X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka25 szyjka ma 12mm i rozwarcie 1cm.
    Annaizabela dostałam leki rozkurczowe. Dwa dni leżałam i tak szyjka się skróciła.

Zjadłam jedną kromkę chleba typu graham z chudym twarożkiem i kilka ogórków kiszonych.
    Cukier po 1h 132!!!! :( Po takim posiłku cukier miałam ok. 90. Ja się boje tych wysokich cukrów. Lekarz mi powiedział, że przez dwa dni mam nie mierzyć cukrów, ale i tak nie mogę się powstrzymać.

bhywio4p4tz04cne.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyno, cukier 132 po 1 h to ja mam wiele razy po śniadaniu i jest jak najbardziej ok. Lekarz widzi Twoją obsesję, dlatego zakazał mierzenia cukrów. Ja już wcześniej Ci mówiłam, że to przerodzi się w jakiś nałóg. A jeśli miałabyś - odpukać - urodzić wcześniej to właśnie dzięki wyższej glukozie dziecko może nabierać szybciej większej wagi. I tylko tak możesz mu "zaszkodzić". A prawdę mówiąc - to jednak pomóc.
    Jaka jest teraz waga dziecka?
    No szyjka jest nieciekawa. A nie planują założenia pessera albo szwu?
    Powinnaś teraz tylko leżeć, ktoś z bliskich niech ci podaje do łóżka posiłki i zabierze ten glukometr.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa, skoro lekarz powiedział, żeby nie mierzyć cukru, to go nie mierz. Wystarczy Ci nerwów z powodu szyjki i rozwarcia. Pamiętaj, że stres też podnosi cukier, więc po co sobie go więcej dodawać. Niech maluszek posiedzi w brzuszku, jak najdłużej!

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak widzę 132 to jestem zadowolona. W sumie rzadko po posiłku mam poniżej 100.

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85 lekarz twierdzi, ze jak założą mi pessar to on i tak spadanie, no dzidzius jest ułożony bardzo nisko i naciska na szyjkę. Aczkolwiek dał mi wybór więc chyba zdecyduje się na ten pessar. Przynajmniej z tym pessarem nie trzeba ciagle leżeć w łóżku, ale trzeba się oszczędzać. A moja córeczka wazy teraz 1400g wiec jak na wiek ciąży to ok, aczkolwiek nie jest jakaś bardzo duża. Mam nadzieje, że szyjka już przestanie się skracać. W środę już nie będę brała tych sterydów wiec cukry powinny wrócić do normy. Mąż jest ze mna w szpitalu przez większość czasu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 13:23

bhywio4p4tz04cne.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    mala_misia to może być zjawisko Somogyi. Jeżeli cukier spadł ci w nocy, to nastąpił efekt jego wybicia rano. Mi się to zdarzało. Zbyt słaby posiłek wieczorem i nagle budzę się głodna w nocy, ale kładę się dalej spać, no i rano cukier przekraczał 90. A z kolei jak zjadłam coś ciężkostrawnego, najlepiej tłustego (chociażby z dużą dawką sera żółtego), to w nocy zero głodu i rano idealny cukier.

No obudziłam się w nocy głodna jak mierzyłam ten cukier, ale położyłam się dalej spać.. To może to to. Przedwczoraj przed snem zjadłam kawałek chleba z serkiem śmietankowym w plastrze, ale to i tak dało 92. Właśnie znalazłam na jednym blogu jadłospis, w który babka jadła na ostatnią kolację pół kajzerki z plastrem sera lub serkiem topionym + owoce. Myślisz, że to może pomóc? Albo masz jakiś inny przykład posiłku? Chętnie przygarnę nawet kilka. Przepraszam, że Cię tak męczę pytaniami, ale od piątku dzwonię do mojej diabetolog i nie odbiera telefonu, więc nie mogę zarejestrować się na wizytę i szukam rad w internecie, a trudno jest znaleźć, bo każdy przypadek jest jednak inny.

zpbnroeqnmec200u.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja jak widzę 132 to jestem zadowolona. W sumie rzadko po posiłku mam poniżej 100.
    No właśnie ja ogólnie cukry mam niskie i bardzo rzadko ponad 130, a już na pewno nie po jednej kanapce. Jakoś ta moja cukrzyca jest dla mnie łaskawa. Jestem pewna, że ten cukier tak mi skoczył przez te sterydy.

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala_misia wrote:
    No obudziłam się w nocy głodna jak mierzyłam ten cukier, ale położyłam się dalej spać.. To może to to. Przedwczoraj przed snem zjadłam kawałek chleba z serkiem śmietankowym w plastrze, ale to i tak dało 92. Właśnie znalazłam na jednym blogu jadłospis, w który babka jadła na ostatnią kolację pół kajzerki z plastrem sera lub serkiem topionym + owoce. Myślisz, że to może pomóc? Albo masz jakiś inny przykład posiłku? Chętnie przygarnę nawet kilka. Przepraszam, że Cię tak męczę pytaniami, ale od piątku dzwonię do mojej diabetolog i nie odbiera telefonu, więc nie mogę zarejestrować się na wizytę i szukam rad w internecie, a trudno jest znaleźć, bo każdy przypadek jest jednak inny.

Mi po 18 odradzano owoce

• edka85 Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia
    Owoce raczej na noc nie bardzo, bo po tym na pewno będzie nagły spadek. Na mnie to działa coś kalorycznego, tłustego. Tak z trzy kawałki pizzy dwie godziny przed snem :) Albo kanapka z dużą ilością sera żółtego. Albo coś smażonego (np. placki z cukinii). Tłuszcz opóźnia wyrzut cukru, ale też dzięki temu ten cukier sobie przez wiele godzin powoli spada.

Asia
    Waga wygląda na przyzwoitą, ale dobrze by było żeby chociaż dobić do 2 kg. Dlatego bierz w ciemno ten pesser. A może zapytaj jeszcze o luteinę? Mi w 28 tc pomogła, po jej stosowaniu szyjka się wydłużyła.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia a wypuszcza Cię w ogóle do domu z taką szyjka i rozwarciem? Wg nie powinni. Cukry dobrze mieć w okolicy 130, wtedy u Ty i Maluch jesteście dobrze odżywieni. Ja miałam też obsesję trzymania cukrów w okolicy 110 i dostawałam tylko ochrzan, że za nisko..

Eska szyjka nie mogła się wydłużyć, jest to fizycznie niemożliwe :) mogła być tylko u wyłącznie źle zmierzona, co jest bardzo prawdopodobne, bo tam jest mega ciasno :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85. Luteinie już dostaję. Poza tym nie wiedziałam, że szyjka może się wydłużyć.

AnnaIzabela lekarz powiedział, że mnie wypuszczą jak w środę wszytko będzie ok. Szczerze mówiąc ja tu psychicznie czuje się źle.W domu będzie mi lepiej. Chociaż jest sporo fajnych dziewczyn ze mną.

bhywio4p4tz04cne.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na wizycie i mam za długą przerwę w niejedzeniu w nocy. Mam jeść kolację 22 i śniadanie najpóźniej o 8

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, jestem w 8 tygodniu ciąży. W zeszłym tygodniu yszły mi złe wyniki gukozy i kazano mi zrobić krzywą.
    Wyniki 75g glukozy:
    Na czczo- 101
    Po 60 minutach- 225
    Po 120 minutach - 165

Wszystkie przekroczone. Powiedzcie mi czy któraś z Was miała podobne wyniki? Diabetolog jak mu przeczytałam przez telefon te wyniki to aż gwizdnął i powiedział, że muszę do niego przyjść niemal natychmiast i mimo, że ma pełne obłożenie to przyjmie mnie o 21.

Wcześniej nie miałam rozpoznanej cukrzycy. Niby objawy były jak się teraz zastanowić, ale bagatelizowane. Biorę się za czytanie tego wątku od początku.

Czy któraś z Was dostała może od razu insulinę? Czy zawsze najpierw jest próba regulacji dietą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 06:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Cześć Dziewczyny, jestem w 8 tygodniu ciąży. W zeszłym tygodniu yszły mi złe wyniki gukozy i kazano mi zrobić krzywą.
    Wyniki 75g glukozy:
    Na czczo- 101
    Po 60 minutach- 225
    Po 120 minutach - 165

Wszystkie przekroczone. Powiedzcie mi czy któraś z Was miała podobne wyniki? Diabetolog jak mu przeczytałam przez telefon te wyniki to aż gwizdnął i powiedział, że muszę do niego przyjść niemal natychmiast i mimo, że ma pełne obłożenie to przyjmie mnie o 21.

Wcześniej nie miałam rozpoznanej cukrzycy. Niby objawy były jak się teraz zastanowić, ale bagatelizowane. Biorę się za czytanie tego wątku od początku.

Czy któraś z Was dostała może od razu insulinę? Czy zawsze najpierw jest próba regulacji dietą?

Prawdopodobnie dostaniesz insulinę od razu bo jesteś we wczesnej ciąży. Ale głowa do góry. Dieta cukrzycowa nie jest zła. Nie jesteś głodna tylko ograniczenia jakościowe. Przynajmniej nie będziesz gruba do porodu.:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Prawdopodobnie dostaniesz insulinę od razu bo jesteś we wczesnej ciąży. Ale głowa do góry. Dieta cukrzycowa nie jest zła. Nie jesteś głodna tylko ograniczenia jakościowe. Przynajmniej nie będziesz gruba do porodu.:)

Dziękuję za odpowiedź. Ja diety się nie boję, ani insuliny i kłucia. Zresztą dla Maleństwa zrobię wszystko :)

I to jest dodatkowa motywacja - nie będę gruba do porodu :)

W 5tc miałam 76,5kg przy wzroście 160cm.
    Teraz jest 8tc i 74,4kg. Moja prawidłowa waga przy moim wzroście to 56-60kg więc może uda się nie przytyć tylko zostać przy tych 74kg.
    Biorę się dalej za czytanie wątku - jesteście skarbnicą wiedzy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiąc w 27 Tc miałam podobny wynik, tylko na czczo nie przekroczyłam normy. Póki co idzie mi ładnie dieta, praktycznie bez przekroczen. I faktycznie dieta nie jest taka zła, bo wiem, że się dobrze odzywiam, bo tego pilnuje, a przed rozpoznaniem cc było z tym różnie. A waga cóż, bałam się, że przy hashimoto będę tyła na potęgę i skończę z +30 kg, a mam obecnie +3kg (a zaczynałam z BMI w normie) i wszyscy mówią, że wyglądam ładnie, bo tylko po brzuszku widać ciąże. Mąż żartuje, że żeby zobaczyć ciąże to muszę stać do niego z profilu, bo przodem ani tyłem nie widać.

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Ja diety się nie boję, ani insuliny i kłucia. Zresztą dla Maleństwa zrobię wszystko :)

I to jest dodatkowa motywacja - nie będę gruba do porodu :)

W 5tc miałam 76,5kg przy wzroście 160cm.
    Teraz jest 8tc i 74,4kg. Moja prawidłowa waga przy moim wzroście to 56-60kg więc może uda się nie przytyć tylko zostać przy tych 74kg.
    Biorę się dalej za czytanie wątku - jesteście skarbnicą wiedzy :)

Może lekarz na początek jednak zaproponuję dietę? Rzadko,który od razu daję insulinę.
    A dieta nie jest taka zła. Można przygotować wiele smacznych i urozmaiconych potraw.
    Skutek ubocznym w postaci chudnięcia jest bardzo miły :)

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 12 plus więc bez szału ale ja tyłam szybko 4-6 mc. Po oggt zahamowalam sie trochę. Na szczęście uff.

• Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 4 września 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Wyniki 75g glukozy:
    Na czczo- 101
    Po 60 minutach- 225
    Po 120 minutach - 165

Ja miałam wszystkie przekroczone i wyniki bardzo podobne do Twoich, ale w 27 tc. Najpierw były dwa tygodnie diety, jednak Ty jesteś na początku ciąży i tu cukry w normie są bardzo ważne, dlatego wydaje mi się, że odrazu dostaniesz insulinę. Ja i tak wylądowałam na insulinie, bo miałam duże skoki cukru nawet po sałatkach. Chociaż czasem bywało różnie, jak był lepszy dzień. Moja córka teraz ma 2600 g, ja przytyłam tylko 8 kg, ale jestem bardzo chuda i powinnam więcej. Niestety się nie dało ;).

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny. Ja stosowałam już dietę zaleconą przez dietetyka. Wówczas była to dieta "odchudzająca" ale jak ja przeanalizować to po niewielkich poprawkach bylaby idealna.
    Ja wytrzymałam 3 miesiące. Bardzo źle się czułam, było mi słabo i chodziłam ciągle głodna. Ale kaloryczność była na poziomie 1300-1400kcal a u mnie zapotrzebowanie podstawowe to 1800.
    Teorie zdrowej diety nam w małym paluszki. Gorzej z wykonaniem było dotychczas. Ale teraz to nie moje widzimisię tylko konieczność.
    Już nie mogę się doczekać wizyty. Mam nadzieję że jak wprowadzę zalecenia to w miarę szybko poczuje się lepiej.

‹‹ 1993 1994 1995 1996 1997 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ