Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Smutnamiss wrote:A jaki powinien być cukier na czczo? Dziś miałam 75 wczoraj 69
A pomidor ma ig 30 więc warto spróbować. Mi pomidory nie szkodzą 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 20:02
-
k878 wrote:Hope, cóż za zmiana w awatarze!
Ty to masz dobrze, połowa dawno za Tobą.k878 lubi tę wiadomość
-
I powtorka z rozrywki. Jestem po krzywej 86.188.107 Drugi wynik przekroczony choc jest o niebo lepiej w 1ciazymialam ponad 200.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
k878 wrote:Natty, który tc?Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Ee, to dasz radę, połowa za Tobą. Ta krzywa dopiero przede mną. Ostatnio się opuściłam w mierzeniu i nie wiem jak wyglada sytuacja. Niby jestem na diecie ale zawsze coś tam skubnę córce, a to kawałek banana, a to bułki.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Natty a to nie robiłaś testu OGGT na początku ciąży?? Trzymałaś dietę?? Robiłaś pomiary?? Pytam się, bo pamiętam Cię dwa lata temu z tej grupy, razem walczyłyśmy wtedy z cukrzycą. U mnie sytuacja się powtarza, tylko jestem na początku drogi. Mierzę cukry glukometrem i mam przekroczenia, a test mam robić za 2 tyg. Dlatego pytam jak to było u Ciebie??? K878 a Ty robiłaś test OGTT na początku ciąży?? Trzymałaś dietę i robiłaś pomiary??
-
Sprawdzalam sppradycznie na czczo i 1h po jedzeniu zawsze bylo ok. Teraz tez po zwyklej.kolacji bez diety cukier.ok. Robilam dopiero terazStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Karmilam caly czas corke piersia.pewnie.dlatego cukry byly ok. Teraz juz brak pokarmu i corka.ssie tylko na sucho wiec i cukrzyca daje o sobie znacStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Tak, robiłam krzywa na początku, wyszło w normie, ale sprawdzałam cukry co jakiś czas. Od początku ciazy byłam na diecie, tzn ogólnie, potem musiałam zmienić chleb na sniadanie bo już mi wychodziło ciagle 120-130. Wiem ze w normie ale wolałam zmienić. A ostatnio jakos nie mam weny na ten glukometr. Musze się za siebie zabrać. Druga krzywa przede de mną. Kazali niż robić normalnie w 24 tc.
Natty, zazdroszczę karmienia, ja straciłam pokarm w 5tc, leciało ledwo ledwo, po dwóch tygodniach przestało lecieć cokolwiek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 08:36
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Hej dziewczyny, jestem w 10 tygodniu ciąży i już mam przeboje z cukrem...zupełnie się tego nie spodziewałam - ważę 49 kg, od zawsze byłam aktywna fizycznie..
robiłam krzywą cukrową. Wynik po godzinie i dwóch jest dobry, ale mam problem z glukozą na czczo - wynosi około 100. Teraz mam glukometr i sprawdzam cukier po głównych posiłkach i na czczo i tylko rano mam problem z cukrem, nie mam pojęcia dlaczego (nie podjadam w nocy, kolację jem lekką i mam po niej cukier w normie).
nie mam pojęcia jak sobie poradzić z tym porannym cukrem, będę wdzięczna za wszystkie rady. Pani diabetolog straszy mnie, że jeśli nie uda mi się tego ogarnąć, czeka mnie insulina
-
nie taka zła insulina
i na pewno lepsza niz te poranne stresy cukrowe
a moze za lekka ta kolacja?
filozofia diety cukrzycowej w ciazy-jemy mało ale czesto i ta ostatnia (niekiedy taz druga) kolacja przed spaniem
a co zjesc?
nigdy tego nie rozszyfrowałam -
kamciaelcia wrote:nie taka zła insulina
i na pewno lepsza niz te poranne stresy cukrowe
a moze za lekka ta kolacja?
filozofia diety cukrzycowej w ciazy-jemy mało ale czesto i ta ostatnia (niekiedy taz druga) kolacja przed spaniem
a co zjesc?
nigdy tego nie rozszyfrowałam
Dzięki kamciaelcia za radę, spróbuję jeść jeszcze jedną kolację i zobaczę jak się zachowa mój cukier na czczo. -
Ogólnie przyjmuje się często że cukier skacze rano"z głodu" stąd ciazowo musi być ostatnia kolacja nawet około 22. Przyznaje że jadalam wczesniej ale ja i tak lecialam wiele miesiecy na insulinie. Dodatkowo badalam paskami ketony w moczu i na nie moja diab była bardziej cięta od podwyzszonych cukrów. Do dziś powtarza że do kolacji wszelkie surówki(najlepiej z kiszonek) obowiazkowo z dobrą oliwą/olejem
A z powodów ketonowych makarony al dente ale czasem piłam mleko na noc. Początki diety to eksperymenty-co i ile można zjeść
Nie każda-nawet najzdrowsza-zasada diety się sprawdza. Tak samo każda z nas jest inna. No i dobrze zapamiętać-często wraz ze wzrostem ciąży wzrastają cukry bo w sumie mają na nie wpływ hormony łożyska(stąd krzywa zlecana po 24.t.c.) na poczatkowym etapie nie mieścimy się po prostu w normach ciazowychWiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 12:26
Bunny lubi tę wiadomość
-
Ja też poleglam z porannymi cukrami i przywitalam się z insulina 😊 byle do czerwca 😊
-
Ja mialam cukry na czczo podwyższone w pierwszej.ciazy. udalo sie dieta jadlm kolacje a potem.ok 22 -23 cos bialkowego na.noc. np bialy serek.Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Mi strasznie skaczą cukry po chlebie nawet do 150 po godzinie jak nie jem chleba to jest około 100 tak więc cukrzycę mam i pewnie w szpitalu bo zaraz się kładę zrobią mi krzywą i chyba też przywitam insulinę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2019, 08:12
-
Hej Dziewczyny,proszę Was o pomoc, bo nie radzę już sobie. Od czterech dni mam ketony jeden plus. Nie wiem jak je zlikwidować. Jem 7 posiłków w ciągu dnia. Nie są za duże, bo mam zaraz przekroczenia cukru. W każdym posiłku jest kromka chleba z czymś, a w obiedzie 2 łyżki ryżu brązowego lub kaszy gryczanej. Ostatnio dołożyłam 8 posiłek, jem go o 1 w nocy, bo zaobserwowałam, że po II kolacji (godz 22.30-23.00 kromka chleba z masłem i plasterkiem salami lub serem żółtym) spada mi cukier po 2 godz do 98mg/dl-99 mg/dl, więc uważam, ze mnie to nie zabezpieczy na noc. Na ten posiłek o 1 jem pół kromki chleba z masłem i plasterkiem salami. Budzę się o 4-5 w nocy i jest mi słabo. Dzisiaj obudziłam się o 5, cukier 91 mg/dl, oczywiście było mi słabo, zjadłam kawałek chleba i plasterek salami, cukier na czczo o godz 8- 96 mg/dl i ketony jeden plus. Ja już nie wiem co mam robić. Jestem głodna w nocy i jest mi słabo. Nie wiem co mam zjeść, żeby nie było ketonów i żeby cukier był dobry. Mój organizm się domaga żeby chyba jeść ciągle co 2-3 godz (w nocy też).
W ciągu dnia też nie jestem jakoś super najedzona, po niektórych posiłkach, a zaobserwowałam, że cukry są ogólnie teraz wyższe niż np tydzień temu, a zaczęłam też chodzić po domu żeby spalać cukier. Na dłuższe spacery nie mogę wychodzić z przyczyn ginekologicznych, więc nie mogę intensywnie spalać cukru. Proszę pomóżcie....