X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    U mnie też po obciążeniu jedna wartość podwyższona była o 2 jednostki, a potem leciało w cały świat. Oczywiście nie mówię, że i u Ciebie tak może być, zwłaszcza, że w 1 ciąży było ok, ale myślę, że sprawdzaj sobie cukier 2-3x w tygodniu dla własnego spokoju
    Ja jadłam wszystko co chciałam w tamtej ciąży i cukier był zawsze w normie :) nigdy nie przekroczyłam :)
    Niestety nie mam jak sprawdzać, zostały mi 3 czy 4 paski. Ale teraz i tak nic nie jem, bo ciągle mi niedobrze.

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nigdy ich nie mialam, a tu dziś odbieram wyniki moczu i ketony 50. Wczoraj jeszcze sprawdzałam paskiem i było ok a dzisiaj aż tyle? Moja diabetolog na urlopie i zaprosiła mnie już po porodzie na wizytę :-(

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, chciał sie przywitac, bo od wczoraj wiem o cukrzycy. Dostałam glukometr i mam mierzyć cukier na czczo i po 3 głównych posiłkach. Dziś mój pierwszy dzień i już mam problem. O ile cukier na czczo 79 IPO śniadaniu 104 raczej są ok., o tyle z ciekawości postanowiłam zmierzyć cukier godzinę po przekąsce (zjadłam 100g jagód) cukier wyszedł mi 70 i przy drugim pomiarze 75. Wiem już, że to nie jest dobry pomysł na same owoce, ale co w takiej sytuacji robić?

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Buko, chciałabym mieć takie cukry na czczo co ty ;)
    kobieta w ciąży powinna jesć 21-22 WW na dzień. diabetolog pomoże ci rozpisać te wymienniki i wtedy zgodnie z tabelkami będziesz kombinować ;)
    ja np. na II śniadanie jadam jogurt z płatkami owsianymi i do tego jabłko lub jabłko z marchewką i trochę jogurtu z nasionami słonecznika i dyni.
    trzeba jeść często a mało.
    pozdrawiam

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki asioczek za odpowiedź. A powiesz mi coś jeszcze na temat tak niskiego cukru po II śniadaniu? Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Wizytę mam dopiero za tydzień, a teraz mam sama sobie radzić i mierzyć cukier.

• bento Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, miałam w zeszłym tyg krzywą cukrową, 24 tydzień ciąży i wyniki następujące 76-120(1h)-37(2h) ciekawa jestem czy któraś z was miała podobny wynik i co na to powiedział diabetolog? Ja już po wizycie i mam mierzyć cukry glukometrem, mierzę już prawie tydzień, rano na czczo pomiędzy 78-88, 1h po posiłku 90-120(jeden raz 136 po pizzy, już więcej nie popełnię tego błędu, ale wiecie jak to czasami się zadzieje...) 2h po posiłku 87-105.
    Jakie normy podali wam lekarze?

sRUqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Cześć Dziewczyny, miałam w zeszłym tyg krzywą cukrową, 24 tydzień ciąży i wyniki następujące 76-120(1h)-37(2h) ciekawa jestem czy któraś z was miała podobny wynik i co na to powiedział diabetolog? Ja już po wizycie i mam mierzyć cukry glukometrem, mierzę już prawie tydzień, rano na czczo pomiędzy 78-88, 1h po posiłku 90-120(jeden raz 136 po pizzy, już więcej nie popełnię tego błędu, ale wiecie jak to czasami się zadzieje...) 2h po posiłku 87-105.

Obecnie normy 1h po posiłku są do 140 :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:

Normy są na czczo do 92 po 1h do 170 a po 2h poniżej 153. Niby u Ciebie ok ale wynik 37 świadczy o mocnym niedocukrzeniu hipoglikemii. Po 2 h od wypicia glukozy nie czułaś się zle? Ból glowy Poty zawroty?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te normy co podałam to po oggt a przy diecie już cukrzycowej to na czczo poniżej 92 a po 1 h poniżej 140. Po dwóch nie ma wskazań do mierzenia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie normy po obciążeniu glukoza 75g:
    Na czczo: 92
    Po 1 h: 180
    Po 2 h: 153

https://cukrzycapolska.pl/cukrzyca-ciazowa/rozpoznanie-cukrzycy-ciazowej/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 11:50

• bento Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Normy są na czczo do 92 po 1h do 170 a po 2h poniżej 153. Niby u Ciebie ok ale wynik 37 świadczy o mocnym niedocukrzeniu hipoglikemii. Po 2 h od wypicia glukozy nie czułaś się zle? Ból glowy Poty zawroty?

Czułam się fatalnie, drżały mi ręce, miałam napad niepohamowanego głodu i kręciło mi się w głowie... diabetolog powiedział, że może być to albo hipoglikemia reaktywna, lub zbieg okoliczności. Pierwsze pobranie krwi do krzywej miałam o 9, a ostatnie o 11, dnia poprzedniego zjadłam kolację bardzo wcześnie bo ok.19 i byc może ten wydłużony czas na czczo oraz późno przeprowadzone badanie dało taki efekt... Nie mogę zrobić ponownie krzywej bo jest to za duże zagrożenie, więc zostało mi mierzenie cukrów i dieta.
    Mierzę na czczo po 1h i po 2h po posiłku właśnie ze względu na to ryzyko zbyt dużego spadku cukru. Jak na razie cukry ok, bez spadków czy jakiś dużych wzrostów, poza tym epizodem z pizzą ;-)

sRUqp2.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Dzięki asioczek za odpowiedź. A powiesz mi coś jeszcze na temat tak niskiego cukru po II śniadaniu? Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Wizytę mam dopiero za tydzień, a teraz mam sama sobie radzić i mierzyć cukier.

oj nie mam pojęcia skąd taki niski cukier, ja takowego nie miałam. wydaję mi się, że za mało zjadłaś, cukier- fruktoza szybko, ale na chwilę dał energię, a potem zaczął spadać. lepiej połączyć owoc z czymś jeszcze.
    w internecie znajdziesz mnóstwo przykładowych jadłospisów dla kobiet w ciąży.
    powodzenia :)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    oj nie mam pojęcia skąd taki niski cukier, ja takowego nie miałam. wydaję mi się, że za mało zjadłaś, cukier- fruktoza szybko, ale na chwilę dał energię, a potem zaczął spadać. lepiej połączyć owoc z czymś jeszcze.
    w internecie znajdziesz mnóstwo przykładowych jadłospisów dla kobiet w ciąży.
    powodzenia :)
    Dzisiaj miałam powtórkę. Tym razem zjadłam jogurt naturalny 150g z 3 łyżkami płatków owsianych i cała nektarynka. Wyszła mi tego cała miseczka, wg mnie spora porcja i obawiałam się czy nie za duża i cukier będzie za wysoki, a tu godzinę po posiłku cukier 74. Martwi mnie skąd taki spadek, a wizyta u diabetologa dopiero w czwartek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cukrzycy ciążowej wazne jest wyeliminowanie węglowodanów prostych, ale nie znaczy to że w ogóle macie ich nie jeść. Wręcz przeciwnie, w każdym posiłku powinny się znaleźć węglowodany złożone.
    Trzy łyżki płatków owsianych to za mało!
    Do tego nektarynka czyli cukier prosty i białko..
    Na stronie szpitala na Karowej jest dość fajna rozpiska co i ile zawiera WW. Mi bardzo pomogła:

http://www.szpitalkarowa.pl/dieta-dla-ciezarnej-chorej-na-cukrzyce

Wynik 136 po pizzy to bardzo dobry wynik, nawet jeśli byłby 150 to też ok. Pojedyncze przekroczenia nie wpływają negatywnie, a zbyt niski poziom już może.

Oczywiście ja też swirowalam z wynikami, qle teraz z perspektywy czasu bym już tak nie robiła. Najważniejsze to nie głodzić siebie i dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 16:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, może i mało płatków, kolejnym razem wyspie trochę więcej, ale to było II śniadanie, wiec za duże to chyba też nie może być.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli po I masz nisko cukier a drugie zjesz 2-3 po nim to startujesz z poziomu pewnie ok 80 do tego nie dostarczasz węglowodanów więc cukier będzie niski, nie ma siły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj miałam po śniadaniu troch za wysoki cukier, bo 130, a wczoraj 104.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    130 to dobry cukier :) norma do 140

• bento Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Pojedyncze przekroczenia nie wpływają negatywnie, a zbyt niski poziom już może.

Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych info o takim dużym spadku cukru i jego wpływu na dziecko... czy taki jednorazowy epizod mógł aż tak zaszkodzić?
    ...mam nadzieję, że nie.

sRUqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    130 to dobry cukier :) norma do 140
    Tak? W materiałach, które dostałam jest, że norma to do 120.

‹‹ 1960 1961 1962 1963 1964 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ