X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • PAPAVER Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMK wrote:
    Dziewczyny stosujecie paski KETO-DIASTIX do badania moczu na glukoze i ketony?
    Czy wasze kolory są identyczne do tych na opakowaniu? Badam sie dopiero 3 dni i nie umiem rozgryźć tych kolorów?

te kolory to zupełnie inne odcienie :) Bardziej zgadza si kolor na ketony. Ale jakby się coś działo, to od razu zauważysz. Ja miałam pewnego dnia wysokie ketony i pasek od razu zmienił kolor na bordowociemny.

Dziewczyny u was też tak bardzo różnie z tymi cukrami? Ja się mierzę od 7 tygodnia, było w miarę ok, teraz po 20 tygodniu było kilka dni, że cukier miałam wysoki nawet po jednej kromce dozwolonego chleba (wcześniej jadłam dwie) - a teraz znowu cukier w normie, nawet niski. Skusiłam się na małego loda i nie wywaliło mi. czy to u mnie nie ma reguły z tymi cukrami, czy brak reguły to norma w tej cukrzycy ciążowej?

2011_Synek <3
    hchygzu37ci25q8m.png
    24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami <3
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To normalne, jednego dnia zjem i mam cukier w normie drugie zjem to samo i cukier w kosmosie.taki urok.sama się zastanawiam jak to jest. Jestem bez insuliny na diecie i zdarza mi się że cukry przekraczają normę i się oczywiście panikuję że coś jest nie tak. Choć diabetolog uspokaja.

PAPAVER lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanko małe. Miałam we wtorek oggt 75 gram. Na czczo, siedziałam tylko wypiłam mały kubeczek wody i wcisnelam cytrynę do glukozy.wyszła mi cukrzyca tj 83- 170-179. Dzisiaj zaczęłam mierzenie ale bez specjalnej diety bo jeszcze nie zrobiłam zakupów więc nie jadłam słodkie ale jogurt owocowy czy na obiad makaron z sosem kwasno slodkim. Wyniki 73-134-124-101. Moje pytanie jest takie bo macie wieksze doświadczenie. Czy warto powtórzyć test że wyszedł akurat w tym dniu zle? Czy dzisiejszy dobry dzień to taki traf?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Hej dziewczyny mam pytanko małe. Miałam we wtorek oggt 75 gram. Na czczo, siedziałam tylko wypiłam mały kubeczek wody i wcisnelam cytrynę do glukozy.wyszła mi cukrzyca tj 83- 170-179. Dzisiaj zaczęłam mierzenie ale bez specjalnej diety bo jeszcze nie zrobiłam zakupów więc nie jadłam słodkie ale jogurt owocowy czy na obiad makaron z sosem kwasno slodkim. Wyniki 73-134-124-101. Moje pytanie jest takie bo macie wieksze doświadczenie. Czy warto powtórzyć test że wyszedł akurat w tym dniu zle? Czy dzisiejszy dobry dzień to taki traf?

Ja bym nie powtarzała tylko sprawdzała cukier po posilkach i jak zaczną się walić (a myślę, że niestety tak będzie) to wprowadziła dietę. Mi wyszła cukrzyca gdzie miałam wynik na czczo przekroczony o 2 jednostki, a potem to już szło w cały świat..

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh z moich obserwacji wynika że normalne jedzenie w mniejszych ilościach wystarcza. Jedynie rezygnacja ze słodkości i dużej ilości owoców wystarcza do kontroli. Oczywiście zdarza mi się przekroczyć normy ale niewiele i bez insuliny daje rade jak na razie. A wyniki mam bardzo podobne do Ciebie najczęściej więc nie masz po co powtarzać badań bo cukrzycę niestety masz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 20:36

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie. Czy ginekolog może przepisać paski ?

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co moge zrobic z insulina która mi została po ciąży?

Zakochana mama2
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Mam jeszcze pytanie. Czy ginekolog może przepisać paski ?

Wydaje mi się, że dziewczynom przeisywal. Ja brałam receptę od rodzinnego.

Zakochana mama ja mam ten sam problem. Najpierw chciałam oddać do szpitala, bo mam całe 4 fiołki nieruszone, ale na poporodowej nie chcieli, a na patologie nie zdążyłam zawieść. Najlepiej chyba odnieść do apteki do tego pojemnika na leki..

• Av Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Wydaje mi się, że dziewczynom przeisywal. Ja brałam receptę od rodzinnego.

Zakochana mama ja mam ten sam problem. Najpierw chciałam oddać do szpitala, bo mam całe 4 fiołki nieruszone, ale na poporodowej nie chcieli, a na patologie nie zdążyłam zawieść. Najlepiej chyba odnieść do apteki do tego pojemnika na leki..
    Generalnie oni nie wezmą takich leków, bo nie wiadomo, w jakich warunkach przechowywane. Raczej do utylizacji, niestety.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostawiłam insulinę w lodówce i miałam w następnej ciąży :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Generalnie oni nie wezmą takich leków, bo nie wiadomo, w jakich warunkach przechowywane. Raczej do utylizacji, niestety.

W szpitalu, gdzie leżałam na patologii chcieli te fiolki, ale mój zapomniał je zabrać jednego dnia, a następnego zaczęłam rodzić i już nie mieliśmy głowy do tego :)

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam i pytam czy mogę do was dołączyć. :)
    to moja druga ciąża. w pierwszej wykryto u mnie cukrzycę dopiero pod koniec ciąży i skończyło się na diecie i aktywności.
    tym razem to niestety dopiero 12 tc a ja już męczę się z cukrami. cukier na czczo na badaniu wyszedł 95 i już we wtorek robią mi krzywą cukrową.
    dziś sama sobie mierzyłam i było rano 88. zawsze miałam problemy z cukrami na czczo. coś czuję, że w tej ciąży nie obejdzie się bez insuliny :(

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia ciebie kojarzę z poprzedniej mojej ciąży, pamiętam jak się razem udzielałyśmy na tym wątku.
    obu ciążach byłaś na insulinie?

kamciaelcia lubi tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, w pierwszej ciąży miałam cukrzycę (74, 153, 155), cukry były bardzo unormowane, bo mogłem jeść wszystko i cukier był zawsze w normie (nigdy nie przekroczyłam 120).
    Teraz znów jestem w ciąży, kiedy powinnam zrobić test glukoza? Dodam, że czuje się fatalnie, mam straszne nudności i wymiotuje - więc jeśli miałabym teraz zrobić test to mogłoby się skończyć w wc;/
    I ile godzin trzeba być na czczo? Wtedy rano przed badaniem umylam żeby i w nocy jadłam ciasteczka i lekarze mówili że pewnie dlatego wyszła cukrzyca. W każdym razie jakbym był a zdrowa, to pewnie by nie wyszła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Hej dziewczyny, w pierwszej ciąży miałam cukrzycę (74, 153, 155), cukry były bardzo unormowane, bo mogłem jeść wszystko i cukier był zawsze w normie (nigdy nie przekroczyłam 120).
    Teraz znów jestem w ciąży, kiedy powinnam zrobić test glukoza? Dodam, że czuje się fatalnie, mam straszne nudności i wymiotuje - więc jeśli miałabym teraz zrobić test to mogłoby się skończyć w wc;/
    I ile godzin trzeba być na czczo? Wtedy rano przed badaniem umylam żeby i w nocy jadłam ciasteczka i lekarze mówili że pewnie dlatego wyszła cukrzyca. W każdym razie jakbym był a zdrowa, to pewnie by nie wyszła.

Hej, widzę że u Ciebie był cukier po dwóch godzinach za wysoki, a masz glukometr? Jeżeli masz mdłości to bez sensu robić obciążenie. Pomierz sobie teraz glukometrem, na czczo, po godzinie i po dwóch od posiłku i jeżeli na gluko będzie wysoko to wtedy ogarnij dietę.
    Na czczo to przynajmniej wg mnie 8h bez jedzenia, ale niech się wypowie ktoś kto wie na 100% :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak po 2h był za duży. Mam glukometr, ale nie mam pasków. Zresztą teraz i tak jem mikro porcje co godzinę bo inaczej wymiotuje. Chyba muszę przeczekać ten etap;/ mam w czwartek wizytę u giną to też zapytam o to, kiedy zrobić. No właśnie ja miałam 8h tej przerwy, gdzieś obilo mi się o uszy, że musi być 12, Ale nie wiem czy nic nie pomylilam:D

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej morfologii lekarz pewnie zleci Ci na czczo badanie cukru. Bo teraz przez glukozę nie przebrniesz, a jak pójdziesz to poproś o paski to gin też może przepisać, nawet rodzinny może.

Pau.Em lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek
    oczywiście, że cie kojarze
    czytam, czytam i normalnie nie wierzę, to przecież ponad dwa lata mineły!
    tak
    w drugiej ciazy cukrzycowej też byłam na insulinie
    sama mierzyłam cukry na czczo (bo to była moja główna bolączka) w czasie starań i niestety były wysokie, diabetologa zaliczyłam wcześniej niż ginekologa, nawet nie kierowała mnie na krzywa, bo wnioskowałysmy cukrzycę po pomiarach na czczo na pewno, a to juz wystarczy
    z Piotrusiem byłam na max 3j insuliny, z Patrykiem na 6j...
    ale po 5 miesiącach insuliną nocną stał sie jakiś "cud" i cukry na czczo zaczęły spadać nawet na poziom 75, tym tez sposobem odstawiłam insuline i ciągnelam do końca bez z super cukrami na czczo
    po posiłku róznie, bo i norma dla nas się zmieniła (dobrze pamiętam że ty byłam na normie 140 kiedy my na 120??)i więcej sobie pozwalałam (w granicach normy), nawet jadłam częściej i ostatnia kolacje zaliczałam wcześniej
    na pewno pamietasz, że u mnie tez była kwestia wagi w ciązy-ważę dużo, ale w ciaży ta waga nie rosła i diabetolog o to sie czepiała
    to w tej ciąży przestałam sie tym przejmować i jak u mnie bywa-na początku waga spadła, w drugim trymestrze stała, wyjatkowo w trzecim nie rosła i spadło mi w sumie ponad 20 kg...
    zatem po połogu robię nie tylko krzywą cukrową ale i insulinową
    gdzies cos musi tkwić...
    no i teraz dopadła mnie tarczyca, wstępnie ciążowo

tyle u mnie :)
    a jak twoja Igusia?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na czczo to 8-12h
    w ciąży bardziej takie 8h (jemy późną ostatnia kolację)
    poza ciażą diabetolog radziła mi 12h
    ale taka prawda, ze jak nie ma sie problemów z cukrami, to owoc czy słodycz na noc nic nie ruszy cukrów w góre...
    u mnie brak regularnego jedzenia i znów wysoko na czczo...krzywa przede mną

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1958 1959 1960 1961 1962 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ