X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój contour+ wczoraj też fiksował. Trzy razy mierzone po rząd bo pierwszy i drugi wynik mi się nie podobał: 134, 116, 125 (czyli +-10%). Ale ja mam problem z nakłuciem - bo mi krew ledwie ledwie idzie, a sposób pobrania ma jednak znaczenie. Diab wiedzą, że glukometry mają swoje widzimisię. I generalnie powinni ingerować przy wyraźnym trendzie w górę, a nie jednorazowym wyskoku.
    A teraz jeszcze logicznie biorąc - glukometr dostajemy bezpośrednio po wynikach lab. I o ile gluk. nie ma złej sławy (czyli faktycznego rozrzutu rzędu 30%) i w miarę stabilnie zawyża lub zaniża, to pokaże w jakimś okresie właśnie ten trend cukrowy po posiłkach.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia, a czemu taki spadek cukru? Niejedzenie? Bo insulinę chyba odstawiłaś od razu?

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam spadek cukru po glukozie w 7 tc
    bo 3h po nie szło zbic poszłam a bieżnie i potem chyba zaliczyłam 60 nawet usta mi dretwiały. przed ciaża tez mialam jak długo nie jadłam to zaliczyłam 70 od razu oddycham szybciej nogi jak z waty itp.... po sniadnaiu dzisiaj 111

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    Kamciaelcia, a czemu taki spadek cukru? Niejedzenie? Bo insulinę chyba odstawiłaś od razu?

niejedzenie przed cc i po cc
    (planowane)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie mogę znaleźć która z Was mi pomysł podsunęła ale jak jutro też się sprawdzi yo dziękuję z całego serca! Wczoraj na ostatnią kolację chleb z masłem orzechowym i dzisiaj cukier 84 i brak ketonów! Jest dla mnie nadzieja :) z drugiej strony ciekawe jaki cukier miałam po godzinie... Ale i tak ledwo dotrwałam do tej 23...
    Wczoraj po rosołku 106! Tylko zapomniałam po 0,5h zmoerzyć. Coś mi się to podejrzane wydaje, że jak jem pomidorową na warzywach z odrobiną śmietany (łyżka na cały garnek, ok. 3-4litry) z ok. 100g makaronu pełnoziarnistego to mam ok. 120-130 a tu pszenne kluseczki i to 130g i tak nisko...
    A makrelę też jem king oskar :) tylko właśnie w pomidorach. Najwięcej ryby w składzie i sos chyba najsensowniejszy składem z tych które oglądałam. Mam w lodówce to chyba się dzisiaj skuszę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 08:36

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wcięło mi post...
    Ja po krzywej zaliczyłam spadek do 44... Ale na prawdę tak się nigdy nie czułam. Leciałam z nóg i to tak że ledwo zdążyłam usiąść... Potem jeszcze 60 mi się zdarzyło to też mi było słabo ale nie aż tak. Współczuję takich jazd przy 70... Z drugiej strony mój contour może jednak zaniża? A poza tym w porę reagujecie i taki spadek nie szkodzi pewnie tak jak mój. Mam nadzieję, że mały nie ucierpiał na tych spadkach...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio nie fiksuj, masz mierzyć po 1h. Tłuszcz w rosole raczej opóźnił skok cukru niż przyspieszył. Jak nie zjadłaś całego garnka to skok jest mało prawdopodobny.
    Ja od wczoraj walczę z drapaniem w gardle. Czuję się rozbita, to i mniej aktywna, to i cukry trochę wyższe. Chyba ulegnę i oprócz naparu z imbiru i płukania szałwią psiknę też hascoseptem. Używałyście w ciąży?

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patent orzechy+węgle od mojej diab. Czuję do niej wyjątkową sympatię, bo jest śliczną kobietą, wrażliwą, cierpliwą i ma podobny gust kulinarny do mojego.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    garsc orzechów kompromisowo zjadam do kawy
    a na gardło używałam płukanki (woda+ sól lub woda + woda utleniona)

też moja diab podkreśla-mierzymy po 1h! jeśli coś urosło po 30 min i spadło to i tak dziecko nie odczuje; jak wywali po 2h to i tak zauważymy przy następnym posiłku
    ale ja oczywiście mierzyłam siebie w każdym momencie :) teraz nie zamierzam :) z perspektywy czasu-to było doszukiwanie się problemów a najgorszy dla dzidziusia jest stres
    były tu dziewczyny, które czas pomiaru miały dostosowany indywidualnie, ale to z różnych innych powodów
    i ja mam zasadę-mierzyć godzinę po posiłku
    ale i w tej sytuacji moja diab musiała mnie potraktować indywidualnie-jem bardzo bardzo długo, obiadokolację nawet 30-45 min ;) zatem ja mam wysrodkować czas pomiaru

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    garsc orzechów kompromisowo zjadam do kawy
    a na gardło używałam płukanki (woda+ sól lub woda + woda utleniona)

też moja diab podkreśla-mierzymy po 1h! jeśli coś urosło po 30 min i spadło to i tak dziecko nie odczuje; jak wywali po 2h to i tak zauważymy przy następnym posiłku
    ale ja oczywiście mierzyłam siebie w każdym momencie :) teraz nie zamierzam :) z perspektywy czasu-to było doszukiwanie się problemów a najgorszy dla dzidziusia jest stres
    były tu dziewczyny, które czas pomiaru miały dostosowany indywidualnie, ale to z różnych innych powodów
    i ja mam zasadę-mierzyć godzinę po posiłku
    ale i w tej sytuacji moja diab musiała mnie potraktować indywidualnie-jem bardzo bardzo długo, obiadokolację nawet 30-45 min ;) zatem ja mam wysrodkować czas pomiaru
    kurcze sama nie wiem
    czyli jak wywali po pol h do 165 a po 1h jest okej to traktowac jako okej ???? te z wysokim indeksem zazwyczaj tak działają, że szybko wywala i szybko spada.

serio długo jesz :P ja to 5 min max:P wiadomo, ze to nie jest zdrowe hehehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 09:30

• Dalile Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo 89, trzymam się jakoś. Ale też raz w tyg mam mierzyć też w nocy.
    W ogóle w końcu mam dwa dni pod rząd bez przekroczeń na czczo :) Bez żadnych przekroczeń w sumie. Oby tak dalej! :)
    Śniadanie, platki na mleku 110 cukier.
    Narobiłyście mi smaka na rybkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 09:32

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amus
    teoretycznie z wysokim indeksem dla nas zakazane a więc nie powinno być takich sytuacji :D ale teoretycznie hihi

jak pisałam były tu dziewczyny które mierzyły po 90 min bo tak u nich to wszystko działało, o tym decydował diab
    myslę, że skoro po 1,5 h jest wysoko to odbije się na nastepnym posiłku
    szybkie wzrosty cukru nie zdąrzą jakby odbić się na dzidzi, cukrzyk ma albo wysoki cukier długo, albo w wyniku tego zalicza spadek
    tez mierzyłam po 30 min np po jabłku, diab zakazała to robić
    przykładowo na tym moim grzesznym kebabie-jak urosło po 1h (np 130) to się i po 1,5h, po 2h trzymało, ale nie rosło, powoli spadało (nie zaliczyłam sytuacji, że po 1h dobrze ale później źle), ale to było rzadko, w nagrodę i ze spacerkiem :D

znów edytuję :)
    i mimo wszystko: niskie cukry sa gorsze jak te troszkę wyższe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 09:38

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Desperacja. II śniadanie - kanapki z czosnkiem, a dzisiaj jadę do ludzi. Trudno, nie będzie mój problem.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia pod warunkiem, że nie słabnie się przy podwyższonych...

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam na myśli dziecko
    Każda z nas inaczej tę cukrzycę przechodzi
    Mój rekordowo 172 nie był dla mnie odczuwalny

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu te niższe są gorsze dla dziecka? U mnie kazali tylko pilnować, żeby wysokie nie były.

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo dziecko ma niższe cukry niż my
    A zatem przy bardzo niskich...

No i przy cukrzycy mamy ryzyko wysokich stąd pewnie zalecenie pilnowania ich

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 11:33

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko podobno ma cukier nizszy o 20/30 wiec jak ty maz, 50 to ono mniej. Przy bardzo niskich cukrach mozg jest niedotelniony. Paradoksalnie moj 1 diab z 1 ciazy sam chorujacy na t1 mial takie niedocukrzenie ze zona znalazla go lezacego w domu. To bylo dwa lata temu nadal sie rechabilituje :/ lekarzem juz nie bedzie

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlam bigosu z ciemnym chlebkiem. Indeks nie jest wysoki. Obadam. Maz ma dzisiaj pizze ;) mialam miec rybke ale zapomnialam kupic wiec musialam byle co odmrozic :/

• Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładne mi byle co... Jak po łazankach (mak. pełnoziarnisty), do kapuchy grzyby i kruczak) miałam cukry ekstra.
    Regularnie wysoki (bardzo) cukier prowadzi do makrosomii. Dziecko rośnie duże, nawet bardzo, ale narządy wewnętrzne nie nadążają.
    Jako licealistka dorabiałam w wakacje jako salowa na noworodkowym. Widziałam 6kg noworodka. Straszne, ale to było kupę lat temu.

010ivfloqn8ak6av.png
‹‹ 1644 1645 1646 1647 1648 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ