Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
ceska wrote:A ja urodzilam 22.08.2015r
I iii opchalam sie snikersami a jutro jade na wielki tort smietankowy
Cukier w normie
A dzidzius a dzidzius malusi ale zdrowusi 2200 i 48 cm
kochana gratulacjeeeeeeeeeeeee !!!!ceska, .ona. lubią tę wiadomość
-
green wrote:Niby tak, ale mimo wszystko boje sie, ze po czyms moze mi skoczyc ten cukier. Najwiekszy mam po dzemach truskawkowych i z bialej porzeczki i to np calkiem wyeliminowalam - cukier po 1h nawet 118 byl. A poza tym u mnie dzemik=efekt przeczyszczajacy, to tym bardziej nie jem ;P ale po takim z czarnej porzeczki cukry sa ok i z jelitami tez ok ;P
a Ty jak po tym lodzie? Jaki cukier?
Gratuluje slodkim mamusiom dzieciaczkow
A snikersy lubie i tez sobie pojem po porodzie
Cukier w normie po lodach uffff po podwieczorku bez lodów dzień wcześniej 104, a z lodami 111
Ja też uwielbiam snickersy, już nie mogę się doczekać, aż bez żadnych wyrzutów sumienia zjem sobie z kawką EHHHH Ale to jak przestanę chyba karmić piersią
Aguś26, ceska lubią tę wiadomość
-
apaczka wrote:Ja też już rozpakowana od 18.08 z racji cukrzycy poród indukowany oksytocyna, urodziłam SN dzień po terminie z OM. Poród super, córcia 3530g, 55 cm. Póki co za bardzo nie mam kiedy sprawdzić swoich cukrów ale kilkakrotne pomiary są ok
Gratulacje!
Jak to jest w szpitalu jeśli chodzi o posilki i pomiary? Nagle jemy wszystko normalnie? Kompletnie nie mam pojęcia, my rozpakowujemy się w przyszłym tygodniu .
I jak z jedzeniem po porodzie? Rozumiem, ze nie jestes juz na diecie cukrzycowej?
Jej, to takie nierealne mi sie wydaje, ze sobie mozna pozwolic nagle na jakis batonik .
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Ona ja na karowej, jak bylam w pierwszym porodzie, otrzymałam dietę dla cukrzyków. Z zaleceniem mierzenia cukrów jak w ciazy, pozniej mialam stopniowo przechodzić na normalna dietę w domu i kontrolować cukier, ale po porodzie, juz sladu nie bylo po cukrzycy, do teraz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 18:46
.ona. lubi tę wiadomość
-
Ja jak byłam na położnictwie to mogłam sobie wybrać dietę -zwykła czy cukrzycowa.Oczywiscie wybrałam cukrzycową dawali więcej warzyw no i lepszy chleb powiem szczerze, że będąc w szpitalu nie miałam czasu mierzyć glikemii...a i teraz w domu często o tym nie pamiętam. W zleceniach mam ogtt po 8 tygodniach
.ona., ceska lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny mam takie pytanie na początku ciąży ważyłam 68 kg ale zdiagnozowano cukrzyce i schudłam na diecie do 64 kg teraz jestem w 32 tygodniu ciazy i przytyłam tylko 1 kg wyniki mam dobre mały wazył ostatnio na wizycie 1,6 tez dobrze ale ja się boję ze za mało tyje jestem na diecie I insulinie czy któraś tez tak miała z góry dziękuję
-
ewa13 wrote:Cześć dziewczyny mam takie pytanie na początku ciąży ważyłam 68 kg ale zdiagnozowano cukrzyce i schudłam na diecie do 64 kg teraz jestem w 32 tygodniu ciazy i przytyłam tylko 1 kg wyniki mam dobre mały wazył ostatnio na wizycie 1,6 tez dobrze ale ja się boję ze za mało tyje jestem na diecie I insulinie czy któraś tez tak miała z góry dziękuję
Teraz też schudłam i moja lekarka, która jest specem od ciąż cukrzycowych poiedziała, że mam jeść więcej, bo nie może tak być, że chudne. Więc jem więcej, małe porcje a częściej i faktycznie nie tracę na wadzę, ale waga stoi -
ewa13 wrote:Cześć dziewczyny mam takie pytanie na początku ciąży ważyłam 68 kg ale zdiagnozowano cukrzyce i schudłam na diecie do 64 kg teraz jestem w 32 tygodniu ciazy i przytyłam tylko 1 kg wyniki mam dobre mały wazył ostatnio na wizycie 1,6 tez dobrze ale ja się boję ze za mało tyje jestem na diecie I insulinie czy któraś tez tak miała z góry dziękuję
1kg na plusie po porodzie jestem szczuplejsza niz bylam !
Patrzcie ile plusow
Mam sliczne zdrowe dziecko, nie mam cukrzycy, i zajebista figure juz 2 dni po porodzie - musze kupic mniejsze ciuchy
I to tylko przez cukrzyce rewela moge nawet powiedziec polecam hehehe -
ceska ale Ci zazdroszczę kochanaaaaaaaa, ja też tak chcę, ja przez miesiąc kilo w plusie mimo diety
byłam dziś na badaniu krwi i zrobiłam sobie przy okazji glukozę na czcz i w normie 87 a mój glukometr pokazał 92, no ale i tak jeszcze nie jest źleceska lubi tę wiadomość
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 09:44
-
Hej!
Dzisiaj miałam wizytę u swojej ginki. Prawdopodobnie ostatnią. Szyjka przygotowana do porodu, brak czopu i rozwarcie na pół centymetra
A czop mi odszedł nawet nie wiem kiedy ale pytała się mnie czy przypadkiem ostatnio nie miewałam obfitszej wydzieliny, i faktycznie miałam, ale nie było to podbarwione krwią tylko takie gęste, mleczne, troszkę podobne jak mętny śluz płodny
Dzisiaj mnie oświeciła doktorka że te twardnienie brzucha za które brałam, że to mały się wypina to sprawka nie jego tylko stawia się macica. Synek ułożony ładnie główką w dole, gotowy do startu, brzuch opadnięty. Sprawdzała jak tam ma się pępowina i na szczęście nic nie wskazuje żeby była owinięta.
Także w każdej chwili! Mam nadzieję tylko nie trafić na upały które ponoć nadchodzą do nas wielkimi krokami...
Cukry ok, odpuściły trochę zwłaszcza te na czczo z którymi ostatnio walczyłam. Utrzymują się na granicy 77-87.
SYNEK FLORIAN
-
Aguś26 wrote:A ja się melduje po wizycie wszystko dobrze tylko, ze jadac do domu wyczytalam z parametrow ze brzuszek 3 tyg jest mniejszy... Ginka nic nie mówiła... A wy co o tym sądzicie?
-
nick nieaktualnyAgus bylam wczoraj na spotkaniu z polozna i wlasnie akurat mowila mi o pomiarach na usg.
U mnie przez dwa kolejne usg (co 4 tyg robie) brzuch odstawal o 2-3 tyg od OM, a nawet o 4 od np glowki. Ostatnio na usg wyszlo, ze brzuszek nadgonil i odstaje od OM tylko pare dni. Waga na 32+3 to 1901 g - w normie. Takze maluch nadgoni
Polozna mowila, ze dzidzia rosnie swoim wlasnym tempem. Nie ma co porownywac z innymi bobaskami. A terminy z usg sa mega zaklamane - kazala patrzec tylko na OM lub na termin z usg z 6 tygodnia ciazy. Takze na tym etapie, to dzidzia ma jeszcze czas na podjedzenie sobie i brzucholek na pewno urosnie -
Aguś, jeżeli do tej pory wszystko było ok ja bym pewnie dla spokoju własnego sumienia poszła jeszcze raz na usg ale do innego lekarza na inny sprzęt. Może po prostu brzuszek był źle zmierzony i tyle. Ogólnie jeżeli brzuszek jest mniejszy od główki to może to wskazywać na problemy z łożyskiem i hipotrofię (ale wtedy zwykle brzuszek stopniowo coraz bardziej zwalnia rozwój i z każdym kolejnym badaniem powiększa się różnica w tygodniach ciąży między nim a główką). Ja jestem ciut wyczulona na taką różnicę brzuszka z główką, bo moje dzieci na każdym usg tak miały z tego względu, że u mnie w każdym ciąży łożysko coś nie do końca chce sprawnie pracować.