Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Buko wrote:Moja dr jest chyba najbardziej wyluzowana. Popatrzyła na mój jadłospis po tygodniu diety, stwierdziła, że nie ma się czego przyczepić i jeśli utrzymam taka dietę, to mogę pomiary cukru ograniczyć do 2 dni w tygodniu, żebym sie niepotrzebnie nie stresowala. A odnośnie normy, to pisalyście, że jest 140 i tak mi powiedziala dr, ale z uwagą że przy takich cukrach jak mam obecnie mogę trzymać do 140 (więc dla niej norma jest ruchoma w zależności od przypadku). Zapytałam o paski do sprawdzania ketonow w moczu, to stwierdziła, że są niepotrzebne, więc z całej wizyty stwierdzam, że mój spokój wawnetrzny jest o wiele ważniejszy.
Dziewczyny powiedzcie mi czy ksylitol jest naprawdę bezpieczny? Dostałam zakaz stosowania slodzikow dla cukrzykow, ale ksylitol jest chyba naturalny? Chciałam sobie zrobić ciasto na imieniny i w przepisach, które znalazłam jest właśnie ksylitol (teściowa postanowiła mnie uszczęśliwić na imieniny kilkoma klasycznymi ciastami, bo może kogoś będę chciała poczestowac i nie widzi w tym nic nietaktownego...wiec może sama sobie coś upieke, to chociaż coś zjem...) -
Hej, robiłam dziś badanie krzywej cukrowej i po dwóch godzinach wyszło mi 180, co wskazuje na rozwój cukrzycy. Jestem obecnie w 27 tygodniu i strasznie się martwie że za póżno zrobiłam te badania i już się oczywiście naczytałam czym to grozi itd.. Czy jest jakaś mama która miała taki wysoki cukier a mimo to udało jej sie obejsc bez zastrzyków i dzieciaczek jest zdrowy? Pozdrawiam serdecznie.
-
nick nieaktualnyJa miałam po dwóch godzinach 179. On nie jest tragiczny jest po prostu nieprawidłowy. Jakbyś na czczo taki miała to tak. Nie jest pozno to badanie robi się między 24 a 28 tyg. Mi diabetolog powiedziała że spokojnie żadnych wad dziecko nie będzie miało trzeba trzymać cukier w ryzach na diecie i tyle. Ja jestem od 15 czerwca na diecie bez insuliny. Na marginesie 5 moich koleżanek miało w przeciągu ostatnich dwóch lat cukrzycę w ciąży w tym dwie od 8 tc a dzieci rodzily sie poniżej 3 kg.
Asia_Wawa lubi tę wiadomość
-
86Monia wrote:Ja miałam po dwóch godzinach 179. On nie jest tragiczny jest po prostu nieprawidłowy. Jakbyś na czczo taki miała to tak. Nie jest pozno to badanie robi się między 24 a 28 tyg. Mi diabetolog powiedziała że spokojnie żadnych wad dziecko nie będzie miało trzeba trzymać cukier w ryzach na diecie i tyle. Ja jestem od 15 czerwca na diecie bez insuliny. Na marginesie 5 moich koleżanek miało w przeciągu ostatnich dwóch lat cukrzycę w ciąży w tym dwie od 8 tc a dzieci rodzily sie poniżej 3 kg.
To pocieszające Ja mam ogromną nadzieję, że mi też uda się bez insuliny. -
samjase wrote:Hej, robiłam dziś badanie krzywej cukrowej i po dwóch godzinach wyszło mi 180, co wskazuje na rozwój cukrzycy. Jestem obecnie w 27 tygodniu i strasznie się martwie że za póżno zrobiłam te badania i już się oczywiście naczytałam czym to grozi itd.. Czy jest jakaś mama która miała taki wysoki cukier a mimo to udało jej sie obejsc bez zastrzyków i dzieciaczek jest zdrowy? Pozdrawiam serdecznie.
Ja też jesemt z tych co dopiero się o cukrzycy dowiedziały i też naczytam się wielu strasznych rzeczy, ale jeżeli ta cukrzyca będzie leczona to wszystko jest ok. Przynajmniej ta dieta cukrzycowa jest bardzo zdrowa.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mam pytanie co do brania insuliny.
Jutro mam iść po receptę ale chciałam zapytać jak to się bierze? Ja mam mieć na noc i do 3 głównych posiłków. Jak często mierzycie cukier wtedy?
Ile tych insulin trzeba kupić na tydzień?
Dzięki za swoje doświadczenia!AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l -
nick nieaktualny
-
Buba88 wrote:Dziewczyny mam pytanie co do brania insuliny.
Jutro mam iść po receptę ale chciałam zapytać jak to się bierze? Ja mam mieć na noc i do 3 głównych posiłków. Jak często mierzycie cukier wtedy?
Ile tych insulin trzeba kupić na tydzień?
Dzięki za swoje doświadczenia!
Z tego co się orientuję to kupujesz dwie różne insuliny i masz dwa peny. Na noc jest dlugodzialajaca, a na dzień szybko. Insuliny kupujesz tyle ile masz na recepcie, a zużyjesz też nie wiadomo kiedy, bo nie wiadomo ile jednostek będziesz wstrzykiwać. Mi babka w szpitalu powiedziała, żeby po nową receptę isc jak na penie insuliny będzie ostatnia miarka. Jak kupisz to będziesz wiedziała o co mi chodzi. Mierzenie normalnie jak bez insuliny. Na czczo i po 3 posiłkach.
Co do wstrzykiwania - ja na noc robiłam zastrzyk ok pół godziny przed snem. A z tymi przed posiłkami musisz poczytać. Dziewczyny tu brały zarowno 15 minut przed posiłkami jak i zaraz przed, także nie ma reguły.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 23:46
Buba88 lubi tę wiadomość
-
Invisible90 wrote:A mnie ciekawi fakt, dlaczego cukier mierzony z dwóch różnych palców wychodzi inny. Rano zmierzyłam z palca IV i wyszło 100, a z III palca 92. Który wynik brać pod uwagę?
Ja też robię czasem takie testy i zawsze z rożnych palców wychodzą mi rożne wyniki. Granica błędu glukometru +/- 10%. W takim razie można wziąć średnią?Laura 6.11.2018
Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane) -
nick nieaktualny
-
hejka dziewczyny , u mnie noc przespana, na czczo na gluko 95. cieszę się, bo nie podjadałam w nocy i dość dobrze spałam
upał straszny a tu zaraz do miasta muszę wyjść.
co do mierzenia pare razy, to ja zawsze tylko raz mierzę, bo i po co się stresować i kłuc tyle razy. wiem że dziewczyny się parę razy kuły i brały ten wynik po środku. ale wydaje mi się, że za każdym razem stres się zwiększa i wynik może być już wtedy niemiarodajny. staraj się raz a porządnie -
asioczek86 wrote:hejka dziewczyny , u mnie noc przespana, na czczo na gluko 95. cieszę się, bo nie podjadałam w nocy i dość dobrze spałam
upał straszny a tu zaraz do miasta muszę wyjść.
co do mierzenia pare razy, to ja zawsze tylko raz mierzę, bo i po co się stresować i kłuc tyle razy. wiem że dziewczyny się parę razy kuły i brały ten wynik po środku. ale wydaje mi się, że za każdym razem stres się zwiększa i wynik może być już wtedy niemiarodajny. staraj się raz a porządnie
Myślę, że rzeczywiście pierwszy się liczy, bo potem może glukometr szaleje.
A co do ksylitolu, to u mnie cukry są super po nim. Wczorajszy sernik na zimno pyszny, a cukier po nim tylko 108, więc mogę sobie pozwolić nawet na dwa kawałki. -
nick nieaktualny
-
Najlepiej zapisać ten wyższy wynik i już u mnie na drugie śniadanie dwie kromki chleba żytniego 100% z sałatą, serkiem żółtym, pomidorem i ogórkiem + ok. 200g czereśni. A na obiad gotowane ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone i fasolka szparagowa