Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
k878 wrote:przyszedł contour - serio te bębenki do nakłuwacza trzeba ładować igła po igle? masakra, dobrze, że accu-check jest fajniejszy;
no i szkoda, że tylko 5 pasków na start jest, ale trudno, kupię
Edit: Sorry, pochrzaniło mi się z accu checkiem, używam zamiennie obydwu! Za ten contourowy mi się sprawdza rano, bo skuteczniej wali po paluszkuWiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 14:06
-
To już może być inna kuchnia. Mama spod Lubaczowa. Generalnie kuchnia wiejska i skromna (leśna). Dużo kiszonek, warzyw i kasz. Stąd może u mnie upodobanie do kuchni raczej wege. Chociaż moja siostra jak gotuje (głównie brokułowa i ziemniaki z kefirem) to do wszystkiego leje maggi. Fuj! Nawet rybę w warzywach potrafi tak schrzanić, nie mówiąc już o cebulakach.
Najcudowniejszy mojej mamie wychodził zawsze barszcz wigilijny. To jest absolutny ideał, kolor, smak i klarowność.kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
No i po wizycie u endo zaczynam przygodę z braniem żelaza. Morfologia poleciała znowu przez ostatnie 2 tygodnie. Już się cieszę na te zaparcia... Na pocieszenie owoce na podwieczorek, sorbecik z mrożonych wiśni. Cukry od 3 dni jakieś łaskawe, więc nie powinno być tragedii, mimo, że owoce po południu. Za to tarczyca w porządku, po raz pierwszy nie podniosła mi dawki. Idę na spacer, słońce wyszło, trza korzystać
Onna, kamciaelcia lubią tę wiadomość
Turkaweczka
-
Moja mama zrobiła mi schabowe w otrębach żytnich zamiast w bułce i co? Też wywaliło
159. Także żegnajcie kotleciki... A myślałam że w ten sposób tą cukrzycę oszukam...
A te ketonowe to właśnie miałam na recepcie więc może jest jakaś zniżka. Bez zniżki chyba 18-19 zł a chyba mniej płaciłam.
A odnośnie tych aktywnych cukrzycowych ciężarnych to cóż. Nie dość że dieta zdrowsza to i ruchu pewnie nie zaniedbują. Ja np dużo lepiej się poruszam niż w pierwszej ciąży na tym etapie bo nie przytyłam tak jak wtedy. Ogólnie czuję się zdrowsza i żwawa
P.s. ja też ze wschodu ale z miasta więc to co innego. Ja z LublinaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 19:02
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Kamcia, Ty to masz kobieto szczęście w nieszczęściu - praktycznie cukrami po posiłku nie musisz się przejmować. Ja u mamy obdrapywałam schabowego z panierki, bo nawet boję się sprawdzać, czy zaszkodzi czy nie. A po bananie, malutkim około 70 g, cukier miałam rzędu 115-120, więc stwierdziłam, że gra nie warta świeczki. Wolę zjeść jabłko 200 g i tyle samo jogurtu, bo przynajmniej nie jestem głodna. Dziś po kolacji 92, aż zrobiłam drugi pomiar na innym glukometrze, bo cosik nie dowierzałam. Wyszło 98, więc różnica żadna. Chyba coś dojem konkretniejszego na drugą kolację.Turkaweczka
-
Po obiadokoacji 87... zmierzylam drugi raz i 89
A ja tylko baterię wymienilam
Poprzednio też mogłam jeść schabowe ale mialam sprawdzona bułkę tartą. Z bananem się zdziwiłam. Bo poprzednio balam się nawet dotknąć. Po średnim jablku mam okolo 115 . Ale jem bez nabiału. Na pewno jestem nudna ale po poprzedniej cukrzycy nie ruszam jogurtów/kefirow/maslanek...jedynie do mizerii, sledzi itp
Kupilam na jutro pierogi - 4 sztuki mialam sprawdzone, zobaczymy...
Pomelo też dojrzewa już na parapecie-kocham
Ale same wiecie-moją bolaczka są cukry na czczo.
Teraz w nagrodę dwie kostki gorzkiej z malinami -
Ja o dziwo owoce mogę jeść, nawet banany. Wtedy np z chrupkim pieczywem żeby zaraz nie zgłodnieć. Bo jogurty to i mi odeszły odkąd każde płatki wywalają. Owsianych nie lubię więc nie sprawdzałam.
Pierogi jadłam po 5 sztuk razowych z wołowiną (w leclerc były raz) ale byłam bardzo blisko normy. Ale za to jakie pyszne. Zwykłych nawet nie próbuję.
Mnie ten kotlet trochę zdołował bo byłam pewna że wywala po bułce. No a otręby żytnie nawet chyba lepsze od mąki żytniej a w niej kiedyś też moja mama robiła i cukier był ok. Chyba mi się po prostu pogorszyło i przestaję tolerować smażone...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
A może po prostu taki dzień, kiedyś zadałam pytanie diabetolog, dlaczego jednego dnia po tym samym produkcie jest ok, a drugiego nie, to odpowiedziała, że to zależy od wielu czynników i całego metabolizmu danego dnia. Na swoim przykładzie, chleb, który mi wchodzi w porządku nagle wyrzucił mi 135. Tak jednorazowo.Turkaweczka
-
witam
na czczo piękne 82
ale też ketony +
moje drugie ketony, wczorajszy dzien róznił sie od pozostałych tylko tym wieczornym spacerem (jak wtedy ten wyjazd do lekarza)
ale mam zagwozdkę z glukometrem
pierwszy na czczo 71 i tego nie rozumiem...drugi pomiar 82