X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 25 września 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki i nie jest aż tak źle. w pierwszej ciąży cukrzycowej miałam wszystkie wyniki o ok. 10 j. zawyżone. udało się być na samej diecie i aktywności.
    obecnie, tj 25 tc i wyniki:
    na czczo 90 (do92)
    po 1h 184 (do 180)
    po 2h 107 (do 153)
    ogólnie z wyników jestem zadowolona, mimo że mam cukrzycę. jutro mam wizytę u ginekologa a do diabetologa pójde 10.10.18.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    Odebrałam wyniki i nie jest aż tak źle. w pierwszej ciąży cukrzycowej miałam wszystkie wyniki o ok. 10 j. zawyżone. udało się być na samej diecie i aktywności.
    obecnie, tj 25 tc i wyniki:
    na czczo 90 (do92)
    po 1h 184 (do 180)
    po 2h 107 (do 153)
    ogólnie z wyników jestem zadowolona, mimo że mam cukrzycę. jutro mam wizytę u ginekologa a do diabetologa pójde 10.10.18.
    No tyłki jeden wynik przekroczony i to ledwo ledwo. Widać, że Twój organizm sobie dobrze radzi.

asioczek86 lubi tę wiadomość

bhywio4p4tz04cne.png
  • samjase Koleżanka

Wysłany: 26 września 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o poradę, jestem obecnie w 36 tc, cukrzycę kontroluję dietą i obeszło się bez insuliny, dziecko oprócz tego że jest bardzo duże nie ma dużego brzuszka, ma bardzo długą kość udową. W szpitalu w którym byłam 4 dni na obserwacji na pseudo diecie cukrzycowej gdzie były np ziemniaki itd, cukry miałam w miarę w normie, raz mi wywaliło 180 po waflach ryżowych i arbuzie ale to mój błąd. Od jakiegoś tygodnia nie mam przekroczeń praktycznie, a potrafię zjeść niedozwolone rzeczy, po lodzie max130, ostatnio zjadłam napoleonkę i kawę z mlekiem, też nie było przekroczenia (wiem o tym że cukry proste wybijają szybciej i nawet poświecam paski żeby mierzyc cukier co 10 minut i tak nie ma przekroczen i tak). Teraz już w ogole jestem w szoku bo zjadłam 4 kawałki pizzy i po 20 minutach cukier 79, po 40 105 a po godzienie 90.

I teraz moje pytanie bo już panikuje, rozkalibrował mi sie glukometr? A mam accu check performa nano, czy łożysko mi się już stażeje, ale miałam usg w zeszły czwartek i nic lekarz nie mówil. Czy poród się zbliża czy o co chodzi z tymi cukrami.. Ja widzę dużą różnicę między np 5 tyg wcześniej jak nie mogłam zjeść 3 kromek pieczywa, a teraz gdzie jem pizzę czy loda i nie ma przekroczenia... Wydawało mi się że im starsza ciąza tym gorsze cukry...

Pozdrawiam serdecznie

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samjase wg mnie wszytsko jest ok. ja w pierwszej ciąży miałam najgorsze cukry w 34 i 35 tc a potem mi się tak polepszyły, że mogłam więcej jeść i było ok :) urodziłam Igunię terminowo (ciąża donoszona). nie masz się czym martwić, tylko się ciesz, że możesz jeść więcej ,ale nie przesaadzaj jednak z cukrami prostymi, skoro to już końcóweczka to wytrzymaj na tej dobrej naszej diecie :) <3

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też cuda z cukrami, a to dopiero 19tc. Odstawiłam aż insulinę nocną. Niby się cieszę że cukry się unormowały ale z drugiej strony człowiek ma jakieś obawy

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal bez insuliny. Pilnuje się z dieta i cukrem, udaje mi się w większości trzymać normę.
    A dzisiaj wyszły mi ketony w moczu z dwoma plusami. Jutro mam diabetologa. Zmartwilam się. Coraz mniej jem bo coraz trudniej trzymać ten cukier i stąd te ketony. Zjem więcej to wrócę na wysoki cukier.
    Chyba zaczynam mieć nadzieję na tą insulinę, myślę że ona mi pomoże żyć normalnie. Pozdrawiam Was wszystkie i życzę wyrównanych cukrów.

U mnie okazuje się że moja babcia miała cukrzycę i na nią zmarła, usunęła, bo bardzo źle się czuła i już się nie obudziła - miała 40 lat. Wszystko to wydarzyło się zanim ja przyszłam na świat i zanim z niewyjaśnionych przyczyn zmarł mój ojciec (cukrzyca?). Coś czuję że ta cukrzyca czaiła się na mnie już długo a dopiero teraz się ujawniła.

PS. Schudłam już 4kg odkąd jestem na diecie (4-5 tygodni)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 16:16

• Kai Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ważne, byś nie miała ketonow. Koniecznie powiedz o tym lekarzowi. Nie jestem fanką insuliny, sama walczę o to, by jej nie miec, ale nie może się to odbywać za pomocą glodzenia się, to niebezpieczne dla dziecka.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( cześć, jestem w trakcie badania krzywej (1,2 h).. z palca wyszło mi 107 !!! Załamana jestem :( nigdy w życiu nie miałam takiej wartości :( zawsze byłam w normie

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana wszystkie przechodzilyśmy ten pierwszy szok ale ciąża to taki stan w którym cukry szaleją u każdej ciężarnej, tylko u niektórych trzustka słabo sobie z tym radzi. Często występuje u starszych mamuś jak ja, nie jest to niczyja wina po prostu tak już jest w ciąży i trzeba się z tym pogodzić i oswoić. Cukrzyca ciążowa (jeśli ją masz poczekajmy do wyniku krzywej) nie jest taką straszna, na początku tylko jest stres, zawsze później można wejść z insulina, to jest do opanowania. U Ciebie trzeba się cieszyć że tak wcześnie masz krzywa bo w razie czego opanujesz cukry i maluszek się będzie prawidłowo rozwijał! Jakbyś miała ja niewykryta do drugiego trymestru to różnie mogłoby być z dzieckiem. Nie martw się ciąża to nie wiecznosc, kiedyś minie a z nią cukrzyca. No i w ciąży nie przytyjesz za dużo dzięki diecie.

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Kochana wszystkie przechodzilyśmy ten pierwszy szok ale ciąża to taki stan w którym cukry szaleją u każdej ciężarnej, tylko u niektórych trzustka słabo sobie z tym radzi. Często występuje u starszych mamuś jak ja, nie jest to niczyja wina po prostu tak już jest w ciąży i trzeba się z tym pogodzić i oswoić. Cukrzyca ciążowa (jeśli ją masz poczekajmy do wyniku krzywej) nie jest taką straszna, na początku tylko jest stres, zawsze później można wejść z insulina, to jest do opanowania. U Ciebie trzeba się cieszyć że tak wcześnie masz krzywa bo w razie czego opanujesz cukry i maluszek się będzie prawidłowo rozwijał! Jakbyś miała ja niewykryta do drugiego trymestru to różnie mogłoby być z dzieckiem. Nie martw się ciąża to nie wiecznosc, kiedyś minie a z nią cukrzyca. No i w ciąży nie przytyjesz za dużo dzięki diecie.
    Dziękuje Kochana - słowa otuchy :) nie miałam nigdy cukru ponad normę - czy to może byc od wysokich b. dawek progesteronu które biorę ?? Nie czuje objawów cukrzycy .. a schudnąć muszę :) tylko dieta będzie teraz znowu inna- dietetyk juz zawiadomiony.
    Boje sie ze dostanę insulinę - czy to pomaga ?
    Czy dziecku mogłam już zaszkodzić tym cukrem????
    Jaki glukometr mam kupić ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 10:25

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sądzę żeby to było od progesteronu, objawów cukrzycy ja też nie miałam, czułam i czuję się świetnie. Insuliny się nie bój ale też się na nią nie nastawiaj bo często wystarczy sama dieta, jak nie wystarczy to insulina zbije cukry i będzie ok, opanujesz cukry tak czy siak. Na tym etapie moim zdaniem nie zaszkodzilas cukrem dziecku, to jeszcze bardzo wcześnie. Glukometr dostaniesz za darmo u diabetologa jak i receptę na refundowane paski. Ważne żeby mieć skierowanie do diabetologa (wystawi ja ginekolog NFZ) jak chcesz chodzić na NFZ to mają tydzień żeby zapisać Cię na wizytę jak jesteś w ciąży. Możesz chodzić też prywatnie do diab oczywiście, bez skierowania.

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajoma robiła krzywą i na czczo wyszło jej 93,reszta ok, oczywiście planuje powtórzyć badanie na czczo,bo uważa, że była 13 h bez jedzenia i dlatego tak jej wyszło:/ w dodatku robiła krzywą wcześniej w 22 tygodniu czy 23. Jak jej wytłumaczyć, że to cukrzyca? W ogóle nie słucha tego co mówię:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, progesteronu raczej nie ma to nic do rzeczy. Ja też, jak wiesz, brałam bardzo wysokie dawki, a cukier na czczo miałam (i dalej mam) w normie. Ja bym obstawiala u Ciebie stres, który ma duży wpływ na cukier, a wiem jak się wszystkim stresujesz w ciąży.
    Objawów cukrzycy se nie odczuwa, więc nie masz się co dziwić. Będziesz stosować dietę, na początku może być ciężko, ale się przywyczaisz i dostrzeżesz jej zalety (oprócz tego, że nie przytyjesz dużo w ciąży, ja mam obecnie +3,5 kg i znajomi mówią, że nigdy nie miałam tak szczupłego tyłka i nóg, jak teraz w ciazy, ale największym plusem wg mnie jest to, że bardzo dbasz o to kiedy i co jesz, więc dostarcza maluszkowi to co najlepsze dla niego, a jak wiadomo bez diety często w ciąży dziewczyny pozwalają sobie na mnóstwo niezdroeych zachcianek).

Dziewczyny, a ja mam pytanie z kategorii diety. Odstawilam praktycznie całkowicie mąkę pszenna. Ostatnio zrobiłam pizze, normalnie dla siebie i męża robię żytnia albo orkiszowa, ale byli znajomi, więc zrobiłam tradycyjna pszenna. Mam po niej ładny cukier, więc zjadłam 2 kawałki, ale przez kolejne 2 dni meczyly mnie straszne bóle podbrzusza, skurcze (byłam pewna, że zacznę rodzić niedługo), gazy i problemy z wyproznieniem. Przeszło mi dopiero dzisiaj :( i czy możliwe, ze to była reakcja mąkę pszenna po 3 miesiącach nie jedzenia jej? Wszystkie pozostałe składniki używałam na pizzy żytniej i orkiszowej i nie miałam takich problemów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Ciasteczko, progesteronu raczej nie ma to nic do rzeczy. Ja też, jak wiesz, brałam bardzo wysokie dawki, a cukier na czczo miałam (i dalej mam) w normie. Ja bym obstawiala u Ciebie stres, który ma duży wpływ na cukier, a wiem jak się wszystkim stresujesz w ciąży.
    Objawów cukrzycy se nie odczuwa, więc nie masz się co dziwić. Będziesz stosować dietę, na początku może być ciężko, ale się przywyczaisz i dostrzeżesz jej zalety (oprócz tego, że nie przytyjesz dużo w ciąży, ja mam obecnie +3,5 kg i znajomi mówią, że nigdy nie miałam tak szczupłego tyłka i nóg, jak teraz w ciazy, ale największym plusem wg mnie jest to, że bardzo dbasz o to kiedy i co jesz, więc dostarcza maluszkowi to co najlepsze dla niego, a jak wiadomo bez diety często w ciąży dziewczyny pozwalają sobie na mnóstwo niezdroeych zachcianek).

Dziewczyny, a ja mam pytanie z kategorii diety. Odstawilam praktycznie całkowicie mąkę pszenna. Ostatnio zrobiłam pizze, normalnie dla siebie i męża robię żytnia albo orkiszowa, ale byli znajomi, więc zrobiłam tradycyjna pszenna. Mam po niej ładny cukier, więc zjadłam 2 kawałki, ale przez kolejne 2 dni meczyly mnie straszne bóle podbrzusza, skurcze (byłam pewna, że zacznę rodzić niedługo), gazy i problemy z wyproznieniem. Przeszło mi dopiero dzisiaj :( i czy możliwe, ze to była reakcja mąkę pszenna po 3 miesiącach nie jedzenia jej? Wszystkie pozostałe składniki używałam na pizzy żytniej i orkiszowej i nie miałam takich problemów.
    Dziekuje Buko ❤️Moll ❤️
    No to jestem zdruzgotana :( a jakieś blogi z przepisami dla cukrzyków polecacie ? Buko- Ty super przepisy robisz :)

Co do pszenicy - miałam nietolerancję (robiłam Food detektor test) po eliminacji 12 msc było Ok ... to wyglada jak objawy nietolerancji pokarmowej - może zrób test chociaż ten lub z krwi ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed stwierdzeniem cc jadłam normalnie wszystkie pszenne rzeczy i nic mi nie dolegalo, a teraz po 3 miesiącach odstawienia takie rewolucję. Naprawdę byłam pewna, że zacznę rodzić, takie skurcze mnie łapaly.

Odnośnie przepisów to ja korzystałam ze stron:
    Beztroskamama.pl
    Slodziutkamama.blogspot.com
    Malacukierenka.pl zakładka zdrowa środa.
    Grupa na fb Cukrzyca ciążowa bez strachu (jak dla mnie skarbnica wiedzy, bo łatwo jest coś wyszukać, niestety na bbf wyszukiwanie u mnie nie działa).

Poza tym ja mogę bez obaw jeść mąkę żytnia, orkiszowa, amarantusowa, Kokosowa, a z nabiału jogurty naturalne, serek homogenizowany naturalny Rolmlecz, twaróg, ale też Bieluch naturalny (diabetlog mówiła mi, że wiele dziewczyn z cc nie może go jeść). I jak szukam czegoś nowego to po prostu googluje przepisy z tych konkretnych składników np. Naleśniki żytnie czy placuszki z serka homogenizowanego. Jak coś musze poslodzic to ksylitolem. I właśnie w cc odkryłam swoją miłość do budyniu, którego nie znosilam przez cale zycie, ale to taka namiastka słodyczy (można kupić budyń bez cukru i poslodzic ksylitolem), ja mam ładny cukier po nim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 12:17

• baranosia Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam właśnie wyniki i glukoza wyszła mi 93 (glukometrem 85)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Przed stwierdzeniem cc jadłam normalnie wszystkie pszenne rzeczy i nic mi nie dolegalo, a teraz po 3 miesiącach odstawienia takie rewolucję. Naprawdę byłam pewna, że zacznę rodzić, takie skurcze mnie łapaly.

Odnośnie przepisów to ja korzystałam ze stron:
    Beztroskamama.pl
    Slodziutkamama.blogspot.com
    Malacukierenka.pl zakładka zdrowa środa.
    Grupa na fb Cukrzyca ciążowa bez strachu (jak dla mnie skarbnica wiedzy, bo łatwo jest coś wyszukać, niestety na bbf wyszukiwanie u mnie nie działa).

Poza tym ja mogę bez obaw jeść mąkę żytnia, orkiszowa, amarantusowa, Kokosowa, a z nabiału jogurty naturalne, serek homogenizowany naturalny Rolmlecz, twaróg, ale też Bieluch naturalny (diabetlog mówiła mi, że wiele dziewczyn z cc nie może go jeść). I jak szukam czegoś nowego to po prostu googluje przepisy z tych konkretnych składników np. Naleśniki żytnie czy placuszki z serka homogenizowanego. Jak coś musze poslodzic to ksylitolem. I właśnie w cc odkryłam swoją miłość do budyniu, którego nie znosilam przez cale zycie, ale to taka namiastka słodyczy (można kupić budyń bez cukru i poslodzic ksylitolem), ja mam ładny cukier po nim.
    Dziekuje Buko- Ty jestes moja skarbnica wiedzy ❤️

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 września 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem obecnie chleb razowy max 2 kromki na raz, ser żółty, sery typu mozarella, feta,budyń bez cukru, serki, jogurty naturalne, maślankę, kefiry, kakao, jajka, ryby, jabłka, śliwki a obiady to ryby z kaszą, mięsko z ziemniakami, naleśniki z białym serem, mnóstwo surowych warzyw, na duży głód słonecznik migdały, Sezam, robię z nich masła :-) pycha, unikam zup, pizzy domowej i wszelkich słodyczy również miodu i wiadomo chleba białego ryżu bialego, osobiście banany mogę jeść ale są niewskazane, czekolada 90 czy 70 procent u mnie jest ok. W tym wszystkim najważniejsze jest jedzenie co 3 godziny małych porcji i niepodjadanie między posiłkami. Wieczorem jem bardzo lekką kolację żeby cukier na czczo był ok. Ważne też żeby starać się nie jeść samych węgli np ziemniaków tylko ziemniaki plus mięso a do surówki jakieś pestki słonecznika.

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziekuje Buko- Ty jestes moja skarbnica wiedzy ❤️
    Nie ma sprawy :) jak chcesz możesz pisać na priv :)

• Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 28 września 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Jednak cewnik Foleya dał radę i 22.09.2018r. o 21.50 zostałam mamą ślicznej Laury. Ważyła 3200g i miała 56 cm. :) Urodziłam w niecałej 2h i okazało się, że poród wcale tak nie boli. W sumie jestem zaskoczona, że przy pierwszym dziecku miałam taki ekspresowy poród. Córeczka cukier miała w pierwsza noc po porodzie mierzony co 3h i wszystko jest w normie. :) Moja cukrzyca też już się wycofała, ale jeszcze sporadyczni mierzę cukier.
    Pozdrawiam Was wszystkie, dziękuje za pomoc i życzę pięknego rozwiązania. :)

Moll, Buko, AnnaIzabela, asioczek86, Kai, Lyanna lubią tę wiadomość

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
‹‹ 2002 2003 2004 2005 2006 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ