X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    poszukuję inspiracji na weekendowy obiadek, tak, żeby i mężuś się najadł, więc mięsnego lub rybnego
    pomóżcie!

    kapuśniak ugotuję na pewno, bo mi się zbiera na niego od kilku dni, ale dziś w warzywniaku były ładne obrane brukselki, więc zrobiłam jarzynową :)

    i co do tego?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Ja walczę z wagą od 13 roku życia. Strasznie szybko tyję, wolno chudnę. Cukrzyca ciazowa to chyba właśnie babki na plusie męczy najczęściej?
    czesto ale to chyba nie jest zależne
    owszem typ 2 to od otyłosći ale ciazowa nie
    moja szwagierka 175 waga okolo 50 kg i tez miala w 2 ciązy ;)

    kamciaelcia wrote:
    przed rzuceniem palenia ważyłam 46 kg :)(2009 r)
    u mnie taki winowajca, organizm oszalał
    az tak? no ja dukana mialam i efekt jo jo po nim a dodatkowo wlasnie fajki rzuciłam w 2011 po pozytywnym teście. takie "combo":P

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nigdy nie paliłam, z alkoholem nie przesadzałam, nadwagi nigdy nie miałam, słodkim się nie obżerałam, zdrowo jadałam, cukrzycy w rodzinie nie mam, a się przypałętało cholerstwo

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi najbardziej wiek zaszkodził i obciążenie rodzinne (mama na tabsach, ciocia była na insulinie). Bo ja z tych, co najbardziej kwiczą na widok barszczu ukraińskiego, a od liceum (trochę już minęło) to raptem +3 kg jestem.
    To może lasagne cukiniowe z kurczakiem mielonym :)
    Zrób łazanki z pełnoziarnistego+ kapusta kiszona+grzyby+mięso (dwa w jednym: kapuśniak+mięso?)
    albo polędwiczkę wp w grzybach/jarzynach
    albo zapiekankę z kaszy+mielone+warzywa+sos pomidorowy
    albo zawijańce z indyka w papilotach z bazylią i fetą
    Z ryb to mi ostatnio najlepiej łosoś pacyficzny z patelni wchodzi (mrożony z Lidla), choc zjadłabym makrelę pieczona, ale mój dostawca ryb coś ostatnio zniknął.

    Ja dziś mam fazę na bakłażana. Kupiłam 1,5 kg i robię hurtem baba ganoush (pasta) i roladki z orzechami.
    A teraz grzeję wczorajszy eksperyment na obiad
    Smaczenego i mało stresu przy cukrach

    k878 lubi tę wiadomość

    010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje, że zapiekanka z cukinią wyszła boska, dużo czosnku, bazylii i słodkiej papryki, idealna do kaszy gryczanej. Boję się tylko czy za rozkosze podniebienia nie zapłacę cukrem.

    010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobilam home made pizze malzowi i mlodemu na obiad zjadlam kawalek i od razu na 20 min na bieznie. Obadam cukier potem obym zawalu nie dostala :p


    Jakos nie lubie ani cukini ani baklazanu:p

  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna, jak robisz baba gannoush?
    nigdy sama nie robiłam, a teraz narobiłaś mi smaka; internetowe przepisy nie mówią nic o odgoryczaniu bakłażana; taki pieczony bez prószenia solą i płukania nie będzie miał goryczki? w knajpie to zawsze smaczny był...

    i jeszcze zapytam o lasagne cukiniowe: robiłaś pod beszamelem? jakoś mało dietetyczny się wydaje, niestety :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 15:16

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 15:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym odgoryczaniem to mit. Nie zawsze chce mi się sypać solą. To wg mnie daje tylko to, że szybciej mięknie na patelni. Wybieraj małe bakłażany i dość dojrzałe (nie ma przebijać zieleń). Kupiłam niby włoski, bo te holenderskie (Lidl) mnie wyjątkowo nie przekonują. W piekarniku i tak nabiorą charakteru lekkiej spalenizny :)
    Przepis z jadłomanii, w sumie robię pierwszy raz, ale i tak będzie mi smakować (czosnek, tahina i bakłażan - to musi być dobre).
    Nigdy nie używam beszamelu. Ja zapiekanki zalewam zazwyczaj doprawionym sokiem/passatą pomidorową, tym razem dałam symbolicznie sok pomidorowy (na blachę do zapiekanek jakieś 150 ml i rozcieńczyłam ciut wodą). Byle ciut - nalałam na cukinię z wierzchu (nie przyfajczy się). Mięso, mimo, że kurczak to było dość tłuste i soczyste (udo) do tego duszona cebula, papryka słodka, pieprz, czosnek, przekładane na zmianę cukinią, gdzie gdzieniegdzie ciut fety i na jedną warstwę bazylia, oliwki czarne. Zapomniałam dać tylko natkę, a też miała tam wylądować. Papier na blasze wysmarowałam olejem lekko.

    Amus, żałuj!

    Cukier w porządku (118, ale zakończyłam świeżą figą i kawą z mlekiem)
    Dziś św. dzień kawy :)

    k878 lubi tę wiadomość

    010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 15:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzidzi nie widziałam...Tarczyca na usg wygląda dobrze. Euthyrox brać, za 6 tygodni zbadać tsh i ft4, wyniki skonsultujemy smsem
    Pozarlam camembert(a to oznacza że znów zaczyna się faza na camemberta:D )
    Podziwiam was z tym gotowaniem. Szacun :)
    Ja klasycznie-karkówka w sosie. Nie wiem jak dlugo mięso pojem ;) Jutro rosół z kaczki :) uwaga, ryzykuje- z normalnym makaronem ;) a na obiadokolację piersi i nóżki pieczone(szkoda że nie z borówka dla mnie)

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    odgoryczanie to mit? o.O
    nie przeszedłby mi przez gardło taki nie zrobiony, serio, zawsze wybieram jak najciemniejsze, ale czuć goryczkę, widocznie to kwestia gustu, dużo toniku wypiłaś w życiu :)
    spróbuję przekrojone na pół wzdłuż i upiekę skórką do góry

    dzięki!

    kamcia, ale taki surowy camembert? ja od początku ciąży nie jem pleśniaków - a uwielbiam, mąż od czasu do czasu mnie tu katuje, bo sobie kupuje, bezczelny, tak samo szynkę parmeńską

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 16:13

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    camembert jadam
    takie prawdziwe plesniowe (np błekitne) i luzem pakowane to nie, ale nie lubie
    nie jem tylko surowego miesa bo toxo nie przechodziłam
    mam smaki jak z synem :) z nim kilogramy camemberu zjadłam

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka
    Postów: 374 59

    Wysłany: 29 września 2017, 16:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te nasze sery pleśniowe można jeść, bo są z pasteryzowanego mleka. Ale szynka parmeńska jest dojrzewająca, więc już niekoniecznie jeśli ktoś jest toxo ujemny.

    Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    parmeńskiej, suszonych, wędzonych nie parzonych nie jadam w ciąży
    a w PL chyba wszystko ma mleko pasteryzowane, wymóg (?) ale dlatego camembert tylko z opakowaniem

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka
    Postów: 374 59

    Wysłany: 29 września 2017, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, u nas większość produktów jest z mleka pasteryzowanego. Wyjątkiem mogą być produkty regionalne, typu oscypki i spółka - tak mi się wydaje.

    Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1066

    Wysłany: 29 września 2017, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    te z pleśnią też nie powinno się jeść; no chyba, że Turek, to wiadomo, że z fabryki, nic niepożądanego tam nie miało prawa urosnąć :)
    tak, pasteryzowane powinno być wszystko w UE, z wyjątkiem regionalnych, więc trzeba uważać na te mozarelle, fety itd.

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój był turkowy
    I mi dogodzil :)
    Ogarnelam też kaczuchy, rosół się robi a mięsko przyprawione do jutrzejszego pieczenia
    plecy mi odpadają
    W nocy pulsujaco bolały
    A wszystko przez wózek...próbowałam zaparkować do pewnego pomieszczenia
    I jak w ciazach plecy nie bolały tak w tej mam od testowania nadwyrężone :(
    Chyba włącza mi się ciążowe marudzenie

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dalile Autorytet
    Postów: 2731 4494

    Wysłany: 29 września 2017, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko naszykowane na jutrzejsze pomidory faszerowane, kapuśniak też sie na jutro gotuje.
    Jutro, wraz z mężem idziemy donkina, a córcia spędzi pierwszą noc poza domem bez rodziców, u dziadków bedzie. Za. Opiekę nad wnuczką chociaz im obiad zrobię :)

    hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jem dużo mozarelli ale napisane ze pasteryzowane to okej??

    po pizzy 135 po 1h i 133 po 2h także odpada mimo cwiczeń długo sie trzyma

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 17:54

  • kamciaelcia Autorytet
    Postów: 35730 18204

    Wysłany: 29 września 2017, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale w normie się trzyma ;) raz na jakiś czas warte grzechu ;)

    klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka
    Postów: 242 60

    Wysłany: 29 września 2017, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga na koryciński, bez pasteryzacji niestety.

    Co do bakłażana - dawno mi się nie trafił gorzki, ale ja zawsze jadam małe. Nie przypominam sobie, żeby moje kumpleki z Rumunii czy Bułagrii sypały solą, a oberżyny to one zjadały sporo.

    Ale się dziewczyny wzięłyście za gotowanie... kaczuchy, pizza, pomidory, kapuśniak. No no...

    010ivfloqn8ak6av.png
‹‹ 1661 1662 1663 1664 1665 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ