X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • PAPAVER Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMK wrote:
    Dziewczyny stosujecie paski KETO-DIASTIX do badania moczu na glukoze i ketony?
    Czy wasze kolory są identyczne do tych na opakowaniu? Badam sie dopiero 3 dni i nie umiem rozgryźć tych kolorów?

te kolory to zupełnie inne odcienie :) Bardziej zgadza si kolor na ketony. Ale jakby się coś działo, to od razu zauważysz. Ja miałam pewnego dnia wysokie ketony i pasek od razu zmienił kolor na bordowociemny.

Dziewczyny u was też tak bardzo różnie z tymi cukrami? Ja się mierzę od 7 tygodnia, było w miarę ok, teraz po 20 tygodniu było kilka dni, że cukier miałam wysoki nawet po jednej kromce dozwolonego chleba (wcześniej jadłam dwie) - a teraz znowu cukier w normie, nawet niski. Skusiłam się na małego loda i nie wywaliło mi. czy to u mnie nie ma reguły z tymi cukrami, czy brak reguły to norma w tej cukrzycy ciążowej?

2011_Synek <3
    hchygzu37ci25q8m.png
    24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami <3
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To normalne, jednego dnia zjem i mam cukier w normie drugie zjem to samo i cukier w kosmosie.taki urok.sama się zastanawiam jak to jest. Jestem bez insuliny na diecie i zdarza mi się że cukry przekraczają normę i się oczywiście panikuję że coś jest nie tak. Choć diabetolog uspokaja.

PAPAVER lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanko małe. Miałam we wtorek oggt 75 gram. Na czczo, siedziałam tylko wypiłam mały kubeczek wody i wcisnelam cytrynę do glukozy.wyszła mi cukrzyca tj 83- 170-179. Dzisiaj zaczęłam mierzenie ale bez specjalnej diety bo jeszcze nie zrobiłam zakupów więc nie jadłam słodkie ale jogurt owocowy czy na obiad makaron z sosem kwasno slodkim. Wyniki 73-134-124-101. Moje pytanie jest takie bo macie wieksze doświadczenie. Czy warto powtórzyć test że wyszedł akurat w tym dniu zle? Czy dzisiejszy dobry dzień to taki traf?

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Hej dziewczyny mam pytanko małe. Miałam we wtorek oggt 75 gram. Na czczo, siedziałam tylko wypiłam mały kubeczek wody i wcisnelam cytrynę do glukozy.wyszła mi cukrzyca tj 83- 170-179. Dzisiaj zaczęłam mierzenie ale bez specjalnej diety bo jeszcze nie zrobiłam zakupów więc nie jadłam słodkie ale jogurt owocowy czy na obiad makaron z sosem kwasno slodkim. Wyniki 73-134-124-101. Moje pytanie jest takie bo macie wieksze doświadczenie. Czy warto powtórzyć test że wyszedł akurat w tym dniu zle? Czy dzisiejszy dobry dzień to taki traf?

Ja bym nie powtarzała tylko sprawdzała cukier po posilkach i jak zaczną się walić (a myślę, że niestety tak będzie) to wprowadziła dietę. Mi wyszła cukrzyca gdzie miałam wynik na czczo przekroczony o 2 jednostki, a potem to już szło w cały świat..

iv096iyenbdfaarq.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh z moich obserwacji wynika że normalne jedzenie w mniejszych ilościach wystarcza. Jedynie rezygnacja ze słodkości i dużej ilości owoców wystarcza do kontroli. Oczywiście zdarza mi się przekroczyć normy ale niewiele i bez insuliny daje rade jak na razie. A wyniki mam bardzo podobne do Ciebie najczęściej więc nie masz po co powtarzać badań bo cukrzycę niestety masz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 20:36

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie. Czy ginekolog może przepisać paski ?

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co moge zrobic z insulina która mi została po ciąży?

Zakochana mama2
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Mam jeszcze pytanie. Czy ginekolog może przepisać paski ?

Wydaje mi się, że dziewczynom przeisywal. Ja brałam receptę od rodzinnego.

Zakochana mama ja mam ten sam problem. Najpierw chciałam oddać do szpitala, bo mam całe 4 fiołki nieruszone, ale na poporodowej nie chcieli, a na patologie nie zdążyłam zawieść. Najlepiej chyba odnieść do apteki do tego pojemnika na leki..

iv096iyenbdfaarq.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Wydaje mi się, że dziewczynom przeisywal. Ja brałam receptę od rodzinnego.

Zakochana mama ja mam ten sam problem. Najpierw chciałam oddać do szpitala, bo mam całe 4 fiołki nieruszone, ale na poporodowej nie chcieli, a na patologie nie zdążyłam zawieść. Najlepiej chyba odnieść do apteki do tego pojemnika na leki..
    Generalnie oni nie wezmą takich leków, bo nie wiadomo, w jakich warunkach przechowywane. Raczej do utylizacji, niestety.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostawiłam insulinę w lodówce i miałam w następnej ciąży :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Generalnie oni nie wezmą takich leków, bo nie wiadomo, w jakich warunkach przechowywane. Raczej do utylizacji, niestety.

W szpitalu, gdzie leżałam na patologii chcieli te fiolki, ale mój zapomniał je zabrać jednego dnia, a następnego zaczęłam rodzić i już nie mieliśmy głowy do tego :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam i pytam czy mogę do was dołączyć. :)
    to moja druga ciąża. w pierwszej wykryto u mnie cukrzycę dopiero pod koniec ciąży i skończyło się na diecie i aktywności.
    tym razem to niestety dopiero 12 tc a ja już męczę się z cukrami. cukier na czczo na badaniu wyszedł 95 i już we wtorek robią mi krzywą cukrową.
    dziś sama sobie mierzyłam i było rano 88. zawsze miałam problemy z cukrami na czczo. coś czuję, że w tej ciąży nie obejdzie się bez insuliny :(

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia ciebie kojarzę z poprzedniej mojej ciąży, pamiętam jak się razem udzielałyśmy na tym wątku.
    obu ciążach byłaś na insulinie?

kamciaelcia lubi tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, w pierwszej ciąży miałam cukrzycę (74, 153, 155), cukry były bardzo unormowane, bo mogłem jeść wszystko i cukier był zawsze w normie (nigdy nie przekroczyłam 120).
    Teraz znów jestem w ciąży, kiedy powinnam zrobić test glukoza? Dodam, że czuje się fatalnie, mam straszne nudności i wymiotuje - więc jeśli miałabym teraz zrobić test to mogłoby się skończyć w wc;/
    I ile godzin trzeba być na czczo? Wtedy rano przed badaniem umylam żeby i w nocy jadłam ciasteczka i lekarze mówili że pewnie dlatego wyszła cukrzyca. W każdym razie jakbym był a zdrowa, to pewnie by nie wyszła.

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Hej dziewczyny, w pierwszej ciąży miałam cukrzycę (74, 153, 155), cukry były bardzo unormowane, bo mogłem jeść wszystko i cukier był zawsze w normie (nigdy nie przekroczyłam 120).
    Teraz znów jestem w ciąży, kiedy powinnam zrobić test glukoza? Dodam, że czuje się fatalnie, mam straszne nudności i wymiotuje - więc jeśli miałabym teraz zrobić test to mogłoby się skończyć w wc;/
    I ile godzin trzeba być na czczo? Wtedy rano przed badaniem umylam żeby i w nocy jadłam ciasteczka i lekarze mówili że pewnie dlatego wyszła cukrzyca. W każdym razie jakbym był a zdrowa, to pewnie by nie wyszła.

Hej, widzę że u Ciebie był cukier po dwóch godzinach za wysoki, a masz glukometr? Jeżeli masz mdłości to bez sensu robić obciążenie. Pomierz sobie teraz glukometrem, na czczo, po godzinie i po dwóch od posiłku i jeżeli na gluko będzie wysoko to wtedy ogarnij dietę.
    Na czczo to przynajmniej wg mnie 8h bez jedzenia, ale niech się wypowie ktoś kto wie na 100% :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak po 2h był za duży. Mam glukometr, ale nie mam pasków. Zresztą teraz i tak jem mikro porcje co godzinę bo inaczej wymiotuje. Chyba muszę przeczekać ten etap;/ mam w czwartek wizytę u giną to też zapytam o to, kiedy zrobić. No właśnie ja miałam 8h tej przerwy, gdzieś obilo mi się o uszy, że musi być 12, Ale nie wiem czy nic nie pomylilam:D

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej morfologii lekarz pewnie zleci Ci na czczo badanie cukru. Bo teraz przez glukozę nie przebrniesz, a jak pójdziesz to poproś o paski to gin też może przepisać, nawet rodzinny może.

Pau.Em lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek
    oczywiście, że cie kojarze
    czytam, czytam i normalnie nie wierzę, to przecież ponad dwa lata mineły!
    tak
    w drugiej ciazy cukrzycowej też byłam na insulinie
    sama mierzyłam cukry na czczo (bo to była moja główna bolączka) w czasie starań i niestety były wysokie, diabetologa zaliczyłam wcześniej niż ginekologa, nawet nie kierowała mnie na krzywa, bo wnioskowałysmy cukrzycę po pomiarach na czczo na pewno, a to juz wystarczy
    z Piotrusiem byłam na max 3j insuliny, z Patrykiem na 6j...
    ale po 5 miesiącach insuliną nocną stał sie jakiś "cud" i cukry na czczo zaczęły spadać nawet na poziom 75, tym tez sposobem odstawiłam insuline i ciągnelam do końca bez z super cukrami na czczo
    po posiłku róznie, bo i norma dla nas się zmieniła (dobrze pamiętam że ty byłam na normie 140 kiedy my na 120??)i więcej sobie pozwalałam (w granicach normy), nawet jadłam częściej i ostatnia kolacje zaliczałam wcześniej
    na pewno pamietasz, że u mnie tez była kwestia wagi w ciązy-ważę dużo, ale w ciaży ta waga nie rosła i diabetolog o to sie czepiała
    to w tej ciąży przestałam sie tym przejmować i jak u mnie bywa-na początku waga spadła, w drugim trymestrze stała, wyjatkowo w trzecim nie rosła i spadło mi w sumie ponad 20 kg...
    zatem po połogu robię nie tylko krzywą cukrową ale i insulinową
    gdzies cos musi tkwić...
    no i teraz dopadła mnie tarczyca, wstępnie ciążowo

tyle u mnie :)
    a jak twoja Igusia?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na czczo to 8-12h
    w ciąży bardziej takie 8h (jemy późną ostatnia kolację)
    poza ciażą diabetolog radziła mi 12h
    ale taka prawda, ze jak nie ma sie problemów z cukrami, to owoc czy słodycz na noc nic nie ruszy cukrów w góre...
    u mnie brak regularnego jedzenia i znów wysoko na czczo...krzywa przede mną

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1958 1959 1960 1961 1962 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ