X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ogory kiszone tez obniżają, wszystkie kiszonki. Ja za jakos czas zamierzam ukisic chociaż trocheburaczkow i kalafiora bo są pycha i jakieś urozmaicenie.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest właśnie albo zupa albo drugie, nie jemy obiadów dwudaniowych. No właśnie ogórki też powinny obniżać, więc tym bardziej zonk. A po ziemniakach z sosem i mięsem było ostatnio niecałe 100. I gdzie tu logika?🤔 Przerwa była spora, bo ponad 4 godziny wczoraj, może dlatego wywaliło więcej. No cóż, najwyżej nie będę jeść zup. Trudno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 08:20

agndra lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • agndra Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim. Cukrzycę ciążową mam zdiagnozowaną od 14TC, od tygodnia jestem na insulinie nocnej, aktualnie 7j.

Czasami mamy chyba gorszy dzień. Mi wczoraj wywalił obiad, który nigdy wcześniej nie wywalał. W ogole niegdy nie miałam przekroczeń po posiłkach, tylko na czczo.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ogórki nie obniżają. Jak w poprzedniej ciąży o to pytałam diabo (czemu inne dziewczyny na belly mają niskie cukry po ogórach, ja nie 😂) to powiedział mi, że tylko kapucha kiszona obniża, bo w niej podczas tej fermentacji itd powstają jakieś tam inne związki. Ale to są dane z 2017, może się coś zmieniło 😅

Mi ziemniaki różnie - jeden dzień wywaliło, a jeden dzień spoko. Może od dnia, ilości albo gatunku zależy, w końcu niektóre gatunki np są bardziej mączne na mąkę...?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark
    przyjmuje sie ze kiszonki obniżają-wszelkie
    a skoro turkaweczka jadla ogórkowa-to ogórki sytuacji nie uratowaly
    nie wiem co bym nie kombinowała-ja ziemniaków nie moge i góra kapuchy nie pomoże
    i moja diab do kiszonek namawia codziennie, obowiązkowo z dobrym tłuszczem-nie jem, odkąd sie przejadłam (w 2016 r)
    warzyw surowych również-mój żołądek choruje
    pomidor sie zdarzy, ale zestawu surowiznu nie ma u mnie nigdy
    trzy ciąze cukrzycowe (kazda od początku) nauczyły mnie jednego-sprawa indywidualna co i ile jemy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 08:59

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agndra
    bo na cukier po danym posiłku nie ma wpływu tylko ten posiłek-bardzo duzo innych rzeczy może podwyższyc cukier
    chociażby hormony w danym momencie, pora dnia, przerwa miedzy posiłkami, poprzedni posiłek...nawet odgrzanie tego samego obiadu, czy przegotowanie bardziej makarony/kaszy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już wiem jedno-im bardziej odpuszczam tym lepiej mi idzie
    i tak np jem wszystko (z umiarem) kiedy chce i czesto jak chce
    wiadomo, że jak mało, to czesto (lub bardzo często)
    w kazdej ciązy to samo inaczej wpływa na cukry

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Innymi słowy, cyrk na kółkach, logiki nie ma co w tym szukać, bo nie ma żadnej 😏

kamciaelcia, k878 lubią tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byle do końca...

k878 lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka-dokładnie
    to jest cukrzyca ciazowa-nieprzewidywalna XD

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kobiety to jednak mamy przekichane. Niesprawiedliwość dziejowa. Ja ostatnio jakoś tak zaczęłam myśleć o porodzie i wiedząc co mnie czeka, chyba się boję bardziej niż za pierwszym razem. Wtedy byłam radośnie nieświadoma😂

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I pamiętam jak w 36 tygodniu trafiłam do szpitala, bo miałam jakiś rzut ciśnienia. I ta ich dieta cukrzycowa, pożal się Boże... 😂 Gdybym tam musiała zostać dłużej to w dzienniczku byłoby wszystko na czerwono. Jedyna różnica to był chleb, dawali niby ciemny, ale takiej jakości, że masakra.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu i tak dużo kiszonek nie mogę, bo mam problemy z nerkami, więc od święta coś się chrupnie :)

Turkaweczka, ja po ostatnim porodzie niby w szpitalu miałam dietę cukrzycową, ale taką, że dopiero jak zwróciłam uwagę pani rozwożącej jedzenie to zaczęłam dostawać herbaty i kawy niesłodzone XD A tak białe pieczywo, dżemy, wszystko to co babka obok :P

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po porodzie to nawet nie chcieli słyszeć o diecie cukrzycowej. Rodziłam przez całą noc, a syna urodziłam 8:45, dostałam "śniadanie" koło 12, biały chleb z kulką twarogu, ani plastra warzywa nic. Suchy chleb i twaróg, w sam raz po trudach porodu 😄 W nocy oczywiście nic nie pozwoli mi jeść, więc od kolacji byłam o suchym pysku.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w szpitalu diety cukrzycowej nie ma, bo nie ma diabetologa
    ale dla cukrzyków sa dodakowe porcje lub zmodyfikowane obiady (zamiast schabowego gotowana piers)
    miałam super bo 3x wiecej chleba dostawałam i dodatki np jogurt ;)

po porodzie miałam juz diety nie trzymac
    swoje zapasy spozywałam :D

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to elegancko. U mnie obiady takie same, zero dostosowania. Jak przynieśli pulpety aż napęczniałe od bułki, ziemniaki i ciapaję z buraków to miałam ochotę płakać 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 13:09

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po porodzie to już jadłam co dali, przez 5 miesięcy ciąży nie jadłam owsianki, bardzo nad tym ubolewałam, bo to takie moje standardowe śniadanie. Nie zapomnę tego wzroku dziewczyny z sali, pełnego obrzydzenia, jak wsuwałam te zupy mleczne, jakiej by nie dali, dwa razy dziennie 😂

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, 149 po obiedzie, 40 g makaronu, 200 g truskawek i 150 jogurtu... Szkoda słów.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:
    A po porodzie to już jadłam co dali, przez 5 miesięcy ciąży nie jadłam owsianki, bardzo nad tym ubolewałam, bo to takie moje standardowe śniadanie. Nie zapomnę tego wzroku dziewczyny z sali, pełnego obrzydzenia, jak wsuwałam te zupy mleczne, jakiej by nie dali, dwa razy dziennie 😂
    Hehe, gdyby nie większą roznica wieku naszych dzieci to bym pomyślała, że ze mną lezalaś 😂

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Mogę dołączyć? Cukrzyca od 7tc, na razie dieta ale mam wzloty i upadki. Na czczo zawsze idealnie, poniżej 90 ale po posiłkach potrafi być kosmos :( tez miewacie przekroczenia ok 160? Potem od razu panikuję, że jestem złą matką i nie potrafię utrzymać diety, ostatnio np rzucłam się na truskawki. Tylko ze ja naprawdę tych dozwolonych rzeczy nie lubie, jem wszystko na siłę i chudnę :( nie wiem, co gorsze.

FNh9p2.png
‹‹ 2037 2038 2039 2040 2041 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ