X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 18 września 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Ja na czczo mam 70-80

Mój szwagier robi sam ocet jabłkowy. Ale trzyma "produkcje" na działce bo w domu smierdzi
    Ja jak mam cukier 70 to już ręce mi się trzęsą i jest mi słabo.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Dzarusia Znajoma

Wysłany: 19 września 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Obecnie mam 25t3d ciąży.
    Wczoraj robiłam krzywą cukrową. Wizytę u lekarza mam 24.09.
    Podpowiecie czy to już cukrzyca czy jednak nie? Zdania są podzielone.
    Glukoza na czczo 90,0
    Glukoza po 1 godz. 185,0 mg/dl
    Glukoza po 2 godz. 84,0 mg/dl

IVF 14.04.2018r.
    Gabriel w drodze- termin 31.12.2018r
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po godzinie norma jest chyba do 183, wg mnie to łagodna cukrzyca, ładnie Ci cukier spadł po 2 godzinach za to. Na wszelki wypadek lepiej przejsc na dietę cukrzycowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 14:12

km5si09kuaztknwb.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzarusia wrote:
    Witajcie
    Obecnie mam 25t3d ciąży.
    Glukoza na czczo 90,0
    Wynik na czczo jest na granicy, bo norma do 92. I po godzinie norma jest do 180. Po dwóch jest pięknie. Myśle, że to może być początek cukrzycy.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Informuję że 14.09 o godzinie 23.30 na świat przyszedł mój synek o wadze 3400 gram i 55 cm. Cukry w normie u maluszka.

I ostrzegam. Zrobiłam błąd że zaufałam lekarzom że ciążę z cukrzycą trzeba rozwiązać przed terminem. Ja byłam od 38t6d w szpitalu i codziennie poddawana preindukcji/ indukcji. 12 godzin pod pompą z oksy doprowadziło do 8h bóli krzyżowych co 15 sek. Myślałam że umrę. Ale szyjka nadal była niegotowa i zrobiono mi cc jak już omdlewałam.

Asia_Wawa, Buko, baranosia, edka85, asioczek86, Pau.Em lubią tę wiadomość

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Informuję że 14.09 o godzinie 23.30 na świat przyszedł mój synek o wadze 3400 gram i 55 cm. Cukry w normie u maluszka.

I ostrzegam. Zrobiłam błąd że zaufałam lekarzom że ciążę z cukrzycą trzeba rozwiązać przed terminem. Ja byłam od 38t6d w szpitalu i codziennie poddawana preindukcji/ indukcji. 12 godzin pod pompą z oksy doprowadziło do 8h bóli krzyżowych co 15 sek. Myślałam że umrę. Ale szyjka nadal była niegotowa i zrobiono mi cc jak już omdlewałam.

Gratuluję synka :) Dobrze, że zdrowy. To najważniejsze!

Ja też muszę urodzić w 39 tygodniu. Tak mi powiedziała moja lekarka chociaż ja bardzo chciałabym urodzić zupełnie naturalnie bez żadnej ingerencji w naturę.

bhywio4p4tz04cne.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja na szczęście mam się zgłosić do szpitala dopiero w 40 tc. Po cichu jednak liczę na to, że mały sam doprosi się nieco wcześniej o poród. W razie czego indukcja będzie w 40 tc, więc jeszcze do zaakceptowania. Ja w ogóle nie widzę sensu rozwiązywania wcześniej ciąży, gdy glikemia jest uregulowana. No bezsens.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:

Gratuluję! :) Ja właśnie leżę od poniedziałku :( i boje się co mnie czeka, chociaż narazie nic nie mówią o wywoływaniu... szyjkę mam już skrócona i 1,5 cm rozwarcia

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzarusia wrote:
    Witajcie
    Obecnie mam 25t3d ciąży.
    Glukoza na czczo 90,0

Wg norm to cukrzyca
    Ja miałam 87/182/143 i mi przykleili cukrzycę. Mogłam zrobić krzywa drugi raz bo teraz jak mierze cukry to mam rano 70-80 i po posiłkach do 120 a często duuuzo mniej. I nie jestem już na diecie cukrzycowej. Jem normalnie. Tylko się nie opycham

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    To ja na szczęście mam się zgłosić do szpitala dopiero w 40 tc. Po cichu jednak liczę na to, że mały sam doprosi się nieco wcześniej o poród. W razie czego indukcja będzie w 40 tc, więc jeszcze do zaakceptowania. Ja w ogóle nie widzę sensu rozwiązywania wcześniej ciąży, gdy glikemia jest uregulowana. No bezsens.

Ja się z Tobą zgadzam w pełni. Moja lekarka jednak upiera się, żebym urodziła już w 39 tc tylko dlatego, że takie są procedury jej zdaniem :( Chyba będę robić wszystko, żeby trochę przyśpieszyć poród. Zacznę pić napar z liści malin itp. :P Chociaż średnio wierzę w skuteczność tego naparu.

Poza tym wczoraj miałam USG i moja Laura waży już 1718 g to jest 20 percentyl, a więc ok. W tym najmniejszy jest własnie brzuszek. Strasznie się bałam, że te dwa dni wysokich cukrów, jakie miałam w szpitalu, podczas podania sterydów przyczynią się do wzrostu wagi u maluszka A tu się okazuję że to nie miało znaczenia.

bhywio4p4tz04cne.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia napar z liści malin nie jest na "wywołanie" porodu tylko żeby jak już się zacznie szybciej poszło ;)

Na wywołanie lekarz w pierwszej ciąży zalecił sex nawet 2 razy dziennie :D spacery, schody, ogólnie dużo ruchu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 08:15

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Asia napar z liści malin nie jest na "wywołanie" porodu tylko żeby jak już się zacznie szybciej poszło ;)

Na wywołanie lekarz w pierwszej ciąży zalecił sex nawet 2 razy dziennie :D spacery, schody, ogólnie dużo ruchu
    A to nawet nie wiedziałam. Dzięki za info. Co do schodów to mieszkam ba 4 pietrze bez windy więc z tym nie będzie problemów ;)

bhywio4p4tz04cne.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    Ja się z Tobą zgadzam w pełni. Moja lekarka jednak upiera się, żebym urodziła już w 39 tc tylko dlatego, że takie są procedury jej zdaniem :( Chyba będę robić wszystko, żeby trochę przyśpieszyć poród. Zacznę pić napar z liści malin itp. :P Chociaż średnio wierzę w skuteczność tego naparu.

Poza tym wczoraj miałam USG i moja Laura waży już 1718 g to jest 20 percentyl, a więc ok. W tym najmniejszy jest własnie brzuszek. Strasznie się bałam, że te dwa dni wysokich cukrów, jakie miałam w szpitalu, podczas podania sterydów przyczynią się do wzrostu wagi u maluszka A tu się okazuję że to nie miało znaczenia.
    Mnie moja ginekolog wysłała do szpitala w 39 tc i tak leżę od poniedziałku. Tu w szpitalu mam czekać narazie do terminu, bo z dzieckiem wszystko w porządku i cukry też w miarę. Wiadomo przy szpitalnej diecie to mam skoki cukru, ale lekarz powiedział, że te pojedyncze w górę nie są problemem. Gorzej jakby cukier mi na gwałt spadał i były niedocukrzenia. W sumie z mężem zaczęliśmy wywoływanie - seks dwa razy dziennie, ale nie zdąrzyliśmy przed pójściem do szpitala niestety. Nie panikuj z tymi skokami, ja nawet ze 2 - 3 razy w tygodniu mam skoki. Nawet po sałatkach mi się zdarza, które sama robię. A nasza Laura teraz waży 3150, więc prawidłowo. Mimo częstych skoków brzuszek za mały.

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pytam w imieniu koleżanki-
    W 25 tc krzywa cukrowa wyszła ok. Nie ma cukrzycy. Dzisiaj w moczu cukie 50 mg/dl.
    Lekarz gin za tydzień w czwartek, obecnie 31 tydzień. Jutro rano ma powtórzyć badanie moczu. Coś z krwi może dodatkowo zrobić? Tz może na czczo cukier zbadać?

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:

Gratuluję synka <3 Dużo zdrówka dla Was!

Bardzo współczuję bóli krzyżowych, u mnie trwały dwie godziny co minutę i myślałam, że umrę. Jak zdecydowali o cc i podali znieczulenie, to jedyne o czym myślałam, to że już mnie nie boli. Nie odczuwałam nawet potrzeby patrzenia na córkę, jak ją ubierali i w duchu cieszyłam się, że ją zabierają i przywiozą mi dopiero za kilka godzin. Cóż, nie tak sobie wyobrażałam jej powitanie na świecie. Ból mnie po prostu pokonał.

EDIT: Ale indukcja nie zawsze tak wygląda. Koleżanka miała indukowany poród z powodu cholestazy i trwał w sumie 6 godzin od pierwszego podania oksy, wspomina go dobrze :) Bardziej narzekała na późniejsze dolegliwości krocza niż na sam poród. Zależy jak nasze organizmy zareagują na oksytocynę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 11:47

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam się zgłosić do szpitala dzień przed planowanym terminem porodu, tak więc mam jeszcze 3 tygodnie żeby się samo zaczęło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny - podpytam Was w tym wątku -z góry dziękuje za pomoc !!
    mam zrobić już test z obciążeniem glukozą- jak przygotować się do badania ? Jak to wyglada ?
    Jeżeli wyjdzie cukrzyca / zakładam że na bank / poza dieta (już jestem na diecie u dietetyk- pewnie zmodyfikujemy) co trzeba robić??

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie będziesz miała za wysokie cukry po posiłkach lub na czczo mimo diety i zaleceń to dostaniesz po prostu insulinę

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Cześć Dziewczyny - podpytam Was w tym wątku -z góry dziękuje za pomoc !!
    mam zrobić już test z obciążeniem glukozą- jak przygotować się do badania ? Jak to wyglada ?
    Jeżeli wyjdzie cukrzyca / zakładam że na bank / poza dieta (już jestem na diecie u dietetyk- pewnie zmodyfikujemy) co trzeba robić??
    Wychodzi na To, że każdy lekarz daje inne wskazówki. Wg diabetologow u których ja byłam to:
    Na czczo min 10 h
    Lekka kolacja dnia poprzedniego
    Jeść normalnie
    Nie ćwiczyć intensywnie w dniach poprzedzajacych
    Nie jeść, nie pić, nie myć zębów i nie plukac jamy ustnej specjalnymi plynami rano przed badaniem

Choć teraz czytam w necie że 12 h powinno być na czczo. Więc w sumie zależy od lekarza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Wychodzi na To, że każdy lekarz daje inne wskazówki. Wg diabetologow u których ja byłam to:
    Na czczo min 10 h
    Lekka kolacja dnia poprzedniego
    Jeść normalnie
    Nie ćwiczyć intensywnie w dniach poprzedzajacych
    Nie jeść, nie pić, nie myć zębów i nie plukac jamy ustnej specjalnymi plynami rano przed badaniem

Choć teraz czytam w necie że 12 h powinno być na czczo. Więc w sumie zależy od lekarza.
    No nie wiem jak mam być przygotowana - lek nie mówił .. czyli na czczo 12 h ale pić wody nie wolno rano ?

‹‹ 2000 2001 2002 2003 2004 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ