Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
kamciaelcia tak sprawdzam czasem w dzień i nie mam.
Na tą chwilę uważam, że im częstsze wizyty nocne w wc, tym ketony niższe lub brak. Ale dopytam.
Gin w ogóle nie robi z tego problemu, diablo też nie. Kazała badać raz na kilka dni, ja badam jak maniak codziennie. -
ketony byłu tu największą tajemnicą w całej tej cukrzycy ciązowej...jedne nie miały ich bez wysiłku, inne, co by nie jadły, nie kombinowały, zawsze coś nie tak było...czasem pasek oszukiwał (tzn w domu się barwił, w lab na wynikach ketonów zero)...najlepiej miały te dziewczyny, które nie musiały ich badać...moja diab powtarzała: węgle złożone na noc (nie bułeczki, nie chałeczki, zadne sery żółte...)inni kazali jeść na noc wręcz odwrotnie...a ja osobiście doszłam do wniosku, ze u mnie wystarczyło pominąć lub zaniedbać choć jeden posiłek i rano sladowe ketony były
no i spyatałam diab co znaczy mocz poranny-ona odp że ten po wstaniu -
kropka80 wrote:kamciaelcia to co mam jeść przed snem? Jeśli już jem coś, to żytni z żółtym serem.
ja jem makaron aldente wieloziarnisty ble!
jak masz dobre wyniki po chlebku, to nie rezygnuj
jakoś nie czuję się abym umiała doradzać...musimy na sobie eksperymentować -
Bazowalam na 120 po posiłku więc 126 np nie było problemem
Na czczo szybko dostałam insulinę
Czułam się pokrzywdzona tym faktem zwłaszcza że to tylko 2-3 j. I za zgodą diab mogłam zmniejszać insulinę az do jej odstawieniapewnie tak szybko się zgodziła bo wiedziała że mi się nie uda
nie udało się nawet zejść do 2j.
Taka kombinatorka byłam
-
nick nieaktualny
-
Kamciaelcia, z tymi ketonami napisałaś to, co ja wszystko podejrzewam.
Plus jeszcze jedno. To tylko test paskowy. Jako chemik wiem, jak łatwo dać się naciąć na podobne testy - bardzo zależy ich sposób wybarwiania się od wielu czynników. pH, obecności innych składników, jakości przygotowania przez producenta (wcale nie są one tak idealnie robione, jakby się zdawało), sposobu przechowywania. Więc ja osobiście nieco zluzowałam. I dopóki nie ma wyraźnego przekroczenia i spadków nocnych, to się specjalnie nie przejmuję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 13:48
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
k878 wrote:euthyrox ma laktozę w składzie, letrox nie wiem, bo nie korzystałam nigdy;
wiadomo, że to tylko troszkę;
nie słyszałam, zeby tarczyca i trzustka na siebie wpływały
Biorę euthyrox 0,5h przed śniadaniem i pomiarem cukru. Tylko gdy kontroluję ft4, biorę po badaniu. U mnie nie wpływa na poziom cukru na czczo.
Natomiast jak wyrównano mi poziomy hormonów to cukry poranne były lepsze, niż gdy mi dawki redukowane. Ale to raczej działanie długofalowe, nie takie codzienne. Euthryrox trzyma się w organiźmie parę dni, więc codzienne uzupełnianie dawki wg mnie nie ma wpływu na cukier.
Cukier kontroluję bezpośrednio przed śniadaniem, bo muszę się trochę poruszać i podnieść ciśnienie/napić wody. Inaczej mogłabym się z 6 razy ukłuć i nie nazbierać tej potrzebnej kropli. -
onna
dlatego napisałam , że były tu przypadki, że paski w domu się zabarwiły a badanie laboratoryjne nie wykazało obecności ciał ketonowych
luzować umiem tak troszkę troszkę bo to jednak druga cukrzyca ciążowa
dobrze mają te, co ketonów badać nie muszą
moja diab-ku zdziwieniu ginekologa- bada mi profil lipidowy i tu dopiero mam cyrkiim dłużej na diecie tym miałam gorsze wyniki hihi
-
nick nieaktualnyJa z racji chorej watroby jestem pod okiem prof hepatologii, babka mowila ze nie mam badac ani cholesterolu ani trojglicerydow bo w ciazy sa calkowicie zaklamane wyniki
U mnie dziewczynka
Ja badam ketony co 2/3 dni terazWiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 14:01
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny