Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej
Ja dziś 90 na czczo także oby te 6j już zostało! Dziś mam dzień lenia, w planach leżenie cały dzień 
Do tego od wczorajszej nocy mam taki ból bioder, że ledwo żyje! Znajome, które rodziły pocieszają mnie, że tak już będzie do porodu
7 tygodni takiego bólu! Koszmar..
anitka710 lubi tę wiadomość
-
Hej Kobietki

Trochę Was tu podczytuję i widzę, że jesteście świetną grupą wsparcia, więc postanowiłam się dołączyć i troszkę swoje żale powylewać.
Obecnie 29 tc. Wyniki OGTT w 24 tygodni 80-153-151. No i dostałam od ginekologa skierowanie do diabetologa, ale że mieszkam w małym mieście i w dodatku był okres przedświąteczny, to dopiero wczoraj miałam wizytę (nie komentuję, ile się nastresowałam i nazastanawiałam, jak bardzo mogłam zaszkodzić dziecku przez te 4 tygodnie).
No ale wczoraj w końcu się udało. Wiecie co usłyszałam? Żeby nie smażyć, a jak już to bez panierki, żeby nie jeść słodyczy, a jak muszę, to domowego ciasta zamiast ze sklepu i żeby nie pić słodzonych napojów. Koniec zaleceń. Ach i jeszcze, że pewnie na forach dla ciężarnych już sobie przeczytałam dużo informacji (no jasne, że tak, ale konsultacji lekarskiej mi jednak nie zastąpią).
Ogólnie mam mierzyć cukier jak najczęściej przed i po głównych posiłkach. Nie dostałam recepty na paski, bo nie mam stwierdzonej cukrzycy, a moje wyniki są na pograniczu, więc mam się zbytnio nie przejmować i za 2 tygodnie kontrola. Dobrze, że chociaż glukometr dostałam.
I teraz nie wiem - czy mam się nie przejmować, czy jednak szukać innego lekarza. Pasków na ketony oczywiście też nie dostałam.
Jakieś sugestie Mądre Kobiety
?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 18:02
Marysia 08.04.2018
-
Zofija
rzczywi scie niekomfortowa sytuacja
ogólnie wynik krzywej prawidłowy
po 2h na granicy...i jakby jej zalezało, wpisałaby ci cukrzycę (bo ja nawet nie robilam w tej ciązy krzywej-wystarczyły pomiary z glukometru na czczo)
diagnoza dałaby ci conajmniej znizkę na te paski
a badanie przed i po posiłku troszkę cię kosztuje
skoro podczytujesz, to wiesz że tu nie chodzi tylko o słodycze czy napoje
ale pewnie twoja lek założyla, że skoro nie masz cukrzycy to i po jedzeniu wszystko bedzie w porzadku
możesz próbować z innym lekarzem, ale formalnie krzywa dobra... -
Zofija też bym się wkurzyła. Bo mierzenie zaleciła ale pasków już nie dała... Wynik po 2 godzinach bardzo bliski normy ale jednak w normie. No ja bym mierzyła jak kazała ale może warto spróbować u np ginekologa wybłagać receptę na chociaz dwie paczki pasków? U mnie dwie paczki bez refundacji to już 90zł a to dużo...
Kurcze a ja dzisiaj drugi dzień z rzędu mam wilczy apetyt
jem sporo węglowodanów, często jestem na granicy normy a i tak nie najadam się tak jak bym chciała i szybko znowu jestem głodna mimo że cukier nie spadł do 90... Jak tak dalej pójdzie to skończę na insulinie przed którą się tak wzbraniałam...
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Mam nadzieję, że minie... Bo już w desperacji jem niezbyt smaczne kiszone ogórki... Chyba muszę kupić jakieś dobre...
No i po dwóch kanapkach 148
jakiś straszny kryzys mam
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Dziewczyny wy mierzycie przed posiłkami ile macie? Bo kurczę czytam i widzę że tu niektóre przed posiłkami po h po dwóch kurde to ile ja mam sie kluc. Ja sie starałam przez 5 tyg mierzyc praktycznie po każdym posilku. Teraz nie mierze po jakis małych. Ale żeby mierzyc przed posiłkiem I dwie godziny po to tego nie robię juz. Nie mam takiego wskazania zresztą nie chce nawetSpat
-
Acha dobrze że piszesz. Ja raczej trzymam sie godzin co do jedzenia. Jem co 2 2,5 3 h. Ale ja ogólnie zielona ciągle w tym wszystkim jestem. Bo 5 tyg. I tak uważam że to mało. Duzo rzeczy nadal nie spróbowałam. I milion rzeczy nie wiem. Radzę sobie jak mogę. A i tak staram się bardzo.
Spat -
Na szczęście gina mam w sobotę, więc spróbuję wyżebrać receptę na paski. U mnie paczka 38 zł bez refundacji, więc trochę ból dla kieszeni. A chciałabym to jakoś sensownie mierzyć, żeby mieć pełen obraz na następną wizytę - niech mi wtedy powie, że wszystko dobrze, że zdrowa i do domu

Dzięki Dziewczyny za rady
Marysia 08.04.2018
-
nick nieaktualnyPrzestraszyłam się, że mierzycie przed jedzeniem i czekacie aż spadnie poniżej 90. Mi to nawet przez myśl nie przeszło i nie wiem, ale coś mi się wydaje, że nigdy nie doczekuje aż mi spadnie poniżej 90.. choć jem co 3-4h. Chyba sobie z raz aż sprawdzę
-
Kochana też tak uważam, i niby by się chcialo coś nowego spróbować a tu strach, że cukry skocza i diabetolog się przyczepitrycja wrote:Acha dobrze że piszesz. Ja raczej trzymam sie godzin co do jedzenia. Jem co 2 2,5 3 h. Ale ja ogólnie zielona ciągle w tym wszystkim jestem. Bo 5 tyg. I tak uważam że to mało. Duzo rzeczy nadal nie spróbowałam. I milion rzeczy nie wiem. Radzę sobie jak mogę. A i tak staram się bardzo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 20:42
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*

[