Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Amus87 może odstaw nabiał?
Edit Tak sobie pomyślałam, a piłaś tyle samo wody? Moze to jakieś dodatkowe czynniki wpływają? Może się czymś stresujesz?
Mój mąż tylko ma zakaz zamawiania smieciowego żarcia. Jak je normalne, ktorego ja nie moge, to mnie tak nie rusza. Co innego zapach pizzy... Ale jemu to też na zdrowie wyjdzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 14:47
-
Z płatkami u Amus może być kwestia pory dnia i nabiału.
I formy ogólnej. Dzisiaj po sobie widzę, że jak jestem niedospana i rozlazła, to cukry trochę większe.
Męża nie zmuszam do zdrowego. Nie lubi pęczaku to może nie jeść. Tyle, że woli zjeść niż ugotować coś innego, a fast foodu nie lubiRaz zaprotestował, bo niby 3 dzień ten pęczak (pomylił z ryżem brązowym).
-
nick nieaktualny
-
Amus, ale nie ma reguły - bo raz pokazuje 6 więcej a raz 20-30, dlatego mnie do wkurza. Bo coś tu jest nie halo. Jakby za każdym razem pokazywał mniej więcej wartość o tyle samo wyższą to rozumiem. A miałam sytuacje, że pokazywały prawie identycznie.
k878, teraz widziałam, że dynia tanio chodzi, więc może za dynię warto się zabrać teraz:)Turkaweczka
-
Turkaweczka musisz pamiętać, że jedyna pewna metoda zbadania poziomu cukru, to oddać krew w laboratorium. Niestety glukometry pokazują wartości orientacyjnie.
Dopuszczone do użytku glukometry muszą spełniać (z tego co wyczytałam) warunek pokazywania 95% wyników z odchyleniem nie większym niż 15% na plus lub minus. To margines błędu 30% każdorazowo!
Jak tak to przeanalizować, to dla nas te 30% czasem robi różnicę, co nie? -
Wydaje mi się, że glukometry nieco zawyżają wyniki w stosunku do badania krwi w labie. Gdy robiłam krzywą, pielęgniarka najpierw zbadała mi cukier na czczo glukometrem i wyszło coś około 82-84. Wg badania z krwi zrobionego po chwili, mój pierwszy wynik na czczo wynosił 71,2.https://www.maluchy.pl/li-73185.png
-
No właśnie dlatego mnie to tak frustruje, dla nas te cholerne parę jednostek może czasem robić mega różnicę... To czasem może być decydujące w kwestii insuliny. Nie chciałbym żyć w błogim przeświadczeniu, że mieszczę się w normie, a tak naprawdę być nieco poza i tak naprawdę potrzebować insuliny. Albo na odwrót, mieć glukometr, który zawyża i dostać insulinę niepotrzebnie.Turkaweczka
-
Ja jadam makrelę ale w pomidorach. Dietetyczka polecała. A wyższość pomidorów nad olejem to może kaloryczność, olej to tłuszcz. Nie wiem w sumie czemu... Ale ja wolę w pomidorach więc takie jem, myślę że możesz zaryzykować
A śledziami dzisiaj zagryzłam szarlotkęchyba w ciąży jestem
turkaweczka lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Makrela w sosie własnym (King Oskar). Mało słona i bez dodatku cukrów i skrobi kukurydzianej, co zdarza się w pomidorowych.
Amus, to tylko 1 zastrzyk dziennie. I zazwyczaj pozwalają wtedy na osttni posiłek nawet jakąś drożdżówkę. I stres z porannym cukrem minie... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAle mi brzuch wysadzilo od paru dni !!! 3 cm prawie !! Na wadze od poczatku ciazy jedynie troche wiecrj bo start byl 88,7 a mam 89,4 wody plodowe w normie w pon an echu serca a ja juz jak balon wygladam :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 07:25
-
amus
jem 21:30
insulina dotychczas 22:15 bo idę spać (wczesniej było 22:30)
w nocy nie mierzę, bo wiem, ze spadków nie mam, to tylko 2 j.
ja sie wystarczajaco nabadałam w poprzedniej ciązy(i w nocy, i przed zaśnięciem itp itd). U mnie wniosek był jeden-jaki cukier w nocy taki rano - jak u ciebie
pierwszy spadek cukru zaliczyłam po cc. Tak naprawdę nie wiedziałam o co chodzi, czułam się bardzo bardzo źle...aż wpadłam na pomysł z glukometrem. I trafiłam...na mnie 70 działało bardzo intensywnie, później pilnowano mniei kroplówki i mogłam jeść (gdzie inne nie mogły), miałam codziennie profil robiony
nie przeocze teraz hipoglikemii