X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carisma
    czyli ty już dostałaś receptę?

ja do igieł mam awersję, a wrecz z pewnych powodów nerwice lekową
    miesiąc kłuł mnie mąż...potem już sama zaczełam, ale nie idzie mi to nigdy gładko
    choć pen mniej boli niż nakłuwacz ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam problem z tą przerwą właśnie. Nie dość że nie jest ciągle taka sama to ciągle za długa... Wychodzi ok. 10 godzin do pierwszego posiłku, 9 do pomiaru a ok. 9,5 do badania ketonów. Powinnam wcześniej wstawać bo wtedy nie mam ketonów ale póki młoda nie chodzi do przedszkola to nie mogę się zmobilizować do wcześniejszego wstawania...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Carisma Koleżanka

Wysłany: 26 października 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, dostałam receptę, ale póki co miałam nie kupować insuliny tylko przez dwa tygodnie zobaczyć jak będzie. Ale jeśli w ciągu tygodnia wyniki na czczo nic a nic nie ulegną poprawie to zadzwonić.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    za pierwszym razem też dostałam 2 tyg, choć diabetolog nawet nie napomknęła na pierwszej wizycie o insulinie :)
    teraz poszłam na wizytę wiedząc , że w moim przypadku lepiej od razu wziąć insulinę, bo na diecie cudów nie będzie
    i mierzyłam się na czczo w czasie starań-czesto było juz pow, 100

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Carisma Koleżanka

Wysłany: 26 października 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały czas się zastanawiam jak to jest w końcu z tą normą dla ciężarnych.

90... ale na glukometrze czy w laboratorium? 90 na glukometrze to może być 100-120 w laboratorium jak pokazały moje ostatnie wyniki. No ale mam się kierować glukometrem więc niech tak będzie ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w lab do 92
    na glukometrze poniżej 90
    glukometr służy tylko kontroli
    diagniostyka w laboratorium

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Carisma Koleżanka

Wysłany: 26 października 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że tylko do kontroli. Tylko zastanawia mnie sens i wiarygodność tej kontroli. Skoro powszechnie wiadomo, że na glukometrze wyniki są niższe (czasem nawet dużo niższe) no tak naprawdę norma na glukometrze powinna być do 70, bo wiadomo, że w laboratorium byłoby to 80-90 :P Tak naprawdę robisz pomiar, cieszysz się że masz np. 85, ale w organizmie realny poziom jest dużo wyższy. I jak mają się do tego te bezpieczne normy...

• Kassie Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troche ponad godzine temu zjadlam bulke grahamke z serem zoltym i teraz mierze i nie umialam zmierzyc cukru bo tak dziwnie mi krew leciala.. I wyszlo 76/68/70.. nie wiem co mam myslec..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carisma
    ja jednak nie upierałabym się przy stwierdzeniach, ze gluko zawsze zaniza czy zawyża
    ja stałej tendencji na swoim nie zauważyłam
    poza tym to nie jest tak,ze mając 91 już się dziecku szkodzi, myślę że sporadyczne 95 tez nie zaszkodzi
    jakiś jednak zakres , górna granica muszą być
    kiedyś norma wynosiła 120 9na czczo oczywiście)
    niech nawet będzie 100, kontrola jest i walczymy by nie było jeszcze więcej
    spotkałam sie tu z przypadkiem, że dziewczyna nie zastosowała insuliny mimo zaleceń lekarza
    miała własne zdanie
    inna do końca nie przyjęła do świadomości ze ma w ogóle cukrzyce, nie pogodziła sie z tym i wszystko negowała...
    ha
    a inna wierzyła że ma cukrzyce choć krzywa była w normie (górne normy więc cukrzyca)
    tu chyba najważniejsze jest własne podejscie, własne sumienie
    ja przyjęłam do wiadomości, że problem mam, że to tylko na czas ciązy, ale nie chcę znać szczegółowych cukrow, wystarczy mi glukometr, mam takie poczucie że ileś jednostek w górę czy w dół nie zaszkodzi, bo normy to nie granica szkodzę/nie szkodzę dziecku, tylko taki obraz co się dzieje
    przekroczenie raz na jakiś czas to nie problem, gorzej sie dzieje, że przekroczenia są juz czeste-glukometr pozwala to wychwycić
    ale to moje zdanie
    nie chcę pisać, co sie za tym kryje...czemu sie aż tak boję cukrzycy a rownoczesnie nie boje sie sporadycznych niechlubnych rekordo :)
    musiałam ostro pracować nad moim dystansem

k878 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja słyszałam, że glukometr pokazuje więcej niż lab

http://www.diabetolodzy.dlapacjenta.info/s/3278/68365-Diabetologia-i-cukrzyca/4017683-Glukometry-a-badania-laboratoryjne-poziomu-glukozy-we-krwi.htm

fajny tekst znalazłam na ten temat

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój pokazywał mniej
    a na krzywej wyjatkowo wiecej (byłam pewna ze została cukrzyca bo takie liczby glukometr pokazywał)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój na krzywej też pokazał więcej niż krew. A wcześniej pisałam co na temat tolerancji glukometrów mówi mój lekarz (do 100j. tolerancja 10j. a powyżej 100j. 10%) ja mam podobne podejście jak Kamcia. Liczy się tendencja i to że w ogóle się kontroluje stan rzeczy. U mnie makrosomii jak na razie nie widać więc liczę, że swoimi cukrami małemu nienszkodzę. Z resztą sporo też mówi badanie hemoglobiny glikowanej. Ona dake obraz sytuacji z chyba 3 miesięcy. Myślę że bieżąca kontrola glukometrem połączona z okresowym sprawdzeniem glikowanej na prawdę wystarczy. A jeżeli nie masz zaufania do glukometru to można alno sprawdzić go płynem kontrolnym albo wymienić. Ja nadal wierzę, że mój zawyża i dzięki temu łatwiej mi przełknąć porażki w postaci przekroczenia normy.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • k878 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój diabetolog i ginekolog zgodnie twierdzą, że glikowana w ciąży nie ma sensu, bo wynik jest niemiarodajny, może być zaburzony w obie strony; widzę, że Warszawa leczy zupełnie inaczej niż reszta świata...

makrosomia to jedno, ale starzejące się łożysko, słabe przepływy, różne są powikłania cukrzycy... jak się mierzy po posiłkach to hipoglikemii pomiędzy też można nie wychwycić

ale zgadzam się, ze chodzi o to, żeby kontrolować w ogóle i pilnować diety i insuliny...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hopoglikemię da się wychwycić samopoczuciem
    tego nie da się przegapić
    a kiepskie przepływy, makrosomia, czy szybko starzejące sie łożysko dotykają i ciąż bez cukrzycy, więc po prostu trzeba wierzyć, ze robimy ile w naszej mocy by później nie mieć nic sobie do zarzucenia
    glukometr na pewno pomoże wyłapać niebezpieczne tendencje

Kazio14, Amus87, Kassie lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzisiaj z lenistwa kupiłam sobie gotowe danie na patelnie
    warzywa w sensie tam byly pomidorki koktajlowe, brokuł i sos śmietankowy i makaron (
    biały) ale makaronu z 4 pasy ;)
    120 po 1h

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja gołąbki ze słoika :) bo nic ju w lodówce nie mam
    :D
    amus
    smacznie zabrzmiały te warzywka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nawet smaczne byly :D
    jakos tak lenia mam i nie chce mi sie gotowac ;/
    gołąbki tez bym pożarła
    mam home made zamrożone :P
    czekaja na lepsze czasy bo mi wywala po nich :(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnio gołąbki robiłam...w poprzedniej ciązy :) prawie samo mięso :) czyli tak jak lubie
    sporo też zamroziłam
    potem wyszło, ze kupne spokojnie moge
    ale u mnie warzywa gotowane bez ograniczeń wchodzą

a te warzywka z jakiej firmy? nigdy nie widziałam (chyba te pomidory i śmietana mi smaczka narobiły)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ide do kosza obadać opakowanie :D :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    9807044_12.jpg

prosze :P
    wiadomo ze na obrazku to ładniej wygladało niz na talerzu ale smaczne było :D
    makaronu serio mało moze 3-4 takie długie wstążki

‹‹ 1711 1712 1713 1714 1715 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ