X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • d84 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie 92 ;/

ja osatatnio zjadłam 6 pierogów ze szpinakiem i było 131 przy leżeniu
    na kanapie :P a po budyniu posłodzonego syropem z agawy który ma ig 13 było 141. W sumie słodkiego mi nie brakuje tylko jabłka o 21 i szklanki zimnego mleka oraz białych kajzerek

dziś zakupie biedronkowe fryty na próbę

młody już mnie zaczął dość mocno kopać od kilku dni :)

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam sprawdzone 4 pierogi przy starej normie...ale to raczej na drugie sniadanie bo 4 (i takie pyszne) to mało na obzarstwo
    budyń gotowałam wczoraj małemu-cud ze mu nie zjadlam :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja rano 85, ketonów nie sprawdzałam bo mi się nie chciało, waga 0,5 kg w tył(!?). Po śniadaniu 104 (tak nisko dawno nie było), ale dziś rano spacerek zamiast rowerka - chyba skuteczniejszy.

Co do wczorajszej dyskusji - schabowych nie cierpię, więc odpada problem panierki. W ogóle nie lubię schabu, jakieś to mięso jest niesmaczne wg mnie. Smażę tylko ze względu na teścia (ze 2 razy w roku).
    A pierogi to mi najbardziej smakują w wigilię, te z kapustą, samodzielnie zrobione. Mimo, że robię najlepsze ciasto i farsz w obu rodzinach (serio!), to nie jestem fanką kluch, ale w wigilię mogę zjeść tylko barszcz i pierogi właśnie. Ciekawe, kto mi w tym roku zrobi te pierogi i uszka...

d84: a ten budyń to ze skrobią ziemniaczaną czy kukurydzianą? Tu może być pies ukryty.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje schabowe były z karkowki :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    moje schabowe były z karkowki :D
    Oj, karkówki nie jadłam z 5 lat. Chyba zapomniałam jak smakuje :))
    Ale szczerze - czy Ty na prawdę masz problemy z cukrem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 09:52

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onna
    a pamiętasz na czczo 100?
    i wiem po czym na bank przekroczę
    np ziemniaku w przyzwoitej ilości, kebab z wiekiem ciązy i na pewno źle dobrany chleb (jem ten słonecznikowy z biedronki)...
    dodałabym paluszki rybne (bo lubię w duzej ilości), pierogi, i naleśniki (a z mąki raziwej nawet odechciewa mi się), nie ruszam dzemów, miodu choć bardzo mam ochotę, owoce w zależności jakie ograniczone ilości np jabłko całe, ale truskawek 40 dag (mogłam), kilka śliwek
    po posiłkach nie przekroczyłam 140
    ale 120 kilka razy (wiec poprzednio by nie przeszło)

i też poprzednio myślaam, ze coś ze mną nie tak...stad chciałam odstawić insulinę, jedna jednostka mniej (czyli z 3 na 2 j.) i już cukier skoczył
    ale badam się po wszystkim co zjem, stąd dobierane produkty, w tym rodzaj bułki tartej
    i stres mnie gubi
    miałam już nauczkę
    moich niepokojów o dzidzie nigdy nic nie zmieni, więc po prostu musze poluzować portki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 85 i bez ketonów. Po śniadaniu 97. Dopiero mąż mi uświadomił że ten magiczny chleb probody jest na soi. A to chyba niewskazane jeść za dużo zwłaszcza jak się bierze leki na tarczycę.
    Budyń mam kupiony ale nie pamiętam z jakiej skrobii. Planuję posłodzić erytrolem lub ksylitolem. A pijecie kakao? Bo ja się tak czaję żeby sobie gorzkie ugotować. Na jabłka też mam ostatnio ochotę. Na inne owoce wcale ale jabłka mnie kuszą. Nigdy mi nie wywalały więc chyba pochłonę dzisiaj.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    drugi dzien na czczo przekorczenie
    od jutra insulina
    nerwy mi nie służą najwidoczniej

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ból gardła 3 dni piłam mleko z masłem i miodem... Ale cukry były ok :)
    Amus jak mus to mus... Szkoda ale nic nie poradzisz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 10:14

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio
    w ciazy z synem piłam kakao przed snem
    kubek mleka-do mikrofali-płaska łyzeczka kakao
    teraz jeszcze mi sie nie chce :)
    a która skrobia w budyniu lepsza? kupuje małemu budyn jaglany ale ma tez skrobie ziemniaczana
    a jabłko jem codziennie-mam na nie chcice :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 10:13

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O probody pisałam jakiś czas temu :) tak, on jest na śrucie sojowej, sklejony czystym glutenem, maki ma odrobine :)

Schabowego tez nie lubię, ale mój mąż uwielbia, wiec czasami jedliśmy, od czasu diety raz mu zrobiłam. Smażonego ogólnie nie lubię, nie podchodzi mi tluste w ogóle. Z tłustych rzeczy sery potrafię w nieograniczonej ilości jesc i tego mi teraz bardzo brakuje. I żółtych i plesniakow. Bo Turek mnie nie przekonuje, co najwyżej smażony.

Kakao tak, raz, słodzone miodem. Czasami robię jogurt nat z łyżeczka kakao i miodu - taki czekoladowy.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, pamiętam, ale te pokarmy ok i nie-ok to strasznie dziwnie dla nas wypadają...
    Skrobia to ani kukurydziana ani ziemniaczana raczej. Możecie spróbować zrobić "kisiel/budyń" na chii, ale tu jest groźba, że może was przeczyścić dla odmiany. Aha, tapioka i jaglana też ma wysoki IG :(
    A budyń jaglany zrób małemu na samej kaszy jaglanej. Przepłucz wrzątkiem, zalej wodą i mlekiem w proporcji 1:3 (lub więcej), rozgotuj do oporu i zblenduj. Dodatki dowolne, a smak super (przed cukrzycą robiłam z kakao i rodzynkami/orzechami, albo kwaśniejszymi owocami i miodem).
    Jabłka teraz są mniej słodkie - jak poleżą z chłodni wzrośnie im zawartość cukru, to jak z bananem - zielony tak nie wyrzuca, a ten najlepszy "w kropki" to już ostro. Jabłka po kawałku wcinam do posiłków od 12 do 18. I jest ok.

Amus, a co ty znowu taka nerwowa?

kamciaelcia lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Z tłustych rzeczy sery potrafię w nieograniczonej ilości jesc i tego mi teraz bardzo brakuje. I żółtych i plesniakow. Bo Turek mnie nie przekonuje, co najwyżej smażony.

Kakao tak, raz, słodzone miodem. Czasami robię jogurt nat z łyżeczka kakao i miodu - taki czekoladowy.

Ojoj, takie pyszne, dojrzałe pecorino mi się marzy.
    A jogurt z odrobiną kakao to właściwie codziennie wcinam, z dodatkiem masła orzechowego i amarantusa (albo płatków owsianych, jak nie ugotuję amarantusa). Właściwie ten amarantus+jogurt (mleko dla upartych) może zastąpić budyń. Cukry po dawce ok. 25-30 g (suchego) mam idealne, a dorzucam do tego zawsze owoce. Kasze gotuję zawszę z zapasem, więc gotuję na jakieś dwa dni i dzielę sobie dla wygody na porcje (pi razy drzwi).

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onna
    niestety mały jakos kaszy jaglanej w ogóle nie lubi
    czasem zageszczam mu rózne rzeczy płatkami jaglanymi, to ruszy
    a budyń to i tak rzadko, bo krowie mleczko jakoś raz na 2 tyg
    ból był taki, ze mi sie chciało tego budyniu :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna problemy w domu
    trudno przeżyje jakoś
    ale zaczne od 2 j

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Onna problemy w domu
    trudno przeżyje jakoś
    ale zaczne od 2 j

na pewno myślami będę z tobą

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia,

mój mąż też nie lubi kaszy jaglanej, ale taki właśnie budyń czekoladowy, jeszcze z bakaliami i bananem wciągnął i chciał jeszcze :)
    Uwielbia też taki zimny deser z kaszy manny - gotowana z masłem

BTW w warzywniaku zobaczyłam dziś różne masła orzechowe takie 100% marki Basia Basia: były i z ziemnych, i laskowych, i tahini; normalnie aż mi ręka drżała... po ciąży sobie odbiję :P mam nadzieję, że nie uczulę dziecka, chociaż teraz też jem orzeszków więcej niż przed ciążą. W Lidlu dostałam fistaszki w łupinkach: zbawienie, nie da się zjeść za dużo na raz :)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierogi zjedzone
    5 szt :D więc trochę zachłanności ;) za godzinę pomiar

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    84 na czczo, jest dobrze. W ogóle ostatnio niskie cukry.
    Ale mi się zachciało paluszkow rybnych z frytkami... Moze spróbuję :)

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pzluszki rybne x2 plus frytki z piekarnika to max u mnie był

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1689 1690 1691 1692 1693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ