Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyOnna wrote:Grilowane warzywa i placek kukurydziany będą miały wysoki IG, pszenny pewnie zresztą też.
U mnie znów schemat obiad+spacer zaowocował niskim cukrem (92). Chyba przeziębienie mi przechodzi już. -
Chyba na forum z poprzedniej ciąży czytałam, że obwód brzuszka (dziecka
) świadczy o jego "dobrobycie". Jeśli jest większy od reszty to jest "dobrze odżywione" a jak za mały to niedożywiony. Taka teoria
A mój mąż właśnie je chipsywredny mógł poczekać aż pójdę spać...
Onna lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyNo to mam pewna zaleznosc.
Jak biore lek na tarczyce kolo 4-5 i badam cukier na czco kolo 7 to mam ponizej 90 od paru dni olalam i uznalam ze bede brala o 7 po mierzeniu a sniadanie zjem o 8 jak mlodego odprowadze do przedszkola - i tu kazdy pomiar byl powyzej 90. Czy to moze miec znaczenie??
Dzisiaj w nocy o 3:30-93 wzielam letrox i o 7 -87Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 07:21
-
amus
poprzednio, jak tu siedziałam, dziewczyny poruszyły ten temat: euthyrox a cukier na czczo i wyszło , że nie ma wpływu...cukier o 3:30 to nie glikemia na czczo , więc nawet nie ma co porównywać
niby też im później pomiar rano, tym wyższy (choć u mnie nie ma tej reguły)
w tej ciązy też biore euthyrox i nie widzę zależności -
ja na czczo 95, zero ketonów
czyli dziś 3j. insuliny
Przejrzałam ksiązęczkę i zobaczyłam, że w poprzedniej ciązy zaczęłam brać 2j. insuliny (około 9tc) a skończyłam na 3j. (w głowie siedziały mi 4j.)
zobaczymy, jak teraz się uda
dopiero wstałam, synuś jeszcze śpi
udanych cukrów -
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:amus
poprzednio, jak tu siedziałam, dziewczyny poruszyły ten temat: euthyrox a cukier na czczo i wyszło , że nie ma wpływu...cukier o 3:30 to nie glikemia na czczo , więc nawet nie ma co porównywać
niby też im później pomiar rano, tym wyższy (choć u mnie nie ma tej reguły)
w tej ciązy też biore euthyrox i nie widzę zależności
Obadamy jak kolejne dni.
-
amus
moim zdaniem u ciebie wpływ ma pora pomiaru-im później tym wyzej, choć to są malutkie roznice, a gluko słuzy tylko do kontroli a nie diagnostyki
ciesz się, ze masz niższe niż w ostatnim czasie
ja w poprzedniej ciązy codziennie wstawałam z budzikiem by to wszystko (jedzenie) zorganizować,codziennie o 7:30pora spania też raczej była stała
teraz to olewam, przy małym róznie z tym wyspaniem
-
nick nieaktualnyAle ja wstaje codziennie o tej samej bo mlody do przedszkola chodzi
i badam o tej samwj. Raz jest 101 raz 85. Jedyna roznica ze przy tych niskivh letrox byl brsny w srodku nocy a przy wyzszych byl brany po pomiarze na czczo. Obadam jutro jeszcze
-
Hej dziewczynki
Ja znowu o ketonach....
Z ilu godzinnego moczu je badacie?
U mnie jest tak: jak wstaję w nocy przynajmniej 2 razy to nie mam ich lub śladowe ilości. Jak jakimś cudem uda mi się wytrzymać cała noc, to mam np. jak dziś 40. Na ulotce nie jest napisane ilu godzinny mocz ma być. Jak do tej pory zauważyłam, że zjedzenie przed snem nie ma wpływu u mnie na ketony.
Zaczynam myśleć, że one są cały czas i nie wychodzą tylko dlatego, że mocz jest za bardzo rozcieńczony, ale która ciężarna cała noc nie wstaje?! -
u mnie na ketony ma wpływ cały dzień posiłkowy, nie tylko posiłek nocny
te paski też są kontrolne, diagnozują w lab mocz...teoretycznie nawet sladowo nie może być ketonów
moja diab mówiła-badamy mocz poranny tzn po wstaniu
a kombinowałam poprzednio w ciązy-były noce że każdy mocz badałam (raz 1, raz 3) i w żadnym nie miałam -
kropka
a w dzień sprawdzałaś?
może masz je cały czas?
choć w dzień ja mam nie badaćale też w poprzedniej ciązy kombinowałam
po prostu ja sprawdzałam, czy "głodzę " się w ciągu dnia i jaki jest wpływ dnia na poranne ketony
przyznam jednak, że przez 7 miesięcy miałam je kilka razy -
nick nieaktualnyU mnie tez jedno ile godzin ma mocz ia ketonow nie ma, aczkolwiek ostatnio nie mam nocy bez 2-3 wizyt a siku wiec teraz mi ciezko stwierdzi. Wczoraj o 22 mnie zassalo to zjadlam pol kromeczki zytniego z szynka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 10:14