X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 18 września 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Ja na czczo mam 70-80

Mój szwagier robi sam ocet jabłkowy. Ale trzyma "produkcje" na działce bo w domu smierdzi
    Ja jak mam cukier 70 to już ręce mi się trzęsą i jest mi słabo.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Dzarusia Znajoma

Wysłany: 19 września 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Obecnie mam 25t3d ciąży.
    Wczoraj robiłam krzywą cukrową. Wizytę u lekarza mam 24.09.
    Podpowiecie czy to już cukrzyca czy jednak nie? Zdania są podzielone.
    Glukoza na czczo 90,0
    Glukoza po 1 godz. 185,0 mg/dl
    Glukoza po 2 godz. 84,0 mg/dl

IVF 14.04.2018r.
    Gabriel w drodze- termin 31.12.2018r
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po godzinie norma jest chyba do 183, wg mnie to łagodna cukrzyca, ładnie Ci cukier spadł po 2 godzinach za to. Na wszelki wypadek lepiej przejsc na dietę cukrzycowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 14:12

km5si09kuaztknwb.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzarusia wrote:
    Witajcie
    Obecnie mam 25t3d ciąży.
    Glukoza na czczo 90,0
    Wynik na czczo jest na granicy, bo norma do 92. I po godzinie norma jest do 180. Po dwóch jest pięknie. Myśle, że to może być początek cukrzycy.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Informuję że 14.09 o godzinie 23.30 na świat przyszedł mój synek o wadze 3400 gram i 55 cm. Cukry w normie u maluszka.

I ostrzegam. Zrobiłam błąd że zaufałam lekarzom że ciążę z cukrzycą trzeba rozwiązać przed terminem. Ja byłam od 38t6d w szpitalu i codziennie poddawana preindukcji/ indukcji. 12 godzin pod pompą z oksy doprowadziło do 8h bóli krzyżowych co 15 sek. Myślałam że umrę. Ale szyjka nadal była niegotowa i zrobiono mi cc jak już omdlewałam.

Asia_Wawa, Buko, baranosia, edka85, asioczek86, Pau.Em lubią tę wiadomość

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Informuję że 14.09 o godzinie 23.30 na świat przyszedł mój synek o wadze 3400 gram i 55 cm. Cukry w normie u maluszka.

I ostrzegam. Zrobiłam błąd że zaufałam lekarzom że ciążę z cukrzycą trzeba rozwiązać przed terminem. Ja byłam od 38t6d w szpitalu i codziennie poddawana preindukcji/ indukcji. 12 godzin pod pompą z oksy doprowadziło do 8h bóli krzyżowych co 15 sek. Myślałam że umrę. Ale szyjka nadal była niegotowa i zrobiono mi cc jak już omdlewałam.

Gratuluję synka :) Dobrze, że zdrowy. To najważniejsze!

Ja też muszę urodzić w 39 tygodniu. Tak mi powiedziała moja lekarka chociaż ja bardzo chciałabym urodzić zupełnie naturalnie bez żadnej ingerencji w naturę.

bhywio4p4tz04cne.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja na szczęście mam się zgłosić do szpitala dopiero w 40 tc. Po cichu jednak liczę na to, że mały sam doprosi się nieco wcześniej o poród. W razie czego indukcja będzie w 40 tc, więc jeszcze do zaakceptowania. Ja w ogóle nie widzę sensu rozwiązywania wcześniej ciąży, gdy glikemia jest uregulowana. No bezsens.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:

Gratuluję! :) Ja właśnie leżę od poniedziałku :( i boje się co mnie czeka, chociaż narazie nic nie mówią o wywoływaniu... szyjkę mam już skrócona i 1,5 cm rozwarcia

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzarusia wrote:
    Witajcie
    Obecnie mam 25t3d ciąży.
    Glukoza na czczo 90,0

Wg norm to cukrzyca
    Ja miałam 87/182/143 i mi przykleili cukrzycę. Mogłam zrobić krzywa drugi raz bo teraz jak mierze cukry to mam rano 70-80 i po posiłkach do 120 a często duuuzo mniej. I nie jestem już na diecie cukrzycowej. Jem normalnie. Tylko się nie opycham

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    To ja na szczęście mam się zgłosić do szpitala dopiero w 40 tc. Po cichu jednak liczę na to, że mały sam doprosi się nieco wcześniej o poród. W razie czego indukcja będzie w 40 tc, więc jeszcze do zaakceptowania. Ja w ogóle nie widzę sensu rozwiązywania wcześniej ciąży, gdy glikemia jest uregulowana. No bezsens.

Ja się z Tobą zgadzam w pełni. Moja lekarka jednak upiera się, żebym urodziła już w 39 tc tylko dlatego, że takie są procedury jej zdaniem :( Chyba będę robić wszystko, żeby trochę przyśpieszyć poród. Zacznę pić napar z liści malin itp. :P Chociaż średnio wierzę w skuteczność tego naparu.

Poza tym wczoraj miałam USG i moja Laura waży już 1718 g to jest 20 percentyl, a więc ok. W tym najmniejszy jest własnie brzuszek. Strasznie się bałam, że te dwa dni wysokich cukrów, jakie miałam w szpitalu, podczas podania sterydów przyczynią się do wzrostu wagi u maluszka A tu się okazuję że to nie miało znaczenia.

bhywio4p4tz04cne.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia napar z liści malin nie jest na "wywołanie" porodu tylko żeby jak już się zacznie szybciej poszło ;)

Na wywołanie lekarz w pierwszej ciąży zalecił sex nawet 2 razy dziennie :D spacery, schody, ogólnie dużo ruchu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 08:15

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Asia napar z liści malin nie jest na "wywołanie" porodu tylko żeby jak już się zacznie szybciej poszło ;)

Na wywołanie lekarz w pierwszej ciąży zalecił sex nawet 2 razy dziennie :D spacery, schody, ogólnie dużo ruchu
    A to nawet nie wiedziałam. Dzięki za info. Co do schodów to mieszkam ba 4 pietrze bez windy więc z tym nie będzie problemów ;)

bhywio4p4tz04cne.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    Ja się z Tobą zgadzam w pełni. Moja lekarka jednak upiera się, żebym urodziła już w 39 tc tylko dlatego, że takie są procedury jej zdaniem :( Chyba będę robić wszystko, żeby trochę przyśpieszyć poród. Zacznę pić napar z liści malin itp. :P Chociaż średnio wierzę w skuteczność tego naparu.

Poza tym wczoraj miałam USG i moja Laura waży już 1718 g to jest 20 percentyl, a więc ok. W tym najmniejszy jest własnie brzuszek. Strasznie się bałam, że te dwa dni wysokich cukrów, jakie miałam w szpitalu, podczas podania sterydów przyczynią się do wzrostu wagi u maluszka A tu się okazuję że to nie miało znaczenia.
    Mnie moja ginekolog wysłała do szpitala w 39 tc i tak leżę od poniedziałku. Tu w szpitalu mam czekać narazie do terminu, bo z dzieckiem wszystko w porządku i cukry też w miarę. Wiadomo przy szpitalnej diecie to mam skoki cukru, ale lekarz powiedział, że te pojedyncze w górę nie są problemem. Gorzej jakby cukier mi na gwałt spadał i były niedocukrzenia. W sumie z mężem zaczęliśmy wywoływanie - seks dwa razy dziennie, ale nie zdąrzyliśmy przed pójściem do szpitala niestety. Nie panikuj z tymi skokami, ja nawet ze 2 - 3 razy w tygodniu mam skoki. Nawet po sałatkach mi się zdarza, które sama robię. A nasza Laura teraz waży 3150, więc prawidłowo. Mimo częstych skoków brzuszek za mały.

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pytam w imieniu koleżanki-
    W 25 tc krzywa cukrowa wyszła ok. Nie ma cukrzycy. Dzisiaj w moczu cukie 50 mg/dl.
    Lekarz gin za tydzień w czwartek, obecnie 31 tydzień. Jutro rano ma powtórzyć badanie moczu. Coś z krwi może dodatkowo zrobić? Tz może na czczo cukier zbadać?

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:

Gratuluję synka <3 Dużo zdrówka dla Was!

Bardzo współczuję bóli krzyżowych, u mnie trwały dwie godziny co minutę i myślałam, że umrę. Jak zdecydowali o cc i podali znieczulenie, to jedyne o czym myślałam, to że już mnie nie boli. Nie odczuwałam nawet potrzeby patrzenia na córkę, jak ją ubierali i w duchu cieszyłam się, że ją zabierają i przywiozą mi dopiero za kilka godzin. Cóż, nie tak sobie wyobrażałam jej powitanie na świecie. Ból mnie po prostu pokonał.

EDIT: Ale indukcja nie zawsze tak wygląda. Koleżanka miała indukowany poród z powodu cholestazy i trwał w sumie 6 godzin od pierwszego podania oksy, wspomina go dobrze :) Bardziej narzekała na późniejsze dolegliwości krocza niż na sam poród. Zależy jak nasze organizmy zareagują na oksytocynę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 11:47

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam się zgłosić do szpitala dzień przed planowanym terminem porodu, tak więc mam jeszcze 3 tygodnie żeby się samo zaczęło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny - podpytam Was w tym wątku -z góry dziękuje za pomoc !!
    mam zrobić już test z obciążeniem glukozą- jak przygotować się do badania ? Jak to wyglada ?
    Jeżeli wyjdzie cukrzyca / zakładam że na bank / poza dieta (już jestem na diecie u dietetyk- pewnie zmodyfikujemy) co trzeba robić??

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie będziesz miała za wysokie cukry po posiłkach lub na czczo mimo diety i zaleceń to dostaniesz po prostu insulinę

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Cześć Dziewczyny - podpytam Was w tym wątku -z góry dziękuje za pomoc !!
    mam zrobić już test z obciążeniem glukozą- jak przygotować się do badania ? Jak to wyglada ?
    Jeżeli wyjdzie cukrzyca / zakładam że na bank / poza dieta (już jestem na diecie u dietetyk- pewnie zmodyfikujemy) co trzeba robić??
    Wychodzi na To, że każdy lekarz daje inne wskazówki. Wg diabetologow u których ja byłam to:
    Na czczo min 10 h
    Lekka kolacja dnia poprzedniego
    Jeść normalnie
    Nie ćwiczyć intensywnie w dniach poprzedzajacych
    Nie jeść, nie pić, nie myć zębów i nie plukac jamy ustnej specjalnymi plynami rano przed badaniem

Choć teraz czytam w necie że 12 h powinno być na czczo. Więc w sumie zależy od lekarza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Wychodzi na To, że każdy lekarz daje inne wskazówki. Wg diabetologow u których ja byłam to:
    Na czczo min 10 h
    Lekka kolacja dnia poprzedniego
    Jeść normalnie
    Nie ćwiczyć intensywnie w dniach poprzedzajacych
    Nie jeść, nie pić, nie myć zębów i nie plukac jamy ustnej specjalnymi plynami rano przed badaniem

Choć teraz czytam w necie że 12 h powinno być na czczo. Więc w sumie zależy od lekarza.
    No nie wiem jak mam być przygotowana - lek nie mówił .. czyli na czczo 12 h ale pić wody nie wolno rano ?

‹‹ 2000 2001 2002 2003 2004 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ