X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    kamciaelcia ketony w moczu ma się jak się głodzi ? Ja mam, a się nie głodzę hmm...
    Ciała ketonowe pojawiają się również przy diecie nisko-węglowodanowej.

Moll lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie
    ketony w moczu są przy zbyt niskim spożyciu węglowodanów, a te niestety musimy jeść
    bo to byłoby zbyt proste-nie jeść węglo i mieć super cukry-one stanowia podstawę naszej diety
    i są rózne opinie skąd te ketony, ogólnie niby przez "zbyt słaby" posiłek przed snem
    a ja będąc tyle tygodni na diecie i tyyyyyyle razy badając ketony wiem, ze u mnie bywały gdy zaniedbalam np podróżą cały dzień posiłkowy, wtedy jednym posiłkiem przecież się nie nadrobi, zbyt duzo węglo=wysoki cukier
    i jak wczesniej pisałam-moja diab tolerowała tę moją wagę pod warunkiem zerowych ketonów, w tej kwestii nie było kompromisu
    miałam wrazenie ze to było ważniejsze niż wysokie cukry po posiłkach (za nie mi sie nie obrywało)

Monia
    spadło 24 kg, w sumie 28 kg od cyklu starania o ciąże
    ale moje BMI jeszcze jest "nadwagą"
    nie ukrywam ze kilka kilo i byłoby w "normie"
    ale sęk w tym-w ciązy to dieta cukrzycowa a nie odchudzająca tak na mnie dzziała ( i sama ciąża bo w pierwszej podobny schemat a jadłam tylko słodkie ;) ) i teraz chcac zgubić kilogramy, nie umiem, wręcz dwukrotnie przeszłam odzyskanie wagi z nawiązką
    jednak przy dwójce maluchów nie umiem jeść regularnie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi też o to, aby nie popaść w skrajność na zasadzie: im mniej zjem węglowodanów, tym lepszy cukier. Trzustka musi mieć na czym pracować, aby wytwarzać insulinę. Istotne jest, aby wydzielana była ona harmonijnie wraz powolnym wzrostem glukozy. A to daje właśnie jedzenie węglowodanów o niskim IG. A wiadomo, że jak sobie człowiek czasami pozwoli na coś wybuchowego, to trzustka też sobie z tym poradzi. Ważne, aby nie za często. Poza tym zmniejszenie węglowodanów na rzecz np. większej podaży białek może być dosyć obciążające dla nerek.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które urodziły. Miałyście poród wywoływany przed terminem przy cukrzycy czy sam się zaczął? Ja mam w 39 tc zgłosić się na wywołanie jak nic wcześniej nie ruszy.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm a co ma węglowodany dobre dla cukrzyków ? Już sama nie wiem co jeść, zgłupieć idzie :P Jutro mam wizytę u diabetologa zobaczę co on na to..

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    A mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które urodziły. Miałyście poród wywoływany przed terminem przy cukrzycy czy sam się zaczął? Ja mam w 39 tc zgłosić się na wywołanie jak nic wcześniej nie ruszy.

U mnie była próba wywołania tydzień przed terminem, ale to ze względu na spadek tętna Małej na KTG. Nic z tego nie wyszło i potem już z tętna też było ok, ale już zostałam w szpitalu i miałam mieć wywołanie dzień po terminie, ale właśnie wtedy samo się zaczęło i urodziłam w nocy z 2/3 dzień po terminie. A generalnie to miałam się do szpitala zgłosić w dzień terminu na wywołanie

iv096iyenbdfaarq.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dziś dostałam swój glukometr i mam przejść na dietę. Poradźcie jakieś ciekawe strony z przykładowymi menu. Najgorzej że mam straszne mdłości i weź tu jedz tak często jak nie można :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Jak coś to piszcie, podeślę moje sprawdzone dania, robiłam nawet ciasta i cukry w normie :)
    Ja bym bardzo bardzo prosiła :)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 19 lipca 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wolałabym żeby samo się zaczęło przed 39 tygodniem, ale będzie jak będzie :-). Dziękuje za info.
    Baranosia ja ostatnio zrobiłam ciasto ze strony: olalalchf.pl wyszło całkiem niezłe i nie podnosiło cukru.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tak, przede wszystkim stosowałam przepisy ze strony na FB
    Słodkie przepisy - dieta cukrzycowa i trochę ze strony https://www.beztroskamama.pl/category/przepisy/

Do tego sprawdzone na mnie naleśniki z mąki razowej. Dwie duże sztuki z różnym nadzieniem np. Tuńczyk z natką pietruszki albo ricottą z suszonymi pomidorami. Pod korek a cukier w normie poniżej 120 :)
    Do tego już pisałam frytki (u mnie było ok 150g przed pieczeniem) z jajkiem sadzonym i surowka z kapusty kiszonej
    Na II śniadanie, bo na pierwsze praktycznie nic nie mogłam, bo cukier rósł z powietrza, cZesto jadłam omlet warzywny - pieczarki, cukinia, cebulą, pomidor i jakaś szynka albo parowki smażę do miękkości, zalewam dwoma jajkami, sól pieprz, papryka słodka i na wierzch trochę żółtego sera. Upiec pod przykryciem i do tego nawet 3 kromki chleba żytniego (u mnie sprawdził się magnat z Putki, dziewczyny jadły pro body i też wchodził)
    Często jadłam pęczak z warzywami.

Piekłam sernik z przepisu beztroskiej mamy, placki serowe też wchodziły :)
    I slodzilam ksylitolem.

iv096iyenbdfaarq.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo fajne są roladki z kurczaka z serem żółtym, zapieczone z sosem pomidorowym. Do tego kasza i surowka.

Z kaszą też uważajcie, jaglana, manna, kuskus u mnie podnosily cukier. Za to pęczaku, gryczanej nieprazonej mogłam na kila :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszę mogłam każda. Po obiedzie cukier bywał do 90
    Ale tak mi zbrzydly w 2016 że pierwszy raz od tamtej pory sięgnęłam po kaszę w tym miesiącu :)
    Ziemniaki mi nie służyły totalnie
    Diabetolog namawiala na makarony, nawet te białe, ale al dente
    Nie mogłam jeść rzeczy macznych typu naleśniki czy pierogi choć po te sięgnęłam nie raz w ilości 4szt

Uważam że trzeba na sobie testować
    Każdej co innego służy
    I na pewno nie raz się przekonacie że to co super dietetyczne cukier wywali a to co niedozwolone przejdzie w 100%

U mnie np banany
    Jadłam codziennie, potem po 2dziennie a śliwek nie mogę

Poprzednim razem świetnie zupy się u mnie sprawdzaly

Na słodkie też sobie pozwalalam np knopers(codziennie nawet ale jako posiłek)

I ja nie mogłam jeść owoców z czymś. Musiały być same. Wiedziałam co i ile mogę choć domonowaly wg zachcianek
    I zaraz pewnie ktoś napisze że owoce to cukry proste i dobry wynik po godzinie nie oznacza dobrego wyniku, cukier mógł skoczyć wcześniej i szybko spaść
    Zatem informuję-jestem maniaczka pomiarow, przy eksperymentach mierzylam się i po 5x
    Moja diab o tym wiedziala.

Dlatego podkreslam-trzeba próbować na sobie. Temu powinny służyć pierwsze 2tyg
    U mnie taka ciekawostka-teraz mogłam więcej jeść okolo poludnia ale poprzednio wieczorem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak mierzycie cukier mężowi to po 2h
    Po godzinie tylko w ciąży :)
    Też to przechodziłam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz na szczęście masa swoich pomidorów i ogórków. Jedyne co mi mega wchodzi to kanapki pod każdą postacią z pomidorem/ogórkiem. No ale przecież nie będę jadła co 2.5h kanapek bo p tygodniu to i na nie nie będę mogła patrzeć :( jakiś jogurt z musli to jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy zamiast kanapek

Dieta od 9tyg to jakaś masakra :( w dodatku z 1.5 roczniakiem w domu i mężem który by jadł ciągle schabowe i ziemniaki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 08:59

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia
    mój starszy miał rok jak dietowałam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wczoraj odkryłam, że mogę jeść zwykle pomidory, a koktajlowych już nie.

ana1122 lubi tę wiadomość

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabetolog na ketony zareagował hmm słabo ;) Postawił mnie na wagę i zadowolony. Kazał mi więcej pić płynów i mierzyć raz w tyg cukier w nocy 2-3 godzina. I tyle :)

Mój organizm lubi makaron razowy, mam ładne cukry po nim. Ale z naleśnikami jest problem. Bo pieczywo jem orkiszowe i jest super, a jak robię naleśniki z orkiszowej mogę zjeść max 80 do 100 g na obiad. hehh

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie służy ryż biały, makaron razowy, kasza jaglana. Ziemniaki, kasza gryczana i ryż brązowy są git. Chleb tylko żytni 100% i to z jednej piekarni. Owoce sezonowe też są ok. A czy Wy też miałyście tak, że insulina za bardzo nie działała? Biorę na noc już 10 jednostek, a rano cukier i tak 100. Czy ja źle robię ten zastrzyk, czy co?

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podnosić insulinę kiedy 2-3dni był za wysoki wynik

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A 10j.wbrew pozorom to malusio

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1963 1964 1965 1966 1967 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ