X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    A 10j.wbrew pozorom to malusio
    No ja tez tak mam podnosić, zaczynałam od 4 j. Aaa myślałam, że 10 to już jednak dużo. No cóż, jadę dalej i będę zwiększać :-).

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    No ja tez tak mam podnosić, zaczynałam od 4 j. Aaa myślałam, że 10 to już jednak dużo. No cóż, jadę dalej i będę zwiększać :-).

Ja co prawda na 10 skończyłam, ale były z nami dziewczyny, które brały powyżej 20 :) także nie przejmuj się i zwiększaj tak żeby było dobrze :)

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się witam z nieprzespaną nocą i cukrem na czczo 89. albo przy granicy albo przekraczam. to wszystko u mnie wina stresu, bo budze się co 2 h i spać nie mogę a rano jestem nie do życia.
    muszę pomyśleć nad jakimiś technikami relaksacyjnymi bo te noce mnie wymęczą.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynałam od 2 j. Od jutra zaczynam 11 j. Ciągle co zwiększę pomoże 1-2 dni i znów wybija. Takie błędne koło ... A to dop 22 tydzień.

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    To ja wczoraj odkryłam, że mogę jeść zwykle pomidory, a koktajlowych już nie.
    Buko gratuluję

Buko lubi tę wiadomość

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie ta cukrzyca wkur....
    Ja jestem na samej diecie od 15 czerwca. Na początku śmiałam się z mojej cukrzycy. Jadłam jak zawsze minus słodycze i pilnowanie godzin. Wyniki piękne. Niestety im dalej w las tym gorzej. Jem coraz mniej a wyniki coraz wyższe. Tzn jem wszystko pro cukrzycowe grrrrrr. Ale plus że nie tyje już tak

• Buba88 Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie cukrzycy. Moje wyniki krzywej:
    0h - 4,72
    1h - 9,26 (niewiele poniżej normy)
    2h - 8,96 (przekroczona)
    Od kilku dni mam przekroczenia cukrów na czczo 90-95.
    Od przyszłego tygodnia będę musiała podawać sobie insulinę na noc. W ciągu dnia bywa różnie... Zdarza mi się podjadanie szczególnie owoców:( Jak radzicie sobie z zachciankami?
    Jak będzie po porodzie? Czy znacie kogoś komu cukrzyca przeszła mimo podawanej insuliny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 17:33

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buba88 wrote:
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie cukrzycy. Moje wyniki krzywej:
    0h - 4,72
    1h - 9,26 (niewiele poniżej normy)
    2h - 8,96 (przekroczona)
    Od kilku dni mam przekroczenia cukrów na czczo 90-95.
    Od przyszłego tygodnia będę musiała podawać sobie insulinę na noc. W ciągu dnia bywa różnie... Zdarza mi się podjadanie szczególnie owoców:( Jak radzicie sobie z zachciankami?
    Jak będzie po porodzie? Czy znacie kogoś komu cukrzyca przeszła mimo podawanej insuliny?

Jak przekroczenia są sporadyczne to nie jest tragedia. Cukrzyca ciążowa mija u 99% ciężarnych. W którym jesteś tygodniu?

• Buba88 Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia - U mnie 33t3d. Od 34 będzie insulina bo tak mam wizytę po receptę na insulinę.

OGTT robiony w 26 tc. Wcześniej miałam cukier na czczo na poziomie 4.8 - 4.9.
    Trochę boję się tej insuliny bo widzę, że mało kto ją ma:(

U mnie w ogóle pomidory odpadają, smażone, zupy na śmietanie... Ciężko z dietą bo ja nie lubię niesłodkich śniadań, ryb czy gotowanego w ogóle.

A jak ze statystykami? Jesteście dłużej w temacie dlatego pytam :) Czy faktycznie prawie połowa kobiet z c.c. choruje do 10 lat na cukrzycę 2?

Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buba
    W drugiej ciąży miałam insulinę od 9tc a po ciąży krzywa prawidłowa. Teraz insulinę też miałam (5miesięcy). Krzywą zaliczam w środę

Buba88 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buba ja miałam insulinę na noc i cukrzyca poszła w cholerę :)

Polecam ksylitol jak lubisz słodkie, mi nie podnosił cukru :)

Buba88 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słodycze jadlam codziennie
    Słodkie też. Np knopers,dwie pralinki czy gorzka czekolada

Buba88 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi! Naprawdę bardzo mi miło się zrobiło dziewczyny:)
    Jak pomyślę o diecie jeden dzień dłużej niż kilka dni po porodzie robi mi się niedobrze...

Na razie smyk w normie waży 2200 g więc bez paniki. Niemniej jednak po trudach starań łudziłam się, że chociaż to cholerstwo mnie ominie.

Kamciaelcia - trzymam kciuki za krzywą:)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytałam o tydzień bo najczęściej cukrzyca zostaje u kobiet ktore przed ciążą miały niezdiagnozowana tzn na 1 badaniu glukozy na czczo ok 8 tc wychodził cukier wysoki.

Ja miałam cukry super ale im dalej w las tym gorzej dlatego czuję że po kolejnej wizycie u diabetolog za kilka tyg mogę dostać insulinę. Z drugiej strony po kilku rozmowach z osobami mającymi wiedzę na temat cukrzycy jak norma 140 a skoczy do 150 to jeszcze nie jest tragedia gorzej jakby było np ponad 200.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w pierwszej ciązy na początku miałam wysoko na czczo-krzywa cukrowa prawidłowa, potem druga krzywa-ta po 24,tc- też prawidłowa
    w drugiej ciązy na czczo wysoko-krzywa w 7tc-zonk!
    po ciązy cukrzycy brak
    teraz nawet nie robiłam w ciązy krzywej-na czczo wysoko
    ale taka prawda że wraz z ciążą zmieniaja sie normy, co wysokie w ciązy jest cukrzycą ciążową, ale nie musi być prawdziwą cukrzycą t2
    nawet w moim przypadku to byłaby nietolerancja
    po ciązy mierzymy po 2h od posilku
    teraz nadal miewam wysoko na czczo, nawet 101 na glukometrze (choć samo w ciąży się uregulowało i odstawiłam insuline) wiec jestem ciekawa wyników krzywej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia trzymam kciuki za krzywa i daj znać jak wyszła :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi ostatnio cukry skaczą, raz mam ok 150 po śniadaniu, raz po kolacji, a od dwóch dni np mam na czczo w okolicy 90-95, po śniadaniu powyżej 140, a potem luz. Dobrze że jutro już do szpitala bo nie wiem już co robić.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zolza
    jak na czczo wysoko to i po śniadaniu wyżej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Kamcia, ale ja zawsze miałam dobry na czczo problem był po posiłkach. A teraz dwa dni 95-91, a potem i po śniadaniu. A diabetolog widział prawie miesiąc temu i to była ostatnia wizyta przed porodem.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zolza
    już niewiele czasu zostalo
    dasz rade i w końcu zapomnisz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1964 1965 1966 1967 1968 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ