 tygodnie do diabetologa niż koczować w szpitalu:(

f2w3pc0z30b8gt3t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania mi tez po 2h wyszlo 158.
    Podobno teraz sa normy do 155. Mialas robiona hemoglobine glikowana? Zrob dla spokojnosci.

Szkoda, ze nie dali Ci glukometru. Ja mimo, ze jem praktycznie wszystko, to i tak wole mierzyc i miec spokojna glowe, ze cukier mi nie skacze. To taka psychiczna wygoda. Jakby paski byly tansze to mierzylabym co 30 minut xD

• ania2071 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green A co ta hemoglobina wskazuje? Nie miałam robionej. Ale Ty nie musisz chodzić na pobyty w szpitalu? Załatwiłam sobie już glukometr, bo tak mnie wkurzyli. Buce jedne.... I na razie ok.

f2w3pc0z30b8gt3t.png
‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ