X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, to spoko, akurat urodzisz i odwołasz :)

Ale dziwie się w ogóle bo mi po diagnozie czyli po krzywej gin dała skierowanie do tego szpitala, ze żaden diabetolog z poradni tylko tam. Kark, a może przedzwon sobie do mojego szpitala, tam na zdjęciu był numer, może przez tel cos ci poradzą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 14:28

kark zakamuflowany na maksa, turkaweczka lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878, tylko na tego 26.06 z ostatniej poradni to było w szpitalu właśnie. Tu niby prywatna, ale podpisane z nfz.
    Narazie jestem zła, zmęczona 25min czekania w kolejce (bo co że w ciąży, mam stać, mimo, że babka w rejestracji ogólnej powiedziała, że mam bez kolejki), jutro będę myśleć.

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z ustawą, że kobieta w ciąży musi a ciągu tygodnia dostać się do specjalisty? Choćby się waliło i paliło!

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam o to w obu miejscach i za każdym razem słyszałam, że wiedzą, ale jest tyle pacjentów, że nie ma możliwości i koniec 😒😞

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark, ale tak nie może być. Ciężarna musi by
    objęta pomocą specjalisty w trybie pilnym. Zgłoś to do Funduszu, niech interweniuje.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bym nakablowaniem na nich. Ostatnio mnie tak wkurzyło w poz ze tez mam ochote zadzwonic, odczekam tylko chwile żeby nie było ze to my :D

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zgłosiła. Prawie miesiąc czekania na wizytę w poradni to jednak przegięcie, zwłaszcza, że prawo jest po naszej stronie. moment się okaże, że jednak miejsce się znajdzie.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a podkładna powinna byc ta pisemna odmowa wyznaczenia terminu ustawowego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam, że teraz się tego nie spodziewałam totalnie. Szczególnie, że babka i przez telefon i w recepcji ogolnej mnie zapewniała, że ustawa... Byłam pewna, że już dziś będę po wizycie.
    Za tydzień mam wizytę u ginki, powiem jak jest, że nie zdążyłam z tym zaświadczeniem i tyle.
    Paski mi się kończą, jak ginka mi za tydzień nie wypisze to będę musiała iść do internisty.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a lancety do nakłówacza kupię bez problemu w aptece czy muszę też mieć receptę albo coś? Bo zapas mi się skończył, a ostatni już chyba tępy jest, bo starszne ranki mi zostawia na palcach 😒

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupisz, na lancety chyba nie ma recept w ogóle. Po ogórkowej 144, ech, odechciało mi się wszystkiego. Mam tę cukrzycę jak w mordę strzelił.

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znowu rozstrzał taki, że nie wiadomo co myśleć. TS - 122, Accu Check - 130, Contour Plus - 144. Dobija mnie to. Dziś po śniadaniu różnica między Plusem a TSem - 23. Już nie wiem, czym mierzyć, żeby to było w ogóle zbliżone do jakiegokolwiek realnego poziomu tego cukru.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paski tez kupisz bez recept, tylko bez refundacji. Ja tak kupuje od początku tej ciazy...

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, nie wiedziałam!

Turkaweczka, mój contour plus przekłamuje, już to pisałam. Jak będziesz szła z czymkolwiek do labo to weź go, pokłuj się z 2 palców i zrób glukozę na czczo. Będziesz miała mniej więcej obraz i bez stresu wytrwasz do obciążenia :)

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark, ale też u Ciebie w tę stronę, że zawyża? Te wartości do około 100 wychodzą podobnie, ale powyżej 115 to już potrafi być różnica 20-30. Już dochodzę do takich absurdów, że się kłuję po kilka razy po jednym posiłku, jak taki podejrzany wynik. Palce mam w stanie opłakanym.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak planuję zrobić, podjadę do mamy jak będzie mieć dyżur, godzinę po posiłku i pobierze mi krew, a ja sprawdzę wszystkimi trzema glukometrami i potem sobie porównam.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie diabetolog nie komentuje nawet wynikow troszkę ponad normę. Ta norma 140to przecież umowna granica, a nie granica życia i śmierci dziecka.
    Ważna jest tendencja-czyli ciągle przekroczenia, albo pp określonych posilkach, wtedy można się martwić
    Nawet na czczo inne sa normy dla krwi zylnej i wlosniczkowej

"Kiedyś"porownywalam wyniki z glukometru z wynikami z lab i zazwyczaj glukometr mi zanizal ale właśnie na krzywej perfidnie zawyzyl na kazdym punkcie

Od tamtej pory nie porownuje wynikow

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 21:20

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i też racja. Na dwoje z tym babka wróżyła. Kamciaelcia, gdybym zjadła coś konkretnego, w sensie mocno węglowodanowego, mniej by mnie to jakoś ruszyło. A tu zupina, ziemniaków parę kawałków na krzyż, kiszone ogórki, marchewka jedna na cały gar i chude mięso. Ot cały wypas.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka
    Zupa zupina-jadam
    Ale ja unikam ziemniakow.ziemniory nie raz mnie zgubily
    Dziś zjadlam kapusniak. Wielka micha...gęsty od kapusty, marchwi...na zeberkach...ziemniaki w wiekszosci wyjadl synek-cukier 83 :)
    Po prostu ograniczam ziemniaki bo i gotowane warzywa maja wysoki indeks. Można chlebek przegryzc w zamian

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia, bo kapucha obniża cukier, tak samo jak grejfrut. Dlatego kapuśniaku i surówki z kapuchy można bez oporu 3 talerze wsuwać 😂

Turkaweczka, mi zawyża. Ja mam tak samo - po posiłku do 145 uznaję, że jest ok i to może być błąd pomiaru. Na czczo do 95.

Ja np wczoraj na kolację miałam jogurt owocowy bez cukru, banana (już był niestety dojrzały, więc ig napewno kosmos 😌) i 2 łyżki musli i cukier po godzinie 107.
    Ale odkąd mam to io i hi cukry po posiłku są spoko, o ile patrzę na to co jem. W poprzedniej ciąży na początku kłucia po niektórych posiłkach potrafiłam mieć nawet ponad 200 👿😞
    Teraz jedyny ból to cukry na czczo, ale odpowiednia kolacja i jest ok 😊

Turkaweczka to spróbuj się przestawić na 2gie dania narazie i jak najwięcej surowych warzyw 😊 Jak będzie ok to możesz dodatkowo robić zupy, ale dla siebie zacznij od małych porcji i najlepiej bez warzyw.
    Ja np jak w niedzielę robię rosół to wszyscy jedzą normalną zupę, a ja bez makaronu, sam wywar bez warzyw i tak może 100ml ☺

‹‹ 2036 2037 2038 2039 2040 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ