X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agi88 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny być może dołączę do Was w niedługim czasie na dobre, dzisiaj lekarz mnie trochę przeraził bo okazało się że moja kruszyna ma brzuszek za duży o 3 tygodnie w porównaniu do reszty ciała ;/ akurat teraz przyszedł czas na krzywą cukrzycową, mam ją zrobić jak najszybciej w szpitalu i dalej będzie orzekał. Kurcze strasznie się boję, pierwsza córka hipotrofik ,a druga hipertrofik. ze skrajności w skrajność :(

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • agi88 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodam że już waży 750g

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • Heathera Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam :)
    Chyba niestety też mam cukrzycę i do Was dołączę.
    Byłam dzisiaj na wizycie u gin i mierzyłam cukier na czczo. Wyszło 101. Strasznie się zestresowałam przed tym badaniem aż mi 2 razy musiała w palec kłuć bo krew nie chciała lecieć ale wątpię żeby ze stresu mi tak mocno podskoczyło ?
    W tej ciąży w ogóle ciągle mam ochotę na coś słodkiego, codziennie jem prawie ciągle coś na słodko jakiś serek, płatki z mlekiem, czekoladę, cukierki itd. więc może dlatego tak dużo tego cukru wyszło ?
    Za dwa tygodnie mam powtórzyć badania ale myślę żeby już teraz ograniczyć słodycze. W ogóle strasznie się stresuje jak poczytałam o tych wszystkich zagrożeniach gdy ma się tą cukrzycę :(
    W pierwszej ciąży miałam najpierw w badaniu na czczo 90, później przy kolejnej wizycie na czczo 81 a po wypiciu tego cukru 125 więc wszystko było ok.

dxomzbmhbfmviozz.png f2wlkqi151hokkn6.png 4b9ay2xy5p782exz.png
  • agi88 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zmierzyłam sobie dzisiaj cukier na czczo glukometerem od taty i wyszedł mi 119 więc lekarz ma chyba dobre podejrzenia, jestem zalamana ;/

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed i w ciąży praktycznie słodyczy nie jadłam, a cukrzycę ciążową mam. Więc to nie ma nic wspólnego. Fakt jadłam dużo owoców, a jak wiadomo to tez cukier. Teraz nadal jem owoce, ale zawsze do posiłku i wyniki mam dobre.

Jak pisałam wcześniej mi zdecydowanie nie służy kupne pieczywo, nie ważne z jakiej mąki. Mam to szczęście, że już od wielu lat sama piekę chleb na zakwasie, więc i z tym nie mam problemu. Tylko wcześniej sporadycznie zjadałam jakieś kupne bułki lub chleb (takie chrupiące jeszcze ciepłe, mniam), a teraz muszę całkowicie z tego zrezygnować.

Najgorzej jest mi utrzymać odstęp między ostatnim a pierwszym posiłkiem. Bo ja straszny śpioch jestem. Ostatni mam jeść o 22-giej a pierwszy o 8-mej max 8:30, a zazwyczaj jem koło 9-tej.

Generalnie to ta cukrzyca nie jest strasznym doświadczeniem, a ma tez swoje plusy. Nauczymy się regularnie jeść i za dużo nie przytyjemy. Mi diabetolog nie pozwoliła absolutnie schudnąć. A przez dwa i pół tygodnia nie przytyłam nic, zobaczymy jak będzie dalej. Dziecko wagowo ok.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystko zależy tez pewnie od tego z jaką waga się startuje. Ja wystartowałam ze sporą nadwaga i mi diabetolog powiedziała że nic się nie stanie jak schudnę bo dzidziuś i tak ma z czego czerpać.
    I ja potwierdzam, cukrzyca z zamiłowaniem do słodkiego zapewne nie ma nic wspólnego. Zresztą, to widać podczas diety, prędzej podniesie cukier chleb czy źle przyrządzony obiad niż kawałek czekolady.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11, jak pieczesz? Jak robisz zakwas do chleba? Ja piekłam dawniej pieczywo, ale na drożdżach, nigdy nie odważyłam się przyrządzić zakwasu.

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy zakwas dostałam od koleżanki. A potem to po rozrobieniu chleba odkłada się porcję jako zakwas, a z reszty piecze chleb i tak w kółko.
    Nie mam pojęcia jak zrobić zakwas od zera.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 21:07

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• myssss Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 01:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Dzisiaj trzeci dzień mojej diety i samoobserwacji :) Zastanawia mnie jedno... 1 h po obiedzie sprawdziłam poziom cukru i wyniósł 137, dosłownie po minucie sprawdziłam jeszcze raz i było 125, zaraz ponownie sprawdziłam i było 107 i ponownie i znowu 125... I teraz mam wątpliwości: czy mój glukometr wariuje (zaznaczam, że jest nowy i posiada nową baterię), czy takie wahania są normalne w ciągu paru minut?

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukometr ma swoja granice bledu. Nie mozna mierzyc co kilka min, bo wynik moze sie roznic. Mierz raz. Jesli wyjdzie duzo, to sprawdz za 30 min lub za kolejna godzine.

Moze miec tez znaczenie, z ktorej reki i ktorego palca byla badana krew. Zmienisz palec i reke i juz moze byc inny wynik :P

Generalnie diabetolog powiedzial mi, ze bron Boze mierzyc co 10-15 min ;)

A ja na razie jestem bez paskow.. skonczyly mi sie w szpitalu, nie chcieli mi wypisac recepty na nie, a wizyta u gina dopiero w sobote. Takze zyje w nieswiadomosci..

• .ona. Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Cześć Dziewczyny! Dzisiaj trzeci dzień mojej diety i samoobserwacji :) Zastanawia mnie jedno... 1 h po obiedzie sprawdziłam poziom cukru i wyniósł 137, dosłownie po minucie sprawdziłam jeszcze raz i było 125, zaraz ponownie sprawdziłam i było 107 i ponownie i znowu 125... I teraz mam wątpliwości: czy mój glukometr wariuje (zaznaczam, że jest nowy i posiada nową baterię), czy takie wahania są normalne w ciągu paru minut?

Ja raz miałam 190 (!), a 15 minut później 90 ;)
    I do dziś nie wiem czy naprawdę miałam taki poziom cukru, czy to jakiś błędny pomiar...

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • agi88 Ekspertka

Wysłany: 5 października 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny poradzcie byłąm dzisiaj na badaniu krzywej cukrowej, i wynik mam:
    na czczo w normie
    po 1 godzinie za wysoki
    po 2 godzianch w normie. jak mam rozumieć taki wynik??? dzięki za porady :)

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Ja raz miałam 190 (!), a 15 minut później 90 ;)
    I do dziś nie wiem czy naprawdę miałam taki poziom cukru, czy to jakiś błędny pomiar...
    Mnie dziś lekarz mówił, że glukometr też w 100 % nie jest dokładny. Ale nie chyba aż tak, jak różnica u Ciebie.
    agi88 wrote:
    dziewczyny poradzcie byłąm dzisiaj na badaniu krzywej cukrowej, i wynik mam:
    na czczo w normie
    po 1 godzinie za wysoki
    po 2 godzianch w normie. jak mam rozumieć taki wynik??? dzięki za porady :)
    Ja miałam na czczo dobry, po godzinie dobry, po 2 za wysoki dostałam skierowanie do poradni, jestem pod okiem diabetyka.

Mnie chyba najbardziej męczy to siedzenie i czekanie na ostatni posiłek i ranne wstawanie.

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Green a wypisuje ci ginekolog prywatny receptę na paski czy ginekolog na NFZ tylko może?

Wyniki miałam takie jak ty Kamila. 73, 103 a ostatni 150 :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 12:47

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:
    Green a wypisuje ci ginekolog prywatny receptę na paski czy ginekolog na NFZ tylko może?

Wyniki miałam takie jak ty Kamila. 73, 103 a ostatni 150 :/
    ale nie spełniasz warunków dla kobiet z cukrzycą.

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio?no jeszcze nie byłam na konsultacji.. I się zastanawiałam co mogę zrobić. Mnie się też wydaje że nie mam tej cukrzycy bo kiedyś zmierzyli mi w szpitalu cukier o 18:00 i w przeciagu ostatnich trzech godzin zjadlam drożdżowke, dwa kawałki ciasta i ryż z sosem słodko kwaśnym a wynik cukru wyszedł tylko 103...więc ten trzeci wynik to jakaś zagadka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 12:53

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w książeczce dla kobiet z cukrzycą mam napisane tak: U kobiet w ciąży diagnozuje się cukrzycę jeśli chociaż jeden wynik spełnia następujące kryteria:
    na czczo: od 92 do 125
    po 1 h: więcej niż 180
    po 2 godzinach: pomiędzy 152 a 199

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To kto wie czy mi lekarz nie będzie kazał drugiej krzywej robić. Dzięki ;)

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • *KasiaS* Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie też cukier trochę za wysoki, na czczo miałam 105. Moja gin dała mi już skierowanie na krzywą cukrową, mam zrobić do następnej wizyty. Szczerze, trochę się stresuję. Czy to już może oznaczać cukrzycę, czy mogę mieć nadzieję, że był to jednorazowy skok cukru?

15.04.2016 synek Filipek ❤️
    12.01.2018 Aniołek [*] 8 tc (cp) laparotomia, usunięty lewy jajowód
    31.03.2019 Bliźniaki [*][*] 12 tc poronienie zatrzymane

Ja: 33 lata
    kwas foliowy, wit. D3, jod, kwasy DHA, magnez
    TSH 0,596
    Prolaktyna 8,6
    Testosteron 0,39

On: 33 lata
    Cynk, selen, kwas foliowy, wit. D3

Nie jesteś wybrakowana. Nie zrobiłaś niczego złego. Jesteś silna, jesteś odważna i zawsze pozostaje nadzieja. – Ashley Williams
  • ewa13 Ekspertka

Wysłany: 7 października 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie czy wiecie może jak to jest z cukrzyca ciążowa do porodu czy można ją przenosić ogólnie jak to jest na porodowce jestem na insulinie .Z góry dziękuje za odpowiedź

Będzie synek f2w3rjjg1dn3otbk.png
‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ