X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki i nie jest aż tak źle. w pierwszej ciąży cukrzycowej miałam wszystkie wyniki o ok. 10 j. zawyżone. udało się być na samej diecie i aktywności.
    obecnie, tj 25 tc i wyniki:
    na czczo 90 (do92)
    po 1h 184 (do 180)
    po 2h 107 (do 153)
    ogólnie z wyników jestem zadowolona, mimo że mam cukrzycę. jutro mam wizytę u ginekologa a do diabetologa pójde 10.10.18.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    Odebrałam wyniki i nie jest aż tak źle. w pierwszej ciąży cukrzycowej miałam wszystkie wyniki o ok. 10 j. zawyżone. udało się być na samej diecie i aktywności.
    obecnie, tj 25 tc i wyniki:
    na czczo 90 (do92)
    po 1h 184 (do 180)
    po 2h 107 (do 153)
    ogólnie z wyników jestem zadowolona, mimo że mam cukrzycę. jutro mam wizytę u ginekologa a do diabetologa pójde 10.10.18.
    No tyłki jeden wynik przekroczony i to ledwo ledwo. Widać, że Twój organizm sobie dobrze radzi.

asioczek86 lubi tę wiadomość

bhywio4p4tz04cne.png
  • samjase Koleżanka

Wysłany: 26 września 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o poradę, jestem obecnie w 36 tc, cukrzycę kontroluję dietą i obeszło się bez insuliny, dziecko oprócz tego że jest bardzo duże nie ma dużego brzuszka, ma bardzo długą kość udową. W szpitalu w którym byłam 4 dni na obserwacji na pseudo diecie cukrzycowej gdzie były np ziemniaki itd, cukry miałam w miarę w normie, raz mi wywaliło 180 po waflach ryżowych i arbuzie ale to mój błąd. Od jakiegoś tygodnia nie mam przekroczeń praktycznie, a potrafię zjeść niedozwolone rzeczy, po lodzie max130, ostatnio zjadłam napoleonkę i kawę z mlekiem, też nie było przekroczenia (wiem o tym że cukry proste wybijają szybciej i nawet poświecam paski żeby mierzyc cukier co 10 minut i tak nie ma przekroczen i tak). Teraz już w ogole jestem w szoku bo zjadłam 4 kawałki pizzy i po 20 minutach cukier 79, po 40 105 a po godzienie 90.

I teraz moje pytanie bo już panikuje, rozkalibrował mi sie glukometr? A mam accu check performa nano, czy łożysko mi się już stażeje, ale miałam usg w zeszły czwartek i nic lekarz nie mówil. Czy poród się zbliża czy o co chodzi z tymi cukrami.. Ja widzę dużą różnicę między np 5 tyg wcześniej jak nie mogłam zjeść 3 kromek pieczywa, a teraz gdzie jem pizzę czy loda i nie ma przekroczenia... Wydawało mi się że im starsza ciąza tym gorsze cukry...

Pozdrawiam serdecznie

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samjase wg mnie wszytsko jest ok. ja w pierwszej ciąży miałam najgorsze cukry w 34 i 35 tc a potem mi się tak polepszyły, że mogłam więcej jeść i było ok :) urodziłam Igunię terminowo (ciąża donoszona). nie masz się czym martwić, tylko się ciesz, że możesz jeść więcej ,ale nie przesaadzaj jednak z cukrami prostymi, skoro to już końcóweczka to wytrzymaj na tej dobrej naszej diecie :) <3

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też cuda z cukrami, a to dopiero 19tc. Odstawiłam aż insulinę nocną. Niby się cieszę że cukry się unormowały ale z drugiej strony człowiek ma jakieś obawy

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal bez insuliny. Pilnuje się z dieta i cukrem, udaje mi się w większości trzymać normę.
    A dzisiaj wyszły mi ketony w moczu z dwoma plusami. Jutro mam diabetologa. Zmartwilam się. Coraz mniej jem bo coraz trudniej trzymać ten cukier i stąd te ketony. Zjem więcej to wrócę na wysoki cukier.
    Chyba zaczynam mieć nadzieję na tą insulinę, myślę że ona mi pomoże żyć normalnie. Pozdrawiam Was wszystkie i życzę wyrównanych cukrów.

U mnie okazuje się że moja babcia miała cukrzycę i na nią zmarła, usunęła, bo bardzo źle się czuła i już się nie obudziła - miała 40 lat. Wszystko to wydarzyło się zanim ja przyszłam na świat i zanim z niewyjaśnionych przyczyn zmarł mój ojciec (cukrzyca?). Coś czuję że ta cukrzyca czaiła się na mnie już długo a dopiero teraz się ujawniła.

PS. Schudłam już 4kg odkąd jestem na diecie (4-5 tygodni)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 16:16

• Kai Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ważne, byś nie miała ketonow. Koniecznie powiedz o tym lekarzowi. Nie jestem fanką insuliny, sama walczę o to, by jej nie miec, ale nie może się to odbywać za pomocą glodzenia się, to niebezpieczne dla dziecka.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( cześć, jestem w trakcie badania krzywej (1,2 h).. z palca wyszło mi 107 !!! Załamana jestem :( nigdy w życiu nie miałam takiej wartości :( zawsze byłam w normie

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana wszystkie przechodzilyśmy ten pierwszy szok ale ciąża to taki stan w którym cukry szaleją u każdej ciężarnej, tylko u niektórych trzustka słabo sobie z tym radzi. Często występuje u starszych mamuś jak ja, nie jest to niczyja wina po prostu tak już jest w ciąży i trzeba się z tym pogodzić i oswoić. Cukrzyca ciążowa (jeśli ją masz poczekajmy do wyniku krzywej) nie jest taką straszna, na początku tylko jest stres, zawsze później można wejść z insulina, to jest do opanowania. U Ciebie trzeba się cieszyć że tak wcześnie masz krzywa bo w razie czego opanujesz cukry i maluszek się będzie prawidłowo rozwijał! Jakbyś miała ja niewykryta do drugiego trymestru to różnie mogłoby być z dzieckiem. Nie martw się ciąża to nie wiecznosc, kiedyś minie a z nią cukrzyca. No i w ciąży nie przytyjesz za dużo dzięki diecie.

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Kochana wszystkie przechodzilyśmy ten pierwszy szok ale ciąża to taki stan w którym cukry szaleją u każdej ciężarnej, tylko u niektórych trzustka słabo sobie z tym radzi. Często występuje u starszych mamuś jak ja, nie jest to niczyja wina po prostu tak już jest w ciąży i trzeba się z tym pogodzić i oswoić. Cukrzyca ciążowa (jeśli ją masz poczekajmy do wyniku krzywej) nie jest taką straszna, na początku tylko jest stres, zawsze później można wejść z insulina, to jest do opanowania. U Ciebie trzeba się cieszyć że tak wcześnie masz krzywa bo w razie czego opanujesz cukry i maluszek się będzie prawidłowo rozwijał! Jakbyś miała ja niewykryta do drugiego trymestru to różnie mogłoby być z dzieckiem. Nie martw się ciąża to nie wiecznosc, kiedyś minie a z nią cukrzyca. No i w ciąży nie przytyjesz za dużo dzięki diecie.
    Dziękuje Kochana - słowa otuchy :) nie miałam nigdy cukru ponad normę - czy to może byc od wysokich b. dawek progesteronu które biorę ?? Nie czuje objawów cukrzycy .. a schudnąć muszę :) tylko dieta będzie teraz znowu inna- dietetyk juz zawiadomiony.
    Boje sie ze dostanę insulinę - czy to pomaga ?
    Czy dziecku mogłam już zaszkodzić tym cukrem????
    Jaki glukometr mam kupić ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 10:25

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sądzę żeby to było od progesteronu, objawów cukrzycy ja też nie miałam, czułam i czuję się świetnie. Insuliny się nie bój ale też się na nią nie nastawiaj bo często wystarczy sama dieta, jak nie wystarczy to insulina zbije cukry i będzie ok, opanujesz cukry tak czy siak. Na tym etapie moim zdaniem nie zaszkodzilas cukrem dziecku, to jeszcze bardzo wcześnie. Glukometr dostaniesz za darmo u diabetologa jak i receptę na refundowane paski. Ważne żeby mieć skierowanie do diabetologa (wystawi ja ginekolog NFZ) jak chcesz chodzić na NFZ to mają tydzień żeby zapisać Cię na wizytę jak jesteś w ciąży. Możesz chodzić też prywatnie do diab oczywiście, bez skierowania.

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajoma robiła krzywą i na czczo wyszło jej 93,reszta ok, oczywiście planuje powtórzyć badanie na czczo,bo uważa, że była 13 h bez jedzenia i dlatego tak jej wyszło:/ w dodatku robiła krzywą wcześniej w 22 tygodniu czy 23. Jak jej wytłumaczyć, że to cukrzyca? W ogóle nie słucha tego co mówię:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, progesteronu raczej nie ma to nic do rzeczy. Ja też, jak wiesz, brałam bardzo wysokie dawki, a cukier na czczo miałam (i dalej mam) w normie. Ja bym obstawiala u Ciebie stres, który ma duży wpływ na cukier, a wiem jak się wszystkim stresujesz w ciąży.
    Objawów cukrzycy se nie odczuwa, więc nie masz się co dziwić. Będziesz stosować dietę, na początku może być ciężko, ale się przywyczaisz i dostrzeżesz jej zalety (oprócz tego, że nie przytyjesz dużo w ciąży, ja mam obecnie +3,5 kg i znajomi mówią, że nigdy nie miałam tak szczupłego tyłka i nóg, jak teraz w ciazy, ale największym plusem wg mnie jest to, że bardzo dbasz o to kiedy i co jesz, więc dostarcza maluszkowi to co najlepsze dla niego, a jak wiadomo bez diety często w ciąży dziewczyny pozwalają sobie na mnóstwo niezdroeych zachcianek).

Dziewczyny, a ja mam pytanie z kategorii diety. Odstawilam praktycznie całkowicie mąkę pszenna. Ostatnio zrobiłam pizze, normalnie dla siebie i męża robię żytnia albo orkiszowa, ale byli znajomi, więc zrobiłam tradycyjna pszenna. Mam po niej ładny cukier, więc zjadłam 2 kawałki, ale przez kolejne 2 dni meczyly mnie straszne bóle podbrzusza, skurcze (byłam pewna, że zacznę rodzić niedługo), gazy i problemy z wyproznieniem. Przeszło mi dopiero dzisiaj :( i czy możliwe, ze to była reakcja mąkę pszenna po 3 miesiącach nie jedzenia jej? Wszystkie pozostałe składniki używałam na pizzy żytniej i orkiszowej i nie miałam takich problemów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Ciasteczko, progesteronu raczej nie ma to nic do rzeczy. Ja też, jak wiesz, brałam bardzo wysokie dawki, a cukier na czczo miałam (i dalej mam) w normie. Ja bym obstawiala u Ciebie stres, który ma duży wpływ na cukier, a wiem jak się wszystkim stresujesz w ciąży.
    Objawów cukrzycy se nie odczuwa, więc nie masz się co dziwić. Będziesz stosować dietę, na początku może być ciężko, ale się przywyczaisz i dostrzeżesz jej zalety (oprócz tego, że nie przytyjesz dużo w ciąży, ja mam obecnie +3,5 kg i znajomi mówią, że nigdy nie miałam tak szczupłego tyłka i nóg, jak teraz w ciazy, ale największym plusem wg mnie jest to, że bardzo dbasz o to kiedy i co jesz, więc dostarcza maluszkowi to co najlepsze dla niego, a jak wiadomo bez diety często w ciąży dziewczyny pozwalają sobie na mnóstwo niezdroeych zachcianek).

Dziewczyny, a ja mam pytanie z kategorii diety. Odstawilam praktycznie całkowicie mąkę pszenna. Ostatnio zrobiłam pizze, normalnie dla siebie i męża robię żytnia albo orkiszowa, ale byli znajomi, więc zrobiłam tradycyjna pszenna. Mam po niej ładny cukier, więc zjadłam 2 kawałki, ale przez kolejne 2 dni meczyly mnie straszne bóle podbrzusza, skurcze (byłam pewna, że zacznę rodzić niedługo), gazy i problemy z wyproznieniem. Przeszło mi dopiero dzisiaj :( i czy możliwe, ze to była reakcja mąkę pszenna po 3 miesiącach nie jedzenia jej? Wszystkie pozostałe składniki używałam na pizzy żytniej i orkiszowej i nie miałam takich problemów.
    Dziekuje Buko ❤️Moll ❤️
    No to jestem zdruzgotana :( a jakieś blogi z przepisami dla cukrzyków polecacie ? Buko- Ty super przepisy robisz :)

Co do pszenicy - miałam nietolerancję (robiłam Food detektor test) po eliminacji 12 msc było Ok ... to wyglada jak objawy nietolerancji pokarmowej - może zrób test chociaż ten lub z krwi ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed stwierdzeniem cc jadłam normalnie wszystkie pszenne rzeczy i nic mi nie dolegalo, a teraz po 3 miesiącach odstawienia takie rewolucję. Naprawdę byłam pewna, że zacznę rodzić, takie skurcze mnie łapaly.

Odnośnie przepisów to ja korzystałam ze stron:
    Beztroskamama.pl
    Slodziutkamama.blogspot.com
    Malacukierenka.pl zakładka zdrowa środa.
    Grupa na fb Cukrzyca ciążowa bez strachu (jak dla mnie skarbnica wiedzy, bo łatwo jest coś wyszukać, niestety na bbf wyszukiwanie u mnie nie działa).

Poza tym ja mogę bez obaw jeść mąkę żytnia, orkiszowa, amarantusowa, Kokosowa, a z nabiału jogurty naturalne, serek homogenizowany naturalny Rolmlecz, twaróg, ale też Bieluch naturalny (diabetlog mówiła mi, że wiele dziewczyn z cc nie może go jeść). I jak szukam czegoś nowego to po prostu googluje przepisy z tych konkretnych składników np. Naleśniki żytnie czy placuszki z serka homogenizowanego. Jak coś musze poslodzic to ksylitolem. I właśnie w cc odkryłam swoją miłość do budyniu, którego nie znosilam przez cale zycie, ale to taka namiastka słodyczy (można kupić budyń bez cukru i poslodzic ksylitolem), ja mam ładny cukier po nim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 12:17

• baranosia Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam właśnie wyniki i glukoza wyszła mi 93 (glukometrem 85)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Przed stwierdzeniem cc jadłam normalnie wszystkie pszenne rzeczy i nic mi nie dolegalo, a teraz po 3 miesiącach odstawienia takie rewolucję. Naprawdę byłam pewna, że zacznę rodzić, takie skurcze mnie łapaly.

Odnośnie przepisów to ja korzystałam ze stron:
    Beztroskamama.pl
    Slodziutkamama.blogspot.com
    Malacukierenka.pl zakładka zdrowa środa.
    Grupa na fb Cukrzyca ciążowa bez strachu (jak dla mnie skarbnica wiedzy, bo łatwo jest coś wyszukać, niestety na bbf wyszukiwanie u mnie nie działa).

Poza tym ja mogę bez obaw jeść mąkę żytnia, orkiszowa, amarantusowa, Kokosowa, a z nabiału jogurty naturalne, serek homogenizowany naturalny Rolmlecz, twaróg, ale też Bieluch naturalny (diabetlog mówiła mi, że wiele dziewczyn z cc nie może go jeść). I jak szukam czegoś nowego to po prostu googluje przepisy z tych konkretnych składników np. Naleśniki żytnie czy placuszki z serka homogenizowanego. Jak coś musze poslodzic to ksylitolem. I właśnie w cc odkryłam swoją miłość do budyniu, którego nie znosilam przez cale zycie, ale to taka namiastka słodyczy (można kupić budyń bez cukru i poslodzic ksylitolem), ja mam ładny cukier po nim.
    Dziekuje Buko- Ty jestes moja skarbnica wiedzy ❤️

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem obecnie chleb razowy max 2 kromki na raz, ser żółty, sery typu mozarella, feta,budyń bez cukru, serki, jogurty naturalne, maślankę, kefiry, kakao, jajka, ryby, jabłka, śliwki a obiady to ryby z kaszą, mięsko z ziemniakami, naleśniki z białym serem, mnóstwo surowych warzyw, na duży głód słonecznik migdały, Sezam, robię z nich masła :-) pycha, unikam zup, pizzy domowej i wszelkich słodyczy również miodu i wiadomo chleba białego ryżu bialego, osobiście banany mogę jeść ale są niewskazane, czekolada 90 czy 70 procent u mnie jest ok. W tym wszystkim najważniejsze jest jedzenie co 3 godziny małych porcji i niepodjadanie między posiłkami. Wieczorem jem bardzo lekką kolację żeby cukier na czczo był ok. Ważne też żeby starać się nie jeść samych węgli np ziemniaków tylko ziemniaki plus mięso a do surówki jakieś pestki słonecznika.

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziekuje Buko- Ty jestes moja skarbnica wiedzy ❤️
    Nie ma sprawy :) jak chcesz możesz pisać na priv :)

• Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 28 września 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Jednak cewnik Foleya dał radę i 22.09.2018r. o 21.50 zostałam mamą ślicznej Laury. Ważyła 3200g i miała 56 cm. :) Urodziłam w niecałej 2h i okazało się, że poród wcale tak nie boli. W sumie jestem zaskoczona, że przy pierwszym dziecku miałam taki ekspresowy poród. Córeczka cukier miała w pierwsza noc po porodzie mierzony co 3h i wszystko jest w normie. :) Moja cukrzyca też już się wycofała, ale jeszcze sporadyczni mierzę cukier.
    Pozdrawiam Was wszystkie, dziękuje za pomoc i życzę pięknego rozwiązania. :)

Moll, Buko, AnnaIzabela, asioczek86, Kai, Lyanna lubią tę wiadomość

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
‹‹ 2002 2003 2004 2005 2006 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ