X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Izabela
    nie biore leków na tarczycę, skończyłam euthyrox 37,5 w dniu porodu
    ft4 badałam, na ten wynik przyszło mi dłużej czekać, jest takie samo, jak przed porodem : 0,95 przy normie 0,7-1,44
    czyli ogólnie prawidłowochoć nisko
    u nas nie ma endo na nfz (ta z którą miałam przeboje uciekła z mojego miasta) więc zarejestruje się do tej prywatnej, co przez całą ciąże konsultowała mi wyniki i zalecała dawki euthyroxu...jest to endo-gin z Poznania z Polnej, może więcej powie na temat i tsh i insuliny

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buba
    no właśnie...ja netów nie czytam, a na szybko widziałam, że różnie piszą o tych wynikach po 1h i po 2h...ogólnie nie spotkałam opinii o jednocyfrowym wyniku po 2h, ale przeliczniku nie więcej niż x5 ten na czczo więc tym sposobem tez mam wysoko...a w necie są też wyniki trzycyfrowe, więc nie czytam, nie analizuję, chciałam dla siebie lepiej (ja prosiłam diab o te krzywą na skierowaniu)i wyszło średnio
    zwłaszcza że ten na czczo skacze mi nadal, na glukometrze wyniósł dzis 94, a przedwczoraj 78 (czyli byłoby ładniej przeliczajac liczby na IO)
    wypowiedzieć się musi madrzejszy
    doswiadczone i lekarze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2018, 20:54

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale waga (jeszcze???) po ciązy mi nie skoczyła do góry

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie u mnie po 3 miesiącu się zrobiła bajka :) Młodej skończyły się kolki, przestała być aż taka nerwowa (nadal potrafi pokazać pazura :)) do tego się rehabilitujemy i napięcie nam schodzi, już nie urządza histerii na masażu brzucha i rączek :) niestety teraz zaczynamy przygodę z zębami, jest płacz i ból, ale to też jakoś przeżyjemy :) zaczęłam rozszerzać jej dietę, bo dość mało przybiera, a że wykazuje zainteresowanie i pediatra dała zielone światło, to ogarniamy warzywa :) Do tego coś mamy z krwią i jesteśmy zapisane do Hematologa, ale jestem dobrej myśli, że to nic poważnego :) generalnie nie ma nudy ;) ah no i zaczyna podchody do raczkowania O_o

To fantastycznie, ze chlopaki się tak dogaduja! Kiedy macie operację? Będę mocno trzymać kciuki!

No to widzę, że FT4 w normie, u mnie dokładnie taki sam wynik :)
    Ale dość dziwna sprawa, że taki wynik, niby ciągle w normie, ale kieruje się w stronę niedoczynności, no i z zajściem w ciążę, jakbyś chciała to będą problemy.. a resztę przeciwcial kiedykolwiek badalas? FT3, Anty TPO i Anty TG? Dobrze, że idziesz do Endo, niech to sprawdzi.
    A tak przy okazji myślisz, że insulina może mieć związek z tarczycą?

iv096iyenbdfaarq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reszte tarczycowych badałam na samiutkim poczatku ciazy, wszystko w normie tylko wtedy tsh blisko 3
    a w ciązę zaszłam w drugim cyklu starań...
    usg tez bylo prawidłowe (dwukrotnie wykonane)
    może szykuje mi sie w przyszłosci niedoczynność, narazie takie sygnały? nie spinam się, wynik nie jest tragiczny, ciąży (narazie?) nie planuję, więc na spokojnie
    czuje też się bardzo dobrze, bo przeciez dziewczyny przy takim tsh już odczuwaja...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak mogę podpowiedzieć, spróbujcie kaszę i ryż nie dogotowywać. U mnie to pomaga. Ryż i kaszę gotuję krócej o ok 2-3 min i jest ok póki co.

Biorę insulinę do śniadania 11 j. ale i ostatnio na czczo zaczął mi wybijać. Przeraża mnie to , bo do końca ciąży jeszcze tyle ..

Ksylitol jest całkem ok, ostatnio kupiłam lody na nim i były smaczne. Erytrol używam, tyle że dużo go nie mogę bo mi szkodzi :( Ciężkość i wzdęcia mnie dopadają.. Ale cukry ok.

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny przyłączam się do was, mam złe wyniki po obciążeniu glukoza jak i na czczo lekko przekroczony, najgorzej jest po 2h mam 175 zamiast 153, bardzo boję się o moje maleństwo, jestem szczupła, dużo się ruszam, bardzo dobrze się odzywiam. Myślę że wszystko wyjaśni się w ciągu kilku dni co dalej jakie wartości glukozy będą mi wychodziły po posilkach, trochę jestem załamana i zastanawiam się dlaczego ja....przecież tak bardzo dbm o siebie

km5si09kuaztknwb.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll, nie denerwuj się. Typowa cukrzyca ciążowa może dotknąć każdą, nawet tą szczupłą i wysportowaną. Bo to jest efekt przeciążenia trzustki z powodu hormonów ciążowych, a nie skutek nieprawidłowego trybu życia. Będziesz musiała tylko wprowadzić pewne zasady - jedzenie określonych porcji wg WW (czyli niedużych) i często (co max 3h) oraz o tych samych godzinach. I myślę, że już po tygodniu będziesz miała dobre cukry. Ja po kilku dniach takiej dyscypliny mam często po posiłkach wyniki poniżej 100, za wyjątkiem śniadania (tu jest w okolicach 130), bo ten posiłek mam najobfitszy.

Poza tym trzeba pamiętać, że ruch bardzo dobrze obniża glukozę. Możesz to sprawdzić w prosty sposób. Zjedz jednego dnia określony posiłek i po nim weź się np. za sprzątanie, spacer itp. Po godzinie zmierz cukier. Kolejnego dnia zjedz to samo, ale następnie połóż się na kanapie lub spędź godzinę przed tv lub komp. Zobaczysz jaka będzie różnica w pomiarach cukru, mimo tego samego posiłku.

Bo ruch to największy wróg cukrzycy!

I ostatnia uwaga. Gdy mierzysz rano cukier, nie rób tego zaraz po przebudzeniu. Zalecenia są takie, aby wstać, ogarnąć się (np. umyć, zacząć przygotowywać śniadanie) i tak po ok. 30 min dopiero zmierzyć. Wtedy będzie miarodajny wynik. Zauważ, że idąc na poranne badanie glukozy w laboratorium mija trochę czasu zanim wstaniesz i dojedziesz do lab. Nikt nie pobiera ci przecież krwi z żyły jeszcze w łóżku (czyli zaraz po przebudzeniu) :)

I jeszcze jedno - glukometry mają pewną granicę błędu. Robiąc jednocześnie pomiary z palców dwóch rąk można otrzymać zupełnie różne wyniki.

Moll lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki edka za cenne wiadomości, najgorzej jest u mnie z regularnością a ruch bez problemu dużo się ruszam, ciekawe co wyjdzie na glukometrze w ciągu kilku najbliższych dni, boję się tylko tego że im ciąża będzie starsza tym mój organizm będzie gorzej radził sobie z cukrami, no ale nie ma co się martwić na zapas trzeba walczyć a nie załamywać sie, jeszcze tylko kilka tygodni, pozdrawiam!

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Cześć dziewczyny przyłączam się do was, mam złe wyniki po obciążeniu glukoza jak i na czczo lekko przekroczony, najgorzej jest po 2h mam 175 zamiast 153, bardzo boję się o moje maleństwo, jestem szczupła, dużo się ruszam, bardzo dobrze się odzywiam. Myślę że wszystko wyjaśni się w ciągu kilku dni co dalej jakie wartości glukozy będą mi wychodziły po posilkach, trochę jestem załamana i zastanawiam się dlaczego ja....przecież tak bardzo dbm o siebie
    Ja tez jestem szczupła i wysportowana, a jednak tez mam cukrzyce ciążowa. Tez załamałam się. Na razie udaje mi się zwalczyć dieta cukrzyce. Tak jak pisze edka85 ruch bardzo pomaga. Najgorszy jest stareotyp cukrzycy ciążowej, ze dotyka ona otyłe kobiety które się złe odżywiają ☹️

bhywio4p4tz04cne.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z kolei pani doktor mowila żeby mierzyć od razu po wstaniu. Podczas ruchu na czczo cukier rośnie i wynik np o 7 jak wstaniemy będzie niższy niż o 7:30 po porannej toalecie. I u mnie tak było. Mierzone po wstaniu 96 a po pół h gdzie był prysznic, ubieranie się itp i cukier 99.

iv096iyenbdfaarq.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na szkoleniu na Karowej w Warszawie i w sumie to nic nowego się nie dowiedziałam, ale fajnie, że zrobili mi posiew i dostałam receptę na paski, bo zużywam je w ilościach hurtowych :P

Dostałam tam taką tabelkę do pomiarów i tam jest rubryczka na pomiar cukru przed posiłkiem oraz w nocy ok.3. Czy Wy tak mierzycie sobie?

bhywio4p4tz04cne.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    Ja dziś byłam na szkoleniu na Karowej w Warszawie i w sumie to nic nowego się nie dowiedziałam, ale fajnie, że zrobili mi posiew i dostałam receptę na paski, bo zużywam je w ilościach hurtowych :P

Dostałam tam taką tabelkę do pomiarów i tam jest rubryczka na pomiar cukru przed posiłkiem oraz w nocy ok.3. Czy Wy tak mierzycie sobie?

Czyli się zdecydowałaś :) dla mnie też posiew i recepta były najlepsze z tego wszystkiego :)

Nie, ja mierzyłam na czczo i po 3 posiłkach. W nocy nie trzeba, chyba, że są wskazania od diabetologa.

iv096iyenbdfaarq.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela, to bardzo dziwne, że wychodzi wyższy później. Bo przecież po wstaniu jesteś w ruchu, spalasz te resztki glukozy. I tak na przykład nie jedząc długo po przebudzeniu można dostać hipoglikemii. Spróbuj jeszcze z kilka razy to sprawdzić. U mnie tak właśnie jest, że cukier jest niższy 30 min później niż zaraz po przebudzeniu. Raz nawet spadł mi do 39 :P

Asia_Wawa, nie powiedzieli ci, jak powinnaś mierzyć? Zazwyczaj ustalane jest to indywidualnie, w zależności od wcześniejszych wyników oggt. Standardem jest mierzenie na czczo i 1 h po śniadaniu, obiedzie i kolacji. W nocy mierzy się tylko w wyjątkowych przypadkach, zazwyczaj u tych, którzy dostosowują dawki insuliny.

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85 ja już prawie 5 miesięcy po porodzie i z cukrzyca się pożegnałam :)
    Mi to jakoś lekarka tłumaczyła, ale oczywiście nie pamiętam. Coś o wyrzucie glukozy z głodu.

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa, to super że już pożegnałaś ten problem :) Ja też czekam na ten moment.

Mi się wydaje, że taki porządny wyrzut glukozy jest wtedy, gdy np. długo nie jemy i nagle się napchamy jedzeniem.

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier na czczo 91, 1h po śniadaniu 93, 1h po obiedzie (moje ukochane knedle ze śliwkami polane śmietaną!) 118! A byłam pewna że to pierwsze i ostatnie knedle :D

Asia_Wawa, edka85 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • MarBru Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, pierwsza krzywa robiłam ok 25-26tc i wyniki były super na czczo 73 po 1h 103 a po 2h 75. Dostałam zalecenie powtórzenia krzywej w 32tc na wypisie z patologii ciąży i teraz wyniki są dużo wyższe ale nie wiem czy już się martwić czy jest ok. Na czczo 82 po 1h 158 a po 2h 122. Czy to jeszcze jest norma czy dostanę skierowanie do poradni diabetologicznej. Moj lekarz jest na urlopie i będę dzwonić do niego dopiero po weekendzie.

nsp8t6l.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    AnnaIzabela, to bardzo dziwne, że wychodzi wyższy później. Bo przecież po wstaniu jesteś w ruchu, spalasz te resztki glukozy. I tak na przykład nie jedząc długo po przebudzeniu można dostać hipoglikemii. Spróbuj jeszcze z kilka razy to sprawdzić. U mnie tak właśnie jest, że cukier jest niższy 30 min później niż zaraz po przebudzeniu. Raz nawet spadł mi do 39 :P

Asia_Wawa, nie powiedzieli ci, jak powinnaś mierzyć? Zazwyczaj ustalane jest to indywidualnie, w zależności od wcześniejszych wyników oggt. Standardem jest mierzenie na czczo i 1 h po śniadaniu, obiedzie i kolacji. W nocy mierzy się tylko w wyjątkowych przypadkach, zazwyczaj u tych, którzy dostosowują dawki insuliny.

Powiedzieli, żeby mierzyć własnie na czczo i 1h po głównych posiłkach. Nikt nie mówił o mierzeniu w nocy, ale mnie to zaciekawiło. Chyba jednak sobie odpuszczę, bo to dla mnie będzie kolejny stres.

bhywio4p4tz04cne.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBru wrote:
    Hej dziewczyny, pierwsza krzywa robiłam ok 25-26tc i wyniki były super na czczo 73 po 1h 103 a po 2h 75. Dostałam zalecenie powtórzenia krzywej w 32tc na wypisie z patologii ciąży i teraz wyniki są dużo wyższe ale nie wiem czy już się martwić czy jest ok. Na czczo 82 po 1h 158 a po 2h 122. Czy to jeszcze jest norma czy dostanę skierowanie do poradni diabetologicznej. Moj lekarz jest na urlopie i będę dzwonić do niego dopiero po weekendzie.

To jest w normie, nie masz cukrzycy, a to chyba normalne, że z wiekiem ciąży wyniki się pogarszają.

bhywio4p4tz04cne.png
‹‹ 1968 1969 1970 1971 1972 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ