X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    To mogę spokojnie używać 1 igły w lancecie cały dzień ?
    :)
    Spokojnie :)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiluk wrote:
    Może ktoś wie, czy z cukrzycą ciążową na insulinie ok. 12 jednostek można rodzić w szpitalu o II stopniu referencyjności czy musi być III?
    W poniedziałek dopiero zapytam ginekologa.
    Pod koniec ciąży brałam 100 jednostek i wystarczył II stopień. Z tym, że ja nie byłam zadowolona z obsługi tam. Leżałam na porodówce i sama musiałam się dopraszać o zmierzenie cukru (na początku musiałam leżeć pod KTG i kroplówką), a jak cukier spadł poniżej 70 i źle się czułam, to ginekolog dzwoniła na telefoniczną konsultację do diabetologa i musiałam od nowa wszystko mówić o swoje cukrzycy. Wydaje mi się jednak, że to kwestia szpitala i podejścia personelu do pacjentek a nie stopnia referencyjności. Córka urodziła się zdrowa, cukier w normie. W szpitalu miała robione echo serca, usg jamy brzusznej i główki.

Domiluk lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 5 października 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Myślałam że 1 igła = 1 ukłucie

Tak to sobie wymarzyli producenci igieł ;-)

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Tak to sobie wymarzyli producenci igieł ;-)
    Marzyciele heheheh;D

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :D ha ha - dokładnie :) matko M mi kupił zły wkład/ lancet - kłuje się teraz igła ... potem ide do apteki.. :)
    Zrobiłam teraz po jedzeniu -118 (z pieczywem 80 gram), na czczo wyszło 88 (!!!???) ja nie kumam... mierze dalej .. czy mogę eksperymentować ? Jak szybko spada cukier po jedzeniu- tzn po 3 godz powinnam jeść znowu tak?
    Czy w trakcie tej godziny miedzy jedzeniem a badaniem mogę pić ? Ale tylko wodę tak?

• Moll Ekspertka

Wysłany: 5 października 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czego nie kumasz myślałaś ze bedziesz mieć przekroczenia same? ;-) pewnie że eksperymentuj byle ze zdrowymi rzeczami. Co około 3 godz trzebabjesc, ja jem przekąski też co 2 jak jestem głodna. Można pić wodę ale ja piję też herbaty bez cukru.

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Godz po 100 gr kaszy gryczanej surówka z kiszonej kotlet drobiowy i pół szk kompot śliwkowy -84 .. nic nie kumam :) byłam pewna, że bedzie wysoki !!
    Musze próbować rożne produkty .. No myślałam ze bede reagować wysokim cukrem :)
    Kupiłam lancety - i bede używać 1 dziennie wtedy :) igła bardziej boliiii

• baranosia Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu Wy tak serio ważycie ile czego jecie?
    Ciesz się że masz dobre cukry! To nie powód do zmartwień tylko do radości. Poza tym zjadłaś dobry obiad to czemu ma być wysoki cukier?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 19:22

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ciesz się że masz dobre cukry! To nie powód do zmartwień tylko do radości. Poza tym zjadłaś dobry obiad to czemu ma być wysoki cukier?
    Ja dopiero pierwszy dzień mierze :) jestem zielona :) byłam pewna, że zgubi mnie kompot ...
    ja niestety muszę też kg zrzucać .. dlatego liczę kcal też

• Moll Ekspertka

Wysłany: 5 października 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Ciebie organizm dobrze radzi sobie z cukrem po jedzeniu to widać było też po krzywej, ważniejszy jest u Ciebie cukier na czczo ale skoro jest 88 to dieta działa. Kiszonki obnizaja cukier.

Sama chyba już widzisz że nie jest tak strasznie z tym mierzeniem, ja nawet później sprawdzone zestawy jedzeniowe już nawet nie mierzyłam tylko raz na jakiś czas np raz w tygodniu żeby zobaczyć czy nadal jest ok bo w ciąży to się może zmieniać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 19:50

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 5 października 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:

Ja wszytko ważę i dokładnie liczę kalorię. Nawet jak jem małą przekąskę. Jakoś lepiej się czuję jak nad wszystkim mam kontrolę.

bhywio4p4tz04cne.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chyba zwariowala, jakbym miała jeszcze wszystko ważyć i liczyć kalorie. Wzgledne zachowanie pór i ilości posiłków już jest dla mnie sporym wyzwaniem przy ruchliwym dwulatku w domu.

baranosia lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku też ważyłam, żeby wiedzieć ile ważą moje standardowe porcje i czy pokrywają się z tym co jest w zaleceniach. Później jak już się nauczyłam ile mogę zjeść poszczególnych rzeczy, to przestałam ważyć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Ja na początku też ważyłam, żeby wiedzieć ile ważą moje standardowe porcje i czy pokrywają się z tym co jest w zaleceniach. Później jak już się nauczyłam ile mogę zjeść poszczególnych rzeczy, to przestałam ważyć.
    Buko - czemu cukier po nocy jest wysoki a po jedzeniu ni przekroczę 90?? Nie mogę tego zrozumieć .. czy dostanę insulinę :( ?
    Co do porcji to chleb już wiadomo ile ma kromka, kasza też jak w woreczku ;) mięso ważę, warzyw nie.
    Macie jakiś dobry przepis na surówkę z kapusty kiszonej? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może masz za długa przerwę od ostatniego posiłku, skoro jesz o 19.30 i nad ranem masz wyrzut glukozy? Sprawdzałas w nocy tzn. Między 2, a 4? Albo taki Twój urok, z tego co czytałam, to właśnie najtrudniej jest unormowac cukier na czczo i wtedy najczęściej włączana jest insulina. Ja akurat cukru na czczo nigdy nie miałam za wysokiego, a wręcz mam innego rodzaju problem, czyli cukier w dolnej granicy normy Ok 70 i dorzuciłam sobie do wieczornej kanapki szklankę mleka, to wtedy mam rano ok. 75-80.

Ja kapustę kiszona jem bez żadnych dodatków, nie muszę jej nawet przyprawić, bo taka mi smakuje najbardziej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Może masz za długa przerwę od ostatniego posiłku, skoro jesz o 19.30 i nad ranem masz wyrzut glukozy? Sprawdzałas w nocy tzn. Między 2, a 4? Albo taki Twój urok, z tego co czytałam, to właśnie najtrudniej jest unormowac cukier na czczo i wtedy najczęściej włączana jest insulina. Ja akurat cukru na czczo nigdy nie miałam za wysokiego, a wręcz mam innego rodzaju problem, czyli cukier w dolnej granicy normy Ok 70 i dorzuciłam sobie do wieczornej kanapki szklankę mleka, to wtedy mam rano ok. 75-80.

Ja kapustę kiszona jem bez żadnych dodatków, nie muszę jej nawet przyprawić, bo taka mi smakuje najbardziej.
    Nie mierzyłam jeszcze :( może blad, że jem wegi na kolacje ??
    Czyli to bardzo poważna cukrzyca - to czemu lekarz mnie uspokajał .. skoro mi teraz da insulinę ? Czemu nie dała od razu :( Ojoj

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, ja Ci w kwestii cukru na czczo nie pomogę, bo w ogóle tego tematu nie zglebialam. Żaden lekarz nie daje chyba odrazu insuliny, bo najpierw musi sprawdzić czy da się uregulować sama dieta. Ja miałam bardzo duże przekroczenia w krzywej po godzinie i dwich, tylko na czczo ok, a bardzo ladnie trzymam teraz cukry sama dieta, więc tu nie ma reguły.
    Jest na fb grupa cukrzyca ciążowa bez strachu i tam bardzo często powtarza się temat za wysokich cukrów na czczo, poczytaj sobie, na pewno coś znajdziesz. Ja z tej grupy wiem tyle, że insulina nie jest taka zła jak się wydaje, a dla wielu dziewczyn jest po prostu wybawieniem.
    Koła ja musi być pełnowartościowym posiłkiem, czyli węglowodany złożone, białko, tłuszcz i oczywiście warzywa. Spróbuj różnych opcji, a na kolejnej wizycie z diabteologiem ustalisz co dalej.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 6 października 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko ja miałam wysoki cukier na czczo i kazała mi przez tydzień jeść jak najpóźniej kolację. Najlepiej przed samym snem coś zjeść.

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zjadłam wczoraj mega weglodowanowa kolacje - o 22, potem sie położyłam... teraz mierze cukier na czczo (12 h) i wyszło 83.. nic z tego nie rozumiem :) oczywiście po posiłkach cukier do 90.
    Czyli próbować jeść mega późno ??

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, ja jem kolację nocną nawet już w łóżku, np.o 22. mierzę z rana ok 7.30. jak na razie cukry ok.

zrobiłam sama chleb owsiano-razowy i o dziwo syci a mogę go dużo zjeść. cukier po śniadaniu z moim chlebem to 106 :) bułeczki grahamki mojej roboty niestety nie wyszły :( mój mąż stwierdził, że to są jakieś bomby którymi można by kogoś zranić ;)rzeczywiście kule zbite, twarde i ciężkie ;)
    następnym razem zrobię ciasteczka owsiane bo mam ochote na słodkie :)

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
‹‹ 2008 2009 2010 2011 2012 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ