X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    U mnie też po obciążeniu jedna wartość podwyższona była o 2 jednostki, a potem leciało w cały świat. Oczywiście nie mówię, że i u Ciebie tak może być, zwłaszcza, że w 1 ciąży było ok, ale myślę, że sprawdzaj sobie cukier 2-3x w tygodniu dla własnego spokoju
    Ja jadłam wszystko co chciałam w tamtej ciąży i cukier był zawsze w normie :) nigdy nie przekroczyłam :)
    Niestety nie mam jak sprawdzać, zostały mi 3 czy 4 paski. Ale teraz i tak nic nie jem, bo ciągle mi niedobrze.

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nigdy ich nie mialam, a tu dziś odbieram wyniki moczu i ketony 50. Wczoraj jeszcze sprawdzałam paskiem i było ok a dzisiaj aż tyle? Moja diabetolog na urlopie i zaprosiła mnie już po porodzie na wizytę :-(

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, chciał sie przywitac, bo od wczoraj wiem o cukrzycy. Dostałam glukometr i mam mierzyć cukier na czczo i po 3 głównych posiłkach. Dziś mój pierwszy dzień i już mam problem. O ile cukier na czczo 79 IPO śniadaniu 104 raczej są ok., o tyle z ciekawości postanowiłam zmierzyć cukier godzinę po przekąsce (zjadłam 100g jagód) cukier wyszedł mi 70 i przy drugim pomiarze 75. Wiem już, że to nie jest dobry pomysł na same owoce, ale co w takiej sytuacji robić?

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Buko, chciałabym mieć takie cukry na czczo co ty ;)
    kobieta w ciąży powinna jesć 21-22 WW na dzień. diabetolog pomoże ci rozpisać te wymienniki i wtedy zgodnie z tabelkami będziesz kombinować ;)
    ja np. na II śniadanie jadam jogurt z płatkami owsianymi i do tego jabłko lub jabłko z marchewką i trochę jogurtu z nasionami słonecznika i dyni.
    trzeba jeść często a mało.
    pozdrawiam

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki asioczek za odpowiedź. A powiesz mi coś jeszcze na temat tak niskiego cukru po II śniadaniu? Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Wizytę mam dopiero za tydzień, a teraz mam sama sobie radzić i mierzyć cukier.

• bento Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, miałam w zeszłym tyg krzywą cukrową, 24 tydzień ciąży i wyniki następujące 76-120(1h)-37(2h) ciekawa jestem czy któraś z was miała podobny wynik i co na to powiedział diabetolog? Ja już po wizycie i mam mierzyć cukry glukometrem, mierzę już prawie tydzień, rano na czczo pomiędzy 78-88, 1h po posiłku 90-120(jeden raz 136 po pizzy, już więcej nie popełnię tego błędu, ale wiecie jak to czasami się zadzieje...) 2h po posiłku 87-105.
    Jakie normy podali wam lekarze?

sRUqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Cześć Dziewczyny, miałam w zeszłym tyg krzywą cukrową, 24 tydzień ciąży i wyniki następujące 76-120(1h)-37(2h) ciekawa jestem czy któraś z was miała podobny wynik i co na to powiedział diabetolog? Ja już po wizycie i mam mierzyć cukry glukometrem, mierzę już prawie tydzień, rano na czczo pomiędzy 78-88, 1h po posiłku 90-120(jeden raz 136 po pizzy, już więcej nie popełnię tego błędu, ale wiecie jak to czasami się zadzieje...) 2h po posiłku 87-105.

Obecnie normy 1h po posiłku są do 140 :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:

Normy są na czczo do 92 po 1h do 170 a po 2h poniżej 153. Niby u Ciebie ok ale wynik 37 świadczy o mocnym niedocukrzeniu hipoglikemii. Po 2 h od wypicia glukozy nie czułaś się zle? Ból glowy Poty zawroty?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te normy co podałam to po oggt a przy diecie już cukrzycowej to na czczo poniżej 92 a po 1 h poniżej 140. Po dwóch nie ma wskazań do mierzenia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie normy po obciążeniu glukoza 75g:
    Na czczo: 92
    Po 1 h: 180
    Po 2 h: 153

https://cukrzycapolska.pl/cukrzyca-ciazowa/rozpoznanie-cukrzycy-ciazowej/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 11:50

• bento Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Normy są na czczo do 92 po 1h do 170 a po 2h poniżej 153. Niby u Ciebie ok ale wynik 37 świadczy o mocnym niedocukrzeniu hipoglikemii. Po 2 h od wypicia glukozy nie czułaś się zle? Ból glowy Poty zawroty?

Czułam się fatalnie, drżały mi ręce, miałam napad niepohamowanego głodu i kręciło mi się w głowie... diabetolog powiedział, że może być to albo hipoglikemia reaktywna, lub zbieg okoliczności. Pierwsze pobranie krwi do krzywej miałam o 9, a ostatnie o 11, dnia poprzedniego zjadłam kolację bardzo wcześnie bo ok.19 i byc może ten wydłużony czas na czczo oraz późno przeprowadzone badanie dało taki efekt... Nie mogę zrobić ponownie krzywej bo jest to za duże zagrożenie, więc zostało mi mierzenie cukrów i dieta.
    Mierzę na czczo po 1h i po 2h po posiłku właśnie ze względu na to ryzyko zbyt dużego spadku cukru. Jak na razie cukry ok, bez spadków czy jakiś dużych wzrostów, poza tym epizodem z pizzą ;-)

sRUqp2.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Dzięki asioczek za odpowiedź. A powiesz mi coś jeszcze na temat tak niskiego cukru po II śniadaniu? Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Wizytę mam dopiero za tydzień, a teraz mam sama sobie radzić i mierzyć cukier.

oj nie mam pojęcia skąd taki niski cukier, ja takowego nie miałam. wydaję mi się, że za mało zjadłaś, cukier- fruktoza szybko, ale na chwilę dał energię, a potem zaczął spadać. lepiej połączyć owoc z czymś jeszcze.
    w internecie znajdziesz mnóstwo przykładowych jadłospisów dla kobiet w ciąży.
    powodzenia :)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    oj nie mam pojęcia skąd taki niski cukier, ja takowego nie miałam. wydaję mi się, że za mało zjadłaś, cukier- fruktoza szybko, ale na chwilę dał energię, a potem zaczął spadać. lepiej połączyć owoc z czymś jeszcze.
    w internecie znajdziesz mnóstwo przykładowych jadłospisów dla kobiet w ciąży.
    powodzenia :)
    Dzisiaj miałam powtórkę. Tym razem zjadłam jogurt naturalny 150g z 3 łyżkami płatków owsianych i cała nektarynka. Wyszła mi tego cała miseczka, wg mnie spora porcja i obawiałam się czy nie za duża i cukier będzie za wysoki, a tu godzinę po posiłku cukier 74. Martwi mnie skąd taki spadek, a wizyta u diabetologa dopiero w czwartek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cukrzycy ciążowej wazne jest wyeliminowanie węglowodanów prostych, ale nie znaczy to że w ogóle macie ich nie jeść. Wręcz przeciwnie, w każdym posiłku powinny się znaleźć węglowodany złożone.
    Trzy łyżki płatków owsianych to za mało!
    Do tego nektarynka czyli cukier prosty i białko..
    Na stronie szpitala na Karowej jest dość fajna rozpiska co i ile zawiera WW. Mi bardzo pomogła:

http://www.szpitalkarowa.pl/dieta-dla-ciezarnej-chorej-na-cukrzyce

Wynik 136 po pizzy to bardzo dobry wynik, nawet jeśli byłby 150 to też ok. Pojedyncze przekroczenia nie wpływają negatywnie, a zbyt niski poziom już może.

Oczywiście ja też swirowalam z wynikami, qle teraz z perspektywy czasu bym już tak nie robiła. Najważniejsze to nie głodzić siebie i dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 16:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, może i mało płatków, kolejnym razem wyspie trochę więcej, ale to było II śniadanie, wiec za duże to chyba też nie może być.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli po I masz nisko cukier a drugie zjesz 2-3 po nim to startujesz z poziomu pewnie ok 80 do tego nie dostarczasz węglowodanów więc cukier będzie niski, nie ma siły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj miałam po śniadaniu troch za wysoki cukier, bo 130, a wczoraj 104.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    130 to dobry cukier :) norma do 140

• bento Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Pojedyncze przekroczenia nie wpływają negatywnie, a zbyt niski poziom już może.

Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych info o takim dużym spadku cukru i jego wpływu na dziecko... czy taki jednorazowy epizod mógł aż tak zaszkodzić?
    ...mam nadzieję, że nie.

sRUqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    130 to dobry cukier :) norma do 140
    Tak? W materiałach, które dostałam jest, że norma to do 120.

‹‹ 1960 1961 1962 1963 1964 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ