Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTo może taka jest metoda i dla Ciebie. Ja jem ostatni posiłek o 22.30-23 i w ciągu 30-60minut kładę się do łóżka, natomiast znajoma żeby mieć dobry cukier rano, musiała ostatni posiłek zjeść w łóżku i już z niego nie wstawać, wtedy rano było ok. Każda z nas musi znaleźć metodę na siebie. Ja dziś mierzylam cukier o 5.30, bo moi sąsiedzi zrobili taka imprezę, że prawie pół nocy nie zmruzylam oka i miałam 80, a normalnie mierze o 8.30 i mam wtedy między 70, a 75, czyli wygląda na to, że u mnie powoli spada przez całą noc.
Mega weglowodanowa znaczy z węglowodanów złożonych, a nie prostych?
Więc bardzo możliwe, że wcześniej cukier w nocy Ci spadał, bo kolacja, która jadłas nie wystarczała na całą noc i przez to miałaś wyrzut glukozy w nocy i cukier rano był wysoki. -
nick nieaktualnyBuko wrote:To może taka jest metoda i dla Ciebie. Ja jem ostatni posiłek o 22.30-23 i w ciągu 30-60minut kładę się do łóżka, natomiast znajoma żeby mieć dobry cukier rano, musiała ostatni posiłek zjeść w łóżku i już z niego nie wstawać, wtedy rano było ok. Każda z nas musi znaleźć metodę na siebie. Ja dziś mierzylam cukier o 5.30, bo moi sąsiedzi zrobili taka imprezę, że prawie pół nocy nie zmruzylam oka i miałam 80, a normalnie mierze o 8.30 i mam wtedy między 70, a 75, czyli wygląda na to, że u mnie powoli spada przez całą noc.
Mega weglowodanowa znaczy z węglowodanów złożonych, a nie prostych?
Więc bardzo możliwe, że wcześniej cukier w nocy Ci spadał, bo kolacja, która jadłas nie wystarczała na całą noc i przez to miałaś wyrzut glukozy w nocy i cukier rano był wysoki.
Buko w ogóle jak się czujesz ???? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCiastko, bo nie masz cukrzycy, tylko nietolerancję glukozy. Ja to miałam, tylko po glukozie, fruktozie, cukrze - cukier skakał. I nie rozumię, czemu niby cukier na cczo 90 jest zły. Mi mówili,ze do 100 może być. I taką normą byłam objęta w ciąży.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCiasteczko77 wrote:Ooo Buko ale emocje ... a dobrze się czujesz ?
Ciasteczko77, Lyanna lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBuko wrote:Tak, czuję się bardzo dobrze. Wszyscy jak mnie pytają o to jak się czuje to myślą, że już ledwie żyje i to że się jak wielka ciężka kula, a ja funkcjonuje normalnie, sprzątam, gotuję, spaceruje i czekam.
Buko lubi tę wiadomość
-
Buko wrote:Dobrze siedzę i czekam, aż coś się zacznie, ale nic tego nie zapowiada, więc czuje, że planowo zgłoszę się do szpitala na wywołanie porodu.
Buko daj znać, jak maluszek będzie już na Świecie Oby samo się zaczęło.
A jak Twoje cukry na samej końcówce ciąży? Pytam się bo czytałam dwóch skrajnych przypadkach. Niektórym podobno strasznie szaleją pod koniec ciąży, a nie którym nagle się normują. -
nick nieaktualnyU mnie cukry się nie zmieniły, od początku trzymania diety (przez 13 tygodni) miałam zaledwie 8 przekroczen, ostatnie 3 tygodnie temu, ale tu po prostu źle skomponowalam obiad. Szukałam nawet takiej zależności o której piszesz z myślą, że może zwiastuje ona poród, ale nie znalazłam.
-
nick nieaktualnyOk - zjedzenie przed snem nic nie dało - tzn po prawie 7 godz miałam cukier 98, po 10 h- 81. Czyli spada mi dopiero powyżej 8 godzin. I teraz pytanie jak dluga przerwa ma być na tzw badanie na czczo.
Dr zalecił mi jeść maksymalnie o 19.30, gdzie śniadanie mam jeść ok. 7.30- 08/ czyli 12 h na czczo... oczywiście cukry po posiłkach mam b dobre. I teraz pytanie - czy to bardzo zle tzn moje wyniki -
Dzisiaj ginekolog stwierdził u nas makrosomię płodu i jestem przerażona co może się z tym wiązać...będę rodziła w szpitalu o III stopniu i to przez cesarskie cięcie..
Biorę insulinę 12j. dziennie, lekkie przekroczenia cukru mam na czczo tylko. Diabetolog nie chce już przed porodem włączać insuliny nocnej.
Boję się o dziecko, co może się stać przez tę makrosomię dziś mamy 37 tydzień (36+1) a dzidzia waży 3600..
Czy urodził ktoś maluszka z tą przypadało ścią?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 17:49
Pierwsza ciąża wyczekiwana,
Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
ANA2 dodatnie, dyskopatia
12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej -
Domiluk wrote:Dzisiaj ginekolog stwierdził u nas makrosomię płodu i jestem przerażona co może się z tym wiązać...będę rodziła w szpitalu o III stopniu i to przez cesarskie cięcie..
Biorę insulinę 12j. dziennie, lekkie przekroczenia cukru mam na czczo tylko. Diabetolog nie chce już przed porodem włączać insuliny nocnej.
Boję się o dziecko, co może się stać przez tę makrosomię dziś mamy 37 tydzień (36+1) a dzidzia waży 3600..
Czy urodził ktoś maluszka z tą przypadało ścią?
Nie stresuj się, USG ma też granicę błędu +/- 500g więc równie dobrze dziecko może mieć 3kg. Makrosomie mają też dzieci mam bez CC, po prostu na starcie będziesz miała wieksze dziecko chill -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZ tym cukrem idzie zwariować .. mierzyłam raniutko o 5- dr zaleciła takie pomiary też- ost posiłek niestety o 18... i
Cukier miałam o 5=81. Szczerze ja nic z tego nie rozumiem..
Domiluk - kochana nie denerwuj sie - dziewczyny dobrze piszą! Kiedy masz termin cc ?
-
nick nieaktualnybaranosia wrote:Ciasteczko ale spodziewałaś się złego wyniku czy co bo nie rozumiem?
Cały czas po posiłkach mam bardzo dobre wyniki. I tego nie rozumiem.. No nic -zobaczę co dr powie nie wiem czemu sie tak boję tej insuliny..
-
ja ostatnie trzy dni na czczo to 93, 90 i 90. doszłam też do wniosku, że nawet kawałeczka czegoś słodkiego zjeść nie mogę. wczoraj po obiedzie parę biszkoptów w ruch poszło i kawałek batonika twarogowego i cukier 150 . trzeba zacząć u mnie bardziej rygorystyczną dietę i muszę zacząć się bardziej trzymać ustalonych pór jedzenia.
jak coś fajnego wymyślę na te cukry na czczo to dam znać.
ciasteczko a jakie metody na cukier na czczo już próbowałaś? przejrzałaś całe forum? ja o 18 jem kolację, potem o 20 mleko piję a o 22 lekka kolacja przed snem. może coś trzeba będzie u ciebie zmodyfikować i będzie ok albo to tylko chwilowe i cukry niebawem same się uspokoją