Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
bento wrote:Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych info o takim dużym spadku cukru i jego wpływu na dziecko... czy taki jednorazowy epizod mógł aż tak zaszkodzić?
...mam nadzieję, że nie.
Myślę, że ani pojedyncze spadki, ani pojedyncze skoki nie zaszkodzą. Byle nie trwało to non stop. Nie dajmy się zwariować
Tak jest, norma wg nowych zaleceń jest do 140 także można sobie spokojnie na więcej pozwolić.
-
dziewczyny już nie wiem co z tymi normami. wiem, że za dawnych czasów było godzinę po posiłku do 140 a jak ja byłam w ciąży, czyli w 2016 to normy już były że do 120. nie wierzę, że mogliby znowu je obniżyć.
może lepiej dziewczyny się wypowiedzą, które obecnie chodzą do diabetologa w cukrzycy ciążowej. ( mnie kontroluje ginekolog, bo skierowania do diabo nie dostałam). -
Norma do 140 jest z zeszłego roku. Była tu z nami Kamcia, która też 1 ciążę miała z normą do 120, a druga już do 140.
Niżej przesyłam wycinek z aktualnymi zaleceniami PTD z 2017r
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3398c23dd469.png
Ps. Rodziłam 4 miesiące temu..kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
AnnaIzabela , pocieszyłaś mnie tą wiadomością, aż jestem w szoku. jestem ciekawa czemu ta norma została zmieniona.
co roku inne normy
ja będę się starała być jednak do tych 120 po posiłkach, ale nie będę panikować jak będzie więcej.
szkoda że na czczo nie podwyższyli normy, bo mam czasem więcej niż te 90...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2018, 17:16
-
Generalnie norma do 120 była tylko u nas, w większości krajow jak nie wszędzie indziej norma ciągle była do 140
Ja większość czasu odkąd dowiedziałam się o cukrzycy miałam cukry w przedziale 88-96. Trzeba pamiętać, że glukometr zawyża, dlatego z krwi norma jest do 92 a z glukometru do 90
asioczek86 lubi tę wiadomość
-
Asioczek
Potwierdzam
Ja ucieszylam się nowa normą i zdecydowanie na więcej sobie pozwalalam. Moja diab podkreślała-norma do 140. I tego miałam się trzymać. I trzymałam. Pamietaj że nie ma lepszej czy gorszej normy. Norma to norma. I co smieszniejsze-teraz glikowana była ciut niższa niż poprzednioAnnaIzabela, asioczek86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNie wiem czy prywatnie wystawi bo chodzę na nfz. Ale ja zanim trafiłam do gine miałam wynik oggt w ręce poszłam do rodzinnej i mi wypisala skierowanie na podstawie mojego wyniku. Szkoda prywatnie chyba że nie szkoda Ci kasy. W ciąży mają obowiązek przyjąć Cię do 7 dni wg ustawy. Oczywiście trzeba jak coś się upomnieć. Bo lubią o tej ustawie zapominac. Akurat w moim mieście bez zajakniecia dostałam się w 1 dzień na edukację diabetologiczna dostałam glukometr i wizytę miałam za 2 tyg ale już byłam uzbrojona w wiedzę i sprzęt.
-
nick nieaktualny
-
Oooo nie wiedziałam , że na Belly jest wątek dla słodkich mam
Jestem aktualnie w 3 ciąży, to moja 2 ciąża z cukrzycą. Jednak ta poprzednia była leczona dietą, wyniki były super. Teraz się nie dało, pomimo diety cukry szalały i mam insulinę. Lekarz poinformował mnie, że jak skończę 38 tydz będę kierowana do szpitala. U Was podobnie ?
Do tej pory mam przekroczenia, nawet na insulinie W czwartek kolejna wiz u diabetologa.
Co jecie na obiady ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 11:19
-
witaj Paula
ja mam na razie 15 tc ciąży, więc cukry jako tako w normach, najgorzej z tymi na czczo
to moja druga cukrzycowa ciąża i jak popatrzę na pomiary tej pierwszej to normalnie super śliczności a teraz to już nie wiem, czy w tej drugiej nie będzie insuliny.
zauważyłam po pomiarach, że jak mniej zjem na kolację, późno posiłek przed snem to cukry na czczo lepsze. jak zjem więcej na kolację, ale w normie, to cukry na czczo wyższe. skomplikowane to i nie wiem jak sobie z tym poradzić. w pierwszej ciąży już miałam trudności z tymi na czczo, żaden stosowany sposób nie działa na tip top. -
asioczek86 ja mam cukrzycę od samego początku ciąży teraz A w poprzedniej miałam od 20 tyg. U mnie na cukry na czczo pomogło liczenie kcal, jem 2200-2400 kcal dziennie i są ok Były w ok 95 a teraz 85. Więc poprawa jest. Diabetolog kazał jeść 2200 ale często przekraczam...
-
u mnie jest ten ból, że ja się budzę w nocy do wc, wtedy zasnąć nie mogę i muszę coś przegryźć.
mam wiele tygodni przed soba, więc może jeszcze coś wymyślę. w dzień cukry ok, ale to na czczo... eh
coś ciebie Paula kojarzę z majówek,mamy dzieci w tym samym wiekuPaula222 lubi tę wiadomość
-
Ja się też przyłączam. OGGT dwa wyniki w normie (na czczo 68, po 2 h 110), ale po 1 h podwyższony do 196. Tak więc dostałam łatkę cukrzyka ciążowego i za tydzień idę na konsultacje diabetologiczne. Z tego co doczytałam, to istotne jest trzymanie stałych pór posiłków i unikanie zbyt dużych przerw. No a ja niestety żarłam nieregularnie i do tego zdarzały mi się zbytnie odstępy. A wiadomo, że wtedy od razu łapie głód i je się co popadnie. No i taki mam efekt.
Podobno problemy z cukrem mogą mieć wpływ na duży przyrost masy noworodka. Czy u Was podczas ważenia stwierdzono jakąś makrosomię? Mój mały ważył w 24t ok.800 g, więc chyba nie był jakiś specjalnie gruby. Ale jutro ma ważenie, więc okaże się, czy coś się zmieniło. -
nick nieaktualnyedka85 wrote:Ja się też przyłączam. OGGT dwa wyniki w normie (na czczo 68, po 2 h 110), ale po 1 h podwyższony do 196. Tak więc dostałam łatkę cukrzyka ciążowego i za tydzień idę na konsultacje diabetologiczne. Z tego co doczytałam, to istotne jest trzymanie stałych pór posiłków i unikanie zbyt dużych przerw. No a ja niestety żarłam nieregularnie i do tego zdarzały mi się zbytnie odstępy. A wiadomo, że wtedy od razu łapie głód i je się co popadnie. No i taki mam efekt.
Podobno problemy z cukrem mogą mieć wpływ na duży przyrost masy noworodka. Czy u Was podczas ważenia stwierdzono jakąś makrosomię? Mój mały ważył w 24t ok.800 g, więc chyba nie był jakiś specjalnie gruby. Ale jutro ma ważenie, więc okaże się, czy coś się zmieniło.
Mnie sie wydaje że makrosomia jest wynikiem mocno nieleczonej cukrzycy najczęściej która już wyszła na 1 badaniu glukozy w 1 trymestrze oraz często dzieci są większe przy insulinie. Ale pilnowanie diety i trzymanie cukru nie powinno doprowadzić do makrosomii. Koleżanka nią miała cukrzycę od 8 tc na insulinie i urodziła poniżej 3 kg.edka85 lubi tę wiadomość
-
Karmelkowa wrote:Hej
Jestem w 26tc i właśnie odebrałm wyniki krzywej cukrowej po 75g glukozy.
Wyniki następujące:
Na czczo: 83,7 mg/dl (zakres 74-99)
Po 1 godz. 173,00 mg/dl
Po 2 godz. 159,00 mg/dl
Czy wynik jest prawidłowy czy powinnam się martwić?
Chyba niestety musisz się przyjrzeć diecie. Wynik po dwóch h jest przekroczony. A i po godzinie blisko granicy.