X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Corrin Ekspertka

Wysłany: 5 września 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam od dzis z insulina, zobaczymy jak to bedzie. Narazie dostalam do osiłków 2-2-0 i na noc 4j. I mam do Was pytanko, bo to jest rzecz o która zapomnialam zapytac... ile przed posiłkiem wziac insulinę? Jak to te technicznie wyglada?

j12msev.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Diab zalecił kategorycznie nie jeść węgli na śniadanie. Potem już moge

Ah i wszystko jasne :) Ja mam zalecenia jeść węglowodany do każdego posiłku. Ja akurat nie mam problemów z cukrem po śniadaniu, wiec może dlatego.

bhywio4p4tz04cne.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corrin wrote:
    Ja zaczynam od dzis z insulina, zobaczymy jak to bedzie. Narazie dostalam do osiłków 2-2-0 i na noc 4j. I mam do Was pytanko, bo to jest rzecz o która zapomnialam zapytac... ile przed posiłkiem wziac insulinę? Jak to te technicznie wyglada?
    Około 15 min przed posiłkiem.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    Nie martw się, to już sama końcówka i jakoś dasz radę.
    P.S. u mnie też będzie córeczka Laura :)
    Dzięki, odliczam do porodu. :) Nawet już ją proszę, aby wychodziła, bo boje się wywoływania. :) Super, będą imienniczki. :)

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    Dzięki, odliczam do porodu. :) Nawet już ją proszę, aby wychodziła, bo boje się wywoływania. :) Super, będą imienniczki. :)

Ja też się boję wywołania ale siedzi uparciuszek. Ktg wczoraj płaskie rozwarcie na opuszek palca także nic się nie dzieje.

Invisible90 lubi tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakieś techniki na przyśpieszenie porodu? Ja za 2 tygodnie mam zamiar już jakiekolwiek stosować. Zapytam tylko lekarza, które zaleca. Lepsze to niż nic. Ja panicznie nie chcę indukcji.
    Monia, jak już masz jakieś maleńkie rozwarcie, to powinno pomóc chodzenie po schodach i seks.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • PAPAVER Ekspertka

Wysłany: 5 września 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na insulinie, dostajecie skierowanie do szpitala wcześniej? Jeśli tak, to ile czasu przed terminem porodu?

2011_Synek <3
    hchygzu37ci25q8m.png
    24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami <3
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dziś na czczo miałam 91, to pewnie przez te wczorajsze stresy, martwiłam się tym usg. wszystko jest w porządku, maleństwo już waży 450 g. myślałam, że to dużo, ale doktor mówiła, że wszystkie pomiary wyszły w normie.

będę mieć synka :) objawy miałam takie same jak w pierwszej ciąży, bardziej intensywne w 1 trymestrze. Brzuszek ciążowy też taki sam jak z Igą. Nastawiałam się na dziewczynkę a tu takie wieści. mąż się cieszy, bo będzie parka :)

Asia_Wawa, kamciaelcia, Lyanna lubią tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja też się boję wywołania ale siedzi uparciuszek. Ktg wczoraj płaskie rozwarcie na opuszek palca także nic się nie dzieje.
    U mnie też nic. Szyjka 3,5 cm, ktg w porządku, ale jak będzie indukcja to damy radę ;).
    edka85 wrote:
    A jakieś techniki na przyśpieszenie porodu?
    Słyszałam właśnie o seksie 3 razy dziennie i poród na drugi dzień. Tak ginekolog mówiła ;).
    PAPAVER wrote:
    Dziewczyny na insulinie, dostajecie skierowanie do szpitala wcześniej? Jeśli tak, to ile czasu przed terminem porodu?
    Tak, ja dostałam na początek 39 tc skierowanie do szpitala na wywołanie. Normalnie termin mam na 25 września, ale z racji insuliny mam urodzić 18 września. Chyba, że na ktg będzie coś źle to wywołujemy wcześniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 19:28

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA słyszałam że seks i chodzenie po schodach, ale nie wiem z autopsji, bo moja córa wolała przyjśc troszkę wcześniej niż w wyznaczonym terminie i miałam cesarkę.
    ciekawe dlaczego tak jest, że jak insulina to trzeba szybciej rodzić...

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, najważniejsze że już wiesz na co masz uważać i będziesz kontrolować cukier. Niczego nie zaniedbałaś i nie ma żadnych powodów, dla których dzieciątko miałoby się źle rozwijać. A jeśli potrzebna będzie insulina - cóż, można też na to spojrzeć tak, że będziesz sobie mogła na więcej pozwolić ;)
    Corrin wrote:
    Ja brałam bezpośrednio przed posiłkiem, tak mi kazał lekarz. Robiłam zastrzyk i od razu jadłam. Próbowałam też brać z 15 min przerwą i nie było różnicy w poziomie cukru :)

EDIT:
    Zapomniałam napisać, asioczek gratuluję synka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 21:39

asioczek86 lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukrzyca ciążowa ani insulina nie są same w sobie powodem do wcześniejszego zakończenia ciąży. Tak mówiła mi diabetolog. Ale trzeba być na końcówce monitorowanym bo przy cc lubi szybciej starzec sie łożysko, wapnieć itp.. Lekarze chyba boja się trzymać zbyt długo dziecko w brzuchu bo zwieksza sie po 40 tc ryzyko obumarcia

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Cukrzyca ciążowa ani insulina nie są same w sobie powodem do wcześniejszego zakończenia ciąży. Tak mówiła mi diabetolog. Ale trzeba być na końcówce monitorowanym bo przy cc lubi szybciej starzec sie łożysko, wapnieć itp.. Lekarze chyba boja się trzymać zbyt długo dziecko w brzuchu bo zwieksza sie po 40 tc ryzyko obumarcia

To po pierwsze. A po drugie, co mój diab mówi, przy cc jest większe ryzyko że dziecko będzie duże. Poród dziecka powyżej 4kg jest bardzo ryzykowne bo mogą się pojawić komplikacje okołoporodowe takie jak poważne uszkodzenie narządów matki ale uszkodzenia dziecka począwszy od złamań (bardzo często łamane są barki, mam u znajomych taki przypadek, szybko się zroslo) ale co gorsze, uszkodzeń prowadzących do porażenia mózgowego. I to wszystko właśnie ze względu na rozmiar noworodka. Przy cc powinno się być monitorowanym od 34 tygodnia ciąży i często klada podobno do szpitala od 36-ego tygodnia. Bo może zatrzymać się serduszko przy skaczącym cukrze.
    To wszystko wiem od mojego diab.

Trzymam dziewczyny dietę i jak dotąd na cztery pomiary dziennie tylko wczoraj na czczo był za wysoki -111.
    Godzinę po głównych posiłkach kolejno: 88/102/89
    Dzisiaj na czczo 83.
    Spektakularne efekty :-) nie wierzyłam że tak się może poprawić tylko od diety. Może to nie cukrzyca tylko jakaś nadwrażliwość na cukier?

Asioczek - gratulacje :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz zaczynam się obawiać czy coś nie jest nie tak, bo czuję się lepiej, cukry dobre. Możliwe są takie szybkie efekty? Kurcze, zamiast się cieszyć to ja sobie szukać dziury w całym.

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2018, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Teraz zaczynam się obawiać czy coś nie jest nie tak, bo czuję się lepiej, cukry dobre. Możliwe są takie szybkie efekty? Kurcze, zamiast się cieszyć to ja sobie szukać dziury w całym.
    Super, że dietą udaje się wyregulować cukier! To dobry znak i nie szukaj dziury w całym :) Poza tym makrosomia płodu zdarza się przy niekontrolowanej cukrzycy. Jak będziesz miała dobre cukry to dzidzius nie urośnie za wielki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 06:48

bhywio4p4tz04cne.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wtorek dostałam drugą i ostatnia dawkę sterydów na rozwój płuc maluszka i w środę od połowy dnia już mam cukry w normie. Jak ręka odjął wszystko wróciło do normy. Mam nadzieje, że dwa dni podwyższonych cukrów nie zaszkodziły dzidziusiowi.

Asioczek gratuluję synka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 08:58

bhywio4p4tz04cne.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu, cieszę się, że się unormowalo. I mam nadzieję, że na razie sterydy nie będą musiały się "przydać" i dzidziuś posiedzi w brzuchu przynajmniej kilka tygodni.
    Paulo, to fajnie, że cukry dobre, ciesz się, bo to, że są teraz dobre, nie oznacza, że tak będzie przez cały czas, niestety.
    U mnie też cukry ok, tylko paski mi się skończyły, muszę iść do rodzinnego, bo doabetologa mam dopiero za tydzień.
    Co dziś jecie na sniadanie? U mnie standard: dwie kromki chleba ig z wedlina, ogorkiem i papryką.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    To po pierwsze. A po drugie, co mój diab mówi, przy cc jest większe ryzyko że dziecko będzie duże. Poród dziecka powyżej 4kg jest bardzo ryzykowne bo mogą się pojawić komplikacje okołoporodowe takie jak poważne uszkodzenie narządów matki ale uszkodzenia dziecka począwszy od złamań (bardzo często łamane są barki, mam u znajomych taki przypadek, szybko się zroslo) ale co gorsze, uszkodzeń prowadzących do porażenia mózgowego. I to wszystko właśnie ze względu na rozmiar noworodka. Przy cc powinno się być monitorowanym od 34 tygodnia ciąży i często klada podobno do szpitala od 36-ego tygodnia. Bo może zatrzymać się serduszko przy skaczącym cukrze.
    To wszystko wiem od mojego diab.

Trzymam dziewczyny dietę i jak dotąd na cztery pomiary dziennie tylko wczoraj na czczo był za wysoki -111.
    Godzinę po głównych posiłkach kolejno: 88/102/89
    Dzisiaj na czczo 83.
    Spektakularne efekty :-) nie wierzyłam że tak się może poprawić tylko od diety. Może to nie cukrzyca tylko jakaś nadwrażliwość na cukier?

Asioczek - gratulacje :-)

Zgadza się ale makrosomia jest naprawdę rzadko przy pilnowaniu cukrów. Najsmiesniejsze że wszystkie koleżanki urodziły przy cc dzieci poniżej 3 kg. Jedna 4.5 ale drugie dziecko bez cukrzycy tez takie duże. Nie słyszałam żeby już w 36 tc kladziono kobietę do szpitala. Od 39 +0 najczęściej.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie żywię się głównie kanapkami :( nie lubię wielu rzeczy i też przy moim czorcie nie mam za bardzo czasu na wymyślanie. Oczywiście kanapki oprócz obiadu :D

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 6 września 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam trochę cukrzyce zawirowaną, a moja córka narazie ma 2700, także nawet przy sporadycznych skokach cukru dzieci nie rosną duże. Ja się urodziłam 2100, a moja mama miała niekontrolowaną cc. Teraz im bliżej końca z cukrami jest coraz gorzej. Miałam już nie zwiększać insuliny na noc, ale muszę. W dzień, jak wcześniej nie miałam spadków, tak wczoraj nagle zaczęły mi się ręce trząść i cukier 75. Zjadłam kanapkę z szynką i ogórkiem i jedną śliwkę, po 1h cukier 170 :/. Chce już urodzić, bo oszaleje. Muszę ją koniecznie wyprosić z brzucha :D.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
‹‹ 1995 1996 1997 1998 1999 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ