Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej
Ja dziś 90 na czczo także oby te 6j już zostało! Dziś mam dzień lenia, w planach leżenie cały dzień
Do tego od wczorajszej nocy mam taki ból bioder, że ledwo żyje! Znajome, które rodziły pocieszają mnie, że tak już będzie do porodu7 tygodni takiego bólu! Koszmar..
anitka710 lubi tę wiadomość
-
Hej Kobietki
Trochę Was tu podczytuję i widzę, że jesteście świetną grupą wsparcia, więc postanowiłam się dołączyć i troszkę swoje żale powylewać.
Obecnie 29 tc. Wyniki OGTT w 24 tygodni 80-153-151. No i dostałam od ginekologa skierowanie do diabetologa, ale że mieszkam w małym mieście i w dodatku był okres przedświąteczny, to dopiero wczoraj miałam wizytę (nie komentuję, ile się nastresowałam i nazastanawiałam, jak bardzo mogłam zaszkodzić dziecku przez te 4 tygodnie).
No ale wczoraj w końcu się udało. Wiecie co usłyszałam? Żeby nie smażyć, a jak już to bez panierki, żeby nie jeść słodyczy, a jak muszę, to domowego ciasta zamiast ze sklepu i żeby nie pić słodzonych napojów. Koniec zaleceń. Ach i jeszcze, że pewnie na forach dla ciężarnych już sobie przeczytałam dużo informacji (no jasne, że tak, ale konsultacji lekarskiej mi jednak nie zastąpią).
Ogólnie mam mierzyć cukier jak najczęściej przed i po głównych posiłkach. Nie dostałam recepty na paski, bo nie mam stwierdzonej cukrzycy, a moje wyniki są na pograniczu, więc mam się zbytnio nie przejmować i za 2 tygodnie kontrola. Dobrze, że chociaż glukometr dostałam.
I teraz nie wiem - czy mam się nie przejmować, czy jednak szukać innego lekarza. Pasków na ketony oczywiście też nie dostałam.
Jakieś sugestie Mądre Kobiety?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 18:02
Marysia 08.04.2018 -
Zofija
rzczywi scie niekomfortowa sytuacja
ogólnie wynik krzywej prawidłowy
po 2h na granicy...i jakby jej zalezało, wpisałaby ci cukrzycę (bo ja nawet nie robilam w tej ciązy krzywej-wystarczyły pomiary z glukometru na czczo)
diagnoza dałaby ci conajmniej znizkę na te paski
a badanie przed i po posiłku troszkę cię kosztuje
skoro podczytujesz, to wiesz że tu nie chodzi tylko o słodycze czy napojeale pewnie twoja lek założyla, że skoro nie masz cukrzycy to i po jedzeniu wszystko bedzie w porzadku
możesz próbować z innym lekarzem, ale formalnie krzywa dobra... -
Zofija też bym się wkurzyła. Bo mierzenie zaleciła ale pasków już nie dała... Wynik po 2 godzinach bardzo bliski normy ale jednak w normie. No ja bym mierzyła jak kazała ale może warto spróbować u np ginekologa wybłagać receptę na chociaz dwie paczki pasków? U mnie dwie paczki bez refundacji to już 90zł a to dużo...
Kurcze a ja dzisiaj drugi dzień z rzędu mam wilczy apetytjem sporo węglowodanów, często jestem na granicy normy a i tak nie najadam się tak jak bym chciała i szybko znowu jestem głodna mimo że cukier nie spadł do 90... Jak tak dalej pójdzie to skończę na insulinie przed którą się tak wzbraniałam...
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Mam nadzieję, że minie... Bo już w desperacji jem niezbyt smaczne kiszone ogórki... Chyba muszę kupić jakieś dobre...
No i po dwóch kanapkach 148jakiś straszny kryzys mam
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Dziewczyny wy mierzycie przed posiłkami ile macie? Bo kurczę czytam i widzę że tu niektóre przed posiłkami po h po dwóch kurde to ile ja mam sie kluc. Ja sie starałam przez 5 tyg mierzyc praktycznie po każdym posilku. Teraz nie mierze po jakis małych. Ale żeby mierzyc przed posiłkiem I dwie godziny po to tego nie robię juz. Nie mam takiego wskazania zresztą nie chce nawetSpat
-
Acha dobrze że piszesz. Ja raczej trzymam sie godzin co do jedzenia. Jem co 2 2,5 3 h. Ale ja ogólnie zielona ciągle w tym wszystkim jestem. Bo 5 tyg. I tak uważam że to mało. Duzo rzeczy nadal nie spróbowałam. I milion rzeczy nie wiem. Radzę sobie jak mogę. A i tak staram się bardzo.
Spat -
Na szczęście gina mam w sobotę, więc spróbuję wyżebrać receptę na paski. U mnie paczka 38 zł bez refundacji, więc trochę ból dla kieszeni. A chciałabym to jakoś sensownie mierzyć, żeby mieć pełen obraz na następną wizytę - niech mi wtedy powie, że wszystko dobrze, że zdrowa i do domu
Dzięki Dziewczyny za radyanitka710 lubi tę wiadomość
Marysia 08.04.2018 -
nick nieaktualnyPrzestraszyłam się, że mierzycie przed jedzeniem i czekacie aż spadnie poniżej 90. Mi to nawet przez myśl nie przeszło i nie wiem, ale coś mi się wydaje, że nigdy nie doczekuje aż mi spadnie poniżej 90.. choć jem co 3-4h. Chyba sobie z raz aż sprawdzę
-
trycja wrote:Acha dobrze że piszesz. Ja raczej trzymam sie godzin co do jedzenia. Jem co 2 2,5 3 h. Ale ja ogólnie zielona ciągle w tym wszystkim jestem. Bo 5 tyg. I tak uważam że to mało. Duzo rzeczy nadal nie spróbowałam. I milion rzeczy nie wiem. Radzę sobie jak mogę. A i tak staram się bardzo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 20:42
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*