X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój contour+ wczoraj też fiksował. Trzy razy mierzone po rząd bo pierwszy i drugi wynik mi się nie podobał: 134, 116, 125 (czyli +-10%). Ale ja mam problem z nakłuciem - bo mi krew ledwie ledwie idzie, a sposób pobrania ma jednak znaczenie. Diab wiedzą, że glukometry mają swoje widzimisię. I generalnie powinni ingerować przy wyraźnym trendzie w górę, a nie jednorazowym wyskoku.
    A teraz jeszcze logicznie biorąc - glukometr dostajemy bezpośrednio po wynikach lab. I o ile gluk. nie ma złej sławy (czyli faktycznego rozrzutu rzędu 30%) i w miarę stabilnie zawyża lub zaniża, to pokaże w jakimś okresie właśnie ten trend cukrowy po posiłkach.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia, a czemu taki spadek cukru? Niejedzenie? Bo insulinę chyba odstawiłaś od razu?

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam spadek cukru po glukozie w 7 tc
    bo 3h po nie szło zbic poszłam a bieżnie i potem chyba zaliczyłam 60 nawet usta mi dretwiały. przed ciaża tez mialam jak długo nie jadłam to zaliczyłam 70 od razu oddycham szybciej nogi jak z waty itp.... po sniadnaiu dzisiaj 111

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    Kamciaelcia, a czemu taki spadek cukru? Niejedzenie? Bo insulinę chyba odstawiłaś od razu?

niejedzenie przed cc i po cc
    (planowane)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie mogę znaleźć która z Was mi pomysł podsunęła ale jak jutro też się sprawdzi yo dziękuję z całego serca! Wczoraj na ostatnią kolację chleb z masłem orzechowym i dzisiaj cukier 84 i brak ketonów! Jest dla mnie nadzieja :) z drugiej strony ciekawe jaki cukier miałam po godzinie... Ale i tak ledwo dotrwałam do tej 23...
    Wczoraj po rosołku 106! Tylko zapomniałam po 0,5h zmoerzyć. Coś mi się to podejrzane wydaje, że jak jem pomidorową na warzywach z odrobiną śmietany (łyżka na cały garnek, ok. 3-4litry) z ok. 100g makaronu pełnoziarnistego to mam ok. 120-130 a tu pszenne kluseczki i to 130g i tak nisko...
    A makrelę też jem king oskar :) tylko właśnie w pomidorach. Najwięcej ryby w składzie i sos chyba najsensowniejszy składem z tych które oglądałam. Mam w lodówce to chyba się dzisiaj skuszę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 08:36

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wcięło mi post...
    Ja po krzywej zaliczyłam spadek do 44... Ale na prawdę tak się nigdy nie czułam. Leciałam z nóg i to tak że ledwo zdążyłam usiąść... Potem jeszcze 60 mi się zdarzyło to też mi było słabo ale nie aż tak. Współczuję takich jazd przy 70... Z drugiej strony mój contour może jednak zaniża? A poza tym w porę reagujecie i taki spadek nie szkodzi pewnie tak jak mój. Mam nadzieję, że mały nie ucierpiał na tych spadkach...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio nie fiksuj, masz mierzyć po 1h. Tłuszcz w rosole raczej opóźnił skok cukru niż przyspieszył. Jak nie zjadłaś całego garnka to skok jest mało prawdopodobny.
    Ja od wczoraj walczę z drapaniem w gardle. Czuję się rozbita, to i mniej aktywna, to i cukry trochę wyższe. Chyba ulegnę i oprócz naparu z imbiru i płukania szałwią psiknę też hascoseptem. Używałyście w ciąży?

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patent orzechy+węgle od mojej diab. Czuję do niej wyjątkową sympatię, bo jest śliczną kobietą, wrażliwą, cierpliwą i ma podobny gust kulinarny do mojego.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    garsc orzechów kompromisowo zjadam do kawy
    a na gardło używałam płukanki (woda+ sól lub woda + woda utleniona)

też moja diab podkreśla-mierzymy po 1h! jeśli coś urosło po 30 min i spadło to i tak dziecko nie odczuje; jak wywali po 2h to i tak zauważymy przy następnym posiłku
    ale ja oczywiście mierzyłam siebie w każdym momencie :) teraz nie zamierzam :) z perspektywy czasu-to było doszukiwanie się problemów a najgorszy dla dzidziusia jest stres
    były tu dziewczyny, które czas pomiaru miały dostosowany indywidualnie, ale to z różnych innych powodów
    i ja mam zasadę-mierzyć godzinę po posiłku
    ale i w tej sytuacji moja diab musiała mnie potraktować indywidualnie-jem bardzo bardzo długo, obiadokolację nawet 30-45 min ;) zatem ja mam wysrodkować czas pomiaru

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    garsc orzechów kompromisowo zjadam do kawy
    a na gardło używałam płukanki (woda+ sól lub woda + woda utleniona)

też moja diab podkreśla-mierzymy po 1h! jeśli coś urosło po 30 min i spadło to i tak dziecko nie odczuje; jak wywali po 2h to i tak zauważymy przy następnym posiłku
    ale ja oczywiście mierzyłam siebie w każdym momencie :) teraz nie zamierzam :) z perspektywy czasu-to było doszukiwanie się problemów a najgorszy dla dzidziusia jest stres
    były tu dziewczyny, które czas pomiaru miały dostosowany indywidualnie, ale to z różnych innych powodów
    i ja mam zasadę-mierzyć godzinę po posiłku
    ale i w tej sytuacji moja diab musiała mnie potraktować indywidualnie-jem bardzo bardzo długo, obiadokolację nawet 30-45 min ;) zatem ja mam wysrodkować czas pomiaru
    kurcze sama nie wiem
    czyli jak wywali po pol h do 165 a po 1h jest okej to traktowac jako okej ???? te z wysokim indeksem zazwyczaj tak działają, że szybko wywala i szybko spada.

serio długo jesz :P ja to 5 min max:P wiadomo, ze to nie jest zdrowe hehehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 09:30

• Dalile Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo 89, trzymam się jakoś. Ale też raz w tyg mam mierzyć też w nocy.
    W ogóle w końcu mam dwa dni pod rząd bez przekroczeń na czczo :) Bez żadnych przekroczeń w sumie. Oby tak dalej! :)
    Śniadanie, platki na mleku 110 cukier.
    Narobiłyście mi smaka na rybkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 09:32

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amus
    teoretycznie z wysokim indeksem dla nas zakazane a więc nie powinno być takich sytuacji :D ale teoretycznie hihi

jak pisałam były tu dziewczyny które mierzyły po 90 min bo tak u nich to wszystko działało, o tym decydował diab
    myslę, że skoro po 1,5 h jest wysoko to odbije się na nastepnym posiłku
    szybkie wzrosty cukru nie zdąrzą jakby odbić się na dzidzi, cukrzyk ma albo wysoki cukier długo, albo w wyniku tego zalicza spadek
    tez mierzyłam po 30 min np po jabłku, diab zakazała to robić
    przykładowo na tym moim grzesznym kebabie-jak urosło po 1h (np 130) to się i po 1,5h, po 2h trzymało, ale nie rosło, powoli spadało (nie zaliczyłam sytuacji, że po 1h dobrze ale później źle), ale to było rzadko, w nagrodę i ze spacerkiem :D

znów edytuję :)
    i mimo wszystko: niskie cukry sa gorsze jak te troszkę wyższe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 09:38

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Desperacja. II śniadanie - kanapki z czosnkiem, a dzisiaj jadę do ludzi. Trudno, nie będzie mój problem.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia pod warunkiem, że nie słabnie się przy podwyższonych...

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam na myśli dziecko
    Każda z nas inaczej tę cukrzycę przechodzi
    Mój rekordowo 172 nie był dla mnie odczuwalny

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu te niższe są gorsze dla dziecka? U mnie kazali tylko pilnować, żeby wysokie nie były.

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo dziecko ma niższe cukry niż my
    A zatem przy bardzo niskich...

No i przy cukrzycy mamy ryzyko wysokich stąd pewnie zalecenie pilnowania ich

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 11:33

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko podobno ma cukier nizszy o 20/30 wiec jak ty maz, 50 to ono mniej. Przy bardzo niskich cukrach mozg jest niedotelniony. Paradoksalnie moj 1 diab z 1 ciazy sam chorujacy na t1 mial takie niedocukrzenie ze zona znalazla go lezacego w domu. To bylo dwa lata temu nadal sie rechabilituje :/ lekarzem juz nie bedzie

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlam bigosu z ciemnym chlebkiem. Indeks nie jest wysoki. Obadam. Maz ma dzisiaj pizze ;) mialam miec rybke ale zapomnialam kupic wiec musialam byle co odmrozic :/

• Onna Ekspertka

Wysłany: 22 września 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładne mi byle co... Jak po łazankach (mak. pełnoziarnisty), do kapuchy grzyby i kruczak) miałam cukry ekstra.
    Regularnie wysoki (bardzo) cukier prowadzi do makrosomii. Dziecko rośnie duże, nawet bardzo, ale narządy wewnętrzne nie nadążają.
    Jako licealistka dorabiałam w wakacje jako salowa na noworodkowym. Widziałam 6kg noworodka. Straszne, ale to było kupę lat temu.

010ivfloqn8ak6av.png
‹‹ 1644 1645 1646 1647 1648 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ