Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnykasia2015 wrote:green, to mleko wypiłam bo nie chciałam mieć ketonów w moczu następnego dnia rano, a dostałam od siostry wytyczne co do diety cukrzycowej jakie ona miała i tam pisąło w przykładowym jadłospisie żeby przed snem na ostatnią kolację wypić pół szklanki mleka, wtedy nie będzie rano ketonów.
Chleb mniej więcej mam sprawdzony, służy mi głównie chleb orkiszowy z dwóch piekarni i chleb ig z jednej. A gdzie kupię taki chlebek sitkowy?
Czy samą dietą jestem w stanie doprowadzić do tego że z cukrów porannych 90-95 i takich w ciągu dnia między 90 a 120 zejdę do np 60-70 na czczo? Czy raczej dietą nie uda mi się to zrobić?
Chlebek sitkowy wszedzie kupisz tak jak orkiszowy, czy zytni - ja kupuje w Aldiku, ale w sklepach Spolem tez maja, w Stokrotkach i Leclercach tez
A czy dieta pomoze obnizyc cukier na czczo? To pytanie do lekarza - ja nie ogarniam az tak tego tematu jedynie moge na swoim przykladzie powiedziec co sie u mnie po czym dzieje -
nanu wrote:Ja od razu przestałam mierzyć jak tyko urodziłam, bo w szpitalu kompletnie nie miałam na to czasu i myślałam o czym inną (no i pory posiłków też były przeróżne )
Ja miałam mierzyć tylko przez pierwszy tydzień po porodzie trzy razy dziennie (na czczo, po obiedzie i kolacji), a potem całkiem przestać mierzyć i w trzy miesiące po porodzie bez trzymania się jakiejkolwiek diety dla cukrzyków pójść na krzywą. W szpitalu tylko dwa razy pamiętałam zmierzyć cukier, a w domu to już w ogóle
Pocieszające. Przekonam się na własnej skórze już lada dzień .
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Ceska - zmieniaj suwaczek!
Coś ucichło tu ostatnio...
U mnie cisza, nadal w dwupaku chodzę.
Cukry ok, właśnie piję kawę i zjadłam pół drożdżówki z makiem
Upały ustąpiły i całe szczęście! Miałam już po dziurki w nosie tego skwaru!
Miłego dnia!!!SYNEK FLORIAN
-
Hejka dziewczyny a ja wam się pochwale, że już od 27 sierpnia chodzę rozpakowana moja Marysia przyszła na swiat z wagą 2600 i 53 cm .
Cukry się normują i raczej można powiedzieć, że jem normalnie to samo co mążgreen, Smartunia, Aguś26, Bergamota, .ona. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej!
Ivuszka - gratulacje
Też chciałabym się już rozpakować, ale niestety prócz bezbolesnego spinania (stawiania) się co chwilę brzucha (w nocy mnie wybudza) i od czasu do czasu sporej ilości wodnisto kremowego śluzu nic nie obserwuję
Cukry są ok odpuszczają chyba bo mogę sobie porządnie podjeść bez wyrzutów sumienia
green lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
nick nieaktualnyA u mnie cukry ok, na początku z 2 jednostkami insuliny cukry na czczo były dalej powyżej 90, tak do 95, ale jak zwiększyłam do 3j to cukry ładnie między 80 a 90, a w ciągu dnia tak do 105. Dwa dni tylko odchorowywałam mały grzeszek w postaci paru kostek czekolady wieczorem, bo mi poszły lekko w górę ale już ok.
Mi tam do rozpakowania daleko, u mnie dopiero 24tc. -
Nadulka to są dobre wyniki, które nie wskazują na cukrzycę. Jednak mimo wszystko poczekaj na wizytę u swojego lekarza prowadzącego
normy to:
--> stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
--> stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
--> stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
(źródło: http://cukrzyca.mp.pl/lista/show.html?id=104976)
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie w ciąży to zdrowy Maluszek i Mama - mimo wszystko!
PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 21:27
Nadulka lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
Cześć dziewczyny
Wpadłam się pochwalić że moja cukrzyca poszła w zapomnienie. Krzywą cukrową miałam zrobić po połogu, czyli 6 tygodni po porodzie i wyszło super.
96 na czczo i 82 oraz 62 po godzinie i dwóch.
I dziewczyny najedzcie się warzyw, nabiału, orzechów... Miałam dość diety cukrzycowej a teraz przy karmieniu mam nową diete Maluch reaguje bólem brzuszka na pomiory, ogórki, ser i inne. Mam nowe ograniczenia. Wszystko dla mego Szkraba.
Za to od porodu wcinam ciasta, herbatniki, szarlotke, banany - odbijam sobie Pomyślcie że już niedługo i wy będziecie mogły zaserwować sobie coś słodkiego bez wyrzutów sumienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 15:23
Aguś26, .ona., Bergamota, green lubią tę wiadomość
-
emilka24 wrote:Hej dziewczyny ja dzis odebralam wyniki i po 2h mam wynik 144. Czyli to juz cukrzyca?
Ja miałam po 2h 143 i powiedziano, że to stan przedcukrzycowy.
Wszystko zależy od lekarza, czy stosuje się wg nowych, czy starych norm.
Mój uznawał stare normy, może i lepiej... Powiem szczerze, że przez całą ciążę miałam super wyniki, a pod koniec zaczęły bardziej skakać ponad normę, więc widocznie nie do końca ten mój 'niby w normie wynik' był jednak ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 20:02
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka