Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuje znowu zjeść przed snem

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może taka jest metoda i dla Ciebie. Ja jem ostatni posiłek o 22.30-23 i w ciągu 30-60minut kładę się do łóżka, natomiast znajoma żeby mieć dobry cukier rano, musiała ostatni posiłek zjeść w łóżku i już z niego nie wstawać, wtedy rano było ok. Każda z nas musi znaleźć metodę na siebie. Ja dziś mierzylam cukier o 5.30, bo moi sąsiedzi zrobili taka imprezę, że prawie pół nocy nie zmruzylam oka i miałam 80, a normalnie mierze o 8.30 i mam wtedy między 70, a 75, czyli wygląda na to, że u mnie powoli spada przez całą noc.
    Mega weglowodanowa znaczy z węglowodanów złożonych, a nie prostych? :)
    Więc bardzo możliwe, że wcześniej cukier w nocy Ci spadał, bo kolacja, która jadłas nie wystarczała na całą noc i przez to miałaś wyrzut glukozy w nocy i cukier rano był wysoki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    To może taka jest metoda i dla Ciebie. Ja jem ostatni posiłek o 22.30-23 i w ciągu 30-60minut kładę się do łóżka, natomiast znajoma żeby mieć dobry cukier rano, musiała ostatni posiłek zjeść w łóżku i już z niego nie wstawać, wtedy rano było ok. Każda z nas musi znaleźć metodę na siebie. Ja dziś mierzylam cukier o 5.30, bo moi sąsiedzi zrobili taka imprezę, że prawie pół nocy nie zmruzylam oka i miałam 80, a normalnie mierze o 8.30 i mam wtedy między 70, a 75, czyli wygląda na to, że u mnie powoli spada przez całą noc.
    Mega weglowodanowa znaczy z węglowodanów złożonych, a nie prostych? :)
    Więc bardzo możliwe, że wcześniej cukier w nocy Ci spadał, bo kolacja, która jadłas nie wystarczała na całą noc i przez to miałaś wyrzut glukozy w nocy i cukier rano był wysoki.
    No właśnie :) dziś zjem znowu tak.. zobaczymy :) sama jestem ciekawa ;)
    Buko w ogóle jak się czujesz ????

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze :) siedzę i czekam, aż coś się zacznie, ale nic tego nie zapowiada, więc czuje, że planowo zgłoszę się do szpitala na wywołanie porodu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciastko, bo nie masz cukrzycy, tylko nietolerancję glukozy. Ja to miałam, tylko po glukozie, fruktozie, cukrze - cukier skakał. I nie rozumię, czemu niby cukier na cczo 90 jest zły. Mi mówili,ze do 100 może być. I taką normą byłam objęta w ciąży.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi w ogóle nie skacze po jedzeniu - mam tylko na czczo wyższy - gdzie dziś było o dziwo 83..
    norma na czczo w ciąży to nie 99 a 92.. :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Dobrze :) siedzę i czekam, aż coś się zacznie, ale nic tego nie zapowiada, więc czuje, że planowo zgłoszę się do szpitala na wywołanie porodu.
    Ooo Buko :) ale emocje ... a dobrze się czujesz ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Ooo Buko :) ale emocje ... a dobrze się czujesz ?
    Tak, czuję się bardzo dobrze. Wszyscy jak mnie pytają o to jak się czuje to myślą, że już ledwie żyje i to że się jak wielka ciężka kula, a ja funkcjonuje normalnie, sprzątam, gotuję, spaceruje :) i czekam.

Ciasteczko77, Lyanna lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Tak, czuję się bardzo dobrze. Wszyscy jak mnie pytają o to jak się czuje to myślą, że już ledwie żyje i to że się jak wielka ciężka kula, a ja funkcjonuje normalnie, sprzątam, gotuję, spaceruje :) i czekam.
    To idealnie :) !!

Buko lubi tę wiadomość

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2018, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:

Buko daj znać, jak maluszek będzie już na Świecie :) Oby samo się zaczęło.
    A jak Twoje cukry na samej końcówce ciąży? Pytam się bo czytałam dwóch skrajnych przypadkach. Niektórym podobno strasznie szaleją pod koniec ciąży, a nie którym nagle się normują.

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cukry się nie zmieniły, od początku trzymania diety (przez 13 tygodni) miałam zaledwie 8 przekroczen, ostatnie 3 tygodnie temu, ale tu po prostu źle skomponowalam obiad. Szukałam nawet takiej zależności o której piszesz z myślą, że może zwiastuje ona poród, ale nie znalazłam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok - zjedzenie przed snem nic nie dało - tzn po prawie 7 godz miałam cukier 98, po 10 h- 81. Czyli spada mi dopiero powyżej 8 godzin. I teraz pytanie jak dluga przerwa ma być na tzw badanie na czczo.
    Dr zalecił mi jeść maksymalnie o 19.30, gdzie śniadanie mam jeść ok. 7.30- 08/ czyli 12 h na czczo... oczywiście cukry po posiłkach mam b dobre. I teraz pytanie - czy to bardzo zle :( tzn moje wyniki

• baranosia Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać co lekarz to opinia. Moja zwracała mi.uwagę żeby nocna przerwa w niejedzeniu nie była za duża, a u Ciebie zaleca aż 12h

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Domiluk Koleżanka

Wysłany: 8 października 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ginekolog stwierdził u nas makrosomię płodu :( i jestem przerażona co może się z tym wiązać...będę rodziła w szpitalu o III stopniu i to przez cesarskie cięcie..
    Biorę insulinę 12j. dziennie, lekkie przekroczenia cukru mam na czczo tylko. Diabetolog nie chce już przed porodem włączać insuliny nocnej.
    Boję się o dziecko, co może się stać przez tę makrosomię :( dziś mamy 37 tydzień (36+1) a dzidzia waży 3600..
    Czy urodził ktoś maluszka z tą przypadało ścią?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 17:49

16udugpjm9p131x6.png
    Pierwsza ciąża wyczekiwana,
    Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
    ANA2 dodatnie, dyskopatia
    12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
    Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiluk wrote:
    Dzisiaj ginekolog stwierdził u nas makrosomię płodu :( i jestem przerażona co może się z tym wiązać...będę rodziła w szpitalu o III stopniu i to przez cesarskie cięcie..
    Biorę insulinę 12j. dziennie, lekkie przekroczenia cukru mam na czczo tylko. Diabetolog nie chce już przed porodem włączać insuliny nocnej.
    Boję się o dziecko, co może się stać przez tę makrosomię :( dziś mamy 37 tydzień (36+1) a dzidzia waży 3600..
    Czy urodził ktoś maluszka z tą przypadało ścią?

Nie stresuj się, USG ma też granicę błędu +/- 500g więc równie dobrze dziecko może mieć 3kg. Makrosomie mają też dzieci mam bez CC, po prostu na starcie będziesz miała wieksze dziecko :) chill

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy makrosomii problem byłby gdyby nikt tego wcześniej nie stwierdził i lekarze podjeliby decyzję o porodzie SN. Cc jest w tej sytuacji po prostu bezpieczniejsze dla Was.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym cukrem idzie zwariować .. mierzyłam raniutko o 5- dr zaleciła takie pomiary też- ost posiłek niestety o 18... i
    Cukier miałam o 5=81. Szczerze ja nic z tego nie rozumiem..
    Domiluk - kochana nie denerwuj sie - dziewczyny dobrze piszą! Kiedy masz termin cc ?

• baranosia Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko ale spodziewałaś się złego wyniku czy co bo nie rozumiem?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ciasteczko ale spodziewałaś się złego wyniku czy co bo nie rozumiem?
    Tak- bo po 6-7 h mi wychodzi prawie 100, a potem spada, tzn jak mam 11-12 h przerwę na noc widzę, że wynik jest b dobry (81,83). Tzn, że musi być przerwa dłuższa (ponad 8 h) .. jak robiłam test na czczo z przerwa krótszą to wynik jest zły.
    Cały czas po posiłkach mam bardzo dobre wyniki. I tego nie rozumiem.. No nic -zobaczę co dr powie :( nie wiem czemu sie tak boję tej insuliny..

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ostatnie trzy dni na czczo to 93, 90 i 90. doszłam też do wniosku, że nawet kawałeczka czegoś słodkiego zjeść nie mogę. wczoraj po obiedzie parę biszkoptów w ruch poszło i kawałek batonika twarogowego i cukier 150 :/. trzeba zacząć u mnie bardziej rygorystyczną dietę i muszę zacząć się bardziej trzymać ustalonych pór jedzenia.
    jak coś fajnego wymyślę na te cukry na czczo to dam znać.

ciasteczko a jakie metody na cukier na czczo już próbowałaś? przejrzałaś całe forum? ja o 18 jem kolację, potem o 20 mleko piję a o 22 lekka kolacja przed snem. może coś trzeba będzie u ciebie zmodyfikować i będzie ok albo to tylko chwilowe i cukry niebawem same się uspokoją ;)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
‹‹ 2009 2010 2011 2012 2013 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ