Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam problem z tą przerwą właśnie. Nie dość że nie jest ciągle taka sama to ciągle za długa... Wychodzi ok. 10 godzin do pierwszego posiłku, 9 do pomiaru a ok. 9,5 do badania ketonów. Powinnam wcześniej wstawać bo wtedy nie mam ketonów ale póki młoda nie chodzi do przedszkola to nie mogę się zmobilizować do wcześniejszego wstawania...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
za pierwszym razem też dostałam 2 tyg, choć diabetolog nawet nie napomknęła na pierwszej wizycie o insulinie
teraz poszłam na wizytę wiedząc , że w moim przypadku lepiej od razu wziąć insulinę, bo na diecie cudów nie będzie
i mierzyłam się na czczo w czasie starań-czesto było juz pow, 100 -
Cały czas się zastanawiam jak to jest w końcu z tą normą dla ciężarnych.
90... ale na glukometrze czy w laboratorium? 90 na glukometrze to może być 100-120 w laboratorium jak pokazały moje ostatnie wyniki. No ale mam się kierować glukometrem więc niech tak będzie -
Wiem, że tylko do kontroli. Tylko zastanawia mnie sens i wiarygodność tej kontroli. Skoro powszechnie wiadomo, że na glukometrze wyniki są niższe (czasem nawet dużo niższe) no tak naprawdę norma na glukometrze powinna być do 70, bo wiadomo, że w laboratorium byłoby to 80-90
Tak naprawdę robisz pomiar, cieszysz się że masz np. 85, ale w organizmie realny poziom jest dużo wyższy. I jak mają się do tego te bezpieczne normy...
-
carisma
ja jednak nie upierałabym się przy stwierdzeniach, ze gluko zawsze zaniza czy zawyża
ja stałej tendencji na swoim nie zauważyłam
poza tym to nie jest tak,ze mając 91 już się dziecku szkodzi, myślę że sporadyczne 95 tez nie zaszkodzi
jakiś jednak zakres , górna granica muszą być
kiedyś norma wynosiła 120 9na czczo oczywiście)
niech nawet będzie 100, kontrola jest i walczymy by nie było jeszcze więcej
spotkałam sie tu z przypadkiem, że dziewczyna nie zastosowała insuliny mimo zaleceń lekarza
miała własne zdanie
inna do końca nie przyjęła do świadomości ze ma w ogóle cukrzyce, nie pogodziła sie z tym i wszystko negowała...
ha
a inna wierzyła że ma cukrzyce choć krzywa była w normie (górne normy więc cukrzyca)
tu chyba najważniejsze jest własne podejscie, własne sumienie
ja przyjęłam do wiadomości, że problem mam, że to tylko na czas ciązy, ale nie chcę znać szczegółowych cukrow, wystarczy mi glukometr, mam takie poczucie że ileś jednostek w górę czy w dół nie zaszkodzi, bo normy to nie granica szkodzę/nie szkodzę dziecku, tylko taki obraz co się dzieje
przekroczenie raz na jakiś czas to nie problem, gorzej sie dzieje, że przekroczenia są juz czeste-glukometr pozwala to wychwycić
ale to moje zdanie
nie chcę pisać, co sie za tym kryje...czemu sie aż tak boję cukrzycy a rownoczesnie nie boje sie sporadycznych niechlubnych rekordo
musiałam ostro pracować nad moim dystansem
k878 lubi tę wiadomość
-
a ja słyszałam, że glukometr pokazuje więcej niż lab
http://www.diabetolodzy.dlapacjenta.info/s/3278/68365-Diabetologia-i-cukrzyca/4017683-Glukometry-a-badania-laboratoryjne-poziomu-glukozy-we-krwi.htm
fajny tekst znalazłam na ten tematCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
No mój na krzywej też pokazał więcej niż krew. A wcześniej pisałam co na temat tolerancji glukometrów mówi mój lekarz (do 100j. tolerancja 10j. a powyżej 100j. 10%) ja mam podobne podejście jak Kamcia. Liczy się tendencja i to że w ogóle się kontroluje stan rzeczy. U mnie makrosomii jak na razie nie widać więc liczę, że swoimi cukrami małemu nienszkodzę. Z resztą sporo też mówi badanie hemoglobiny glikowanej. Ona dake obraz sytuacji z chyba 3 miesięcy. Myślę że bieżąca kontrola glukometrem połączona z okresowym sprawdzeniem glikowanej na prawdę wystarczy. A jeżeli nie masz zaufania do glukometru to można alno sprawdzić go płynem kontrolnym albo wymienić. Ja nadal wierzę, że mój zawyża i dzięki temu łatwiej mi przełknąć porażki w postaci przekroczenia normy.Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
mój diabetolog i ginekolog zgodnie twierdzą, że glikowana w ciąży nie ma sensu, bo wynik jest niemiarodajny, może być zaburzony w obie strony; widzę, że Warszawa leczy zupełnie inaczej niż reszta świata...
makrosomia to jedno, ale starzejące się łożysko, słabe przepływy, różne są powikłania cukrzycy... jak się mierzy po posiłkach to hipoglikemii pomiędzy też można nie wychwycić
ale zgadzam się, ze chodzi o to, żeby kontrolować w ogóle i pilnować diety i insuliny...Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
hopoglikemię da się wychwycić samopoczuciem
tego nie da się przegapić
a kiepskie przepływy, makrosomia, czy szybko starzejące sie łożysko dotykają i ciąż bez cukrzycy, więc po prostu trzeba wierzyć, ze robimy ile w naszej mocy by później nie mieć nic sobie do zarzucenia
glukometr na pewno pomoże wyłapać niebezpieczne tendencje
Kazio14, Amus87, Kassie lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ostatnio gołąbki robiłam...w poprzedniej ciązy
prawie samo mięso
czyli tak jak lubie
sporo też zamroziłam
potem wyszło, ze kupne spokojnie moge
ale u mnie warzywa gotowane bez ograniczeń wchodzą
a te warzywka z jakiej firmy? nigdy nie widziałam (chyba te pomidory i śmietana mi smaczka narobiły) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny