X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dieta zeszlam najnizej na czczo do 86 a tak to sie trzymam w granicach 89-94 no ale mi diabetolog pozwolila miec do 95

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia2015 wrote:
    green, to mleko wypiłam bo nie chciałam mieć ketonów w moczu następnego dnia rano, a dostałam od siostry wytyczne co do diety cukrzycowej jakie ona miała i tam pisąło w przykładowym jadłospisie żeby przed snem na ostatnią kolację wypić pół szklanki mleka, wtedy nie będzie rano ketonów.
    Chleb mniej więcej mam sprawdzony, służy mi głównie chleb orkiszowy z dwóch piekarni i chleb ig z jednej. A gdzie kupię taki chlebek sitkowy?
    Czy samą dietą jestem w stanie doprowadzić do tego że z cukrów porannych 90-95 i takich w ciągu dnia między 90 a 120 zejdę do np 60-70 na czczo? Czy raczej dietą nie uda mi się to zrobić?
    Mi pani diabetolog mowila, zeby unikac mleka. Szczegolnie na 1 sniadanie i kolacje. Ale na 2 sniadanie juz mozna. Mowila, by wybierac raczej jogurty i produkty mleczne niz samo mleko. Takze moze sprobuj zamiast mleka, to jogurcik?

Chlebek sitkowy wszedzie kupisz :) tak jak orkiszowy, czy zytni - ja kupuje w Aldiku, ale w sklepach Spolem tez maja, w Stokrotkach i Leclercach tez :)

A czy dieta pomoze obnizyc cukier na czczo? To pytanie do lekarza - ja nie ogarniam az tak tego tematu :) jedynie moge na swoim przykladzie powiedziec co sie u mnie po czym dzieje :)

• .ona. Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Ja od razu przestałam mierzyć jak tyko urodziłam, bo w szpitalu kompletnie nie miałam na to czasu i myślałam o czym inną (no i pory posiłków też były przeróżne ;))

Ja miałam mierzyć tylko przez pierwszy tydzień po porodzie trzy razy dziennie (na czczo, po obiedzie i kolacji), a potem całkiem przestać mierzyć i w trzy miesiące po porodzie bez trzymania się jakiejkolwiek diety dla cukrzyków pójść na krzywą. W szpitalu tylko dwa razy pamiętałam zmierzyć cukier, a w domu to już w ogóle :P

Pocieszające. Przekonam się na własnej skórze już lada dzień ;).

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • ceska Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona :D ja tez nie trzymie juz diety dla cukrzykow , ale slodkie mi nie smakuje :p

.ona. lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska - zmieniaj suwaczek! ;) :D

Coś ucichło tu ostatnio...
    U mnie cisza, nadal w dwupaku chodzę.
    Cukry ok, właśnie piję kawę i zjadłam pół drożdżówki z makiem :D

Upały ustąpiły i całe szczęście! Miałam już po dziurki w nosie tego skwaru!

Miłego dnia!!!

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • emilka24 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja dzis odebralam wyniki i po 2h mam wynik 144. Czyli to juz cukrzyca?

bl9ce6yd14rf3b60.png
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 4 września 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy orientujecie się w jakim czasie po porodzie - w którym tygodniu - robi się krzywa cukrowa? Pozdrawiam słodkie mamusie!

6ed2ac46f5.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Issi, mi diabetolog kazała zrobić 3 miesiące po porodzie i tak zrobiłam. Poszłam po skierowanie jakoś dzień po tym jak synek skończył trzy miesiące i dzień później z rana pojechałam na krzywą.

• apaczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam zalecenia żeby krzywą zrobić 8 tygodni po porodzie.
    Ja też jestem bez diety, trzeba przyznać, że ani na pomiary, ani na trzymanie diety czasu brak

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 5 września 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny!
    Z diabetologiem swoim rozmawiałam bezpośrednio po porodzie i bylam w takiej euforii, ze...totalnie nie wiem co do mnie mówiła pani dr ;P

6ed2ac46f5.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny a ja wam się pochwale, że już od 27 sierpnia chodzę rozpakowana :) moja Marysia przyszła na swiat z wagą 2600 i 53 cm :).
    Cukry się normują i raczej można powiedzieć, że jem normalnie to samo co mąż :)

green, Smartunia, Aguś26, Bergamota, .ona. lubią tę wiadomość

201509057452.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka gratulacje :) duzo zdrowka dla Ciebie i Maluszka :) i nigdy wiecej zadnej cukrzycy :)

A co u Was ogolnie dziewczyny? Bergamota, Kasia, Agus??

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dobrze... Na czczo poki co ok nawet 81 mi raz pokazalo co dla mnie jest sukcesem a tak to 87 89 90 ... Oby tak do konca :-)

green lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Ivuszka - gratulacje :)

Też chciałabym się już rozpakować, ale niestety prócz bezbolesnego spinania (stawiania) się co chwilę brzucha (w nocy mnie wybudza) i od czasu do czasu sporej ilości wodnisto kremowego śluzu nic nie obserwuję :/

Cukry są ok :) odpuszczają chyba bo mogę sobie porządnie podjeść bez wyrzutów sumienia :) ;)

green lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie cukry ok, na początku z 2 jednostkami insuliny cukry na czczo były dalej powyżej 90, tak do 95, ale jak zwiększyłam do 3j to cukry ładnie między 80 a 90, a w ciągu dnia tak do 105. Dwa dni tylko odchorowywałam mały grzeszek w postaci paru kostek czekolady wieczorem, bo mi poszły lekko w górę ale już ok.
    Mi tam do rozpakowania daleko, u mnie dopiero 24tc.

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 12:06

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka to są dobre wyniki, które nie wskazują na cukrzycę. Jednak mimo wszystko poczekaj na wizytę u swojego lekarza prowadzącego :)

normy to:
    --> stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    --> stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    --> stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
    (źródło: http://cukrzyca.mp.pl/lista/show.html?id=104976)

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie w ciąży to zdrowy Maluszek i Mama :) - mimo wszystko! ;)

Pozdrawiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2015, 21:27

Nadulka lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 12:06

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Pay Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Wpadłam się pochwalić że moja cukrzyca poszła w zapomnienie. Krzywą cukrową miałam zrobić po połogu, czyli 6 tygodni po porodzie i wyszło super.
    96 na czczo i 82 oraz 62 po godzinie i dwóch.

I dziewczyny najedzcie się warzyw, nabiału, orzechów... Miałam dość diety cukrzycowej a teraz przy karmieniu mam nową diete ;) Maluch reaguje bólem brzuszka na pomiory, ogórki, ser i inne. Mam nowe ograniczenia. Wszystko dla mego Szkraba.

Za to od porodu wcinam ciasta, herbatniki, szarlotke, banany - odbijam sobie ;) Pomyślcie że już niedługo i wy będziecie mogły zaserwować sobie coś słodkiego bez wyrzutów sumienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 15:23

Aguś26, .ona., Bergamota, green lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 11 września 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilka24 wrote:
    Hej dziewczyny :) ja dzis odebralam wyniki i po 2h mam wynik 144. Czyli to juz cukrzyca?

Ja miałam po 2h 143 i powiedziano, że to stan przedcukrzycowy.
    Wszystko zależy od lekarza, czy stosuje się wg nowych, czy starych norm.
    Mój uznawał stare normy, może i lepiej... Powiem szczerze, że przez całą ciążę miałam super wyniki, a pod koniec zaczęły bardziej skakać ponad normę, więc widocznie nie do końca ten mój 'niby w normie wynik' był jednak ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 20:02

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ