Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Invisible90 wrote:No ja tez tak mam podnosić, zaczynałam od 4 j. Aaa myślałam, że 10 to już jednak dużo. No cóż, jadę dalej i będę zwiększać .
Ja co prawda na 10 skończyłam, ale były z nami dziewczyny, które brały powyżej 20 także nie przejmuj się i zwiększaj tak żeby było dobrze -
ja się witam z nieprzespaną nocą i cukrem na czczo 89. albo przy granicy albo przekraczam. to wszystko u mnie wina stresu, bo budze się co 2 h i spać nie mogę a rano jestem nie do życia.
muszę pomyśleć nad jakimiś technikami relaksacyjnymi bo te noce mnie wymęczą.
-
Buko wrote:To ja wczoraj odkryłam, że mogę jeść zwykle pomidory, a koktajlowych już nie.
Buko lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAle mnie ta cukrzyca wkur....
Ja jestem na samej diecie od 15 czerwca. Na początku śmiałam się z mojej cukrzycy. Jadłam jak zawsze minus słodycze i pilnowanie godzin. Wyniki piękne. Niestety im dalej w las tym gorzej. Jem coraz mniej a wyniki coraz wyższe. Tzn jem wszystko pro cukrzycowe grrrrrr. Ale plus że nie tyje już tak
-
Witam,
Mam pytanie odnośnie cukrzycy. Moje wyniki krzywej:
0h - 4,72
1h - 9,26 (niewiele poniżej normy)
2h - 8,96 (przekroczona)
Od kilku dni mam przekroczenia cukrów na czczo 90-95.
Od przyszłego tygodnia będę musiała podawać sobie insulinę na noc. W ciągu dnia bywa różnie... Zdarza mi się podjadanie szczególnie owoców:( Jak radzicie sobie z zachciankami?
Jak będzie po porodzie? Czy znacie kogoś komu cukrzyca przeszła mimo podawanej insuliny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 17:33
AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l -
nick nieaktualnyBuba88 wrote:Witam,
Mam pytanie odnośnie cukrzycy. Moje wyniki krzywej:
0h - 4,72
1h - 9,26 (niewiele poniżej normy)
2h - 8,96 (przekroczona)
Od kilku dni mam przekroczenia cukrów na czczo 90-95.
Od przyszłego tygodnia będę musiała podawać sobie insulinę na noc. W ciągu dnia bywa różnie... Zdarza mi się podjadanie szczególnie owoców:( Jak radzicie sobie z zachciankami?
Jak będzie po porodzie? Czy znacie kogoś komu cukrzyca przeszła mimo podawanej insuliny?
Jak przekroczenia są sporadyczne to nie jest tragedia. Cukrzyca ciążowa mija u 99% ciężarnych. W którym jesteś tygodniu? -
86Monia - U mnie 33t3d. Od 34 będzie insulina bo tak mam wizytę po receptę na insulinę.
OGTT robiony w 26 tc. Wcześniej miałam cukier na czczo na poziomie 4.8 - 4.9.
Trochę boję się tej insuliny bo widzę, że mało kto ją ma:(
U mnie w ogóle pomidory odpadają, smażone, zupy na śmietanie... Ciężko z dietą bo ja nie lubię niesłodkich śniadań, ryb czy gotowanego w ogóle.
A jak ze statystykami? Jesteście dłużej w temacie dlatego pytam Czy faktycznie prawie połowa kobiet z c.c. choruje do 10 lat na cukrzycę 2?
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Dziękuję za odpowiedzi! Naprawdę bardzo mi miło się zrobiło dziewczyny:)
Jak pomyślę o diecie jeden dzień dłużej niż kilka dni po porodzie robi mi się niedobrze...
Na razie smyk w normie waży 2200 g więc bez paniki. Niemniej jednak po trudach starań łudziłam się, że chociaż to cholerstwo mnie ominie.
Kamciaelcia - trzymam kciuki za krzywąkamciaelcia lubi tę wiadomość
nick nieaktualnyZapytałam o tydzień bo najczęściej cukrzyca zostaje u kobiet ktore przed ciążą miały niezdiagnozowana tzn na 1 badaniu glukozy na czczo ok 8 tc wychodził cukier wysoki.
Ja miałam cukry super ale im dalej w las tym gorzej dlatego czuję że po kolejnej wizycie u diabetolog za kilka tyg mogę dostać insulinę. Z drugiej strony po kilku rozmowach z osobami mającymi wiedzę na temat cukrzycy jak norma 140 a skoczy do 150 to jeszcze nie jest tragedia gorzej jakby było np ponad 200. -
w pierwszej ciązy na początku miałam wysoko na czczo-krzywa cukrowa prawidłowa, potem druga krzywa-ta po 24,tc- też prawidłowa
w drugiej ciązy na czczo wysoko-krzywa w 7tc-zonk!
po ciązy cukrzycy brak
teraz nawet nie robiłam w ciązy krzywej-na czczo wysoko
ale taka prawda że wraz z ciążą zmieniaja sie normy, co wysokie w ciązy jest cukrzycą ciążową, ale nie musi być prawdziwą cukrzycą t2
nawet w moim przypadku to byłaby nietolerancja
po ciązy mierzymy po 2h od posilku
teraz nadal miewam wysoko na czczo, nawet 101 na glukometrze (choć samo w ciąży się uregulowało i odstawiłam insuline) wiec jestem ciekawa wyników krzywej