X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 20 września 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, żaden ze mnie ekspert, może spróbuj 1 kromkę, a potem po 2 godzinach spróbuj na drugie dojeść więcej, jak się trochę metabolizm rozkręci. Mi służą takie chleby paczkowane z Kauflanda, takie niemieckie. Niby wiele chemii nie mają, ale nie ma to jak świeży chlebek...

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No próbowałam na pierwsze śniadanie 2 deski żytnie Sonko z serkiem a na główne śniadanie zestaw tradycyjny - 133.

Ale za to dziś całkiem nieźle. Aż się człowiekowi humor poprawia od razu :) Jak cukry wysokie - dół.

Sniadanie - 1,5 kr chl (żytni - dr Żurek )+ serek twarożkowy + warzywka + herbata (+krzątanina po domu) - 111
    obiad - 100 g kaszy jęczmiennej + gulasz (+bezruch na kanapie)- 118
    kolacja - 2 kr chl. z Ramą + jajeczica z 2 jaj bez tłuszczu z pt. ceramicznej - 89!

Oby tak zawsze było

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2017, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie po jajecznicy mam niskie cukry. Te z tak macie? Nie wiem jak rano.

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niskie nie, ale raczej normalne :) jem na sniadanie zwykle z 1 jajka i 1 bialka

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzisiajna czczo magiczne 100
    czy moze byc powodem wypicie szklanki wody z cytryna jakis czas przed badaniem???

pisałam smsy z moja diab i wizyta przyspieszona- w pon- ładnie określiła "do rozważenia insulina" buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. Ale mam jeszcze obserwowac w weekend cukry może sie opanują

zjadłam 20 gr kromke z szynką z kurczaka i mam 117 keidys moglam zjeśc dwie..... moze lepij jak ta insulina bedzie, sama nie wiem. Durne to grrrrrr

Z kuba zdiagnozowali mi cukrzyce w 34 tc mialam obciążenie glukoza w 28 i na czczo mialam 100 (!!) po 1h 190 po 2h 135 i diab gadał ze okej ( taki durny jakiś .......) ze na czczo nie ma tragedi po 1h nie jest ważne.... a ze glupia byłam to sluchałam. Okazało sie ze curkzyca jak w morde strzelił. a 135 po 2h bo w moim lab pobieraja 2h potem tzreba przejsc na szpital nie jest daleko ale trzeba isc wiec cukier spaliłam.... dopiero jak przy kontrolnym badaniu w 34 na czczo wyskoczył 130 okazało sie ze mam cukrzyce. Kuba na szczęście zdrowy jak ryba

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 08:26

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech... Jak trzeba to trzeba. Będziesz mogła sobie na więcej pozwolić. I tak długo wytrzymałaś :) ja czuję, że u mnie skończy się dobre na najbliższej wizycie 5.10. bo znowu rano 90 a ketony ++... Ja nie wiem co ja mam jeść i o której na ten ostatni posiłek... Ostatnio jadam sałatkę grecką z różnymi chlebami ewentualnie z jakimś dodatkiem i raz są te ketony raz nie ma i cukry różne. Mam trochę dosyć... Może jeszcze przetestuję więcej chleba ale za to z kiszoną kapustą?

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie wiem czy nocna ma sens o 4 mialam 85 :/ wiec w nocy jest okej
    Kazio a o ktorej jesz kolacje zwykle?

• Onna Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na szczęście stabilnie.
    Od dwóch tygodni rozkręcam się na kawie. Wytrzymałam jeden dzień bez mleka, teraz tylko kapkę. Bezlaktozowe to raczej kit. Ma laktazę, enzym, który rozkłada laktozę, czyli w teorii powinien ułatwiać jej wchłanianie. Poza tym jest ohydnie słodkie (to które próbowałam). Diab stwierdziła, że jak nie mam nietolerancji to jest bez sensu to bezlaktozowe.
    Wczoraj moja siostra wypatrzyła mleko migdałowe o prostym składzie (woda, migdały i trochę tapioki - niesłodzone. Ale też wstrętne i mi zwyczajnie kawy szkoda.
    Kawa ponoć zwiększa wrażliwość na insulinę (tym się motywuję pijąc drugą w ciągu dnia)

010ivfloqn8ak6av.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś diabetologa i też muszę z nią pogadać o cukrze na czczo. Dzis 90, czyli ledwo ledwo, a wszystko tak samo jak poprzedniego dnia jadłam na wieczór.
    Po śniadaniu tj. platkach na mleku (jeszcze mogę!:D) 116.

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, masz niższy cukier w nocy niż rano? I ketony?
    To znaczy chyba, że palisz tłuszcz/glikogen w nocy. Zazwyczaj dają insulinę, żeby zwiększyć posiłek na noc.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clarissa, może spacerek bezpośrednio po śniadaniu? Przed kupnem rowerka byłam prawie jak w filmie Barei: łykałam euthyrox, ubierałam się, robiłam śniadanie, zakładałam buty, jadłam (schodzi mi z 25 min) i leciałam na spacer z 30 min.
    Pięknie obniża cukier.
    Uważaj na lekkie pieczywo (Sonko). Ono ma wysoki indeks IG. Za to nie wyrzuca tak po wasie pełnoziarnistej (np z sezamem lub błonnikiem). To ostatnie to jednak ostatnia deska ratunku, diab się krzywią.

010ivfloqn8ak6av.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, to słabo z insuliną :(
    no ale trudno, nie poradzisz;
    pocieszę cię, że podobno te pistolety z insuliną sa dużo łatwiejsze w obsłudze niż normalne zastrzyki (biorę clexane, więc wiem jakie to nieprzyjemne); strzelasz prawie jak pistoletem dokłucia, tylko głębiej wchodzi

co do mlek wegańskich to podrzucam przepisy na domowe:
    http://dziecisawazne.pl/10-przepisow-na-domowe-mleka-roslinne/

dotychczas robiłam tylko owsiane i kokosowe, cukry po nich OK. owsianego tylko do kawy to bym nie użyła,

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak. Spacer i butelka wody może bardzo ładnie zbić cukier. Będzie to kłopotliwe, ale warto spróbować :) jak sie boję o cukoer, to chwytam 0.5l wody i ruszam sprzątać mieszkanie :)

Onna lubi tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wasa sport też jest OK

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, a jak działa nagranie suszarki? Ja mam taką, po której nie mam siana i trochę mi szkoda ją spalić na usypianie.
    A kombinacji na noc chleb - tłuszcz próbowałaś (orzechy, masło)?

010ivfloqn8ak6av.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sobie zawsze ustawiam wypady do Lidla zaraz po I śniadaniu :)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    Kazio, a jak działa nagranie suszarki? Ja mam taką, po której nie mam siana i trochę mi szkoda ją spalić na usypianie.

może zacznij od nagrań na youtube, jest tego cała masa; może się maluch nie kapnie, że to nie oryginał :)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, sprzątanie daje radę. Jak rozmrażałam zamrażarkę po śniadaniu (w sierpniu więc się spieszyłam), to miałam niższy cukier niż na czczo.

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    Amus, masz niższy cukier w nocy niż rano? I ketony?
    To znaczy chyba, że palisz tłuszcz/glikogen w nocy. Zazwyczaj dają insulinę, żeby zwiększyć posiłek na noc.
    Nie mam ketonow, a cukier zwykle mam taki sam jak o 4 w nocy roznica pare jednostek dzisiaj wypilam szklanke wody z cytryna. Obadam jak dzisiaj wyjdzie. Nie chce na noc insuliny :(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na czczo 95-ale w sumie to nic jeszcze nie znaczy, efekt insuliny zauwazałam po 3 dniach
    a 95 to nie 105, bo tak miewałam
    ketony nie wiem-dziś paski odbiorę
    synuś wyjątkowo później wstał (w końcu się wyspałam) i dopiero jestem po kawuni :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1641 1642 1643 1644 1645 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ