Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnnaIzabela wrote:U mnie też po obciążeniu jedna wartość podwyższona była o 2 jednostki, a potem leciało w cały świat. Oczywiście nie mówię, że i u Ciebie tak może być, zwłaszcza, że w 1 ciąży było ok, ale myślę, że sprawdzaj sobie cukier 2-3x w tygodniu dla własnego spokoju
nigdy nie przekroczyłam
Niestety nie mam jak sprawdzać, zostały mi 3 czy 4 paski. Ale teraz i tak nic nie jem, bo ciągle mi niedobrze. -
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny, chciał sie przywitac, bo od wczoraj wiem o cukrzycy. Dostałam glukometr i mam mierzyć cukier na czczo i po 3 głównych posiłkach. Dziś mój pierwszy dzień i już mam problem. O ile cukier na czczo 79 IPO śniadaniu 104 raczej są ok., o tyle z ciekawości postanowiłam zmierzyć cukier godzinę po przekąsce (zjadłam 100g jagód) cukier wyszedł mi 70 i przy drugim pomiarze 75. Wiem już, że to nie jest dobry pomysł na same owoce, ale co w takiej sytuacji robić?
-
cześć Buko, chciałabym mieć takie cukry na czczo co ty
kobieta w ciąży powinna jesć 21-22 WW na dzień. diabetolog pomoże ci rozpisać te wymienniki i wtedy zgodnie z tabelkami będziesz kombinować
ja np. na II śniadanie jadam jogurt z płatkami owsianymi i do tego jabłko lub jabłko z marchewką i trochę jogurtu z nasionami słonecznika i dyni.
trzeba jeść często a mało.
pozdrawiam -
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny, miałam w zeszłym tyg krzywą cukrową, 24 tydzień ciąży i wyniki następujące 76-120(1h)-37(2h) ciekawa jestem czy któraś z was miała podobny wynik i co na to powiedział diabetolog? Ja już po wizycie i mam mierzyć cukry glukometrem, mierzę już prawie tydzień, rano na czczo pomiędzy 78-88, 1h po posiłku 90-120(jeden raz 136 po pizzy, już więcej nie popełnię tego błędu, ale wiecie jak to czasami się zadzieje...) 2h po posiłku 87-105.
Jakie normy podali wam lekarze? -
nick nieaktualnybento wrote:Cześć Dziewczyny, miałam w zeszłym tyg krzywą cukrową, 24 tydzień ciąży i wyniki następujące 76-120(1h)-37(2h) ciekawa jestem czy któraś z was miała podobny wynik i co na to powiedział diabetolog? Ja już po wizycie i mam mierzyć cukry glukometrem, mierzę już prawie tydzień, rano na czczo pomiędzy 78-88, 1h po posiłku 90-120(jeden raz 136 po pizzy, już więcej nie popełnię tego błędu, ale wiecie jak to czasami się zadzieje...) 2h po posiłku 87-105.
Jakie normy podali wam lekarze?
Obecnie normy 1h po posiłku są do 140 -
nick nieaktualnybento wrote:Cześć Dziewczyny, miałam w zeszłym tyg krzywą cukrową, 24 tydzień ciąży i wyniki następujące 76-120(1h)-37(2h) ciekawa jestem czy któraś z was miała podobny wynik i co na to powiedział diabetolog? Ja już po wizycie i mam mierzyć cukry glukometrem, mierzę już prawie tydzień, rano na czczo pomiędzy 78-88, 1h po posiłku 90-120(jeden raz 136 po pizzy, już więcej nie popełnię tego błędu, ale wiecie jak to czasami się zadzieje...) 2h po posiłku 87-105.
Jakie normy podali wam lekarze?
Normy są na czczo do 92 po 1h do 170 a po 2h poniżej 153. Niby u Ciebie ok ale wynik 37 świadczy o mocnym niedocukrzeniu hipoglikemii. Po 2 h od wypicia glukozy nie czułaś się zle? Ból glowy Poty zawroty? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyObecnie normy po obciążeniu glukoza 75g:
Na czczo: 92
Po 1 h: 180
Po 2 h: 153
https://cukrzycapolska.pl/cukrzyca-ciazowa/rozpoznanie-cukrzycy-ciazowej/Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 11:50
-
86Monia wrote:Normy są na czczo do 92 po 1h do 170 a po 2h poniżej 153. Niby u Ciebie ok ale wynik 37 świadczy o mocnym niedocukrzeniu hipoglikemii. Po 2 h od wypicia glukozy nie czułaś się zle? Ból glowy Poty zawroty?
Czułam się fatalnie, drżały mi ręce, miałam napad niepohamowanego głodu i kręciło mi się w głowie... diabetolog powiedział, że może być to albo hipoglikemia reaktywna, lub zbieg okoliczności. Pierwsze pobranie krwi do krzywej miałam o 9, a ostatnie o 11, dnia poprzedniego zjadłam kolację bardzo wcześnie bo ok.19 i byc może ten wydłużony czas na czczo oraz późno przeprowadzone badanie dało taki efekt... Nie mogę zrobić ponownie krzywej bo jest to za duże zagrożenie, więc zostało mi mierzenie cukrów i dieta.
Mierzę na czczo po 1h i po 2h po posiłku właśnie ze względu na to ryzyko zbyt dużego spadku cukru. Jak na razie cukry ok, bez spadków czy jakiś dużych wzrostów, poza tym epizodem z pizzą -
Buko wrote:Dzięki asioczek za odpowiedź. A powiesz mi coś jeszcze na temat tak niskiego cukru po II śniadaniu? Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Wizytę mam dopiero za tydzień, a teraz mam sama sobie radzić i mierzyć cukier.
oj nie mam pojęcia skąd taki niski cukier, ja takowego nie miałam. wydaję mi się, że za mało zjadłaś, cukier- fruktoza szybko, ale na chwilę dał energię, a potem zaczął spadać. lepiej połączyć owoc z czymś jeszcze.
w internecie znajdziesz mnóstwo przykładowych jadłospisów dla kobiet w ciąży.
powodzenia -
nick nieaktualnyasioczek86 wrote:oj nie mam pojęcia skąd taki niski cukier, ja takowego nie miałam. wydaję mi się, że za mało zjadłaś, cukier- fruktoza szybko, ale na chwilę dał energię, a potem zaczął spadać. lepiej połączyć owoc z czymś jeszcze.
w internecie znajdziesz mnóstwo przykładowych jadłospisów dla kobiet w ciąży.
powodzenia -
nick nieaktualnyPrzy cukrzycy ciążowej wazne jest wyeliminowanie węglowodanów prostych, ale nie znaczy to że w ogóle macie ich nie jeść. Wręcz przeciwnie, w każdym posiłku powinny się znaleźć węglowodany złożone.
Trzy łyżki płatków owsianych to za mało!
Do tego nektarynka czyli cukier prosty i białko..
Na stronie szpitala na Karowej jest dość fajna rozpiska co i ile zawiera WW. Mi bardzo pomogła:
http://www.szpitalkarowa.pl/dieta-dla-ciezarnej-chorej-na-cukrzyce
Wynik 136 po pizzy to bardzo dobry wynik, nawet jeśli byłby 150 to też ok. Pojedyncze przekroczenia nie wpływają negatywnie, a zbyt niski poziom już może.
Oczywiście ja też swirowalam z wynikami, qle teraz z perspektywy czasu bym już tak nie robiła. Najważniejsze to nie głodzić siebie i dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 16:13
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
AnnaIzabela wrote:Pojedyncze przekroczenia nie wpływają negatywnie, a zbyt niski poziom już może.
Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych info o takim dużym spadku cukru i jego wpływu na dziecko... czy taki jednorazowy epizod mógł aż tak zaszkodzić?
...mam nadzieję, że nie.
-
nick nieaktualny