X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • AniaKami Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadczczo w normie ale po 2h mialam 180, takze dosc sporo, mam nadcisnienie. Ale nie martwie sie, trzeba byc na diecie to jestem i dam rade:)
    Bo jak nie my to kto?:)))

16ud3e3kui6kcuib.png
    Oliwierek, nasz Aniołek Stróż.. *15.08.16[*]16.08.16 25+1tc Tesknimy!!!
    Aniołek 8t.c. ..13.12.2015 .... Na zawsze w serduszku ....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:15

AniaKami lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami, ja miałam nadciśnienie pod koniec pierwszej ciąży, wręcz gestozę, białkomocz, paskudne obrzęki, a ponieważ jestem otyła i zawsze mam to ciśnienie w górnej normie, to całą ciążę teraz mierzę codziennie. Od ok 30 tygodnia ciąży trochę mi wzrosło, 130/80 i ciut, ale nie dochodzę do 140/90 - tylko u lekarza skacze wyżej. Gin mówił, że póki nie dociągam do 150/100 w pomiarach domowych to nic mi na zbicie nie da, bo popsułabym sobie przepływy w łożysku.

A jakie Ty masz ciśnienie, jeśli możesz napisać, czy jakoś je leczysz? Miałaś już przed ciążą?

• AniaKami Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cisnienie czasami dobija mi do 140/90 ale biore dopegyt, ostatnio mam zwiekszona dawke z 3 do 4 na dobe i jest w normie. Z cisnieniem mialam problem przed pierwsza ciaza, pozniej bylo ok i w drugiej ciazy ciagle wysokie i dopegyt bralam. Dodatkowo biore acard 75mg raz dziennie w tej ciazy.

Gdzies wyczytalam ze nadcisnienie na wplyw na wyniki i przyswajalnosc glukozy ale nie wiem ile w tym prawdy.

Kg tez mam nadbagaz od jakiegos czasu.

16ud3e3kui6kcuib.png
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh dziś wyszły mi ketony w moczu...nic nie zmieniłam w sposobie zywienia a tydzień temu badałam mocz i 0 ketonów:( przypomnicie...co robic żeby zniknęły?
    wczoraj zjadłam
    śniadanie : jajko i kabanos, warzywa
    2 śniadanie: jabłko, garść orzechów, kanapka z masłem i warzywa
    obiad: poł woreczka kaszy gryczajen,filer z kurczaka, mizeria miseczka
    podwieczorek: dwie kanapki z masłem i serkiem kozim plus warzywa
    kolacja :kanapka z masłem i 3/4 szkalnki kefiru, warzywa
    Nie chudne, cukry od 5 dni książkowe.

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, a moze spalilas wiecej kalorii i stad te ketony. Ketony sa ze spalania tluszczu.
    Acha, a II kolacji tuz przed snem juz nie jesz? U mnie zwykle to pol malej bułki i pol szklanki mleka.

Ja juz ketonow nie mierze. Ostatnio robilam 2 razy morfologię w odstepie 3 tygodni, ketony wyszly sladowe, gin i diab widzieli te wyniki. Zdecydowanie nic nie chudne, wiec olewam te pomiary.

Ania, mi tez diab sugerowala dopegyt, ale decyzje zostawila ginowi. A on widzac moje wyniki pomiarow domowych powiedzial, ze na razie bez lekow. Pytal tez czy mnie glowa nie boli, czy nie mam zawrotow, obrzeków, robiłam wyniki pod katem zatrucia ciazowego, nic z tych rzeczy.

Ale na wizytach zawsze mam wysoki puls i cisnienie grubo przekroczone. W domu sprawdzam na 2 aparatach i jest dobrze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No duza roznica. Czymś sie podjarałas może ;)
    Ja mam 2 naramienne. Jeden z pompką ręczna, drugi pompuje sam. Ten dosłownie miażdzy ramię, bo nabija do ok 200. Na obu pokazuje mi cisnienie podobnie. Ale na co dzien uzywam tego z reczna pompką.

• AniaKami Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj rano badalam naramiennym automatycznym w domu i mialam 140/90 a pol godziny pozniej u poloznej 120/80 na takim zwyklym.
    Robilam w domu eksperymenty z cisnieniomierzami i te naramienne automatyczne lubia zawyzac wyniki tak o 10 jednostek:) najlepszy ten na stetoskop i nim staram sie mierzyc, ale widomo kazdy ma czasem lenia :)

16ud3e3kui6kcuib.png
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki diewczyny, dołożę jeszcze eden posiłek i zobaczę co i jak.

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Podczytuje Was na bieżąco (choć ostatnio nie za wiele produkujemy stron) ale czasu nie za dużo bo zabrałam się za pranie i prasowanie :) Mam ambitny plan być gotowa ze wszystkim do świąt :)

Ja mam diagnostic gold ale nigdy nie porównywałam go z niczym innym. Jak zawyża to ok bo i tak mieszcze się w normach. I na czczo też udało mi się ustabilizować cukier więc super :) W środę pewnie wybiorę się do diabetologa ale tylko po paski bo nic więcej od niej nie potrzebuje.

A ketonów paskami w domu nigdy nie mierzyłam. Mam badanie moczu i morfologię co 3 tyg i tylko raz wyszły mi ketony ale ani gin ani diabetolog się nie przejeły więc ja też nie będę :)

uwo9yx8db7dsv504.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No coś ostatnio mało produkujemy bo trochę z nas się rozpakowalo a inne juz o tym myślą np. Ja hihi :) szczerze to już mi się ciężko śpi wszystko boli ale jeszcze troszkę :) jeszcze teraz mam strachu bo mąż wyjeżdża w środę wraca w niedziele, ale nic nie wskazuje na poród zobaczymy :) a moje cukry chyba tez ok. Na czczo max 93 wiec spoko a po jedzeniu różnie ale do 140. Np. Zjadłam dziś to samo co wczoraj na kolacje czyli 2 kromki chleba z amarantusa i sałatka jarzynowa i wieczorem 102 a rano 138 :) cukry są laskawe wieczorem. Zrezygnowałam w większości z przekąski o 23 bo juz wtedy śpię ale na cukier na czczo to nie wpłynęło w moim przypadku :) a teraz pije kawkę i odpoczywam. Na okrągło bym spala :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:16

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice zamierzam zaciskac, ale szczerze nie sądzę by coś się zaczęło :) szyjka 4cm zero rozwarcia zero czegokolwiek brzuch wysoko wiec to chyba nie mój czas jeszcze :) a w ogóle to chciała bym mieć na te dni ostatnie kucharke bo tylko śpię i jem :)

Justice lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Dawno mnie nie było. Nie jestem w stanie nadrobić co u Was.

Sebastianek jest już z nami. 29 marca zrobili mi cc, bo już nie wytrzymywałam psychicznie. Maluszek jest zdrowy. Urodził się w 38tc+3dni z wagą 3030g, 50 cm długości. W szpitalu 11 razy pobierali badali mu cukier. Na szczęście wyszło ok. Ja mam w zaleceniach sprawdzać raz za jakiś czas czy nie mam przekroczeń i po pół roku krzywa cukrowa do powtórzenia. Nie wiem co akurat u mnie miało by dać to badanie, ale niech im tam będzie :) Od soboty jesteśmy w domku i uczymy się siebie. Całujemy Was bardzo mocno!!!

Justice, Wiolad, Dominika89, Elaria, Princesska, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:16

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax gratulacje :) tak myślałam że coś jest na rzeczy bo nic nie pisałaś :) ciesz się synkiem i dużo zdrówka dla Was :)

h4py1w9.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax gratulacje:) u nas tez miał być Sebastianek ale zmienilismy ostatecznie na Tomasza.

Dominika ja już w ogóle odpuściłam, na pewno nie jestem tak przewrażliwiona jak na początku ;) no i wczoraj zobaczyłam magiczne 136 po II kolacji o 21 wieczorem ;) za 15 minut było 110;) Dziś za to po rosole i ryzu z truskawkami mialam 124;)
    ale wrażenia to na mnie już nie robi....;)

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusia, gratuluję! Szybko wyszliście do domku :)
    Jak wspomnę swój pobyt w szpitalu, chyba ze 4 dni przed cesarką i tydzień z dzieckiem... to był psychicznie koszmar. Do szpitala szłam latem (upalne pierwsze dni września), wychodziłam jesienią (zimna druga połowa września).

‹‹ 1538 1539 1540 1541 1542 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ