X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula witam, gratuluję ciąży i życzę powodzenia z cukrami aż do rozwiązania :)
    na pewno sobie poradzisz :) dieta w ciąży jest bardziej kaloryczna, bo mi w pierwszej ciąży (w 27tc)diabetolog kazała być na poziomie 21-22 WW. na początku pewno nie musisz więcej jeść niż zwykle, dopiero w 3 trymestrze poczujesz się bardziej głodna, bo dzidzia będzie chciała więcej ;)
    ja miałam wysokie cukry w obecnej ciąży już od 12 tc więc też prawie od początku. na razie radze sobie dieta i aktywnością. czas szybko leci a ty dzięki diecie zapewnisz samo najlepsze dziecku a sobie ładną figurkę. ja jak urodziłam Igusię to po porodzie ważyłam z dwa kilo mniej niż jak zaszłam w ciążę :)
    obecnie w tej ciążymam 2 kilo do przodu tylko :)

ps dziś mam USG i dowiem się kto zamieszkuje w brzuszku :)

AnnaIzabela, Asia_Wawa, Paula 90 lubią tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek - dzięki za te informacje.
    Daj znać jak już będziesz po wizycie koniecznie. A masz jakieś przeczucia co do płci?

• Buba88 Koleżanka

Wysłany: 4 września 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś miała wywoływany poród? Czy pozwolili Wam czekać na samoistny poród?
    Ja mam jutro zgłosić się do szpitala :/

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 4 września 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buba88 wrote:
    Dziewczyny, czy któraś miała wywoływany poród? Czy pozwolili Wam czekać na samoistny poród?
    Ja mam się zgłosić 18.09 i modlę się, aby córa zaczęła sie rodzic już. Mi ginekolog powiedziała, że jak będę się upierać przy czekaniu aż sama się zacznie rodzić to od 39 tc mam leżeć w szpitalu i mieć ktg 4 razy dziennie. Ale jednak wolałaby, żeby w 39 tc wywołać poród i nie czekać.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 4 września 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, co się dzieje, ale jestem już prawie na finiszu ciąży, a cukry nagle rosną w zastraszajacym tempie. Zjadłam dziś jedną kanapkę malutką i po 1,5 h, bo coś mnie tknęło (zazwyczaj do II śniadania takiego małego już nie mierzyłam cukru) miałam 176! Czegos takiego jeszcze nie było...

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JEDNYM SPADA, DRUGIM ROSNĄ CUKRY NA KOŃCÓWCE...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja waże 30 kg mniej niż równo rok temu ;)
    mi już trzeci raz posłuzyła ciąża, teraz się tylko pilnuję i póki co waga nie rośnie

AnnaIzabela, AnnaIzabela, AnnaIzabela, Asia_Wawa, baranosia lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    ja waże 30 kg mniej niż równo rok temu ;)
    mi już trzeci raz posłuzyła ciąża, teraz się tylko pilnuję i póki co waga nie rośnie

Lubię i zazdroszczę w najgorszy z możliwych sposobów! Ja niestety rozpuscilam się po porodzie i jestem najbliżej od 4 lat do mojej maksymalnej wagi..

kamciaelcia lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja własnie rok temu osiagnełam max wage w zyciu...ale starania a potem ciaza pomogły zejsc z wagi. A zasadnicza róznica w ciazy i poza nia-w ciazy jem regularnie i tego mi trzeba ale o to własnie teraz najtrudniej
    jak rano nie jem bo tak lubie to slodyczy łatwo mi odmówic
    wg diab mam teraz byc na diecie i to z niskim IG ale musze jeszcze do tego "dorosnac"

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Corrin Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u diabetyka, zlecił mi wykonanie atychmoast krzywej cukrowej. Wlasnie odebrałam wyniki... : na czczo:71, po 1h: 226 po 2h: 224. Jestem załamana!! To początek ciąży;((((

j12msev.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Czy któraś z Was dostała może od razu insulinę? Czy zawsze najpierw jest próba regulacji dietą?
    Ja dostałam od razu insulinę. Wyniki krzywej w 24tc 230/309/230. Ten pierwszy wynik mam wrażenie, że był błędny, bo następnego dnia pojechałam do tego samego laboratorium i wyszło niewiele ponad 100 na czczo. Od wyniku do wizyty u diabetologa minął niecały tydzień (po drodze był weekend) i mierzyłam już sobie cukier. Diabetolog po zobaczeniu wyników krzywej powiedział, że nie widzi szans bez insuliny, a jak jeszcze zerknął na moje pomiary to go tylko utwierdziło w decyzji o insulinie.
    Z insuliną nie jest tak źle, można się przyzwyczaić. Ja brałam dużo, bo zaczynałam od 10 jednostek, a skończyłam na 100 ale w zasadzie bez różnicy ile, bo zastrzyk tak czy inaczej trzeba zrobić. Insulina nie przenika przez łożysko, więc nie trzeba się jej bać :) Przy większych dawkach trzeba tylko częściej zmieniać fiolki w penie i musisz pamiętać, zeby wyjąć je z lodówki. Mi się czasem zapominało, to potem siedziałam z fiolką pod pachą, żeby ją rozgrzać :D
    Buba88 wrote:
    U mnie wywoływany w 37t6d. Miałam się tego dnia stawić w szpitalu (zwapnienia na łożysku, małe przyrosty wagi dziecka) ale z powodu skoków ciśnienia przyjechałam dwa dni wcześniej. Rano na obchodzie lekarz powiedział, że nie widzi potrzeby, żeby mnie dłużej trzymać na patologii i założyli mi cewnik foleya. O 10 próba założenia (odeszły wody), o 21:18 kruszynka była już na świecie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 23:29

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corrin wrote:
    Byłam u diabetyka, zlecił mi wykonanie atychmoast krzywej cukrowej. Wlasnie odebrałam wyniki... : na czczo:71, po 1h: 226 po 2h: 224. Jestem załamana!! To początek ciąży;((((

Nie załamuj się, tylko trzeba działać! Cukrzyca ciążowa to nie koniec świata. Najważniejsze, że tak szybko zrobiłaś krzywą i wiesz, że musisz zacząć dietę i pilnować cukrów. Teraz szybciutko z powrotem do diabetologa i on zdecyduje czy próbujesz z dietą czy od razu insulina. Tak, jak napisałam wyżej - insulina to nic strasznego. Trzeba się tylko przyzwyczaić, że nie jesz bez zastrzyku i już. Najgorszy jest pierwszy zastrzyk, potem już po prostu się robi z automatu.

Nie napiszę, że będzie łatwo, bo nie raz dopadnie Cię kryzys ale dasz radę! Warto zostać w tym temacie, wszystkie tutaj przeżywamy lub przeżywałyśmy to samo. Każda miała jakiś inny sposób na radzenie sobie z cukrami i załamaniami, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Teraz życzę dużo siły i spokoju! :)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część Dziewczyny, Corrin, ja jestem w 8 tygodniu i wczoraj miałam wizytę u diabetologa.
    Dał mi glukometr i kazał mierzyć. W czwartek mam do niego zadzwonić i jak cukier po diecie się nie unormuje to insulina. I to raczej dużo.
    Lekarz mnie ostrzegł że w tak wczesnej ciąży cukrzyca może spowodować okropne wady i będziemy walczyć o to żeby wszystko było ok podczas organogenezie. Od połowy drugiego trymestru walczy się już tylko żeby płuca rosły a dziecko nie rosło za dużo. Dał mi nadzieję ale jednocześnie jak usłyszałam to wszystko z jego ust to się załamałam. Staram się myśleć pozytywnie.
    Dzisiaj cukier na czczo 111.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    60 minut po jajecznicy z kapustą kiszoną mamy 87 :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Część Dziewczyny, Corrin, ja jestem w 8 tygodniu i wczoraj miałam wizytę u diabetologa.
    Dał mi glukometr i kazał mierzyć. W czwartek mam do niego zadzwonić i jak cukier po diecie się nie unormuje to insulina. I to raczej dużo.
    Lekarz mnie ostrzegł że w tak wczesnej ciąży cukrzyca może spowodować okropne wady i będziemy walczyć o to żeby wszystko było ok podczas organogenezie. Od połowy drugiego trymestru walczy się już tylko żeby płuca rosły a dziecko nie rosło za dużo. Dał mi nadzieję ale jednocześnie jak usłyszałam to wszystko z jego ust to się załamałam. Staram się myśleć pozytywnie.
    Dzisiaj cukier na czczo 111.

Leżałam w szpitalu z Pania w ciąży lat 44 i to jej 3 dziecko. I ona ma cukrzycę normalną i wcale nie jakaś wyrownana. Pół życia na insulinie a skacze jej od 50 do 250. Dzieci zdrowe to w brzuszku też. Także głowa do góry. Wiadomo teraz jest najważniejszy okres kształtowania organów ale pamiętajmy że nieraz kobiety nie wiedzą że sa w ciąży na tym etapie piją palą itp a dzieci zdrowe. A ty masz świadomość wszystkiego.

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    60 minut po jajecznicy z kapustą kiszoną mamy 87 :-)

Tylko, że w takiej potrawie nie ma żadnych węglowodanów. Powinnaś jeszcze dołożyć jakiś chlebek. Dieta cukrzycowa nie polega na tym, aby nie jeść żadnych węgli. Jak się je za mało węglowodanów to potem wychodzą ketony w moczu.

edka85, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

bhywio4p4tz04cne.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    Nie wiem, co się dzieje, ale jestem już prawie na finiszu ciąży, a cukry nagle rosną w zastraszajacym tempie. Zjadłam dziś jedną kanapkę malutką i po 1,5 h, bo coś mnie tknęło (zazwyczaj do II śniadania takiego małego już nie mierzyłam cukru) miałam 176! Czegos takiego jeszcze nie było...

Nie martw się, to już sama końcówka i jakoś dasz radę.
    P.S. u mnie też będzie córeczka Laura :)

bhywio4p4tz04cne.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 5 września 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Węglowodany można jesc w postaci surowych warzyw, kefiru, owoców z niskim IG. Ja też jem bardzo mało chleba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 09:31

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Leżałam w szpitalu z Pania w ciąży lat 44 i to jej 3 dziecko. I ona ma cukrzycę normalną i wcale nie jakaś wyrownana. Pół życia na insulinie a skacze jej od 50 do 250. Dzieci zdrowe to w brzuszku też. Także głowa do góry. Wiadomo teraz jest najważniejszy okres kształtowania organów ale pamiętajmy że nieraz kobiety nie wiedzą że sa w ciąży na tym etapie piją palą itp a dzieci zdrowe. A ty masz świadomość wszystkiego.

Kochana, takich wieści mi właśnie trzeba. Już wypłakałam się mężowi w rękaw więc teraz cycki do góry i nie ma co płakać. Jak dzieci rodzą się zdrowe to daje nadzieję :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    Tylko, że w takiej potrawie nie ma żadnych węglowodanów. Powinnaś jeszcze dołożyć jakiś chlebek. Dieta cukrzycowa nie polega na tym, aby nie jeść żadnych węgli. Jak się je za mało węglowodanów to potem wychodzą ketony w moczu.

Diab zalecił kategorycznie nie jeść węgli na śniadanie. Potem już moge

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 09:55

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

‹‹ 1994 1995 1996 1997 1998 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ