X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    poszukuję inspiracji na weekendowy obiadek, tak, żeby i mężuś się najadł, więc mięsnego lub rybnego
    pomóżcie!

    kapuśniak ugotuję na pewno, bo mi się zbiera na niego od kilku dni, ale dziś w warzywniaku były ładne obrane brukselki, więc zrobiłam jarzynową :)

    i co do tego?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Ja walczę z wagą od 13 roku życia. Strasznie szybko tyję, wolno chudnę. Cukrzyca ciazowa to chyba właśnie babki na plusie męczy najczęściej?
    czesto ale to chyba nie jest zależne
    owszem typ 2 to od otyłosći ale ciazowa nie
    moja szwagierka 175 waga okolo 50 kg i tez miala w 2 ciązy ;)

    kamciaelcia wrote:
    przed rzuceniem palenia ważyłam 46 kg :)(2009 r)
    u mnie taki winowajca, organizm oszalał
    az tak? no ja dukana mialam i efekt jo jo po nim a dodatkowo wlasnie fajki rzuciłam w 2011 po pozytywnym teście. takie "combo":P

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nigdy nie paliłam, z alkoholem nie przesadzałam, nadwagi nigdy nie miałam, słodkim się nie obżerałam, zdrowo jadałam, cukrzycy w rodzinie nie mam, a się przypałętało cholerstwo

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi najbardziej wiek zaszkodził i obciążenie rodzinne (mama na tabsach, ciocia była na insulinie). Bo ja z tych, co najbardziej kwiczą na widok barszczu ukraińskiego, a od liceum (trochę już minęło) to raptem +3 kg jestem.
    To może lasagne cukiniowe z kurczakiem mielonym :)
    Zrób łazanki z pełnoziarnistego+ kapusta kiszona+grzyby+mięso (dwa w jednym: kapuśniak+mięso?)
    albo polędwiczkę wp w grzybach/jarzynach
    albo zapiekankę z kaszy+mielone+warzywa+sos pomidorowy
    albo zawijańce z indyka w papilotach z bazylią i fetą
    Z ryb to mi ostatnio najlepiej łosoś pacyficzny z patelni wchodzi (mrożony z Lidla), choc zjadłabym makrelę pieczona, ale mój dostawca ryb coś ostatnio zniknął.

    Ja dziś mam fazę na bakłażana. Kupiłam 1,5 kg i robię hurtem baba ganoush (pasta) i roladki z orzechami.
    A teraz grzeję wczorajszy eksperyment na obiad
    Smaczenego i mało stresu przy cukrach

    k878 lubi tę wiadomość

    010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje, że zapiekanka z cukinią wyszła boska, dużo czosnku, bazylii i słodkiej papryki, idealna do kaszy gryczanej. Boję się tylko czy za rozkosze podniebienia nie zapłacę cukrem.

    010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobilam home made pizze malzowi i mlodemu na obiad zjadlam kawalek i od razu na 20 min na bieznie. Obadam cukier potem obym zawalu nie dostala :p


    Jakos nie lubie ani cukini ani baklazanu:p

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna, jak robisz baba gannoush?
    nigdy sama nie robiłam, a teraz narobiłaś mi smaka; internetowe przepisy nie mówią nic o odgoryczaniu bakłażana; taki pieczony bez prószenia solą i płukania nie będzie miał goryczki? w knajpie to zawsze smaczny był...

    i jeszcze zapytam o lasagne cukiniowe: robiłaś pod beszamelem? jakoś mało dietetyczny się wydaje, niestety :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 15:16

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 15:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym odgoryczaniem to mit. Nie zawsze chce mi się sypać solą. To wg mnie daje tylko to, że szybciej mięknie na patelni. Wybieraj małe bakłażany i dość dojrzałe (nie ma przebijać zieleń). Kupiłam niby włoski, bo te holenderskie (Lidl) mnie wyjątkowo nie przekonują. W piekarniku i tak nabiorą charakteru lekkiej spalenizny :)
    Przepis z jadłomanii, w sumie robię pierwszy raz, ale i tak będzie mi smakować (czosnek, tahina i bakłażan - to musi być dobre).
    Nigdy nie używam beszamelu. Ja zapiekanki zalewam zazwyczaj doprawionym sokiem/passatą pomidorową, tym razem dałam symbolicznie sok pomidorowy (na blachę do zapiekanek jakieś 150 ml i rozcieńczyłam ciut wodą). Byle ciut - nalałam na cukinię z wierzchu (nie przyfajczy się). Mięso, mimo, że kurczak to było dość tłuste i soczyste (udo) do tego duszona cebula, papryka słodka, pieprz, czosnek, przekładane na zmianę cukinią, gdzie gdzieniegdzie ciut fety i na jedną warstwę bazylia, oliwki czarne. Zapomniałam dać tylko natkę, a też miała tam wylądować. Papier na blasze wysmarowałam olejem lekko.

    Amus, żałuj!

    Cukier w porządku (118, ale zakończyłam świeżą figą i kawą z mlekiem)
    Dziś św. dzień kawy :)

    k878 lubi tę wiadomość

    010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 15:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzidzi nie widziałam...Tarczyca na usg wygląda dobrze. Euthyrox brać, za 6 tygodni zbadać tsh i ft4, wyniki skonsultujemy smsem
    Pozarlam camembert(a to oznacza że znów zaczyna się faza na camemberta:D )
    Podziwiam was z tym gotowaniem. Szacun :)
    Ja klasycznie-karkówka w sosie. Nie wiem jak dlugo mięso pojem ;) Jutro rosół z kaczki :) uwaga, ryzykuje- z normalnym makaronem ;) a na obiadokolację piersi i nóżki pieczone(szkoda że nie z borówka dla mnie)

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    odgoryczanie to mit? o.O
    nie przeszedłby mi przez gardło taki nie zrobiony, serio, zawsze wybieram jak najciemniejsze, ale czuć goryczkę, widocznie to kwestia gustu, dużo toniku wypiłaś w życiu :)
    spróbuję przekrojone na pół wzdłuż i upiekę skórką do góry

    dzięki!

    kamcia, ale taki surowy camembert? ja od początku ciąży nie jem pleśniaków - a uwielbiam, mąż od czasu do czasu mnie tu katuje, bo sobie kupuje, bezczelny, tak samo szynkę parmeńską

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 16:13

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    camembert jadam
    takie prawdziwe plesniowe (np błekitne) i luzem pakowane to nie, ale nie lubie
    nie jem tylko surowego miesa bo toxo nie przechodziłam
    mam smaki jak z synem :) z nim kilogramy camemberu zjadłam

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka
    Postów: 374 59

    Wysłany: 29 września 2017, 16:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te nasze sery pleśniowe można jeść, bo są z pasteryzowanego mleka. Ale szynka parmeńska jest dojrzewająca, więc już niekoniecznie jeśli ktoś jest toxo ujemny.

    Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    parmeńskiej, suszonych, wędzonych nie parzonych nie jadam w ciąży
    a w PL chyba wszystko ma mleko pasteryzowane, wymóg (?) ale dlatego camembert tylko z opakowaniem

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka
    Postów: 374 59

    Wysłany: 29 września 2017, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, u nas większość produktów jest z mleka pasteryzowanego. Wyjątkiem mogą być produkty regionalne, typu oscypki i spółka - tak mi się wydaje.

    Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    te z pleśnią też nie powinno się jeść; no chyba, że Turek, to wiadomo, że z fabryki, nic niepożądanego tam nie miało prawa urosnąć :)
    tak, pasteryzowane powinno być wszystko w UE, z wyjątkiem regionalnych, więc trzeba uważać na te mozarelle, fety itd.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój był turkowy
    I mi dogodzil :)
    Ogarnelam też kaczuchy, rosół się robi a mięsko przyprawione do jutrzejszego pieczenia
    plecy mi odpadają
    W nocy pulsujaco bolały
    A wszystko przez wózek...próbowałam zaparkować do pewnego pomieszczenia
    I jak w ciazach plecy nie bolały tak w tej mam od testowania nadwyrężone :(
    Chyba włącza mi się ciążowe marudzenie

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dalile Autorytet
    Postów: 2731 4484

    Wysłany: 29 września 2017, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko naszykowane na jutrzejsze pomidory faszerowane, kapuśniak też sie na jutro gotuje.
    Jutro, wraz z mężem idziemy donkina, a córcia spędzi pierwszą noc poza domem bez rodziców, u dziadków bedzie. Za. Opiekę nad wnuczką chociaz im obiad zrobię :)

    hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jem dużo mozarelli ale napisane ze pasteryzowane to okej??

    po pizzy 135 po 1h i 133 po 2h także odpada mimo cwiczeń długo sie trzyma

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 17:54

  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale w normie się trzyma ;) raz na jakiś czas warte grzechu ;)

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga na koryciński, bez pasteryzacji niestety.

    Co do bakłażana - dawno mi się nie trafił gorzki, ale ja zawsze jadam małe. Nie przypominam sobie, żeby moje kumpleki z Rumunii czy Bułagrii sypały solą, a oberżyny to one zjadały sporo.

    Ale się dziewczyny wzięłyście za gotowanie... kaczuchy, pizza, pomidory, kapuśniak. No no...

    010ivfloqn8ak6av.png
‹‹ 1661 1662 1663 1664 1665 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ