X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878, a Ty jeszcze mierzysz i trzymasz dietę, czy odpuściłaś po tej krzywej?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:
    k878, a Ty jeszcze mierzysz i trzymasz dietę, czy odpuściłaś po tej krzywej?
    Może nie, 130 to norma, ja bym się nie przejmowała. te normy podobno i tak są zaniżone, muszą nam przecież dać jakąś granicę błędu. Idź na tę krzywą kobieto bo zwariujesz ;)

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

FNh9p2.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog też tak mówi, że te normy to zdrowo wyśrubowane, a jak wspomina te 120 to tylko głową kręci. No, pójdę, wstępnie chcę iść 17-19 czerwca, ale muszę się dostosować do mamy, a jeszcze nie wiem, jak jej się uda w pracy dyżury pozamieniać. Sama nie idę, bo ostatnio się czułam fatalnie, prawie zemdlałam, siedziałam co chwilę z głową w dole między kolanami. W międzyczasie mąż zostanie doglądać naszego predatora w domu.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ostatnia ciąża była w normie 120. Czasami na obiad była sama salata z ogórkiem jak był gorszy dzień i cukry duże 😒

Turkawka nie bój nic, ja miałam przedwczoraj usg i młody z kilku dni do tyłu skoczył praktycznie ze wszystkim tydzień do przodu, już pod 1kg dobija 😊

Na mnie wszystkie gotowane warzywa źle działają, więc ja sałatek z gotowanym warzywami nie jem już pół roku 😅

• k878 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam dietę ale tak jak wcześniej, tzn nie tak restrykcyjnie. Pozwalam sobie na trochę owoców. Taka ogólna cukrzycowa dieta + chlebek mój. Mierze od czasu do czasu, bo przy córce nie bardzo mam kiedy.
    A co do sałatki to kobieto opanuj się, ziemniaki ziemniakami ale marchewa, pietrucha, seler gotowane to takie same cukrowe bomby! A groszki i kukurydze w puszce są dosładzane. O ile pamietam kukurydza bonduelle nie jest dosładzana a groszek dorwałam kiedyś jakiś czeski w auchan, jedyny bez cukru.

Turkaweczka a pijesz? I mierzysz czasem czy nie ma hipoglikemii? Jak się złe poczujesz to zmierz sobie może.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2019, 12:48

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piję, wodę w większości, herbatę może z jedną na dzień (bo jednak wysusza) i co kilka dni kawa z dużą ilością mleka, bo tylko taką lubię. Ale ponieważ jest tam prawie szklanka mleka, piję dwie godziny po posiłku i wtedy też robię odstęp przed kolejnym.
    No sałatki już nie ruszę na pewno, choć testowałam wcześniej i było 120 po takiej samej ilości. W ciągu jednego dnia dwa tak skrajnie różne reakcje na to samo. No cóż, ale o tym już pisałyśmy nie raz, że ta diablica rządzi się swoimi prawami.
    A kiedy pomierzyć w kierunku ewentualnej hipoglikemii? W nocy? Czy tak po odstępie po posiłku, tuż przed następnym?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak bym zmierzyła jak sie gorzej poczuje, jakieś zasłabnięcie, dreszcze, brak sił żeby wstać. Raz miałam hipoglikemie, to był dzień w którym wyszłyśmy ze szpitala po porodzie, miałam bardzo długa przerwę w jedzeniu, poszłam spać i jak się obudziłam to było mi tak zimno i nie miałam siły wstać z łóżka. Wyszło mi 67 i pol minuty po tym jak wypiłam mega słodki sok to mi przeszło.
    Albo w nocy jeśli się budzisz, podobno Ok 2-3 to jest godzina na spadek cukru, ale to się nie znam. Przed jedzeniem? Jak jest dłuższa przerwa to bym celowała ze wtedy może spasc.

Aha, i ty jeszcze karmisz! To tez nieobojętne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2019, 14:05

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed posiłkiem było 87/92 po około 2,5 godziny od poprzedniego, to chyba ok? W nocy zmierzę, ale chyba nie dziś, moj predator dziś od 5 na nogach, dopiero zasypia, a mi już się oczy same zamykają. Jak dziś już się położę, to w nosie mam cukry i glukometry...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2019, 21:53

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super cukier, jak na czczo! Dobranoc

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki, jak u Was? Jak znosicie te upały?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie dobrze
    Gorzej dzieci
    Żyje na truskawkach 😉 cukry laskawe nawet po kilogramie

Spokój na wątku traktuję jak dobre wieści 🤔

k878 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę, aż kilo to nie mogę. WCzoraj mnie napadło na arbuza - kilo wciągnęłam i 149...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki (i borówki) niby dedykowane cukrzykom
    jak zjem około kilo to cukier 90 o.O
    szok
    ale arbuza bym sie bała hihi
    i winogron

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arbuz ma niski ładunek glikemiczny, więc nie taki diabeł straszny. Taka dziwna sprawa z tym arbuzem. Indeks wysoki, ładunek niski. Kilograma nie testowałam, ale po 400 g było bardzo ok. A truskawek też w takich ilościach nie próbowałam. Dziś po śniadaniu z żyły 91, glukometry pokazały 108 (ts) i 120 (Contour Plus). Tak sobie z ciekawości pomierzyłam, korzystając z odwiedzin mamy.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przez ostatnie kilka dni nie mierzyłam tych cukrów, jakoś tak wiecznie coś i gdzieś.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie też truskawki są raczej łaskawe bo bym się załamała gdybym i tego nie mogła. Szwagierka poradziła mi też makaron zwykły jasny ale 100% durum, ugotowałam bardzo al dente i zjadłam tylko z serem, cukier w normie.

k878 lubi tę wiadomość

FNh9p2.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja diab powtarza, ze wszystkie makarony ale koniecznie al dente

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja truskawki też mogę w ilościach przemysłowych 😊 arbuza niestety nie.

k878 lubi tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem, miałam pokroić na 3 porcje ale jakos mnie wciągnął...

Ogólnie odkąd są te straszne upały to mam pogorszenie w cukrach. Tez tak macie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 11:02

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie z cukrami nie widzę różnicy ale z tymi truskawkami nie zartowalam. "Ciężkiego"jedzenia w upały nie ma ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 2041 2042 2043 2044 2045 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ