Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyja rosół jadam zwykły ze zwykłym makaronem, cukru mi nie rusza. Słodycze to mały pikuś, gorsze jest np pieczywo. Nie każde ciemne jest polecane bo dużo chlebów jest farbowanych. U mnie osobiście sprawdza się chleb ig, orkiszowy, graham. Nawet jasne pieczywo zjem ale tylko na pierwsze lub drugie śniadanie, potem odpada. I uwaga tez na owoce, mleko. Trzeba testować, każdej co innego służy.
-
Hej! Melduję się że urodziłam 20 września o godzinie 10:50 na świat przyszedł nasz synek Florian! Ważył 3400g i mierzył 54cm.
Poród SN. Nie było łatwo bo ponad 12 godzin trwał poród, ale... CO TAM! Jestem najszczęśliwsza na świecie
Przez pierwszą dobę po porodzie ja i Synek mieliśmy robioną glikemię. Cukry w porządku. Ja mam zalecenie dalej kontynuować dietę, ale już tak nie restrykcyjnie i kontrolować się glukometrem co jakiś czas. Po 6 tygodniach badanie z obciążeniem.
Pozdrawiamy!!!aneczka1983 lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny postanowiłam dołączyć. Kilka dni temu diabetolog stwierdziła u mnie cukrzycę ciążową. Wynik testu glukozy to 96-128-121. Podobno u osob z gorszymi wynikami lekarz mówił, że jest ok a u mnie od razu stwierdził cukrzycę. Przyznam, że ciężko mi z tą dietą bo kocham słodkie. Od kilku dni mierzę cukier 4 razy dziennie(czasem więcej z ciekawosci) i tylko 2 razy mialam wynik powyzej normy po sniadaniu 128 i 123. Reszta zawsze ok. Zastanawiam się, czy diabetolog nie dmucha zbyt bardzo na zimne?
A wy co myślicie na ten temat ? -
Hej dziewczyny, ja na początku drogi stwierdzenia cukrzycy. 101-160. Nie jest to dobry wynik i martwię się. Ostatnio jest mi trudniej bo nie dogaduję się z mężem. Stresu mam dużo i często płaczę "ciężkimi" łzami. Ta wiadomość mnie dobiła. Mąż uważa że sama jestem sobie winna. Ja wszędzie czytam że na cukrzycę ciążową nie ma się w pływu ale nawet jeśli tak jest to i tak tracę już radość i wiarę. Wszystko jakoś z tą ciążą się układało a im bliżej końca tym bardziej widzę jak wszystko się sypie.
-
nick nieaktualnyannielica, a jakie masz na czczo wyniki? W nocy też mierzysz?
aneczka1983, nie mamy wpływu na cukrzycę ciążową. Chorują na nią zarówno te które lubią słodkie jak i te które na słodkie patrzeć nie mogą. Zapisz się do poradni diabetologicznej, tam CI na spokojnie wszystko wyjaśnią. Męża kopnij w tyłek i mu powiedz konkretnie żeby się zamknął bo stres tylko podnosi poziom cukru.aneczka1983 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasia mierzę też na czczo. Tylko raz na czczo miałam 91 (ale fakt zgrzeszyłam bo zjadłam przed snem serek i jabłko) ogólnie zawsze ok. 85 na czczo. W nocy nie mierzę bo nikt nie kazał. Sprawdzam tylko rano glukoze i ciała ketonowe w moczu i jest ok.
-
Ja przygodę z cukrzycą zaczęłam około 1,5 tygodnia temu. Na czczo miałam 85, a po 2h po obciążeniu glukozą 75g miałam 174. Diabetolog mówiła, że cukrzycę uznaje się od 153 po 2h.
Rozmawiałam dietetyczką to dala mi kilka rad, ale ja mam chyba jakąś łagodną tą cukrzycę bo odżywiam się w miarę normalnie i pomiary mam ok. Na czczo około 80-89, po posiłkach po 1h, po śniadaniu i obiedzie 80-124 (oczywiście zależy co zjem), po kolacji do 90.
Mi na przykład nie służy kupne pieczywo, a kiszona kapusta bardzo pomiary obniża.
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
nick nieaktualnyKasiakasia - też słyszałam o wyniku o którym mówiła Twoja diabetolog. U mnie po 2h 121 i moja stwierdziła cukrzyca. Z rana po sniadaniu zawsze mam ciutke wyzsze wyniki niż później. Może taka moja uroda, że rano mi cukier skacze a test glukozy też był rano...
-
Ja się do Was przyłączę. Po obciążeniu glukozą miałam następujące wyniki. Na czczo 75, po godzinie 166, po 2 godzinach 170. Dziś śmigam do diabetologa, bo mój ginekolog nie za dużo powiedział. Skierował mnie do poradni i tyle. Zmierzyłam z czystej ciekawości cukier po wczorajszej normalniej kolacji po godzinie miałam 103 po dwóch 102. A dziś na czczo 86. Póki co jadłam normalnie, zobaczymy co mi lekarka dziś powie.
-
Balbo, nie panikować, ale skontaktować się z lekarzem bo wyniki masz ciut ponad normę.
I tak jak pisze aneczka, to o tydzień więcej zdrówka, a jak cię wyśle do diabetologa to też nie wiadomo kiedy będziesz miała wizytę.
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
Hej,
Chciałam się tylko przywitać.
Jestem na razie przed wizytą u ginekologa ale już na mnie niecierpliwie czeka (w piątek mam wizytę) bo wyniki mam kiepskie. 160 i 181.... do piątku jeszcze kilka dni ale od niedzieli (wtedy poznałam swoje wyniki) ograniczam słodycze. Dla mnie to dziwna sprawa z tą cukrzycą bo od 10 lat nie słodzę herbaty czy kawy, nie pijam słodkich napoi, nie jadam chleba...
Jedynie teraz w ciąży hm, potrafiłam raz w tygodniu zjeść paczkę żelków kwaśnych bo za słodyczami jako tako nie przepadam. Tak teraz sobie przypomniałam że od początku ciąży codziennie na śniadanie jadam mleko z musli hm.... więcej grzechów nie pamiętam
-
nick nieaktualny
-
Rzeczywiście bardzo cukrzycowe te posiłki.
-
Cześć Dziewczyny!! Witam się niestety na tym wątku... Dzisiaj dowiedziałam się o cukrzycy
Moje wyniki:
glukoza na czczo: 91
po 1h: 201
po 2h: 157
Czy te wyniki są bardzo tragiczne??? Czy jestem skazana na insulinę? Jutro mam zapisać się do poradni diabetologicznej, nie wiem czego się spodziewać. Czy sama dieta może wystarczyć?
Powiedzcie jakie Wy miałyście wyniki i kiedy mierzycie cukier glukometrem (po jakim czasie od posiłku). Posiadam w domu urządzenie i chciałabym zacząć się kontrolować zanim trafię do poradni. -
annielica wrote:Z rana po sniadaniu zawsze mam ciutke wyzsze wyniki niż później. Może taka moja uroda, że rano mi cukier skacze a test glukozy też był rano...
Krzywą zawsze robi się rano bo musisz być na czczo, a w ciąży przecież nie wytrzymasz na czczo np do południa lub wieczora.
A ogólnie z rana jest wyższy cukier (czy też do pierwszego śniadania) bo z rana następuje wyrzut hormonów wytwarzanych przez łożysko a osłabiających pracę trzustki i przez to wytwarza ona mniej insuliny - ergo wyższy poziom cukru.
Widzę, że ostatnio dużo nowych dziewczyn dołączyło - powodzenia dla Was i nie wpadajcie w panikę. Ta dieta jest tylko na chwilę, da się opanować cukier a nawet jeśli trzeba będzie wprowadzić insulinę to nie jest to koniec świata - to pomoc dla Was i dla dziecka. -
myssss wrote:Cześć Dziewczyny!! Witam się niestety na tym wątku... Dzisiaj dowiedziałam się o cukrzycy
Moje wyniki:
glukoza na czczo: 91
po 1h: 201
po 2h: 157
Czy te wyniki są bardzo tragiczne??? Czy jestem skazana na insulinę? Jutro mam zapisać się do poradni diabetologicznej, nie wiem czego się spodziewać. Czy sama dieta może wystarczyć?
Powiedzcie jakie Wy miałyście wyniki i kiedy mierzycie cukier glukometrem (po jakim czasie od posiłku). Posiadam w domu urządzenie i chciałabym zacząć się kontrolować zanim trafię do poradni.
Mnie póki co udaje utrzymać się cukier na poziomie samą dietą, ale zobaczymy co los przyniesie dalej.
-
nick nieaktualnyMysss, do jakiegokolwiek diabetologa nie pójdziesz to i tak zaleci Ci najpierw przez jakieś dwa tygodnie trzymanie diety a potem oceni czy ogarniasz cukry czy insulina potrzebna. Wiele osób miało gorsze wyniki ale ogarnęło je tylko dietą. Mi niestety windowały na czczo i w nocy więc dostałam insulinę na noc.
Lekarka mi zaleciła mierzenie na czczo, oraz jedną godzinę po pierwszym śniadaniu, obiedzie i pierwszej kolacji. Do tego od czasu do czasu mierzyć w nocy między 2 a 4.