Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKamcia 82 extra
))
Ja codziennie pije dwie
Dzisiaj mam hepatologa. Znowu do katowic trzeba jechac.
Insulinka zadzialala po sniadaniu ladnie (ta nocna) bo 117 a wczoraj 152 ( bez nocnej)Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2017, 09:05
kamciaelcia, k878 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKazio 83 super macie te poranne
Wiesz to twoja decyzja trzeba przemyslec i miec swiadomosc ze nie zawsze to chroni przed zschorowaniem i nie zawsze pomaga przejsc lagodnie.pewnie zalezy od organiznu.
Jak mnie irytuja te zatkane uszy...co chwile w ciazy tak mam wstaje i mam zatkane !! Dmucham ale nie chcą sie odetkacWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2017, 09:05
-
amuś
zawsze piję dwie słabizny z dużą ilością mleka
ale chciałam tak z okazji ciązy i tej diety ograniczyć do jednej
ale jesień totalnie mi nie sprzyja, poddaję się i piję druga
ale już piszę w czym tkwi zasadniczy problemmoje kawy sa na czczo
poprzednio z diabetolog ustaliłyśmy że jedna na czczo może u mnie być (jadłowstret z rana) jeśli nie ma ketonów i cukier w ryzach
a ketonów nie ma i cukry super...mam małe wyrzuty sumienia i myślałam że mnie troche skarcicie -
Mi już się nie przytykają. Problem u mnie był chyba tylko w glutach. Katar przeszedł to i uszy odpuściły.
Z kawy zrezygnowałam na etapie starań bo kiepsko się po niej czułam a w pierwszym trymestrze mi śmierdziała. Potem zaczęłam pić jedną słabą albo średnią na dzień. Narobiłaś mi smaka... A muszę jeszcze poczekać z pół godziny...
Ale po śniadaniu 101 po dwóch kromkach. Za miesiąc muszę kupić więcej tego chleba. Co miesiąc są targi eko żywności i mają tam chleb pro body podobno nie na bazie soi tylko orkiszu. Pyszny i mogę go dużo zjeśćTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
koleżanka z pracy w ogóle przez ciążę zaczeła w życiu kawę pić
różnie to bywa
ja nawet bez sensu gadam rano bez wypicia kawy
ciśnienia mi nie podnosi (udowodnione) ale mnie na nogi tak
na pierwsze cc tez pojechałam po kawie tylko ciiiiiiii
ale juz jestem nowonarodzona
obym nie smęciła jak wczoraj, sama miałam siebie dosyć -
nick nieaktualnyJa mam nakaz picia kawy..odstawilam na jakis czas mialam takie migreny ze gin kazal dwie lekkie wypic jak po paracetamolu nie przechodzilo tak po kawie od razu. Ja mam caly czas 90/60. Kawa nie szkodzi
na bank nie taka lekka. Ja pije lungo moc 2 ziarenka na 5 plus mleko i plaska lyzeczka cukru. Ja zaraz mierze po 2 sniadaniu i kawka w ruch
A uszy nie od kataru. Katar ost mialam w 13 tc . Ot tak mi sie zatykajaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2017, 09:55
-
ja bez kawy i ból głowy i kiepsko z ubikacją
mnie nikt nigdy nie zakazywał
jedynie z dietą cukrzycową w teorii nie współgrała, ale jak pisałam, wszystko z diab miałam przedyskutowane i ustalonena ostatniej wizycie podając rękę powiedziała, że nigdy tak zdyscyplinowanej pacjentki nie miała
a przecież wiedziała o każdym grzeszku
niewazne
ze mna juz duzo lepiej, nawet chate ogarniam -
a co do ciuchów ciążowych, to ja na samym początku - chyba 5 albo 6 tc kupiłam jeansy ciążowe, bo w normalnych mi było źle i chodzę w nich do teraz;
do tego kupiłam jedną sukienkę koszulową (w sklepie normalnym, nie dla ciężarówek); po domu w legginsach;
i jeden sweter długi do pół uda, z krótkim rękawem; wcześniej chodziłam z bezrękawnikiem pod nim, teraz długi rękaw;
kupiłam tez na lato trampki na gumkę wsuwane, bo mi jakoś ciężko było się składać żeby zawiązać, ale teraz mi przeszło, normalnie zawiązywane buty są OK;
biustonosze kupiłam, bo mi cycki poszły o 1 do góry
no i tyle, resztę ciuchów sprzed ciąży noszę, w płaszcz jeden się mieszczę, póki co, luzu jescze trochę jest
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
w ciązy z córką do końca chodziłam w codziennych ciuchach, nawet kurtka zimowa była dobra
z synem kupiłam jedynie jeansy ciązowe, bo te normalne zrobiły się...za duze
teraz też mam te jeansy, nawet noszę bo wygodniej, nic mi sie nie zsuwa w okolice blizny po cc (jakies takie głupie uczulenie jak coś tam dotyka)
wierzę że kurtki bedą pasowały, mam zeszłoroczną i nawet ukryta ta z ciąży z córką (jest dla mnie za ciepła) -
Witam dziewczyny po przerwie
Tosia ma juz ponad 7 tyg a ja zrobilam krzywa i wyniki takie na czczo 86 po 1h 122 po 2h 97. Na moje oko chyba ok.
Zegnaj cukrzyco.
Kazio14, k878 lubią tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
nick nieaktualny
-
Kamcia szalejesz
A ja nawet 2,5 godziny bez jedzenia nie mogę wytrzymać... Jakiś mam dzisiaj apetyt że ledwie coś zjem to planuję co będzie następne i się doczekać nie mogęTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Wczoraj bylo 90, dziś 83...ale nie mierze drugi raz bo duuuuuuuzo pasków zużywam, a skąd je brać? Chce mi się jabłuszka :(a nie mam
w ogóle muszę zakupy zrobić więc w domu wyląduje grubo po 20...
Ja wiem że apetyt z czasem przyjdzie
Narazie muszę przetrwac ten kryzys
w depresję wpadnę przez jedzeniechyba tylko dlatego nie zeswirowalam jeszcze że wiem iż są sprawy istotniejsze
-
Straszne jest to, że nasze życie kręci się wokół jedzenia i większość dnia jest temu podporządkowana. Ja dziś na 7 nastawiłam budzik, żeby mieć odpowiednią przerwę nocną. Wstałam nieprzytomna, zjadłam na autopilocie śniadanie i do łóżka. Budzik na 8 na pomiar cukru. Mam tylko nadzieję, że po ciąży to wszystko przejdzie...Turkaweczka
-
W poprzedniej ciąży wstawalam codziennie z budzikiem o 7:30 żeby wypić kawę i wyrobić się ze sniadaniem do 9-9:30
Jednak dluga czy dłuższa nocna przerwa nie wplywala na cukier i ketony
Nie drzemalam w dzień bo cukry, bo posilek
Spanie o stałej porze bo ostatnia kolacja(i ten nieszczęsny makaranon) i insulina
Nie brałam dodatkowego zajecia bo trzeba bylo jeść!
Teraz nie wstaję z budzikiem. Synek budzi się (i mnie) okolo 8
Kawa oczywiście musi byc
Sniadanie nie jest co do minutki
A ostatnio tak niskie po nim cukry że stwierdzam że im później tym lepiej(oczywiscie po kawie cukry super)
Wzięłam więcej zajęć po poludniu. Ale przemieszczajac się z punktu a do punktu b zjadam np knopersa. Przed wyjściem jem, po powrocie zjem jak przyszukuje
Jednak tym samym nie wyrabialam się z kolacją po 21 i jakie bylo moje zdziwienie ze bez tej kolacji i bez tego cholernego makaronu można nie mieć ketonow!!to była najmilsza niespodzianka w tej ciąży
I zmiana normy
Chce mi się buły z wielką ilością miodu lub konfitury truskawkowej!!!
Pozarlabym monte!!
I do tego duuuuzo mleka...
To bym chętnie zjadla a że nie mogę to wszystkiego się odechciewa
I znów smece -
Mi tez troche szkoda tych ciuchow uzywac w ciazy bo potem z nich robi sie worek na brzuszku
sporo fajnych rzeczy w poprzedniej ciazy wlasnie tak wykonczylam (teraz oczywiscie sie przydadza), ale jednak to na mnie bylo tak naciagniete ze ciagle tylko poprawialam zeby brzucha nie miec na wierzchu
Kurcze, glodna dzisiaj jakas jestemchyba przez to wczesniejsze sniadanie. Dzis na obiad kalafiorowa i spaghetti
-
Taak... Wstawanie żeby zjeść to istna przyjemność. I pilnowanie tych przerw. Makabra. A do tego jeszcze euthyroks godzinę przed śniadaniem to już czasami wszystkiego się odechciewa... No ale źle nie jest.
Poza tym morfologia się poprawiła, w analizie moczu brak ketonów więc wyniki spoko. Tylko waga znowu wzrosła. W poniedziałek 67 a dzisiaj 66,6. Niech będzie ta niższa, w końcu kazali się ważyć w dniu wizyty. Więc wychodzi na to że w 3 tygodnie przytyłam 0,4kgzawsze to lepiej niż w pierwszej 2kg na miesiąc ale wolałam jak nie tyłam
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka