X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przyszedł contour - serio te bębenki do nakłuwacza trzeba ładować igła po igle? masakra, dobrze, że accu-check jest fajniejszy;
    no i szkoda, że tylko 5 pasków na start jest, ale trudno, kupię

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos gryczanej, zjadłabym drożdżaki z kaszą gryczaną i twarogiem, abo kapustą i grzybami, albo chociaż cebulaki. Moja mama pochodzi ze wschodu Polski, a tam takie właśnie proste przysmaki się robi.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maz jest ze wschodu :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    przyszedł contour - serio te bębenki do nakłuwacza trzeba ładować igła po igle? masakra, dobrze, że accu-check jest fajniejszy;
    no i szkoda, że tylko 5 pasków na start jest, ale trudno, kupię
    Nie, ładujesz cały bębenek, a potem tylko w nakłuwaczu przekręcasz igłę do następnej. Idzie ekspresem i nie trzeba naciągać przed ukłuciem.

Edit: Sorry, pochrzaniło mi się z accu checkiem, używam zamiennie obydwu! Za ten contourowy mi się sprawdza rano, bo skuteczniej wali po paluszku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 14:06

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może zacznie gotować? Jeszcze zależy jaki wschód, bo mama spod Bieszczad, a na tym górnym wschodzie więcej kluch jest niż grzybów i kapusty.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okolice kocka. Raczej po środku :)
    Teściowa lubi moją kuchnię :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już może być inna kuchnia. Mama spod Lubaczowa. Generalnie kuchnia wiejska i skromna (leśna). Dużo kiszonek, warzyw i kasz. Stąd może u mnie upodobanie do kuchni raczej wege. Chociaż moja siostra jak gotuje (głównie brokułowa i ziemniaki z kefirem) to do wszystkiego leje maggi. Fuj! Nawet rybę w warzywach potrafi tak schrzanić, nie mówiąc już o cebulakach.
    Najcudowniejszy mojej mamie wychodził zawsze barszcz wigilijny. To jest absolutny ideał, kolor, smak i klarowność.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś po barszczu nie zbadalam cukru :) glukometr się nie włączył :D później kupię baterię

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i po wizycie u endo zaczynam przygodę z braniem żelaza. Morfologia poleciała znowu przez ostatnie 2 tygodnie. Już się cieszę na te zaparcia... Na pocieszenie owoce na podwieczorek, sorbecik z mrożonych wiśni. Cukry od 3 dni jakieś łaskawe, więc nie powinno być tragedii, mimo, że owoce po południu. Za to tarczyca w porządku, po raz pierwszy nie podniosła mi dawki. Idę na spacer, słońce wyszło, trza korzystać:D

Onna, kamciaelcia lubią tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama zrobiła mi schabowe w otrębach żytnich zamiast w bułce i co? Też wywaliło :( 159. Także żegnajcie kotleciki... A myślałam że w ten sposób tą cukrzycę oszukam...
    A te ketonowe to właśnie miałam na recepcie więc może jest jakaś zniżka. Bez zniżki chyba 18-19 zł a chyba mniej płaciłam.
    A odnośnie tych aktywnych cukrzycowych ciężarnych to cóż. Nie dość że dieta zdrowsza to i ruchu pewnie nie zaniedbują. Ja np dużo lepiej się poruszam niż w pierwszej ciąży na tym etapie bo nie przytyłam tak jak wtedy. Ogólnie czuję się zdrowsza i żwawa :)
    P.s. ja też ze wschodu ale z miasta więc to co innego. Ja z Lublina :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 19:02

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj jadlam schabowego w normalnej panierce i 101...przedwczoraj podobny wynik
    Dziś zjadlam na spacerze z małym banana o.O po godzinie 88 o.O
    Bateryjka kupiona i glukometr dziala

Kassie, Onna, k878 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, Ty to masz kobieto szczęście w nieszczęściu - praktycznie cukrami po posiłku nie musisz się przejmować. Ja u mamy obdrapywałam schabowego z panierki, bo nawet boję się sprawdzać, czy zaszkodzi czy nie. A po bananie, malutkim około 70 g, cukier miałam rzędu 115-120, więc stwierdziłam, że gra nie warta świeczki. Wolę zjeść jabłko 200 g i tyle samo jogurtu, bo przynajmniej nie jestem głodna. Dziś po kolacji 92, aż zrobiłam drugi pomiar na innym glukometrze, bo cosik nie dowierzałam. Wyszło 98, więc różnica żadna. Chyba coś dojem konkretniejszego na drugą kolację.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 12 października 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś na obiad kurczak pieczony - udko + skrzydełko + fryty z pieca = cukier 106! :)

k878 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, następna:P

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po obiadokoacji 87... zmierzylam drugi raz i 89
    A ja tylko baterię wymienilam :)
    Poprzednio też mogłam jeść schabowe ale mialam sprawdzona bułkę tartą. Z bananem się zdziwiłam. Bo poprzednio balam się nawet dotknąć. Po średnim jablku mam okolo 115 . Ale jem bez nabiału. Na pewno jestem nudna ale po poprzedniej cukrzycy nie ruszam jogurtów/kefirow/maslanek...jedynie do mizerii, sledzi itp
    Kupilam na jutro pierogi - 4 sztuki mialam sprawdzone, zobaczymy...
    Pomelo też dojrzewa już na parapecie-kocham :)
    Ale same wiecie-moją bolaczka są cukry na czczo.
    Teraz w nagrodę dwie kostki gorzkiej z malinami ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o dziwo owoce mogę jeść, nawet banany. Wtedy np z chrupkim pieczywem żeby zaraz nie zgłodnieć. Bo jogurty to i mi odeszły odkąd każde płatki wywalają. Owsianych nie lubię więc nie sprawdzałam.
    Pierogi jadłam po 5 sztuk razowych z wołowiną (w leclerc były raz) ale byłam bardzo blisko normy. Ale za to jakie pyszne. Zwykłych nawet nie próbuję.
    Mnie ten kotlet trochę zdołował bo byłam pewna że wywala po bułce. No a otręby żytnie nawet chyba lepsze od mąki żytniej a w niej kiedyś też moja mama robiła i cukier był ok. Chyba mi się po prostu pogorszyło i przestaję tolerować smażone...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna wada cukrzycy - raz coś służy a potem nagle nie. Nieprzewidywalnosc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może po prostu taki dzień, kiedyś zadałam pytanie diabetolog, dlaczego jednego dnia po tym samym produkcie jest ok, a drugiego nie, to odpowiedziała, że to zależy od wielu czynników i całego metabolizmu danego dnia. Na swoim przykładzie, chleb, który mi wchodzi w porządku nagle wyrzucił mi 135. Tak jednorazowo.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 października 2017, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos pierogów, to jadłam dwa razy ruskie, takie zwykłe z białej mąki, za pierwszym razem cukier 108, za drugim 128 ale tym razem po konkretnej marszrucie poobiedniej. Bez spaceru pewnie byłoby gruuubo ponad normę.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam
    na czczo piękne 82
    ale też ketony +
    moje drugie ketony, wczorajszy dzien róznił sie od pozostałych tylko tym wieczornym spacerem (jak wtedy ten wyjazd do lekarza)

ale mam zagwozdkę z glukometrem
    pierwszy na czczo 71 i tego nie rozumiem...drugi pomiar 82

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1688 1689 1690 1691 1692 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ