X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    18karo18 wrote:
    Cześć dziewczyny, właśnie też zrobiłam sobie krzywa(25tc) i niestety glukozą na czczo wyszła 93, po godzinie 122 a do dwóch 86. Ginekolog napisała że pierwszy jest za wysoki i to cukrzyca ciążowa. W większości pisza że cukier na czczo najtrudniej zbić i że najprawdopodobniej dieta nie pomoże i dostane insulinę. Był ktoś w mojej sytuacji i udało się zbić cukier na czczo? W pn oczywiście będę rejestrować się do diabetologa ale do Rego czasu chyba na zawał zejdę..

Nie stresuj się. Cukrzyca ciążowa wykryta w 2 trymestrze nie powoduje wad u dzieci jedynie makrosomie lub hipotrofie. Musiałabyś bardzo zaniedbać diete i mieć ogromne wyrzuty cukrów żeby zrobić dziecku krzywdę. A wiadomo że tak nie będzie.

• 18karo18 Koleżanka

Wysłany: 29 września 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziękuję :)

Cześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    18karo18 wrote:
    Cześć dziewczyny, właśnie też zrobiłam sobie krzywa(25tc) i niestety glukozą na czczo wyszła 93, po godzinie 122 a do dwóch 86. Ginekolog napisała że pierwszy jest za wysoki i to cukrzyca ciążowa. W większości pisza że cukier na czczo najtrudniej zbić i że najprawdopodobniej dieta nie pomoże i dostane insulinę. Był ktoś w mojej sytuacji i udało się zbić cukier na czczo? W pn oczywiście będę rejestrować się do diabetologa ale do Rego czasu chyba na zawał zejdę..

Karo nie denerwuj się! Ja miałam dokładnie taki wynik na czczo. Niestety u mnie po dwóch tygodniach walki potrzebna była insulina, ale kompletnie się tym nie martw. :) Bardzo ładne za to wyniki masz po 1h i dwóch :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie panikujcie z tym cukrem na czczo. Jednorazowe przekroczenie na czczo nie zrobi krzywdy dziecku. Nie trzeba od razu insuliny. Jak bedziecie mieć rzeczywiście problem z cukrami na czczo, to gwarantuję, że tego nie przegapicie ;-).
    Pamiętajcie, że coś, co na 100% szkodzi dziecku, to stres. Więc luzik, moje drogie. Obserwujcie, mierzcie cukry, pilnujcie diety, ale bez schodzenia na zawał,jak zobaczycie jeden podwyższony wynik.
    Pamiętajcie, że glukometr może się pomylić nawet o 16 jednostek, to nie jest wyrocznia, tylko wskazówka :-).

kamciaelcia lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dziewczyny, nie panikujcie z tym cukrem na czczo. Jednorazowe przekroczenie na czczo nie zrobi krzywdy dziecku. Nie trzeba od razu insuliny. Jak bedziecie mieć rzeczywiście problem z cukrami na czczo, to gwarantuję, że tego nie przegapicie ;-).
    Pamiętajcie, że coś, co na 100% szkodzi dziecku, to stres. Więc luzik, moje drogie. Obserwujcie, mierzcie cukry, pilnujcie diety, ale bez schodzenia na zawał,jak zobaczycie jeden podwyższony wynik.
    Pamiętajcie, że glukometr może się pomylić nawet o 16 jednostek, to nie jest wyrocznia, tylko wskazówka :-).

No ja własnie schodzę na zawał jak widzę przekroczenie :P ja w krzywej cukrowej na czczo miałam tylko 66, ale po 2h miałam 163, wiec u mnie zupełnie co innego wyszło.

bhywio4p4tz04cne.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Powtarzam. Przekroczenie nawet o 1 jednostkę to cukrzyca. Po to są normy, żeby się w nich mieścić. Dieta i kontrola. Bez paniki, ale w żadnym wypadku nie olewać, bo to tylko jedna jednostka.

Asia, przeziębienie wpływa na cukry, podnosi je. Także nie panikuj i nie rzucaj się na insulinę ;) na spokojnie obserwuj, może troszkę więcej tłuszczy na kolację, żeby te węglowodany się dłużej rozkładały? Daj sobie kilka dni i nie martw się o te dwie jednostki. U mnie insulina weszła po dwóch tygodniach cukrów na czczo na poziomie 94-99. Glukometr też ma przecież zakres błędu, a z dwóch innych palców miałaś normę. Takz spokojnie, jak przeziębienie minie to i cukry powinny wrócić do normy :)

A jak tam sprawa szyjki? Wszystko ok? :)

Dzięki za odpowiedź. Na razie będę obserwować te poranne cukry, ale obawiam się, że raczej będą rosły.
    A co do szyjki mam założony pessar wiec na razie jest ok. Zdejmą go w 37tc i wtedy mogę rodzić :)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za informacje - poczytam i poszukam aplikacji.
    Co mam zrobić - do południa mam straszne mdłości (jeśli zjem- wymioty) nic nie mogę zjeść :( w ogóle fatalnie - bo z reguły jem 2 posiłki dziennie :( wiem - to mega źle.
    Czy mam kupić już glukometr, Czy poczekać na wizytę u diabetolog w czw i na dietę od dietetyk też w czw ?
    :( bardzo sie boje, że dziecko przez Cc może mieć wady ?? Czy Cc która mam może spowodować wady na tym etapie ??

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziękuje za informacje - poczytam i poszukam aplikacji.
    Co mam zrobić - do południa mam straszne mdłości (jeśli zjem- wymioty) nic nie mogę zjeść :( w ogóle fatalnie - bo z reguły jem 2 posiłki dziennie :( wiem - to mega źle.
    Czy mam kupić już glukometr, Czy poczekać na wizytę u diabetolog w czw i na dietę od dietetyk też w czw ?
    :( bardzo sie boje, że dziecko przez Cc może mieć wady ?? Czy Cc która mam może spowodować wady na tym etapie ??

Przy takich cukrach się nie martw, poczekaj na wizytę z glukometrem i odstaw cukier. Staraj się przemóc i jeść mało a często. Chociaż po jednej kanapce. Nieleczona i zaniedbana CC może powodować wady, cukry w okolicach 200, choć i to nie jest pewne, bo są dziewczyny z cukrzyca przed ciążą z takimi cukrami i rodzą zdrowe dzieci. Stres bardziej szkodzi dziecku niż cukier :)

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Przy takich cukrach się nie martw, poczekaj na wizytę z glukometrem i odstaw cukier. Staraj się przemóc i jeść mało a często. Chociaż po jednej kanapce. Nieleczona i zaniedbana CC może powodować wady, cukry w okolicach 200, choć i to nie jest pewne, bo są dziewczyny z cukrzyca przed ciążą z takimi cukrami i rodzą zdrowe dzieci. Stres bardziej szkodzi dziecku niż cukier :)
    :) ufff... odstawiłam zupełnie cukry proste, nawet owoców już nie jem (chyba jabłko czy grejpfrut są dozwolone - pamietam dietę dr Dąbrowskiej), spróbuje wtedy chociaż jogurcik naturalny z otrębami czy płatkami owsianymi (dozwolone ?).. w tej diecie co mam jest też jaglana - czy ona jest dozwolona ?

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny nie martwcie się tak tymi cukrami na czczo. ja w pierwszej ciąży miałam na czczo 100,w reszcie krzywej też przekroczenia o ok.10j. a skończyło się na diecie i aktywności. w obecnej ciąży pierwsze badanie na czczo cukrów i było 95, krzywa w 12 tc wyszła ok z na czczo 91, potem sama robiłam badania na czczo cukrów i było 94. kolejna krzywa niedawno to 91. wiem że synek zdrowo się rozwija i wszystko jest ok. nie panikuję jak widzę przekroczenie do 95.
    Moja Iguś też zdrowiusieńka. mam nadzieję, że trochę was uspokoiłam ;)

Ciasteczko77, Asia_Wawa, Moll lubią tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, owoce można jeść :-). Polecam odstawić tylko te najslodsze: winogrona i banany. No i wszelkie suszone. Dokladaj je sobie do posilkow 2-3 razy dziennie, tylko nie w ilościach hurtowych. Ja jeszcze polecam Ci stronę Slodkie mamy.
    Pewnie będziesz sobie musiała wypróbować, jaki chleb Ci najbardziej będzie służył. Poza tym mozesz jeść makarony razowe, ryż, grube kasze, itp. Jogurty naturalne, sery twarogowe, chuda wedlina, mięso, jajka, ryby, swieze warzywa (duuuzo), owoce (z rozsądkiem). Odstaw na pewno slodycze, jasne pieczywo, dania maczne (np. pierogi).
    Na 1. sniadanie nie jedz produktów mlecznych ani owoców. Powinnas jeść dwa lub trzy sniadania, obiad, podwieczorek i dwie kolacje. Na tę drugą (po 21) dobrze jest zjesc właśnie pszenna bułkę, np. z serem i popić mlekiem. Zabezpiecza nas to przed nocnym glodzeniem dziecka.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 29 września 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    dziewczyny nie martwcie się tak tymi cukrami na czczo. ja w pierwszej ciąży miałam na czczo 100,w reszcie krzywej też przekroczenia o ok.10j. a skończyło się na diecie i aktywności. w obecnej ciąży pierwsze badanie na czczo cukrów i było 95, krzywa w 12 tc wyszła ok z na czczo 91, potem sama robiłam badania na czczo cukrów i było 94. kolejna krzywa niedawno to 91. wiem że synek zdrowo się rozwija i wszystko jest ok. nie panikuję jak widzę przekroczenie do 95.
    Moja Iguś też zdrowiusieńka. mam nadzieję, że trochę was uspokoiłam ;)
    Ja też podobnie na czczo i po glukozie zbilam sama dieta i aktywnością fizyczną. Większość przypadków cukrzycy da się wyleczyć dietka :-) Długi czas też miałam na czczo przy granicy np 90, 88 ale też uważam że nie trzeba się tym przejmować skoro poniżej czy na granicy normy tylko dalej dietowac.

asioczek86 lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ciasteczko, owoce można jeść :-). Polecam odstawić tylko te najslodsze: winogrona i banany. No i wszelkie suszone. Dokladaj je sobie do posilkow 2-3 razy dziennie, tylko nie w ilościach hurtowych. Ja jeszcze polecam Ci stronę Slodkie mamy.
    Pewnie będziesz sobie musiała wypróbować, jaki chleb Ci najbardziej będzie służył. Poza tym mozesz jeść makarony razowe, ryż, grube kasze, itp. Jogurty naturalne, sery twarogowe, chuda wedlina, mięso, jajka, ryby, swieze warzywa (duuuzo), owoce (z rozsądkiem). Odstaw na pewno slodycze, jasne pieczywo, dania maczne (np. pierogi).
    Na 1. sniadanie nie jedz produktów mlecznych ani owoców. Powinnas jeść dwa lub trzy sniadania, obiad, podwieczorek i dwie kolacje. Na tę drugą (po 21) dobrze jest zjesc właśnie pszenna bułkę, np. z serem i popić mlekiem. Zabezpiecza nas to przed nocnym glodzeniem dziecka.
    :D dziękuje !!!! ❤️ Bardzo cenne rady!
    W ogóle - Dziewczyny - jesteście kochane !!!

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko nie ma za co, wszystkie jedziemy, jechałyśmy na tym samym wózku i jak możemy pomóc, podpowiedzieć żeby "swieżakom" było łatwiej, to czemu nie :)

Wracając do jedzenia. Jak masz FB to polecam profil "słodkie przepisy - dieta cukrzycowa" elegancko opisane z ilością WW na porcję, mega proste i smaczne przepisy :)
    Kaszę jaglaną bym sprawdziła na małej ilości, bo jest z tych drobnych. Pęczak, jęczmienna gruba, gryczana niepalona - te można na kilogramy ;)

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Ciasteczko nie ma za co, wszystkie jedziemy, jechałyśmy na tym samym wózku i jak możemy pomóc, podpowiedzieć żeby "swieżakom" było łatwiej, to czemu nie :)

Wracając do jedzenia. Jak masz FB to polecam profil "słodkie przepisy - dieta cukrzycowa" elegancko opisane z ilością WW na porcję, mega proste i smaczne przepisy :)
    Kaszę jaglaną bym sprawdziła na małej ilości, bo jest z tych drobnych. Pęczak, jęczmienna gruba, gryczana niepalona - te można na kilogramy ;)
    :) akurat jaglana to najmniej lubię - dietetyk zaleciła na niskie żelazo - a kocham pęczak i gryczana :)
    Poczytam te strony i profil !! :)
    Serdecznie dziękuje ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 września 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny
    absolutnie nie rozumiem tego straszenia...
    nie bede cytować, ale moje nerwy szybko rosną-za to właśnie straszenie!!!
    nie jestem ani silniejsza, ani mądrzejsza-jednak pewne fakty tak na mnie działają
    jak szkodzi cukier na czczo rzedu 100???
    bo tego nie wiem , nie rozumiem
    wiecie, że można urodzić zdrowe dziecko mimo wszystko??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2018, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :( u mnie na krzywej 25 tc rozpoznano cukrzycę, ale wynik nie był powalająco zły. Przez 2 tyg wyniki były w miarę mieszczące się w zakresie za to od tygodnia mam cukry na czczo w okolicach 100-110 a po śniadaniu 160-170 :( nic nie idzie z tym zrobić dieta nie pomaga. O dziwo wieczorem mam dobre cukry a wcale nie jem mniej. W nocy rośnie mi bez powodu. Jutro wizyta u lekarza, myślicie że mogło się stać dziecku przez ten tydzień jak przekroczyłam dość sporo normy? ;( miałam wciąż nadzieję że będzie ok.. dziękuję z góry za odpowiedzi i dużo zdrówka wszystkim mamom

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2018, 07:25

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2018, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria2909 wrote:
    Hej dziewczyny :( u mnie na krzywej 25 tc rozpoznano cukrzycę, ale wynik nie był powalająco zły. Przez 2 tyg wyniki były w miarę mieszczące się w zakresie za to od tygodnia mam cukry na czczo w okolicach 100-110 a po śniadaniu 160-170 :( nic nie idzie z tym zrobić dieta nie pomaga. O dziwo wieczorem mam dobre cukry a wcale nie jem mniej. W nocy rośnie mi bez powodu. Jutro wizyta u lekarza, myślicie że mogło się stać dziecku przez ten tydzień jak przekroczyłam dość sporo normy? ;( miałam wciąż nadzieję że będzie ok.. dziękuję z góry za odpowiedzi i dużo zdrówka wszystkim mamom
    Cześć Wiktoria,

Myślę, że nic się nie stało. Są dziewczyny, które dużo dłużej mają przekroczenia, bo np. o cukrzycy dowiadują się dopiero w III trymestrze, ale i tak rodzą zdrowe dzieci.
    Przy takich wynikach już trzeba będzie podać insulinę na noc.

Wiktoria2909 lubi tę wiadomość

bhywio4p4tz04cne.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2018, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu mam rozterki co do cukru na czczo.

O 3:00 w nocy miałam cukier 95 i poszłam dalej spać. Czy to oznacza, że trzeba brać już insulinę na noc?
    Potem wstałam o 4:30 bo już byłam głodna i cukier miałam 74 ( z innego palca 81), ketenów brak...uf.
    Zjadłam sobie kanapkę i po godzinie miałam 106. Wiec jak najbardziej wszystko ok.

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i bylam u diabetologa. Ketony sa ale nie ma duzych objaw bo taki poziom nie wplywa na dzuecko.
    Dostałam w zaleceniach wielkimi literami "mniej rygorystyczna dieta i zakaz dalszej utraty wagi".
    Mam dodac wegle zlozone i obserwowac, trzymac sie raczej 130 po posilkach niz 110. I przed samym snem dwie kromki chleba pelnoziarnistego.
    Nigdy nie spodziewalabym sie ze ktos mi powie ze zbyt mocno trzymam diete. Za miesiac kolejna wizyta. Uspokoil mnie :-)

‹‹ 2004 2005 2006 2007 2008 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ