X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, to spoko, akurat urodzisz i odwołasz :)

Ale dziwie się w ogóle bo mi po diagnozie czyli po krzywej gin dała skierowanie do tego szpitala, ze żaden diabetolog z poradni tylko tam. Kark, a może przedzwon sobie do mojego szpitala, tam na zdjęciu był numer, może przez tel cos ci poradzą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 14:28

kark zakamuflowany na maksa, turkaweczka lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878, tylko na tego 26.06 z ostatniej poradni to było w szpitalu właśnie. Tu niby prywatna, ale podpisane z nfz.
    Narazie jestem zła, zmęczona 25min czekania w kolejce (bo co że w ciąży, mam stać, mimo, że babka w rejestracji ogólnej powiedziała, że mam bez kolejki), jutro będę myśleć.

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z ustawą, że kobieta w ciąży musi a ciągu tygodnia dostać się do specjalisty? Choćby się waliło i paliło!

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam o to w obu miejscach i za każdym razem słyszałam, że wiedzą, ale jest tyle pacjentów, że nie ma możliwości i koniec 😒😞

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark, ale tak nie może być. Ciężarna musi by
    objęta pomocą specjalisty w trybie pilnym. Zgłoś to do Funduszu, niech interweniuje.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bym nakablowaniem na nich. Ostatnio mnie tak wkurzyło w poz ze tez mam ochote zadzwonic, odczekam tylko chwile żeby nie było ze to my :D

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zgłosiła. Prawie miesiąc czekania na wizytę w poradni to jednak przegięcie, zwłaszcza, że prawo jest po naszej stronie. moment się okaże, że jednak miejsce się znajdzie.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a podkładna powinna byc ta pisemna odmowa wyznaczenia terminu ustawowego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam, że teraz się tego nie spodziewałam totalnie. Szczególnie, że babka i przez telefon i w recepcji ogolnej mnie zapewniała, że ustawa... Byłam pewna, że już dziś będę po wizycie.
    Za tydzień mam wizytę u ginki, powiem jak jest, że nie zdążyłam z tym zaświadczeniem i tyle.
    Paski mi się kończą, jak ginka mi za tydzień nie wypisze to będę musiała iść do internisty.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a lancety do nakłówacza kupię bez problemu w aptece czy muszę też mieć receptę albo coś? Bo zapas mi się skończył, a ostatni już chyba tępy jest, bo starszne ranki mi zostawia na palcach 😒

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupisz, na lancety chyba nie ma recept w ogóle. Po ogórkowej 144, ech, odechciało mi się wszystkiego. Mam tę cukrzycę jak w mordę strzelił.

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znowu rozstrzał taki, że nie wiadomo co myśleć. TS - 122, Accu Check - 130, Contour Plus - 144. Dobija mnie to. Dziś po śniadaniu różnica między Plusem a TSem - 23. Już nie wiem, czym mierzyć, żeby to było w ogóle zbliżone do jakiegokolwiek realnego poziomu tego cukru.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paski tez kupisz bez recept, tylko bez refundacji. Ja tak kupuje od początku tej ciazy...

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, nie wiedziałam!

Turkaweczka, mój contour plus przekłamuje, już to pisałam. Jak będziesz szła z czymkolwiek do labo to weź go, pokłuj się z 2 palców i zrób glukozę na czczo. Będziesz miała mniej więcej obraz i bez stresu wytrwasz do obciążenia :)

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark, ale też u Ciebie w tę stronę, że zawyża? Te wartości do około 100 wychodzą podobnie, ale powyżej 115 to już potrafi być różnica 20-30. Już dochodzę do takich absurdów, że się kłuję po kilka razy po jednym posiłku, jak taki podejrzany wynik. Palce mam w stanie opłakanym.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak planuję zrobić, podjadę do mamy jak będzie mieć dyżur, godzinę po posiłku i pobierze mi krew, a ja sprawdzę wszystkimi trzema glukometrami i potem sobie porównam.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie diabetolog nie komentuje nawet wynikow troszkę ponad normę. Ta norma 140to przecież umowna granica, a nie granica życia i śmierci dziecka.
    Ważna jest tendencja-czyli ciągle przekroczenia, albo pp określonych posilkach, wtedy można się martwić
    Nawet na czczo inne sa normy dla krwi zylnej i wlosniczkowej

"Kiedyś"porownywalam wyniki z glukometru z wynikami z lab i zazwyczaj glukometr mi zanizal ale właśnie na krzywej perfidnie zawyzyl na kazdym punkcie

Od tamtej pory nie porownuje wynikow

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 21:20

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i też racja. Na dwoje z tym babka wróżyła. Kamciaelcia, gdybym zjadła coś konkretnego, w sensie mocno węglowodanowego, mniej by mnie to jakoś ruszyło. A tu zupina, ziemniaków parę kawałków na krzyż, kiszone ogórki, marchewka jedna na cały gar i chude mięso. Ot cały wypas.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka
    Zupa zupina-jadam
    Ale ja unikam ziemniakow.ziemniory nie raz mnie zgubily
    Dziś zjadlam kapusniak. Wielka micha...gęsty od kapusty, marchwi...na zeberkach...ziemniaki w wiekszosci wyjadl synek-cukier 83 :)
    Po prostu ograniczam ziemniaki bo i gotowane warzywa maja wysoki indeks. Można chlebek przegryzc w zamian

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia, bo kapucha obniża cukier, tak samo jak grejfrut. Dlatego kapuśniaku i surówki z kapuchy można bez oporu 3 talerze wsuwać 😂

Turkaweczka, mi zawyża. Ja mam tak samo - po posiłku do 145 uznaję, że jest ok i to może być błąd pomiaru. Na czczo do 95.

Ja np wczoraj na kolację miałam jogurt owocowy bez cukru, banana (już był niestety dojrzały, więc ig napewno kosmos 😌) i 2 łyżki musli i cukier po godzinie 107.
    Ale odkąd mam to io i hi cukry po posiłku są spoko, o ile patrzę na to co jem. W poprzedniej ciąży na początku kłucia po niektórych posiłkach potrafiłam mieć nawet ponad 200 👿😞
    Teraz jedyny ból to cukry na czczo, ale odpowiednia kolacja i jest ok 😊

Turkaweczka to spróbuj się przestawić na 2gie dania narazie i jak najwięcej surowych warzyw 😊 Jak będzie ok to możesz dodatkowo robić zupy, ale dla siebie zacznij od małych porcji i najlepiej bez warzyw.
    Ja np jak w niedzielę robię rosół to wszyscy jedzą normalną zupę, a ja bez makaronu, sam wywar bez warzyw i tak może 100ml ☺

‹‹ 2036 2037 2038 2039 2040 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ