X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, czyli Ty całą noc nie robisz siusiu, tylko 5-6 i idziesz znowu spać? Ciekawe, czy w tym moczu 5-6 nie ma ketonów? bo mierzysz o 8 mocz? i nie ma?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamcia a ten twój glukometr jest nowy? może też szwankuje? nie załamuj się proszę. ja jak mierzyłam męża gluko to miałam ok 97 na czczo i ogromny stres. jak mierzę się nowym to mam 81.
    pomyśl sobie, że kiedyś normy było do 100 i było dobrze. zmienili je żeby nas biedne stresować i podłamywać...

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie mialam ketonów od poczatku, nawet przed dieta, a wtedy waga leciała w dół ( bad. w lab)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek
    mój jest nowy, dostałam w poniedziałaek

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a możesz napisać np wczorajszy Twój jadłospis z godzinami i miarami? waga chleba, jaki, ile warzyw? Jak nie masz ketonów to super:)
    Ja o godz.7-7.30 mierzę na czczo cukier i dziś wyszedł 90.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek
    tez diab mówiłam, że długo jem nawet ponad 30 min obiad(czasem godzinę) i wtedy kazała mi czas pomiaru wyśrodkować,
    a w której minucie od jedzenia(początku, zakończenia)jest najwyższy cukier???

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Hejka z rana u mnie w pierwszym siuśku o 4.30 ketonów śladowe ilosci, choc nie wiem czemu były bo jadłam o 3.30 :/ w porannym o 6 brak. Choć wiem, że liczy się ten pierwszy. Cukier na czczo 85, więc jedzonko w nocy służy chyba na ten na czczo.
    Marzenka napisz co dokładbie jadłaś o 22 i w nocy.
    Agatia, na noc to ci trzeba pudełko z ketonami zamknąć w sejfie i dopiero rano wyjąć.
    Stresujesz się niepotrzebnie, znajdź kobietę bez cukrzycy która sprawdza ketony co siusiu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 09:49

bl9cuay3kworwxbg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka, pewnie że moge napisać, co jadłam, ale u mnie jest duzo tego mniej, niż u was...
    9:00 wafel ryżowy z wedlina, porcja kapusty kiszonej (cebulka, koperek, oliwa) oczywiście kawa z mlekiem 100ml
    12:00 chleb żytni (ok75g) z żółtym serem i pomidorem + ta sama kapusta kiszona
    15:05 zupa jarzynowa z makaronem, dolałam jeszcze samej zupki
    18:15 torebka kaszy owsianej, pałka z kurczaka pieczona, surówka z pekińskiej(+plus pomidor, rzodkiewki, ogórek, no i oliwa)
    21:30 chleb żytni (50g)z żółtym serem i dojadłam surówkę z obiadu
    od 2 dania do kolacji sączyłam butelke kefiru

surówka i kiszona bez umiaru, rano mniej, na obiad duzo

ale mna sie nie sugerujcie, bo dania i godz diab. do mnie dostosowała

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 09:47

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie odnośnie ketonów tylko nie wiem, czy zrozumiale napiszę: wartość ketonów jest jednodniowa, czy to jednak efekt kilku dni?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny teraz czytam, że pyłek pszczeli pomaga przy problemach z cukrzycą- obniża cukier. zastanawiam się czy może zacząć go pić z rana. nie wiem czy w naszym przypadku nie jest on zabroniony. kto ma wizytę u diabetolog żeby zapytać o ten pyłek?
    ja stosowałam go jak się staraliśmy długo o dzidzię, więc mam w domu i mogłabym pić, ale się boję skutków...

ogółem z tym 1h po pierwszym kęsie to też sobie wyśrodkuję, no chyba że któraś też o to zapyta. mnie diabetolog mówiła, że właśnie wtedy jest największy wyrzut cukru i u dzidzi to zostaje a u nas zaczyna działać insulina i cukier się obniża. po godzinie od ostatniego kęsa może być już u nas norma a u dzidzi szaleństwo. więc nie wiem jak wasi lekarze to tłumaczą.....

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale 35 minut jedzenia to duzo(tyle zajęło mi zjedzenie 2. dania), ja zawsze długo jem, więc z m. nie jadamy na miescie, mi jest wstyd, pierwsza dostanę i ostatnia zawsze skończę, gryze i gryze, a jak za szybko, brzuch bolał, w szkole nie jadłam, bo przerwy były za krótkie :)
    dlatego diab spytałam o ten czas pomiaru
    poza tym nie zaszkodzi choc raz przy dlugim posiłku zmierzyć godz od rozpoczecia, wysrodkowania i zakonczenia
    ale moze kiedy indziej zaeksperymentuję, bo dziś rano pobiłam rekord wkłuć i zużycia pasków

asioczek86 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog mówiła, że mocz do badania to pierwszy po przerwie nocnej. Jak idę spać o 22 to o godzinie 4 to mocz odpowiedni do badania, ten za 2-3h juz nie jest miarodajny bo wszystkie parametry kontrolne zostają wysikane po nocy.
    Ja muszę sobie Kamcia pić kefirek tak jak Ty :)
    Kamcia nie łam się na czczo cukrem. Spróbuj zjeść w nocy, u mnie to działa. Jak u Ciebie się nie sprawdzi to Ci pewnie lekarka zaproponuje insulinę. Co do godzin mierzenia to ja ma czczo mierzę przed 7 i zjadam śniadanko.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widzisz, agatia, kazdy lek ma swój zwyczaj. mi ketony wręcz kazała z ostatniego moczu, bo przeciez o tym rozmawiałyśmy, ale ja w laboratorium miałam badany mocz i bez ketonów, jutro pewnie tez mocz zbadam.
    bez problemu mogę je zmierzyć jutro wraz z 1. sikaniem. moja waga od soboty nic nie ruszyła, mnie tylko dziwi , że w góre nie poszła, bo chodze obzarta, a nie glodna
    a na insulinę nie chce sie godzić, na inny szpital jak nasz sie nie zgodzę!!!( w wojewódzkim nie chca rodzić i do nas zjeżdzają)
    ale tak szczerze, to jaki ja mam poziom cukru??81 czy 96 czy może 100
    jestem zła, wściekła, wkur...nie spię dobrze od 3 nocy, ciągle myśle o tym cukrze na czczo, sni mi sie to wszystko!nie lubię tej ciązy, nie daje mi radości, już tylko udaję, że jakoś sie trzymam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja Cie podziwiam, ze chodzisz objedzona po takich małych ilościach jedzenia... szok ;)
    Co do cukru na czczo to sprawdź sobie znowu z krwi glukometr to niestety tylko szacunek i dokladnej wartosci nie pokazuje.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia
    ja nigdy rano nie lubiłam jeść, nadrabiałam wieczorami (m. wraca z pracy o 16)
    dla mnie te porcje to duzo, a jakbym miała jeszcze w nocy cos przełknąc...
    uwielbiam warzywa, nienawidzę chleba itp
    słodkości nie jadam, ewentualnie te z czekolada, ale to tak rzadko, ze słodyczy do domu nigdy nie kupujemy
    smak cukru zawsze mnie obrzydzał(pączki, drożdzówki, ciasta)
    moje grzeszki to raczej to co słone, tluste, miesko
    wiem, ze stres cukier podnosi, dzis mam dowod na to w postaci cukru po sniadaniu
    i wiem, ze glukometr nie jest miarodajny, ale dla lek. jest, przeciez odczytaja te wartości
    doła mam na pewno, gorzej udawać, ze jest inaczej
    w pracy mnie wkur...
    radca prawny mnie wkur...
    dzis mój mnie tez zdenerwował...
    serce mnie boli(nerwica serca) wiec to już tylko znak, ze jestem na granicy wytrzymałości
    płakanie nic nie daje ( z resztą od października)
    przeciez i żalenie się na forum jest bez sensu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia tulę Cię mocno kochana. Nie załamuj się!!! Ja traktuję cukry jako wyzwanie i wroga, którego muszę pokonać. Spróbuj raz się zmusić i coś w nocy przekąsić, nawet 1/2 kromki. Może pomoże na ranne cukry na czczo. Na mnie to działa. A jaki miałas cukier po śniadanku?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po sniadaniu 124
    a co do kanapki w nocy
    rozumiem, ze sa rano skoki jak w nocy cukier spada
    mierzyłam raz w nocy i było 91

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka
    tak się ciągle zastanawiam, co miałaś na mysli z tym sikaniem...od poczatku ciązy nie ganiam jakoś więcej do wc, poprzednio tak tez miałam, nawet do końca, bo mała głowę miała u góry i nie skakała mi po pęcherzu. Rano (5-6) sikam najczęściej dlatego, zeby dospać spokojnie do 8, tzn ostatnio często się budzę w nocy, długo zasypiam i sie krecę i wtedy wstaję na siusiu, bo boje się, ze obudzi mnie za wcześnie(mnie łatwo obudzić, po czym nie zasypiam)
    bardziej sikam po porannej kawie

a w pracy się łapałam, ze do wc szłam przez 8h 1-2 razy, pijąc oczywiście moją ukochaną wodę gaz

ale gdzies czytałam , ze czestomocz jest objawem cukrzycy(tej normalnej) oraz ketonów-organizm chce sie oczyścić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 11:20

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia chodziło mi, czy tylko tyle się załatwiasz. Ja w pierwszej ciąży latałam i teraz latam 2-3 razy w nocy. I zastanawia mnie kwestia mierzenia ketonów w moczu, który mocz jest najbardziej wiarygodny? i może tu cały sens tkwi .... już zachodzę w głowę.
    Może któraś ma wizytę u diabet i zapytałaby się, jak się często wstaje w nocy, to który mocz mierzyć?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia wysoki cukier nie koniecznie musi być wynikiem spadków cukru w nocy. Jest też coś takiego jak efekt brzasku i jego w 90% reguluje się insuliną, ale można próbować dietą wtedy na kolację musi być posiłek niskoweglowodanowy lub trzeba próbować posilkiem nocnym. Niestety jezeli to nie daje rezultatów to zostaje insulina.
    Kamcia bie jesz wcale owoców?

‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ