X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 może odstaw nabiał?
    Edit Tak sobie pomyślałam, a piłaś tyle samo wody? Moze to jakieś dodatkowe czynniki wpływają? Może się czymś stresujesz?

Mój mąż tylko ma zakaz zamawiania smieciowego żarcia. Jak je normalne, ktorego ja nie moge, to mnie tak nie rusza. Co innego zapach pizzy... Ale jemu to też na zdrowie wyjdzie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 14:47

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z płatkami u Amus może być kwestia pory dnia i nabiału.
    I formy ogólnej. Dzisiaj po sobie widzę, że jak jestem niedospana i rozlazła, to cukry trochę większe.
    Męża nie zmuszam do zdrowego. Nie lubi pęczaku to może nie jeść. Tyle, że woli zjeść niż ugotować coś innego, a fast foodu nie lubi :) Raz zaprotestował, bo niby 3 dzień ten pęczak (pomylił z ryżem brązowym).

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze węgierkami bym się obżarła. Obawiam się jednak, że jak urodzę to nie będzie już ani dobrych pomidorów ani tych cudownych, przesłodkich węgierek.

010ivfloqn8ak6av.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj już może być po sezonie na śliwki... A ja dziś po obiedzie 116/131, jak zwykle Acuu pokazał więcej.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zamierzam zrobić powidła śliwkowe i dżem dyniowy, zastanawiam się tylko kiedy najlepszy czas;
    teraz takie deszcze, że nie wiem jak te śliwki dojrzewają...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od prau dni jade na tych dwoch glukometrach i rzeczywiscie accu pokaxuje wiecej nic C.

Moze macie racje i mniej pilami i wczesniej platki zjadlam wczoraj jakos po 16 a dzisiaj po 12

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, ale nie ma reguły - bo raz pokazuje 6 więcej a raz 20-30, dlatego mnie do wkurza. Bo coś tu jest nie halo. Jakby za każdym razem pokazywał mniej więcej wartość o tyle samo wyższą to rozumiem. A miałam sytuacje, że pokazywały prawie identycznie.

k878, teraz widziałam, że dynia tanio chodzi, więc może za dynię warto się zabrać teraz:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka musisz pamiętać, że jedyna pewna metoda zbadania poziomu cukru, to oddać krew w laboratorium. Niestety glukometry pokazują wartości orientacyjnie.
    Dopuszczone do użytku glukometry muszą spełniać (z tego co wyczytałam) warunek pokazywania 95% wyników z odchyleniem nie większym niż 15% na plus lub minus. To margines błędu 30% każdorazowo!

Jak tak to przeanalizować, to dla nas te 30% czasem robi różnicę, co nie? :)

• Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 21 września 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że glukometry nieco zawyżają wyniki w stosunku do badania krwi w labie. Gdy robiłam krzywą, pielęgniarka najpierw zbadała mi cukier na czczo glukometrem i wyszło coś około 82-84. Wg badania z krwi zrobionego po chwili, mój pierwszy wynik na czczo wynosił 71,2.

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clarissa, myślę, że to zależy od przypadku - może od glukometru? Ja przy krzywej na gluko miałam 88 a w laboratorium 93 :/

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dlatego mnie to tak frustruje, dla nas te cholerne parę jednostek może czasem robić mega różnicę... To czasem może być decydujące w kwestii insuliny. Nie chciałbym żyć w błogim przeświadczeniu, że mieszczę się w normie, a tak naprawdę być nieco poza i tak naprawdę potrzebować insuliny. Albo na odwrót, mieć glukometr, który zawyża i dostać insulinę niepotrzebnie.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • jacekuba2 Znajoma

Wysłany: 21 września 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z was może jadła szprotki w oleju czy makrelę w oleju z puszki? Zastanawiam się czy można je jeść i czy cukrów nie podnoszą

13 cykl starań i drugi cykl z Clo
    relge6ydaoueczw9.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, bałabym się w oleju. Jadłam w occie śledzie i było ok.

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jadam makrelę ale w pomidorach. Dietetyczka polecała. A wyższość pomidorów nad olejem to może kaloryczność, olej to tłuszcz. Nie wiem w sumie czemu... Ale ja wolę w pomidorach więc takie jem, myślę że możesz zaryzykować :)
    A śledziami dzisiaj zagryzłam szarlotkę :P chyba w ciąży jestem :D

turkaweczka lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O 2 w nocy 100 na czczo 100 :(
    Jak ja nie chce insulina na noc :(

• Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makrela w sosie własnym (King Oskar). Mało słona i bez dodatku cukrów i skrobi kukurydzianej, co zdarza się w pomidorowych.
    Amus, to tylko 1 zastrzyk dziennie. I zazwyczaj pozwalają wtedy na osttni posiłek nawet jakąś drożdżówkę. I stres z porannym cukrem minie...

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo 93 ketonów zero :) dziś trzeci dzień insuliny 2 j. Jak nie zejdzie poniżej 90 to 3j...
    Z synkiem zaczęłam od 2 skończyłam na 3 j.
    Mimo wszystko taki cukier na czczo nie przeraża jak te moje powyżej 100

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamelcia a mozesz napisac jak tobisz nocna insuline? Do posilku? Po? Badasz czy np o 3 nie masz mega spadku???

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi brzuch wysadzilo od paru dni !!! 3 cm prawie !! Na wadze od poczatku ciazy jedynie troche wiecrj bo start byl 88,7 a mam 89,4 wody plodowe w normie w pon an echu serca a ja juz jak balon wygladam :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 07:25

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amus
    jem 21:30
    insulina dotychczas 22:15 bo idę spać (wczesniej było 22:30)
    w nocy nie mierzę, bo wiem, ze spadków nie mam, to tylko 2 j.
    ja sie wystarczajaco nabadałam w poprzedniej ciązy(i w nocy, i przed zaśnięciem itp itd :D ). U mnie wniosek był jeden-jaki cukier w nocy taki rano - jak u ciebie
    pierwszy spadek cukru zaliczyłam po cc. Tak naprawdę nie wiedziałam o co chodzi, czułam się bardzo bardzo źle...aż wpadłam na pomysł z glukometrem. I trafiłam...na mnie 70 działało bardzo intensywnie, później pilnowano mnie :) i kroplówki i mogłam jeść (gdzie inne nie mogły), miałam codziennie profil robiony
    nie przeocze teraz hipoglikemii

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1643 1644 1645 1646 1647 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ