X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje, super błyskawiczny poród! Dzielna jesteś, wspaniałe że cukrzyca się wycofała, dużo zdrówka i radości dla Was :-)

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam - myślałam ze bedzie dużo gorzej - mam 100 na czczo (norma do 99), po 1 h-167, po 2-115
    Czy to tragedia ??? :(

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co jadłaś wczoraj na kolację o której? Jesz słodycze? Tylko na czczo masz przekroczony, w ciąży norma do 92. Może to kwestia wczorajszego jedzenia?

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zaszalałam - jadłam 8 h przed ... a wczoraj zgrzeszyłam i zjadłam orzechy w miodzie :) i drożdżówkę z lidla :) ommm ...
    Czytam, że ta po 2 godz mam dobry poziom ..
    ja przed ciąża poziom cukru (bez obciążenia) miałam zawsze 95-99.. tak na granicy zawsze

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Priorytet to odstawienie słodyczy, pędź do diabetologa po glukometr i kontroluj ten cukier na czczo. Trzeba go szybko wyrównać bo dziecko się teraz intensywnie rozwija.

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Priorytet to odstawienie słodyczy, pędź do diabetologa po glukometr i kontroluj ten cukier na czczo. Trzeba go szybko wyrównać bo dziecko się teraz intensywnie rozwija.
    Ja z reg nie jadam / wczoraj byłam w gościach :) diabetologa mam w czw ... czyli ten wynik - po godzinie i dwóch jest ok?

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Ja z reg nie jadam / wczoraj byłam w gościach :) diabetologa mam w czw ... czyli ten wynik - po godzinie i dwóch jest ok?

Tak, pozostałe wyniki są ok, ale nie sugeruj się tym. U mnie było tak samo, z tym, że na czczo nie 100 a 93. I potem im dalej tym cukry w cały świat. I insulina na noc

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik na czczo jest za wysoki i nie ma co się doszukiwać przyczyny albo szukać usprawiedliwienia, szczególnie, że przed ciąża już miałaś wyniki na granicy normy, a z czasem trzustki w ciąży będzie coraz bardziej obciążona. To dopiero początek ciąży, wiec ciasteczko bierz się za dietę i wizytę u diabetologa, żebyś miała pewność, że robisz dla maleństwa wszystko co najlepsze. A znam Cie juz na tyle dobrze, że wiem, że zrobisz wszystko co trzeba bez zbędnych wymowek.

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Wynik na czczo jest za wysoki i nie ma co się doszukiwać przyczyny albo szukać usprawiedliwienia, szczególnie, że przed ciąża już miałaś wyniki na granicy normy, a z czasem trzustki w ciąży będzie coraz bardziej obciążona. To dopiero początek ciąży, wiec ciasteczko bierz się za dietę i wizytę u diabetologa, żebyś miała pewność, że robisz dla maleństwa wszystko co najlepsze. A znam Cie juz na tyle dobrze, że wiem, że zrobisz wszystko co trzeba bez zbędnych wymowek.
    Oooo tak :) dietetyk juz umówiony jak i diabetolog.
    Dziękuje Dziewczyny !

• Kai Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Znajoma robiła krzywą i na czczo wyszło jej 93,reszta ok, oczywiście planuje powtórzyć badanie na czczo,bo uważa, że była 13 h bez jedzenia i dlatego tak jej wyszło:/ w dodatku robiła krzywą wcześniej w 22 tygodniu czy 23. Jak jej wytłumaczyć, że to cukrzyca? W ogóle nie słucha tego co mówię:(
    Nie dziwię się tej znajomej, szczerze mówiąc. Przy teście norma na czczo jest do 92, więc przekrocxenie o jedną jednostkę to naprawdę niewiele. Dziewczyny często denerwują się krzywą, a stres też podnosi cukier. Uważam, że jeśli komuś wychodzą przekroczenia po glukozie czy nawt graniczne wyniki, to znak,że organizm ewidentnie nie radzi sobie z cukrem,ale na czczo przy niewielkim przekroczeniu może przeciez bez obciążania organizmu zrobić cukier na czczo 2-3 razy i zobaczyć, czy to tak zawsze w okolicach 90 siedzi,czy to tylko jednorazowy wyskok.

Moll lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale nie oszukujmy się też jeśli na początku ciąży wychodzi tak niewielkie przekroczenie to przecież nic strasznego. Wystarczy bardziej pilnować godzin i ilości posiłków, kontrolnie mierzyć cukier. Może się okazać że cukier będzie skakał bardziej w dalszej ciąży

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Tak, pozostałe wyniki są ok, ale nie sugeruj się tym. U mnie było tak samo, z tym, że na czczo nie 100 a 93. I potem im dalej tym cukry w cały świat. I insulina na noc
    Co tzn ? Że mam już cukrzycę?? Dostanę teraz insulinę ?? :( pytanko- a skąd macie te normy glukozy na czczo ?
    Dlaczego nie jest normą 99, a mniej ? Ja bez ciąży nie miałam nigdy 92 :(
    bardzo się martwię - nie mam pojęcia co mam teraz jeść, jak często itp !?

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg obecnych norm PTD (dokument do pobrania na ich stronie) przekroczenie w jednym punkcie o nawet jedną jednostkę to cukrzyca ciążowa.

Najpierw spróbują Ci zbić cukier dietą, jak się nie uda to wtedy insulina.

I oczywiście nie należy panikować, ale nie wolno tego ignorować i od razu dieta, eliminacja cukrów prostych i kontrola. Wraz ze wzrostem ciąży organizm jest co raz bardziej obciążany i ten cukier może, nie musi oczywiście, ale może wariować. A jak wiemy, trzeba dmuchać na zimne.

iv096iyenbdfaarq.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 29 września 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko no cóż masz już cukrzycę ciazowa, chociaż z reguły ujawnia się ona w 2 trymestrze jak już łożysko wytwarza maksymalna ilość hormonów, na Twoim etapie miałam cukier na czczo poniżej 80, w drugim trymestrze za to fatalne wyniki mi wyszły. Niezwłocznie trzeba przejść na dietę i mierzyć cukier, jak w ciągu tygodnia dwóch nie unormujesz cukru na czczo to na pewno dostaniesz insuline. Ale naprawdę spokojnie do tego podejdz bo to nic strasznego i są na to schorzenie leki tzn insulina. Samodyscypliny i posiłków nauczysz się w 2 tygodnie a potem tak wejdą one w krew że nie będziesz miała żadnego problemu z trzymaniem diety która każda ciężarna powinna stosować bo jest to po prostu zdrowe odżywianie.

Jest też szansa że sama dieta unormujesz cukier na czczo na tym etapie jak jeszcze nie masz łożyska. Ale na cukier na czczo wpływa to co jemy i jak jemy w ciągu dnia i najważniejsze kolacja.

Polecam materiały w Wordzie że strony szpitala Karowa. Polecam też aplikacje na telefon NFZ cukrzyca ciążowa jest tam dzienniczek samokontroli i ciekawe materiały do poczytania, normy glukozy itd. Aplikacja nazywa się Sweet Pregna

U mnie coś dziwnego się dzieje od dwóch dni na czczo glukometr pokazuje 75,74 . Gdzie na ogół miałam 80-86. Hmmm może ciąża już mi się strzarzeje a może to pojedyncze takie spadki. A wczoraj na kolację dwa gofry domowe bez cukru i śmietany oraz jabłko i kostka gorzkiej czekolady UPS ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2018, 09:43

km5si09kuaztknwb.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 29 września 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Nie dziwię się tej znajomej, szczerze mówiąc. Przy teście norma na czczo jest do 92, więc przekrocxenie o jedną jednostkę to naprawdę niewiele. Dziewczyny często denerwują się krzywą, a stres też podnosi cukier. Uważam, że jeśli komuś wychodzą przekroczenia po glukozie czy nawt graniczne wyniki, to znak,że organizm ewidentnie nie radzi sobie z cukrem,ale na czczo przy niewielkim przekroczeniu może przeciez bez obciążania organizmu zrobić cukier na czczo 2-3 razy i zobaczyć, czy to tak zawsze w okolicach 90 siedzi,czy to tylko jednorazowy wyskok.
    Zgadzam się, ja też bym się nie przejmowała przekroczeniem na czczo o 1 jednostkę tylko kontrolowała bym to co jakiś czas w lab.

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Jednak cewnik Foleya dał radę i 22.09.2018r. o 21.50 zostałam mamą ślicznej Laury. Ważyła 3200g i miała 56 cm. :) Urodziłam w niecałej 2h i okazało się, że poród wcale tak nie boli. W sumie jestem zaskoczona, że przy pierwszym dziecku miałam taki ekspresowy poród. Córeczka cukier miała w pierwsza noc po porodzie mierzony co 3h i wszystko jest w normie. :) Moja cukrzyca też już się wycofała, ale jeszcze sporadyczni mierzę cukier.
    Pozdrawiam Was wszystkie, dziękuje za pomoc i życzę pięknego rozwiązania. :)

Gratuluję zdrowej córeczki. Super, że poszło tak szybko. Tylko pozazdrościć.
    Fanie też, że cukrzyca minęła. Który u Ciebie był tydzień ciąży jak urodziłaś?

bhywio4p4tz04cne.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do bardziej doświadczonych.

A więc zawsze na czczo cukier miałam poniżej 80. Aż tu nagle wczoraj miałam 92. Zmierzyłam potem z dwóch innych palców i miałam 86 i 85. No ale uznałam ten pomiar 92 za prawidłowy i oczywiście się bardzo tym przejęłam. Nie wiem co było tego powodem, bo dzień przed jadałam produkty, które nigdy nie podnosiły mi cukru i sa oczywiście dozwolone przy diecie cukrzycowej.

Dziś zmierzyłam sobie cukier o 2:00 w nocy, jak akurat się obudzałam i miałam 96, czy to za wysoko? Ostatni posiłek jadałam o 21:30. O 4 rano obudził mnie mega głód, bo wczoraj w sumie mało jadłam. Cukier miałam 88 więc w normie. Tylko, że pojawiły się ketony w moczu. Pierwszy raz odkąd wiem o cukrzycy ciążowej. Zjadałam kanapkę i potem wstałam o 6:00 i ketonów już nie było.

Najlepsze jest to, że u diabetologa byłam przed wczoraj i dostałam pochwałą za to, że mam takie ładne cukry na czczo oraz po posiłkach. Średnie cukry na czczo z ostatniego miesiąca to 75, a po posiłkach 99. Następnego dnia wszystko się popsuło :(

Czy to oznacza, że powinnam już dostać insulinę, czy mam jeszcze próbować regulować dietą? Wizytę u diabetologa udało mi się umówić dopiero na 11.10. Boję się, że to za późno. Nie chce szkodzić dzidzi. Poza tym przeziębiłam się i wyskoczyła mi opryszczka. Czuje się bardzo osłabiona. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Czy raczej trzustka zaczyna gorzej pracować? Bo ciąża coraz starsza. Cukry po posiłkach mam super. Po śniadaniu dziś miałam 96 wczoraj 105 i w wcale jakoś mało nie jem na te śniadania.

bhywio4p4tz04cne.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtarzam. Przekroczenie nawet o 1 jednostkę to cukrzyca. Po to są normy, żeby się w nich mieścić. Dieta i kontrola. Bez paniki, ale w żadnym wypadku nie olewać, bo to tylko jedna jednostka.

Asia, przeziębienie wpływa na cukry, podnosi je. Także nie panikuj i nie rzucaj się na insulinę ;) na spokojnie obserwuj, może troszkę więcej tłuszczy na kolację, żeby te węglowodany się dłużej rozkładały? Daj sobie kilka dni i nie martw się o te dwie jednostki. U mnie insulina weszła po dwóch tygodniach cukrów na czczo na poziomie 94-99. Glukometr też ma przecież zakres błędu, a z dwóch innych palców miałaś normę. Takz spokojnie, jak przeziębienie minie to i cukry powinny wrócić do normy :)

A jak tam sprawa szyjki? Wszystko ok? :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 29 września 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    Gratuluję zdrowej córeczki. Super, że poszło tak szybko. Tylko pozazdrościć.
    Fanie też, że cukrzyca minęła. Który u Ciebie był tydzień ciąży jak urodziłaś?
    U mnie był 39+4. Trochę odwlekali wywołanie ze wzglaedu na niegotową szyjkę i nie chcieli żebym się męczyła z bólami po oksytocynie a i tak skończyłoby się cesarką. Codziennie co 3h sprawdzali tętno dziecka, mierzyłam cukry, masowali mi szyjkę żeby ja przygotować. Dopiero jak ktg zaczęło być gorsze to założyli cewnik Foleya i jakoś poszło chociaż myślałam, że nawet on nie dał rady jak mi go rano po 24h ściągali. Jednak wieczorem jak poszło to 2h i córeczka była ze mną. :)

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • 18karo18 Koleżanka

Wysłany: 29 września 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, właśnie też zrobiłam sobie krzywa(25tc) i niestety glukozą na czczo wyszła 93, po godzinie 122 a do dwóch 86. Ginekolog napisała że pierwszy jest za wysoki i to cukrzyca ciążowa. W większości pisza że cukier na czczo najtrudniej zbić i że najprawdopodobniej dieta nie pomoże i dostane insulinę. Był ktoś w mojej sytuacji i udało się zbić cukier na czczo? W pn oczywiście będę rejestrować się do diabetologa ale do Rego czasu chyba na zawał zejdę..

Cześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
‹‹ 2003 2004 2005 2006 2007 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ