Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurczę, żaden ze mnie ekspert, może spróbuj 1 kromkę, a potem po 2 godzinach spróbuj na drugie dojeść więcej, jak się trochę metabolizm rozkręci. Mi służą takie chleby paczkowane z Kauflanda, takie niemieckie. Niby wiele chemii nie mają, ale nie ma to jak świeży chlebek...Turkaweczka
-
No próbowałam na pierwsze śniadanie 2 deski żytnie Sonko z serkiem a na główne śniadanie zestaw tradycyjny - 133.
Ale za to dziś całkiem nieźle. Aż się człowiekowi humor poprawia od razuJak cukry wysokie - dół.
Sniadanie - 1,5 kr chl (żytni - dr Żurek )+ serek twarożkowy + warzywka + herbata (+krzątanina po domu) - 111
obiad - 100 g kaszy jęczmiennej + gulasz (+bezruch na kanapie)- 118
kolacja - 2 kr chl. z Ramą + jajeczica z 2 jaj bez tłuszczu z pt. ceramicznej - 89!
Oby tak zawsze byłohttps://www.maluchy.pl/li-73185.png -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnydzisiajna czczo magiczne 100
czy moze byc powodem wypicie szklanki wody z cytryna jakis czas przed badaniem???
pisałam smsy z moja diab i wizyta przyspieszona- w pon- ładnie określiła "do rozważenia insulina" buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. Ale mam jeszcze obserwowac w weekend cukry może sie opanują
zjadłam 20 gr kromke z szynką z kurczaka i mam 117 keidys moglam zjeśc dwie..... moze lepij jak ta insulina bedzie, sama nie wiem. Durne to grrrrrr
Z kuba zdiagnozowali mi cukrzyce w 34 tc mialam obciążenie glukoza w 28 i na czczo mialam 100 (!!) po 1h 190 po 2h 135 i diab gadał ze okej ( taki durny jakiś .......) ze na czczo nie ma tragedi po 1h nie jest ważne.... a ze glupia byłam to sluchałam. Okazało sie ze curkzyca jak w morde strzelił. a 135 po 2h bo w moim lab pobieraja 2h potem tzreba przejsc na szpital nie jest daleko ale trzeba isc wiec cukier spaliłam.... dopiero jak przy kontrolnym badaniu w 34 na czczo wyskoczył 130 okazało sie ze mam cukrzyce. Kuba na szczęście zdrowy jak rybaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 08:26
-
Ech... Jak trzeba to trzeba. Będziesz mogła sobie na więcej pozwolić. I tak długo wytrzymałaś
ja czuję, że u mnie skończy się dobre na najbliższej wizycie 5.10. bo znowu rano 90 a ketony ++... Ja nie wiem co ja mam jeść i o której na ten ostatni posiłek... Ostatnio jadam sałatkę grecką z różnymi chlebami ewentualnie z jakimś dodatkiem i raz są te ketony raz nie ma i cukry różne. Mam trochę dosyć... Może jeszcze przetestuję więcej chleba ale za to z kiszoną kapustą?
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
U mnie na szczęście stabilnie.
Od dwóch tygodni rozkręcam się na kawie. Wytrzymałam jeden dzień bez mleka, teraz tylko kapkę. Bezlaktozowe to raczej kit. Ma laktazę, enzym, który rozkłada laktozę, czyli w teorii powinien ułatwiać jej wchłanianie. Poza tym jest ohydnie słodkie (to które próbowałam). Diab stwierdziła, że jak nie mam nietolerancji to jest bez sensu to bezlaktozowe.
Wczoraj moja siostra wypatrzyła mleko migdałowe o prostym składzie (woda, migdały i trochę tapioki - niesłodzone. Ale też wstrętne i mi zwyczajnie kawy szkoda.
Kawa ponoć zwiększa wrażliwość na insulinę (tym się motywuję pijąc drugą w ciągu dnia) -
Clarissa, może spacerek bezpośrednio po śniadaniu? Przed kupnem rowerka byłam prawie jak w filmie Barei: łykałam euthyrox, ubierałam się, robiłam śniadanie, zakładałam buty, jadłam (schodzi mi z 25 min) i leciałam na spacer z 30 min.
Pięknie obniża cukier.
Uważaj na lekkie pieczywo (Sonko). Ono ma wysoki indeks IG. Za to nie wyrzuca tak po wasie pełnoziarnistej (np z sezamem lub błonnikiem). To ostatnie to jednak ostatnia deska ratunku, diab się krzywią.
-
Amus, to słabo z insuliną
no ale trudno, nie poradzisz;
pocieszę cię, że podobno te pistolety z insuliną sa dużo łatwiejsze w obsłudze niż normalne zastrzyki (biorę clexane, więc wiem jakie to nieprzyjemne); strzelasz prawie jak pistoletem dokłucia, tylko głębiej wchodzi
co do mlek wegańskich to podrzucam przepisy na domowe:
http://dziecisawazne.pl/10-przepisow-na-domowe-mleka-roslinne/
dotychczas robiłam tylko owsiane i kokosowe, cukry po nich OK. owsianego tylko do kawy to bym nie użyła,Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Onna wrote:Kazio, a jak działa nagranie suszarki? Ja mam taką, po której nie mam siana i trochę mi szkoda ją spalić na usypianie.
może zacznij od nagrań na youtube, jest tego cała masa; może się maluch nie kapnie, że to nie oryginałCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyOnna wrote:Amus, masz niższy cukier w nocy niż rano? I ketony?
To znaczy chyba, że palisz tłuszcz/glikogen w nocy. Zazwyczaj dają insulinę, żeby zwiększyć posiłek na noc. -
u mnie na czczo 95-ale w sumie to nic jeszcze nie znaczy, efekt insuliny zauwazałam po 3 dniach
a 95 to nie 105, bo tak miewałam
ketony nie wiem-dziś paski odbiorę
synuś wyjątkowo później wstał (w końcu się wyspałam) i dopiero jestem po kawuni