X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    A ja urodzilam :D 22.08.2015r
    I iii opchalam sie snikersami :D :D a jutro jade na wielki tort smietankowy :D
    Cukier w normie :)
    A dzidzius a dzidzius malusi ale zdrowusi :) 2200 i 48 cm :)

kochana gratulacjeeeeeeeeeeeee !!!! :)

ceska, .ona. lubią tę wiadomość

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    Niby tak, ale mimo wszystko boje sie, ze po czyms moze mi skoczyc ten cukier. Najwiekszy mam po dzemach truskawkowych i z bialej porzeczki i to np calkiem wyeliminowalam - cukier po 1h nawet 118 byl. A poza tym u mnie dzemik=efekt przeczyszczajacy, to tym bardziej nie jem ;P ale po takim z czarnej porzeczki cukry sa ok i z jelitami tez ok ;P

a Ty jak po tym lodzie? Jaki cukier?

Gratuluje slodkim mamusiom dzieciaczkow :)
    A snikersy lubie i tez sobie pojem po porodzie ;D

Cukier w normie po lodach :) uffff po podwieczorku bez lodów dzień wcześniej 104, a z lodami 111 :)

Ja też uwielbiam snickersy, już nie mogę się doczekać, aż bez żadnych wyrzutów sumienia zjem sobie z kawką EHHHH :) Ale to jak przestanę chyba karmić piersią

Aguś26, ceska lubią tę wiadomość

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Ja też już rozpakowana od 18.08 :-) z racji cukrzycy poród indukowany oksytocyna, urodziłam SN dzień po terminie z OM. Poród super, córcia 3530g, 55 cm. Póki co za bardzo nie mam kiedy sprawdzić swoich cukrów ale kilkakrotne pomiary są ok :-)

Gratulacje! :)

Jak to jest w szpitalu jeśli chodzi o posilki i pomiary? Nagle jemy wszystko normalnie? Kompletnie nie mam pojęcia, my rozpakowujemy się w przyszłym tygodniu :).
    I jak z jedzeniem po porodzie? Rozumiem, ze nie jestes juz na diecie cukrzycowej?
    Jej, to takie nierealne mi sie wydaje, ze sobie mozna pozwolic nagle na jakis batonik ;).

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona ja na karowej, jak bylam w pierwszym porodzie, otrzymałam dietę dla cukrzyków. Z zaleceniem mierzenia cukrów jak w ciazy, pozniej mialam stopniowo przechodzić na normalna dietę w domu i kontrolować cukier, ale po porodzie, juz sladu nie bylo po cukrzycy, do teraz ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 18:46

.ona. lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak byłam na położnictwie to mogłam sobie wybrać dietę -zwykła czy cukrzycowa.Oczywiscie wybrałam cukrzycową :-) dawali więcej warzyw no i lepszy chleb ;-) powiem szczerze, że będąc w szpitalu nie miałam czasu mierzyć glikemii...a i teraz w domu często o tym nie pamiętam. W zleceniach mam ogtt po 8 tygodniach

.ona., ceska lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ewa13 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny mam takie pytanie na początku ciąży ważyłam 68 kg ale zdiagnozowano cukrzyce i schudłam na diecie do 64 kg teraz jestem w 32 tygodniu ciazy i przytyłam tylko 1 kg wyniki mam dobre mały wazył ostatnio na wizycie 1,6 tez dobrze ale ja się boję ze za mało tyje jestem na diecie I insulinie czy któraś tez tak miała z góry dziękuję

Będzie synek f2w3rjjg1dn3otbk.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa13 wrote:
    Cześć dziewczyny mam takie pytanie na początku ciąży ważyłam 68 kg ale zdiagnozowano cukrzyce i schudłam na diecie do 64 kg teraz jestem w 32 tygodniu ciazy i przytyłam tylko 1 kg wyniki mam dobre mały wazył ostatnio na wizycie 1,6 tez dobrze ale ja się boję ze za mało tyje jestem na diecie I insulinie czy któraś tez tak miała z góry dziękuję
    Ja w pierwszej ciąży też schudłam na diecie, mała urodziła się z wagą 3500 zdrowa, jak ryba.
    Teraz też schudłam i moja lekarka, która jest specem od ciąż cukrzycowych poiedziała, że mam jeść więcej, bo nie może tak być, że chudne. Więc jem więcej, małe porcje a częściej i faktycznie nie tracę na wadzę, ale waga stoi

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa13 wrote:
    Ja tak mialam :D
    1kg na plusie po porodzie jestem szczuplejsza niz bylam !
    Patrzcie ile plusow
    Mam sliczne zdrowe dziecko, nie mam cukrzycy, i zajebista figure juz 2 dni po porodzie - musze kupic mniejsze ciuchy :D
    I to tylko przez cukrzyce :D rewela moge nawet powiedziec polecam hehehe :D

oar8skjod4lwslof.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska ale Ci zazdroszczę kochanaaaaaaaa, ja też tak chcę, ja przez miesiąc kilo w plusie mimo diety :/

byłam dziś na badaniu krwi i zrobiłam sobie przy okazji glukozę na czcz i w normie 87 :) a mój glukometr pokazał 92, no ale i tak jeszcze nie jest źle :)

ceska lubi tę wiadomość

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa13 wrote:
    Ja w pierwszej ciąży miałam po porodzie bilans -10kg, a nie miałam nadwagi. Jeżeli wyniki masz ok, dziecko rośnie, to wszystko cacy. Na początku ciąży schudłam kilka kg, a potem waga stanęła na długie miesiące, aż do poroduc (Wyjściowo ok 70kg, całą ciążę 65, po porodzie 60). Dodam, że mój mały urodził się z wagą 4kg (61 cm) pod koniec 36go tygodnia, długi i chudziusieńki, nie był typowym cukrzycowym dzieckiem i tak zostało, zdrów jak ryba. Teraz mam insulinę i nie schudłam, mam 2 kg na plusie względem wagi z przed ciąży. Młoda tydzień temu ważyła 3300. Moim zdaniem wszystko u Ciebie ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 09:44

8pdp47e.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Dzisiaj miałam wizytę u swojej ginki. Prawdopodobnie ostatnią. Szyjka przygotowana do porodu, brak czopu i rozwarcie na pół centymetra :)
    A czop mi odszedł nawet nie wiem kiedy ale pytała się mnie czy przypadkiem ostatnio nie miewałam obfitszej wydzieliny, i faktycznie miałam, ale nie było to podbarwione krwią tylko takie gęste, mleczne, troszkę podobne jak mętny śluz płodny ;)
    Dzisiaj mnie oświeciła doktorka że te twardnienie brzucha za które brałam, że to mały się wypina to sprawka nie jego tylko stawia się macica. Synek ułożony ładnie główką w dole, gotowy do startu, brzuch opadnięty. Sprawdzała jak tam ma się pępowina i na szczęście nic nie wskazuje żeby była owinięta.
    Także w każdej chwili! Mam nadzieję tylko nie trafić na upały które ponoć nadchodzą do nas wielkimi krokami...

Cukry ok, odpuściły trochę zwłaszcza te na czczo z którymi ostatnio walczyłam. Utrzymują się na granicy 77-87.

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się melduje po wizycie wszystko dobrze tylko, ze jadac do domu wyczytalam z parametrow ze brzuszek 3 tyg jest mniejszy... Ginka nic nie mówiła... A wy co o tym sądzicie?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, a jak było na poprzednich usg? Jakiej wielkości był brzuszek?

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5 tyg temu byl w normie... Wszystko bylo w normie

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    A ja się melduje po wizycie wszystko dobrze tylko, ze jadac do domu wyczytalam z parametrow ze brzuszek 3 tyg jest mniejszy... Ginka nic nie mówiła... A wy co o tym sądzicie?
    ale o 3 tygodnie mniejszy od reszty pomiarów, czy od wieku ciąży? u mnie wszystkie wyniki są min. 2-3 tyg do przodu, a brzuch idzie równo z ciążą i rzeczywiście są te 3 tyg różnicy między pomiarami..

8pdp47e.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzuls reszta pomiarow zgrywa sie mniej wiecej terminami usg z om a brzuszek wg usg jest 3tyg mniejszy niz powinien byc wg om

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko sie pokrywa wymiarami om z usg a brzuszek jest 3 tyg mniejszy niz termin om i tym samym termin porodu mi sie przesuwa z 26.09(wg om i poprzednio wg usg) na 5.10 wg usg...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus bylam wczoraj na spotkaniu z polozna i wlasnie akurat mowila mi o pomiarach na usg.

U mnie przez dwa kolejne usg (co 4 tyg robie) brzuch odstawal o 2-3 tyg od OM, a nawet o 4 od np glowki. Ostatnio na usg wyszlo, ze brzuszek nadgonil i odstaje od OM tylko pare dni. Waga na 32+3 to 1901 g - w normie. Takze maluch nadgoni :)

Polozna mowila, ze dzidzia rosnie swoim wlasnym tempem. Nie ma co porownywac z innymi bobaskami. A terminy z usg sa mega zaklamane - kazala patrzec tylko na OM lub na termin z usg z 6 tygodnia ciazy. Takze na tym etapie, to dzidzia ma jeszcze czas na podjedzenie sobie i brzucholek na pewno urosnie :)

• nanu Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, jeżeli do tej pory wszystko było ok ja bym pewnie dla spokoju własnego sumienia poszła jeszcze raz na usg ale do innego lekarza na inny sprzęt. Może po prostu brzuszek był źle zmierzony i tyle. Ogólnie jeżeli brzuszek jest mniejszy od główki to może to wskazywać na problemy z łożyskiem i hipotrofię (ale wtedy zwykle brzuszek stopniowo coraz bardziej zwalnia rozwój i z każdym kolejnym badaniem powiększa się różnica w tygodniach ciąży między nim a główką). Ja jestem ciut wyczulona na taką różnicę brzuszka z główką, bo moje dzieci na każdym usg tak miały z tego względu, że u mnie w każdym ciąży łożysko coś nie do końca chce sprawnie pracować.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tydzien temu na innym usg bylo w normie... Ale u tej ginki tez zawsze bylo ok tylko nie wczoraj moze mala sie wiercila i zle zmierzyla

w4sqyx8dteqxq3vc.png
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ