Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
poszukuję inspiracji na weekendowy obiadek, tak, żeby i mężuś się najadł, więc mięsnego lub rybnego
pomóżcie!
kapuśniak ugotuję na pewno, bo mi się zbiera na niego od kilku dni, ale dziś w warzywniaku były ładne obrane brukselki, więc zrobiłam jarzynową
i co do tego?
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyDalile wrote:Ja walczę z wagą od 13 roku życia. Strasznie szybko tyję, wolno chudnę. Cukrzyca ciazowa to chyba właśnie babki na plusie męczy najczęściej?
owszem typ 2 to od otyłosći ale ciazowa nie
moja szwagierka 175 waga okolo 50 kg i tez miala w 2 ciązy
kamciaelcia wrote:przed rzuceniem palenia ważyłam 46 kg (2009 r)
u mnie taki winowajca, organizm oszalał -
Mi najbardziej wiek zaszkodził i obciążenie rodzinne (mama na tabsach, ciocia była na insulinie). Bo ja z tych, co najbardziej kwiczą na widok barszczu ukraińskiego, a od liceum (trochę już minęło) to raptem +3 kg jestem.
To może lasagne cukiniowe z kurczakiem mielonym
Zrób łazanki z pełnoziarnistego+ kapusta kiszona+grzyby+mięso (dwa w jednym: kapuśniak+mięso?)
albo polędwiczkę wp w grzybach/jarzynach
albo zapiekankę z kaszy+mielone+warzywa+sos pomidorowy
albo zawijańce z indyka w papilotach z bazylią i fetą
Z ryb to mi ostatnio najlepiej łosoś pacyficzny z patelni wchodzi (mrożony z Lidla), choc zjadłabym makrelę pieczona, ale mój dostawca ryb coś ostatnio zniknął.
Ja dziś mam fazę na bakłażana. Kupiłam 1,5 kg i robię hurtem baba ganoush (pasta) i roladki z orzechami.
A teraz grzeję wczorajszy eksperyment na obiad
Smaczenego i mało stresu przy cukrach
k878 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Onna, jak robisz baba gannoush?
nigdy sama nie robiłam, a teraz narobiłaś mi smaka; internetowe przepisy nie mówią nic o odgoryczaniu bakłażana; taki pieczony bez prószenia solą i płukania nie będzie miał goryczki? w knajpie to zawsze smaczny był...
i jeszcze zapytam o lasagne cukiniowe: robiłaś pod beszamelem? jakoś mało dietetyczny się wydaje, niestetyWiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 15:16
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Z tym odgoryczaniem to mit. Nie zawsze chce mi się sypać solą. To wg mnie daje tylko to, że szybciej mięknie na patelni. Wybieraj małe bakłażany i dość dojrzałe (nie ma przebijać zieleń). Kupiłam niby włoski, bo te holenderskie (Lidl) mnie wyjątkowo nie przekonują. W piekarniku i tak nabiorą charakteru lekkiej spalenizny
Przepis z jadłomanii, w sumie robię pierwszy raz, ale i tak będzie mi smakować (czosnek, tahina i bakłażan - to musi być dobre).
Nigdy nie używam beszamelu. Ja zapiekanki zalewam zazwyczaj doprawionym sokiem/passatą pomidorową, tym razem dałam symbolicznie sok pomidorowy (na blachę do zapiekanek jakieś 150 ml i rozcieńczyłam ciut wodą). Byle ciut - nalałam na cukinię z wierzchu (nie przyfajczy się). Mięso, mimo, że kurczak to było dość tłuste i soczyste (udo) do tego duszona cebula, papryka słodka, pieprz, czosnek, przekładane na zmianę cukinią, gdzie gdzieniegdzie ciut fety i na jedną warstwę bazylia, oliwki czarne. Zapomniałam dać tylko natkę, a też miała tam wylądować. Papier na blasze wysmarowałam olejem lekko.
Amus, żałuj!
Cukier w porządku (118, ale zakończyłam świeżą figą i kawą z mlekiem)
Dziś św. dzień kawy
k878 lubi tę wiadomość
-
Dzidzi nie widziałam...Tarczyca na usg wygląda dobrze. Euthyrox brać, za 6 tygodni zbadać tsh i ft4, wyniki skonsultujemy smsem
Pozarlam camembert(a to oznacza że znów zaczyna się faza na camemberta:D )
Podziwiam was z tym gotowaniem. Szacun
Ja klasycznie-karkówka w sosie. Nie wiem jak dlugo mięso pojem Jutro rosół z kaczki uwaga, ryzykuje- z normalnym makaronem a na obiadokolację piersi i nóżki pieczone(szkoda że nie z borówka dla mnie) -
odgoryczanie to mit?
nie przeszedłby mi przez gardło taki nie zrobiony, serio, zawsze wybieram jak najciemniejsze, ale czuć goryczkę, widocznie to kwestia gustu, dużo toniku wypiłaś w życiu
spróbuję przekrojone na pół wzdłuż i upiekę skórką do góry
dzięki!
kamcia, ale taki surowy camembert? ja od początku ciąży nie jem pleśniaków - a uwielbiam, mąż od czasu do czasu mnie tu katuje, bo sobie kupuje, bezczelny, tak samo szynkę parmeńskąWiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 16:13
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
te z pleśnią też nie powinno się jeść; no chyba, że Turek, to wiadomo, że z fabryki, nic niepożądanego tam nie miało prawa urosnąć
tak, pasteryzowane powinno być wszystko w UE, z wyjątkiem regionalnych, więc trzeba uważać na te mozarelle, fety itd.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Mój był turkowy
I mi dogodzil
Ogarnelam też kaczuchy, rosół się robi a mięsko przyprawione do jutrzejszego pieczenia
plecy mi odpadają
W nocy pulsujaco bolały
A wszystko przez wózek...próbowałam zaparkować do pewnego pomieszczenia
I jak w ciazach plecy nie bolały tak w tej mam od testowania nadwyrężone
Chyba włącza mi się ciążowe marudzenie -
U mnie wszystko naszykowane na jutrzejsze pomidory faszerowane, kapuśniak też sie na jutro gotuje.
Jutro, wraz z mężem idziemy donkina, a córcia spędzi pierwszą noc poza domem bez rodziców, u dziadków bedzie. Za. Opiekę nad wnuczką chociaz im obiad zrobię -
nick nieaktualny
-
Uwaga na koryciński, bez pasteryzacji niestety.
Co do bakłażana - dawno mi się nie trafił gorzki, ale ja zawsze jadam małe. Nie przypominam sobie, żeby moje kumpleki z Rumunii czy Bułagrii sypały solą, a oberżyny to one zjadały sporo.
Ale się dziewczyny wzięłyście za gotowanie... kaczuchy, pizza, pomidory, kapuśniak. No no...