Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:na czczo to 8-12h
w ciąży bardziej takie 8h (jemy późną ostatnia kolację)
poza ciażą diabetolog radziła mi 12h
ale taka prawda, ze jak nie ma sie problemów z cukrami, to owoc czy słodycz na noc nic nie ruszy cukrów w góre...
u mnie brak regularnego jedzenia i znów wysoko na czczo...krzywa przede mną -
ja też piszę o obciązeniu
w ciży trzeba jeść
ileż jest cięzarnych, które objedzą się ciastkami, pizzami i pójda na krzywa z dobrymi wynikami!
poza tym jedna ważna zasada krzywej-3 dni przed normalnie jemy, zwłaszca węglowodany, by wynik nie był zafałszowany -
nick nieaktualnyNo właśnie z tego co czytam to są 2 metody: na 3 dni nie jeść słodkiego by nie sfałszować wyników i odwrotnie - jeść normalnie, bo inaczej będą fałszywe.
Nie wiem ile jest takich ciężarnych.
Ja wtedy byłam jakieś 6-7 godzin na czczo. Nie było 8. Ale pamiętam, że diabetolog mówiła, jak to usłyszała, że mamy winowajce. Ale nie chciała bym robiła drugi raz obciążenie, tylko hemoglobine glikowana. Tu wyszło ok 4.3 %. Później ż pomiarów też wyszlo że nie bylo żadnej cukrzycy. Jedynie w krzywej cukrowej wyszła. A uwierz mi że jadłam wszystko. Także stąd moje pytanie o ilość godzin na czczo.
Oczywiście cukier mierzylam do końca ciąży. -
nick nieaktualny
-
a ja w nocy to muszę coś przegryźć. wstaję w nocy do wc, potem córa mnie budzi i zasnąć nie mogę, to robię się głodna... stąd moje jedzenie. dlatego u mnie nawet tych 8h nie ma a czczo, ale no cóż nie będę specjalnie godzić dziecka, żeby diabetolog była zadowolona. mam jeść mało a często, więc i w nocy nie powinno mi zaszkodzić. tak mi się wydaje
-
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:pau.em
ja jestem zdania, ze lepiej jesli cos wyjdzie za duzo niz zeby nic nie wykazało a był problem
zwłaszcza ze cukry rosna wraz z ciaza -
u mnie tez nie rosły
cudem zmalały na czczo
ale ja cukrzyce w obu ciazach miałam prowadzona od poczatku ciazy a wiec to nie jest typowa cukrzyca ciazowa
oj
niejeden lekarz mówil ze to nie ciazowa!
nie łapie sie z normami w ciazy (poza ciaza tak)
poza tym pisałam-taki fenomen ze mnie ze mi ciaza słuzy, na pewno na wage i mam tez na mysli ciaze pierwsza, niecukrzycowa, kiedy to jadłam tylko słodkie, tylko owoce
ale jadłam , regularnie, pewnie tu mój problem lezy, bez ciazy nie ma u mnie jedzenia -
nick nieaktualnyNo u mnie ciążowa na pewno. Bo akurat miałam badania przed ciąża i po. Przed i po były prawidłowe. Tylko w ciąży coś nie zagrało. Mierzylam dzisiaj cukry 1h po posiłkach i mam max 107.
Ja ogólnie jem zdrowo, nic przetworzonego, dużo warzyw. Bardzo regularnie. -
witam się dziewczyny z rana:)
napiszcie mi o której jecie ostatni posiłek i ile WW a kiedy pierwszy posiłek, o której mierzycie się na czczo.
ja muszę zjeść coś w nocy jak się obudzę, bo inaczej padnę- tak mi burczy w brzuchu... -
asioczek
w 2016 r jadłam z zegarkiem w ręku, nawet tak wstawałam
oststnia kolacja 21:30, 22:30 insulina i spać, pobudka 7:30 i pomiar
w tej ciązy ostatnia meeega duza obiadokolacja 20-21, wstawałam bez budzika, ale ze starszym synkiem i tak oznaczało to godzine 8 wtedy pomiar
w 2016 rozpisała mi diabetolog
teraz odpusciłam a wyszło mi na dobre
jak potrzebujesz zjesc-to zjedz
muszę dodać, ze moja diab była bardzo cieta na ketony, bardzo!!! i na nie przede wszystkim patrzyła, zwłaszcza ze mi waga nie rosła
ketony były sporadycznie z ewidentnych przyczyn, więc u mnie było dobrze z tak długa przerwa nocna -
dzięki kamcia. przy mojej córce to też nie jestem w stanie systematycznie i wzorcowo jeść. będę się starać,ale też nie boję się jeśli będę musiała mieć insulinę. rano znowu cukier 89, jadłam o 2 w nocy a pomiar był przed 8.
no nic, będzie co ma być.
dziś mam usg -
wczoraj byłam na usg i wszystko super, taki dobry sprzęt, że nawet doktor pokusiła się by powiedzieć mi płeć
dziś robiłam krzywą cukrową. całą noc nie spałam, stresowałam się, więc pewno cukry będą wysokie. no cóż spodziewałam się przecież tego. w poniedziałek rejestruje się do diabetolog i działamy
miłego wieczorkuAnnaIzabela, kamciaelcia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ja tak miałam i też mnie to denerwowało. dlatego jak mi na czczo więcej wyszło to sprawdzałam jeszcze na innych. tak samo jak weźmiesz inny glukometr itp. po prostu to się nazywa niesprawiedliwość
-
nick nieaktualny
-
Pau.Em wrote:Byłam u Pani ginekolog. Mówiła, że na razie nie robimy nic, bo tamta cukrzyca to taka troche naciągana. Była przekroczona jedna wartość o 2 jednostki i mówiła że na razie czekamy z obciążeniem glukoza.
U mnie też po obciążeniu jedna wartość podwyższona była o 2 jednostki, a potem leciało w cały świat. Oczywiście nie mówię, że i u Ciebie tak może być, zwłaszcza, że w 1 ciąży było ok, ale myślę, że sprawdzaj sobie cukier 2-3x w tygodniu dla własnego spokoju