X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dieta zeszlam najnizej na czczo do 86 a tak to sie trzymam w granicach 89-94 no ale mi diabetolog pozwolila miec do 95

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia2015 wrote:
    green, to mleko wypiłam bo nie chciałam mieć ketonów w moczu następnego dnia rano, a dostałam od siostry wytyczne co do diety cukrzycowej jakie ona miała i tam pisąło w przykładowym jadłospisie żeby przed snem na ostatnią kolację wypić pół szklanki mleka, wtedy nie będzie rano ketonów.
    Chleb mniej więcej mam sprawdzony, służy mi głównie chleb orkiszowy z dwóch piekarni i chleb ig z jednej. A gdzie kupię taki chlebek sitkowy?
    Czy samą dietą jestem w stanie doprowadzić do tego że z cukrów porannych 90-95 i takich w ciągu dnia między 90 a 120 zejdę do np 60-70 na czczo? Czy raczej dietą nie uda mi się to zrobić?
    Mi pani diabetolog mowila, zeby unikac mleka. Szczegolnie na 1 sniadanie i kolacje. Ale na 2 sniadanie juz mozna. Mowila, by wybierac raczej jogurty i produkty mleczne niz samo mleko. Takze moze sprobuj zamiast mleka, to jogurcik?

Chlebek sitkowy wszedzie kupisz :) tak jak orkiszowy, czy zytni - ja kupuje w Aldiku, ale w sklepach Spolem tez maja, w Stokrotkach i Leclercach tez :)

A czy dieta pomoze obnizyc cukier na czczo? To pytanie do lekarza - ja nie ogarniam az tak tego tematu :) jedynie moge na swoim przykladzie powiedziec co sie u mnie po czym dzieje :)

• .ona. Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Ja od razu przestałam mierzyć jak tyko urodziłam, bo w szpitalu kompletnie nie miałam na to czasu i myślałam o czym inną (no i pory posiłków też były przeróżne ;))

Ja miałam mierzyć tylko przez pierwszy tydzień po porodzie trzy razy dziennie (na czczo, po obiedzie i kolacji), a potem całkiem przestać mierzyć i w trzy miesiące po porodzie bez trzymania się jakiejkolwiek diety dla cukrzyków pójść na krzywą. W szpitalu tylko dwa razy pamiętałam zmierzyć cukier, a w domu to już w ogóle :P

Pocieszające. Przekonam się na własnej skórze już lada dzień ;).

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona :D ja tez nie trzymie juz diety dla cukrzykow , ale slodkie mi nie smakuje :p

.ona. lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska - zmieniaj suwaczek! ;) :D

Coś ucichło tu ostatnio...
    U mnie cisza, nadal w dwupaku chodzę.
    Cukry ok, właśnie piję kawę i zjadłam pół drożdżówki z makiem :D

Upały ustąpiły i całe szczęście! Miałam już po dziurki w nosie tego skwaru!

Miłego dnia!!!

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • emilka24 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja dzis odebralam wyniki i po 2h mam wynik 144. Czyli to juz cukrzyca?

bl9ce6yd14rf3b60.png
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 4 września 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy orientujecie się w jakim czasie po porodzie - w którym tygodniu - robi się krzywa cukrowa? Pozdrawiam słodkie mamusie!

6ed2ac46f5.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Issi, mi diabetolog kazała zrobić 3 miesiące po porodzie i tak zrobiłam. Poszłam po skierowanie jakoś dzień po tym jak synek skończył trzy miesiące i dzień później z rana pojechałam na krzywą.

• apaczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam zalecenia żeby krzywą zrobić 8 tygodni po porodzie.
    Ja też jestem bez diety, trzeba przyznać, że ani na pomiary, ani na trzymanie diety czasu brak

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 5 września 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny!
    Z diabetologiem swoim rozmawiałam bezpośrednio po porodzie i bylam w takiej euforii, ze...totalnie nie wiem co do mnie mówiła pani dr ;P

6ed2ac46f5.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny a ja wam się pochwale, że już od 27 sierpnia chodzę rozpakowana :) moja Marysia przyszła na swiat z wagą 2600 i 53 cm :).
    Cukry się normują i raczej można powiedzieć, że jem normalnie to samo co mąż :)

green, Smartunia, Aguś26, Bergamota, .ona. lubią tę wiadomość

201509057452.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka gratulacje :) duzo zdrowka dla Ciebie i Maluszka :) i nigdy wiecej zadnej cukrzycy :)

A co u Was ogolnie dziewczyny? Bergamota, Kasia, Agus??

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dobrze... Na czczo poki co ok nawet 81 mi raz pokazalo co dla mnie jest sukcesem a tak to 87 89 90 ... Oby tak do konca :-)

green lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Ivuszka - gratulacje :)

Też chciałabym się już rozpakować, ale niestety prócz bezbolesnego spinania (stawiania) się co chwilę brzucha (w nocy mnie wybudza) i od czasu do czasu sporej ilości wodnisto kremowego śluzu nic nie obserwuję :/

Cukry są ok :) odpuszczają chyba bo mogę sobie porządnie podjeść bez wyrzutów sumienia :) ;)

green lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie cukry ok, na początku z 2 jednostkami insuliny cukry na czczo były dalej powyżej 90, tak do 95, ale jak zwiększyłam do 3j to cukry ładnie między 80 a 90, a w ciągu dnia tak do 105. Dwa dni tylko odchorowywałam mały grzeszek w postaci paru kostek czekolady wieczorem, bo mi poszły lekko w górę ale już ok.
    Mi tam do rozpakowania daleko, u mnie dopiero 24tc.

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 12:06

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka to są dobre wyniki, które nie wskazują na cukrzycę. Jednak mimo wszystko poczekaj na wizytę u swojego lekarza prowadzącego :)

normy to:
    --> stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    --> stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    --> stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
    (źródło: http://cukrzyca.mp.pl/lista/show.html?id=104976)

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie w ciąży to zdrowy Maluszek i Mama :) - mimo wszystko! ;)

Pozdrawiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 21:27

Nadulka lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 12:06

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Pay Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Wpadłam się pochwalić że moja cukrzyca poszła w zapomnienie. Krzywą cukrową miałam zrobić po połogu, czyli 6 tygodni po porodzie i wyszło super.
    96 na czczo i 82 oraz 62 po godzinie i dwóch.

I dziewczyny najedzcie się warzyw, nabiału, orzechów... Miałam dość diety cukrzycowej a teraz przy karmieniu mam nową diete ;) Maluch reaguje bólem brzuszka na pomiory, ogórki, ser i inne. Mam nowe ograniczenia. Wszystko dla mego Szkraba.

Za to od porodu wcinam ciasta, herbatniki, szarlotke, banany - odbijam sobie ;) Pomyślcie że już niedługo i wy będziecie mogły zaserwować sobie coś słodkiego bez wyrzutów sumienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 15:23

Aguś26, .ona., Bergamota, green lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilka24 wrote:
    Hej dziewczyny :) ja dzis odebralam wyniki i po 2h mam wynik 144. Czyli to juz cukrzyca?

Ja miałam po 2h 143 i powiedziano, że to stan przedcukrzycowy.
    Wszystko zależy od lekarza, czy stosuje się wg nowych, czy starych norm.
    Mój uznawał stare normy, może i lepiej... Powiem szczerze, że przez całą ciążę miałam super wyniki, a pod koniec zaczęły bardziej skakać ponad normę, więc widocznie nie do końca ten mój 'niby w normie wynik' był jednak ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 20:02

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ