Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiolad. Tylko 6 dni??? Moze suwaczki cos zle pokazują. Ja urodzilam 21.03 to wychodzi na to ze Ty 15go? Bo juz nie pamietam.
Nitka moj sie urodzil 60 dlugi, na starcie odpadly ciuszki na 56, teraz juz 68 są na styk. Tak sie zastanawiam czy on przystopuje czy juz po prostu bedzie duzy chlop. Pewnie roznie to bywa... -
Zorganizowana ja mierzylam godzinę po każdym posiłku. Dopiero na końcówce mierzylam po 3 głównych.
Kredka czyli dobrze pokazują. Kamil jest z 15.03
Kredka u mnie to samo z rozmiarem:-)
Jak narazie obydwoje jak na drożdżach mi rosną. Za tydzień Wojtek kończy 2 lata - wygląda na trzy i to takie solidne 3!!!! Ja 168, mój mąż 195, to i małych dzieci się nie spodziewam
Dobrze, ze to chłopcy, bo dziewczynki z takim wzrostem lekko by nie miały.
Elaria ucichla. Mam nadzieję, że u niej wszystko ok. -
Dziewczyny odebralam wyniki krzywej
Na czczo 92
Po 1h 200
Po 2h 160
Wizyte mam za 10 dni. Jak myslicie leciec szybko do diabetologa? Biore acard i heparyne czy to miec wplyw na cukier? Jestem zalamana((
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Natty. No cukrzyce masz ewidentnie ale bez paniki, wprowadz diete jak najszybciej, to najlepsze i w zasadzie jedyne co teraz mozesz zrobic. Jezeli masz taką mozliwosc to zacznij juz mierzyc cukier godzine po glownych posilkach i ma czczo. Glukometr dostaniesz w lazdej aptece. Spokojnie, nic sienie dzieje, cukrzyca ma sporo plusow, choc teraz pewnie ciezko Ci w to uwierzyc kiedys podziekujesz za diete w ciąży
Co do heparyny i acardu to sie nie znam i nie pomoge ale na pewno ktoras z dziewczyn bedzie wiedziala. Pozdrawiam. W razie jakichkolwiek pytan lub watpliwosci pisz smialo -
Tylko ze ja nigdy nue mialam problemow z cukrem. Jestem dosyc chuda. Nie jem soli, cukru malo, duzo warzyw i owocow. Teraz fakt malo sie ruszam ale przed ciaza bylam aktywna- fitnes. Czy lekarz zleci mi insuline? Ponoc acard i insulina sie wykluczaja. Zalamana jestem ciagle cos. Ciaza po in vitro potem zle krzepniecie krwi i heparyna a teraz cukrzycaStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
natty86 - nie martw się, z cukrzycą poradzisz sobie. Najważniejsze, że już masz dzieciątko w brzuszku:) Ogromne gratulacje
niech dzidzia rośnie. Wiadomo, że na początku jest szok, kolejna dolegliwość, ale naprawdę poradzisz sobie. Do czasu wizyty u diabetologa możesz już wprowadzić dietę. Wstawiam link do przykładowej: http://www.szpitalkarowa.pl/dieta-dla-ciezarnej-chorej-na-cukrzyce
Dostaniesz glukometr, paski i będziesz mierzyć cukry na czczo i po posiłkach. Po kilku dniach nauczyć się jakie jedzenie Ci służy i nie podnosi cukrów.natty85 lubi tę wiadomość
-
Natty ja tez jestem chuda, nikogo w rodzinie z cukrzycą nie mam, odzywiam sie dobrze ... a jednak
Niestety kolezanka cukrzyca nie wybiera, jak sie okazuje moze trafic na kazdego.
Widze ze juz wiele przeszlas i pewnie kazde odchylenie od normy Cie stresuje ale nie martw sie, nad cukrzycą akurat mozesz panowac i dzidzi nic nie bedzie. Potrzebujesz tylko czasu zeby nauczyc sie co mozesz jesc a co Ci nie sluzy. Juz z gory Ci powiem zebys na sniadanie odstawila wszelkie produkty mleczne, sery serki twarozki i tym podobne. Reszta jakos pojdzie. A co do insuliny to nie musisz jej miec, moze poradzisz sobie samą dietą. Wszystko wyjdzie w praniu .natty85 lubi tę wiadomość
-
Fakt serow jem duzo. Nie lubie wedlin
Czy moge poczekav tydzien na wizyte u gin? Czy lepiej szybciej pojsc do diabetologa?
Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Mam pierwsze pomiary, z tego co widzę nie jest najgorzej chyba:) same oceńcie: (mg/dl)
na czczo: 81
po śniadaniu: 115
po II śniadaniu 104
po obiedzie: 104
po podwieczorku: 102
po I kolacji: 98
po II kolacji: 100
Mam tez do Was pytanie w związku z obiadami, macie jakieś sprawdzone przepisy? Bo jeżeli chodzi o gotowanie to jestem cienka;) a teraz muszę to jakoś tak ogarnąć;)Będę wdzięczna za pomysły;)
-
Zorganizowana. Z prostszych dań robilam piersi w papirusie i tego kurczaka w woreczkach, proste tanie i szybkie. Do tego ryz albo ciemny albo basmati. Ziemniaki z wody tez mogą byc oby nie rozciapkane. Albo spagetti z ciemnym makaronem. Ja osobiscie jadlam obiady w miare normalne, tzn kotlety smazone, jakies pulpeciki, oby nie za duzo sosow. Ogolnie wystrzegaj sie gotowych sosow bo mają mase cukru. Kapusta pod każdą postacią jest ok. Czy to kapusniak czy bigos albo swieza. To na pewno obnizy Ci cukier. Na sniadanie proponuje jajka, rowniez pod każdą postacią oraz parówki to nasze sprawdzone patenty
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
Kredka tak pieknie to napisalas
normalnie ekspertka w dziedzinie cukrzycy
Zorganizowana do kazdego posilku obowiazkowo surowki i to polowa talerza ma bycmiesa duszone, gotowane. Jesli smazone to najlepiej bez pankerki i na oliwie badz patelni beztluszczowej. Choc tak na prawde na paczatku musisz sprawdzic na co mozesz sobie pozwolic bo kazda z nas miala inaczej. Pieczywo ciemne dobrze wplywalo na prawie kazda z biedronki 7 ziaren takie paczki. Mozesz jesc duzo jajek i tunczyka, robic salatki z tych produktow nawet z majonezem jajo obnizy cukier. Najgorsze sa rozgotowane warzywa wiec tego sie wystrzegaj. Ogolnie najlepiej wszystko al dente lacznie z ryzem, kasza.
Natty spokojnie bez paniki wprowadz sobie diete i wytrzymaj do wizyty i zobaczysz czy dostaniesz insuline to juz lerkarz zadecyduje, choc ja sadze ze po takoch wynikach dostanieszw sprawie lekow tez niepomoge nie mam pojecia jak wplywaja na siebie nawzajem. Nawet jesli dostaniesz insuline to sie niemartw ja cala ciaze bylam na insulinie zastrzyki niebola i ponagaja utrzymac cukrzyce w rydzach. Cukrzyca to takie cholerstwo ktore dopada osoby ktore jedza tone slodyczy, ale rowniez te ktore niejedza ich wcale i prowadza zdrowy tryb zycia.
jak bedziesz miala pytania pisz smialo napewno otrzymasz odp od ktorejs z nas a za jakis czas sama bedziesz udzielac rad
powodzenia 3mam kciuki za Was nowe sweet mamusie
-
Kiedy jest wprowadzana insulina ? Sa jakies normy ? Jakie powinnam miec wymiki na diecie aby nie dostac insuliny?Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Za 10 dni mam wizyte u gin. Jutro szukam diabetologa. Jak to wyglada? Dostaje glukometr i sprawdzam cukier? A przy insulinie tez mierze? Przed i po jedzeniu? Tyle mnie kodztowalo zajscie w ciaze a tetaz znowu ciagle cos
Czy mojemu dziecku moze to zaszkodzic??
Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤