X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja sobie dogadzam na diecie bardziej niż przed :D oczywiście w dozwolony zakresie. Na pierwsze śniadanie i kolacje jem dwie kanapki, ale już na drugie śniadanie i podwieczorek staram się zrobić albo jakieś placki (z jabłkiem, z cukinii, z serka homogenizowanego, z twarogu), naleśniki, a od jakiegoś czasu tez budyń, którego przez całe życie nie znosilam. A w torebce zawsze mam pieczywo chrupki oraz DayUp+ na wszelki wypadek jakby mi się pobyt poza domem przedluzyl i musiałabym szukać czegoś do zjedzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 14:28

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heya dziewczyny.Ja dzisiaj miałam wizytę u innej diabetolog i dostałam insulinę.Dla mnie to jest nie do pojęcia ,że jeden lekarz mówi Ci,że przesadzasz i nie masz żadnej cukrzycy a drugi daje Ci insulinę i mówi że masz robić dzienniczek itp.Mam nadzieję,że teraz już cukier będzie poniżej 90 z rana

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 6 września 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Heya dziewczyny.Ja dzisiaj miałam wizytę u innej diabetolog i dostałam insulinę.Dla mnie to jest nie do pojęcia ,że jeden lekarz mówi Ci,że przesadzasz i nie masz żadnej cukrzycy a drugi daje Ci insulinę i mówi że masz robić dzienniczek itp.Mam nadzieję,że teraz już cukier będzie poniżej 90 z rana
    A jakie miałaś cukry?

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak miałam cukry na czczo ponad 90 to też dostałam insulinę

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    A jakie miałaś cukry?
    97 z rana .Po posiłku do 120.Ale ranki mimo diety zawsze słabe.Bo cukry koło 94 95 .A mam mieć poniżej 90.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A podpowiedzieć mi bo za dużo informacji chyba na dzisiaj.Mam wpisane że mam wziąć insulinę ok 22 a kolację mam zjeść przed isuliną czy po podaniu ?

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj cukier rano 77 i po śniadaniu 88. To nie za mało?
    Na śniadanie była jajecznica z 2 jak, kromka probody z majonezem i szynką plus pół świeżego ogórka.
    Tylko wczoraj zapomniałam zjeść przed samym snem tej kromki białego pieczywa i pewnie dlatego tak nisko.
    Aż nie chce mi się wierzyć jak łatwo udało się to wyrównać na ten moment. Jednak to prawda że jest się tym co się je.
    Wczoraj zjadłam taka udawaną nutelle - banan, łyżka masła orzechowego i kakao. Posmarowałam tym probody i pokroilam jabłko na wierzch. Polecam,u mnie banan nie spowodował skoku.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    A podpowiedzieć mi bo za dużo informacji chyba na dzisiaj.Mam wpisane że mam wziąć insulinę ok 22 a kolację mam zjeść przed isuliną czy po podaniu ?
    Ja insulinę biorę przed snem czyli po kolacji

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    97 z rana .Po posiłku do 120.Ale ranki mimo diety zawsze słabe.Bo cukry koło 94 95 .A mam mieć poniżej 90.
    A to insulina jak najbardziej. Ja biorę o 22, a kolacje zazwyczaj jem o 21.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś na czczo cukier 74. Zaskoczyło mnie to, bo zwykle mam około 85. Za to ślad ketonow w moczu. Niedobrze. Muszę jeść więcej wegli wieczorem.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    A to insulina jak najbardziej. Ja biorę o 22, a kolacje zazwyczaj jem o 21.
    Ja wzięłam insulinę o 21 30 i zjadłam kanapkę bo mnie zemdliło przed snem ale chyba to nie szkodzi .Dzisiaj cukier z rana 86 .Jestem szczęśliwa bo w końcu chociaż z jednym nie będę miała problemu.Czasami patrzę na ciastka i sobie myślę ,dlaczego to ja muszę mieć tą cukrzycę a potem przychodzi rozum i mówi ,żebyś w ciąży nie spasła.się jak świnia.

Buko, Asia_Wawa, Lyanna, Gosiaczek1509 lubią tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    U mnie dziś na czczo cukier 74. Zaskoczyło mnie to, bo zwykle mam około 85. Za to ślad ketonow w moczu. Niedobrze. Muszę jeść więcej wegli wieczorem.
    No właśnie ten mocz to sprawdza się tylko rano z pierwszego moczu?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    No właśnie ten mocz to sprawdza się tylko rano z pierwszego moczu?
    Tak mnie uczono. W ciagu dnia zazwyczaj ketonow się nie ma, chyba że ktoś by ich miał z rana bardzo dużo.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Corrin Ekspertka

Wysłany: 7 września 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałabym poprosić Was o poradę. Dostałam insulinę, udaje mi sie po godzinie od jedzenia nie przekraczać 140. Ale! WCzoraj z ciekawości mierzyłam t tez cukier pól godziny po posiłku. No i tutaj juz dramat... 155,168. I teraz moje pytanie: mierzymy 1h po posiłku bo wtedy powinien byc najwyższy skok i moja dieta jest zła, ze skacze szybciej, czy wynik po pól h jest niemiarodajny i moze byc on większy? Co o tym myślicie?

j12msev.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corrin - wysoki cukier w jakimkolwiek momencie dnia może być szkodliwy dla dziecka. Ja na Twoim miejscu zmodyfikowalabym dietę

• Moll Ekspertka

Wysłany: 7 września 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dietę trzymasz? Norma 140 po godzinie jest w przypadku jak się trzyma dietę. Jak jesz niedozwolone rzeczy to nie mają sensu żadne pomiary bo nam to po prostu szkodzi i jest bardzo prawdopodobne że wywali duży cukier zaraz po jedzeniu. Jemy posiłki które powodują powolny wyrzut glukozy i wtedy jest on po 1 h największy.

km5si09kuaztknwb.png
  • Corrin Ekspertka

Wysłany: 7 września 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DIETe trzymam, to dopiero moj początek, dlatego pytam. Widocznie musze wprowadzić kolejne zmiany w diecie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 14:28

j12msev.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corrin wrote:
    Dziewczyny, chciałabym poprosić Was o poradę. Dostałam insulinę, udaje mi sie po godzinie od jedzenia nie przekraczać 140. Ale! WCzoraj z ciekawości mierzyłam t tez cukier pól godziny po posiłku. No i tutaj juz dramat... 155,168. I teraz moje pytanie: mierzymy 1h po posiłku bo wtedy powinien byc najwyższy skok i moja dieta jest zła, ze skacze szybciej, czy wynik po pól h jest niemiarodajny i moze byc on większy? Co o tym myślicie?
    Corrin więcej węglowodanów złożonych, mniej prostych, ale może podpytaj jeszcze diabetologa, co może być przyczyną.

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zezarlam na drugą kolację pszenna bułkę z serem żółtym i popilam filizanka mleka. Zobaczymy, jaki cukier po tym będzie rano i czy nie będzie ketonow w porannym moczu.
    Nie wiem, czy nie przesadzilam z tą całą pszenna bula. W ciagu dnia vym się na pewno nie odwazyla.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dziś zezarlam na drugą kolację pszenna bułkę z serem żółtym i popilam filizanka mleka. Zobaczymy, jaki cukier po tym będzie rano i czy nie będzie ketonow w porannym moczu.
    Nie wiem, czy nie przesadzilam z tą całą pszenna bula. W ciagu dnia vym się na pewno nie odwazyla.

Mi mój diabetolog powiedział że w ciąży inaczej się traktuje cukrzycę. I o ile rano na czczo unikać węgli (chociaż mi nie szkodzą i sobie jadam złożone) o tyle na noc koniecznie mam jeść węgle, mogą być też proste żeby właśnie zapobiegac ketonom. I to nie na kolację tylko to ma być ostatnia rzecz jaką zrobię przed snem. Więc jem w łóżku kromkę z masłem albo coś takiego.

‹‹ 1996 1997 1998 1999 2000 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ