Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyasioczek86 wrote:ja ostatnie trzy dni na czczo to 93, 90 i 90. doszłam też do wniosku, że nawet kawałeczka czegoś słodkiego zjeść nie mogę. wczoraj po obiedzie parę biszkoptów w ruch poszło i kawałek batonika twarogowego i cukier 150 . trzeba zacząć u mnie bardziej rygorystyczną dietę i muszę zacząć się bardziej trzymać ustalonych pór jedzenia.
jak coś fajnego wymyślę na te cukry na czczo to dam znać.
ciasteczko a jakie metody na cukier na czczo już próbowałaś? przejrzałaś całe forum? ja o 18 jem kolację, potem o 20 mleko piję a o 22 lekka kolacja przed snem. może coś trzeba będzie u ciebie zmodyfikować i będzie ok albo to tylko chwilowe i cukry niebawem same się uspokoją -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ciasteczko twoja diabetolog ma jakieś inne podejście. jak mnie cukry zaczęły się już na początku ciąży sypać to mi moja powiedziała, że mam obowiązkowo włączyć posiłek przed spaniem, wykluczyć słodkie i badać się na czczo.
dziś do niej idę, zobaczymy co powie, ale pewno będę musiała się po każdym posiłku badać ( choć po posiłkach mam cukry ok).
ciasteczko a może zaryzykuj i zrób tak jak większość dziewczyn tutaj z tymi porami posiłków, albo skonsultuj się z innym diabetologiem. ja z taką przerwą to już w nocy byłabym głodna a nie wiem jeszcze czy nie pojawiły by się ketony w moczu. u mnie najlepiej jak jest 8-10 h przerwy, ale nie więcej.
w pierwszej ciąży przez jakiś czas to nawet mały posiłek nocny o północy jadłam żeby cukry były z rana ok (wtedy byłam tylko 6h na czczo).
-
nick nieaktualnyCiasteczko, właśnie a jak ketony w moczu u Ciebie?
Ja kiedyś jadłam najpóźniej o 20 i rano dopiero 1,5 godziny od wstania z łóżka, a teraz już się przyzwyczaiłam, że jem ok. 23 ostatni posiłek, a rano i tak muszę szybko zjeść, bo nawet jak za dlugo leżę w łóżku, to zaczyna mi burczec w brzuchu (ostatnio nawet jak się budzę rano do toalety i nie mogę później zasnąć, to muszę wstać i zjeść śniadanie) -
Ja mam tak samo. Nie mogę mieć za długiej przerwy, bo zaraz mnie ssie z głodu. Mysle, ze 12h przerwy to trochę długo dla kobiety w ciąży. Ja teraz rano jak wstaje to muszę od razu muszę coś zjeść, bo inaczej żołądek mi się przykleji do kręgosłupa z głodu
-
Moja diabetolog złapałaby się za głowę jakby usłyszała o 12h przerwy. Ona każe jeść jak najpóźniej kolację i jak najszybciej śniadanie. A wiem że niektórzy też jedzą w nocy żeby mieć dobre cukry.
Zobacz że cały dzień jesz co ok 3h, a tu w nocy aż 12h przerwy
-
Dziewczyny powiem Wam że ja swojej cukrzycy też nie rozumiem. Z krzywej wynikało że mam (na czczo 93 reszta w normach) powtórzyła po 1,5 tyg cukier na czczo i mam 59.. Dopiero w pt mam pierwsza wizytę u diabetologa. Nie wiem w takim razie czy mam cukrzycę czy mój skok był jednorazowy.. Ktoś tak miał?Cześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam 12-13h nocnej przerwy
ketonow zero
Insulina odstawiona tak piękny cukier na czczo miałam
Jestem zwolennikiem indywidualnego podejścia a nie"jak każda"
Poza tym 6h to już nie jest na czczo
A hipoglikemia również jest objawem cukrzycy. 59 to hipoglikemia. U nie raz było tu pisane-dla dziecka grozniejsze są za niskie cukry. Dziecko ma o ileś jednostek mniej cukru we krwi niż matkaCiasteczko77 lubi tę wiadomość
-
Hm moja gin nic takiego nie powiedziała za to powiedziała że cukier na czczo spadł od diety, a teraz taki niski wyszedł bo nie jadłam przez to że 12h:) wszystkiego pewnie się dowiem w pt. Ale dziękujęCześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
-
Mam nadzieję że to jednorazowy spadek wcześniej nie miałam żadnych takich problemów więc nie będę się martwić na zapas tylko poczekam do ptCześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
-
nick nieaktualnyNo to byłam cukrzycy teraz nie mam, ale musze sie obserwować i badać (teraz tylko na czczo, po 1 głównym posiłku), wizyta za msc bo sytuacja możecie zmienić jak łożysko zacznie szaleć oczywiście dieta zalecana i 12 h przerwy nocnej / skoro nie czuje głodu i nie ma ketonów.
-
Cześć dziewczyny, niestety dołączam do Was;) u diabetologa byłam tydzień temu, mam zaleconą dietę, niestety codziennie ma przekroczone cukry na czczo, po posiłkach mam w miarę ok. Zauważyłam, że wyższe mam po chlebie, macie może jakiś godny pplexenia po którym nie ma dużego skoku? Co jecie na kolację, żeby było ok?
-
nick nieaktualnyMoja Agatka urodziła się wczoraj o 18.44, SN, waży 3130g i ma 53 cm, dostała 10 pkt. cukry z tego co wiem miała dobre, ja mam sprawdzać jeszcze jutro, ale na szpitalnej diecie mam w normie a dostaje tu wszystko to czego unikalam w ciąży... I przez te posiłki co 3 godziny w czasie diety jestem bardzo głodna i muszę się sama dozywiać.
Lyanna, Asia_Wawa, baranosia, AnnaIzabela, Iduna, Parsleyek, asioczek86, Ciasteczko77, Kai lubią tę wiadomość
-
Buko wrote:Moja Agatka urodziła się wczoraj o 18.44, SN, waży 3130g i ma 53 cm, dostała 10 pkt. cukry z tego co wiem miała dobre, ja mam sprawdzać jeszcze jutro, ale na szpitalnej diecie mam w normie a dostaje tu wszystko to czego unikalam w ciąży... I przez te posiłki co 3 godziny w czasie diety jestem bardzo głodna i muszę się sama dozywiać.
Super, gratulację! Dobrze, że córeczka zdrowaBuko lubi tę wiadomość