X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja glukometr dostałam w poradni. Mierzę cukry 4x dziennie (na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji) na początku zmierzyłam kilka razy kontrolnie nawet nie po głównych posiłkach tylko tych pośrednich żeby wiedzieć jak na co reaguję

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Domiluk Koleżanka

Wysłany: 2 października 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziękuje - No nic - zobaczymy co dr w czw powie, 10 mam na NFZ ... chyba że dr prw mnie poprowadzi ..
    Ale recepta to i prw można dostać z refu - zależy właśnie od lekarza. A glukometr jeszcze ... powinnam kupić - ale to chyba po czw..
    A jakie są zasady co do mierzenia ?
    Ja mam hashi .. zależność jest chyba spora
    Domiluk- a Ty kiedy wykryłaś??

Kiedy wykryłam cukrzycę ciążową? Obawiam się, że zbyt późno i to przez lekarzy. W 12tyg. krzywa była ok, a potem już nikt mi jej nie zrobił, olali sprawę. Dopiero w 32 tyg. po usg szybko na obciążenie bo dziecko za duże...i teraz sam stres bo nie dość że nie wiem czy będzie zdrowe to także boję się o cukrzycę czy zostanie..

Ja biorąc insulinę 3xdziennie muszę mierzyć cukier 6x przed posiłkami i po, a chodzę na nfz do diabetologa i paski mam tylko na 30% zniżki

16udugpjm9p131x6.png
    Pierwsza ciąża wyczekiwana,
    Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
    ANA2 dodatnie, dyskopatia
    12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
    Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 2 października 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do Medicovera, bo tam mam pakiet z pracy. Mimo, że to jest prywatnie to i tak mam zniżkę na paski.Chodzę co jakieś 2-3tyg chociaż nie mam żadnych przekroczeń i nie biorę insuliny, ale to moja Pani diabetolog tak często chce mnie widzieć. Mam mierzyć sobie 4x dziennie (na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji).

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Dziewczyny za odp.
    Domiluk - kurczę, faktycznie dziwne i przykre :( nie robiłaś Ok 24-28 tc krzywej- to jest dziwne ? A miałaś przed ciąża skłonność ?
    Bardzo mi przykro/ nie denerwuj sie - to nic nie da, a podobno wtedy cukier rośnie- życzę Ci zdrowego Dzidziusia i oby Tobie przeszła !! Zdrowia !!!! Tylko to się liczy !
    Ja umówiłam diab z Lux med (abonament) No i na wszelki zaś też z poradni na NFZ ..

• Moll Ekspertka

Wysłany: 2 października 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiluk wrote:
    Kiedy wykryłam cukrzycę ciążową? Obawiam się, że zbyt późno i to przez lekarzy. W 12tyg. krzywa była ok, a potem już nikt mi jej nie zrobił, olali sprawę. Dopiero w 32 tyg. po usg szybko na obciążenie bo dziecko za duże...i teraz sam stres bo nie dość że nie wiem czy będzie zdrowe to także boję się o cukrzycę czy zostanie..

Ja biorąc insulinę 3xdziennie muszę mierzyć cukier 6x przed posiłkami i po, a chodzę na nfz do diabetologa i paski mam tylko na 30% zniżki

Mój ginekolog mówił że jeśli cukrzyca po raz pierwszy ujawniła się w 2 trymestrze to na sto procent dziecku nic nie będzie, jedyne co to może mieć większą wage jeśli nie będzie diety, więc nie martw się skoro w 1 trymestrze nie miałaś cukrzycy to maluch jest zdrowy :-) co innego jak kobieta przed ciążą chorowała wiele lat na cukrzycę wtedy jest poważniejsza sprawa ale takie kobiety dobrze prowadzone też rodzą zdrowe dzieci.

Domiluk lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Mój ginekolog mówił że jeśli cukrzyca po raz pierwszy ujawniła się w 2 trymestrze to na sto procent dziecku nic nie będzie, jedyne co to może mieć większą wage jeśli nie będzie diety, więc nie martw się skoro w 1 trymestrze nie miałaś cukrzycy to maluch jest zdrowy :-) co innego jak kobieta przed ciążą chorowała wiele lat na cukrzycę wtedy jest poważniejsza sprawa ale takie kobiety dobrze prowadzone też rodzą zdrowe dzieci.
    O matko :( to znaczy, że mój może być chory !??? Bo mam ten wynik na czczo podwyższony w 1 trymestrze .. :( i co teraz ...

• Moll Ekspertka

Wysłany: 2 października 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko na pewno nie jest chory, kobiety z cukrzyca przed ciążą maja cukry po 200 i więcej Ty masz tylko lekko podwyższony wynik na czczo. A przed ciążą cukrzycy przecież nie miałaś. Poza tym Twój maluch dopiero się zaczął rozwijać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 09:34

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, nie zaczynaj panikowac już :) dowiedziałas się wcześnie o cc, teraz szybko wprowadzisz dietę i z maluchem będzie ok.
    Ja dostałam glukometr w poradni. Cukier mierze na czczo i po 3 głównych posiłkach, ale jak czasem ominie albo zapomnę, to jakoś się tym nie stresuje mocno, bo diab pozwoliła mi mierzyć tylko 3 dni w tygodniu. I dla siebie mierze jeśli testuje coś nowego, nawet jeśli jem to na 2 sniadanie albo podwieczorek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 09:39

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :D No spanikowałam .. przed ciąża nigdy nie miałam cukrzycy.
    No bądźmy dobrej myśli...
    Cieżko będzie w pracy z tą dieta i mierzeniem - jak sobie radzicie pracując ?

• Kai Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pomogę, bo jestem już na l4. I dobrze, bo mój diabetolog taki rygorystycxny, że mi każe mierzyć cukier 8 razy dziennie! Na czczo i po wszystkich posiłkach.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 2 października 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    :D No spanikowałam .. przed ciąża nigdy nie miałam cukrzycy.
    No bądźmy dobrej myśli...
    Cieżko będzie w pracy z tą dieta i mierzeniem - jak sobie radzicie pracując ?

Ja już jestem na L4 i chyba ciężko by mi było pogodzić prace z tą dietą cukrzycową. To dlatego, że ja często miałam wielogodzinne spotkania na których przeważnie były ciastka :) Trudno byłoby mi jeść o stałych porach chodząc do pracy.
    Niestety też Ci pomogę :(

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja jestem przez plamienia i bóle - a teraz doszła ta franca.. a chciałam wracać do pracy :( tylko nie wiem czy dam radę - ja tam całymi dniami nie miałam czasu zjeść nawet bułki.. nie wiem jak to pogodzić :( a cukrzyca to podstawa do L4?

• 18karo18 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No powiem Ci ze ja np pracowalam na dwie zmiany i nie wiem jak miałabym pogodzić dietę i pracę bo narazie to mam metlik w głowie i ciężko mi ułożyć nawet jakiś konkretny jadłospis, szczególnie jeśli chodzi o obiady. Jak jeszcze pracowałam to potrafiłam nie jeść 6h, nie wysypialam się i chodziłam zestresowana. Teraz dalej nie wiem co mam robić czytam diety ale wizytę i diabetologa mam w przyszły pt dopiero więc nawet nie wiem czy dobrze wszystko rozumiem,no dalej trochę się ludze że to może nie cukrzyca tylko jakoś przez stres i brak snu miałam podwyższone wyniki na czczo ale im więcej czytam tym bardziej dochodzi do mnie, że to będzie ta franca, najważniejsze żeby na młodym to się nie odbiło. Myślę, że jak pójdziesz do gina to się z nim spokojnie dogadasz, chodzisz prywatnie? Bo słyszałam że na NFZ nie chcą dawać L4, ale to pewnie wszystko zależy od lekarza.Ja pierwsze L4 dostałam od rodzinnego, bo nie mogłam mieć wizyty u gina, po 5 miesiącach pracy już mi ciężko było chodzić na zmiany, tak też powiedziałam lekarzowi i bez problemu dał L4. Myślę że też powinnaś bez problemu gdzieś sobie załatwić biorąc pod uwagę cała sytuację :)

Cześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
  • Domiluk Koleżanka

Wysłany: 2 października 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Moll uspokoiłaś mnie trochę. Dzisiaj diabetolog powiedział mi, że cukry super pilnowane, chociaż zdarzają się przekroczenia.
    Za to ginekolog skierował do Wałbrzycha na patologię ciąży, ponieważ biorę insulinę i bezpieczniej będzie rodzić w szpitalu, gdzie mają super sprzęt i specjalizują się w takich przypadkach. Jestem dobrej myśli, uważam że to odpowiedzialna decyzja. I tak będę miała prawdopodobnie cesarkę przez wskazania ortopedyczne.

Ciasteczko przed ciążą nie miałam skłonności do cukrzycy, moja mama ma ale tą nabytą po 50 roku życia i niezdrowo się odżywiała. Ale wiem, że także w przyszłości mogę mieć. Ważne, żeby teraz odeszła.

16udugpjm9p131x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na L4 z powodu zagrożonej - plamienia i bóle :( chciałam właśnie wrócić do pracy i nie wiem czy dr sie zgodzi (prw) i czy dam radę właśnie w pracy z cc...nie mam możliwości tam jeść co 2 godziny :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiluk wrote:
    Dziękuję Moll uspokoiłaś mnie trochę. Dzisiaj diabetolog powiedział mi, że cukry super pilnowane, chociaż zdarzają się przekroczenia.
    Za to ginekolog skierował do Wałbrzycha na patologię ciąży, ponieważ biorę insulinę i bezpieczniej będzie rodzić w szpitalu, gdzie mają super sprzęt i specjalizują się w takich przypadkach. Jestem dobrej myśli, uważam że to odpowiedzialna decyzja. I tak będę miała prawdopodobnie cesarkę przez wskazania ortopedyczne.

Ciasteczko przed ciążą nie miałam skłonności do cukrzycy, moja mama ma ale tą nabytą po 50 roku życia i niezdrowo się odżywiała. Ale wiem, że także w przyszłości mogę mieć. Ważne, żeby teraz odeszła.
    Domiluk - faktycznie lepiej iść na oddział - bezpieczniej dla Was. Kiedy jedziesz ?
    U mnie w rodzinie też tylko cukrzyce po 50...

• Domiluk Koleżanka

Wysłany: 3 października 2018, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj jadę rozeznać się czy tam w szpitalu myślą podobnie jak mój ginekolog, jeśli tak to zdecydują kiedy poród. Termin mam na 4 listopada, ale chciałabym jak najszybciej urodzić i nie męczyć już dziecka cukrami oraz insuliną.

Widzę, że też problemy miałaś wczesniej z ciążą. Ja od samego początku w 12 tyg miałam nie plamienia, a krwotoki i myślałam że już po wszystkim, ale dzidzia silna i ja leżałam plackiem 2 miesiące, tylko toaleta i tona leków na podtrzymanie. Wyszliśmy z tego to teraz jak na złość cukrzyca..

Mój lekarz ginekolog mi powiedział, że ludzie mówią o błogosławionym stanie, ale tak naprawdę ciąża to niekończące się pasmo problemów i dolegliwości. Zastanawiałam się po co tak mówić, ale teraz wiem że miał rację ;)

16udugpjm9p131x6.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to jest stan blogoslawiony, a nie błogi ;-). Jedynym blogoslawienstwem tego stanu jest rosnące, rozwijające się dziecko. Poza tym to męka, udręka, stres i kłopoty.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mój szkrab jest już na świecie. Urodził się 27.09 z wagą 3,95 kg. Przez pierwsze dwa dni mierzono mu glikemię i była dobra. Moja cukrzyca też natychmiast się wycofała. Cukier jest już idealny po wszystkim, na czczo również super.

promyczek86, AnnaIzabela, baranosia, Parsleyek, Kai, Ciasteczko77, asioczek86 lubią tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Dziewczyny, mój szkrab jest już na świecie. Urodził się 27.09 z wagą 3,95 kg. Przez pierwsze dwa dni mierzono mu glikemię i była dobra. Moja cukrzyca też natychmiast się wycofała. Cukier jest już idealny po wszystkim, na czczo również super.

Gratulację! Kolejna rozpakowana z naszego grona. Ja już nie mogę się doczekać aż będę tulić maleństwo.
    Poród naturalny czy CC?

bhywio4p4tz04cne.png
‹‹ 2006 2007 2008 2009 2010 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ