X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka prawda jest taka, że ketonów nie powinno być w żadnym nocnym i rannym moczu. Należy badać ten po najdłuższym spoczynku. Ja też wstaję 2 razy w nocy do wc bo wypijam 1,5l wody mineralnej w ciągu nocy. U mnie jadluzsza przerwa jest do 4 rano bo ok.5 godzin ten o 7 juz nie jest po nocy i tylko 3h od poprzedniego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 12:06

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia nie jem owoców bo sie boje, kiwi po zupce i urosło 137
    o owocach mi mówiła zeby 1 nadzien ewentualnie

marzenka, ja sie pytałam który mocz, mi odp ze ostatni, ale dzis zmierze ten pierwszy i ostatni, ale sama widzisz, ze co lekarz to inny zwyczaj
    poza tym moja waga stoi, ja obzarta, wiec mi wystarcza to co jem, nie czuje głodu
    w poprzedniej ciazy schudlam, aceton mierzony z moczu w laboratorium i ani razu sie nie pojawił

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mam na to wszystko siła i pomysłow

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mi kazała 2-3 porcje owoców. Po zupie to kiepski pomysł bo gotowane warzywa podnoszą IG. Lepiej po 2 daniu gdzie wcinasz masę warzyw lub jako oddzielny posiłek godzinkę po 2 śniadaniu. Ja tak jem. Godz po drugim śniadaniu jabłko iod razu po 2 daniu.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a widzisz, mi kazała 1 raz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 12:11

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poza tym jak ja miałabym to wcisnać, jak czuje sie obzarta

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wkurza mnie to, że co diabetolog, to co innego mówi.
    Moja poradziła na ketony, żeby zjeść o godz.23 kawałek bułki kajzerki z serem żółtym. I też nad tym się zaczynam zastanawiać...

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    wkurza mnie to, że co diabetolog, to co innego mówi.
    Moja poradziła na ketony, żeby zjeść o godz.23 kawałek bułki kajzerki z serem żółtym. I też nad tym się zaczynam zastanawiać...

ja nawet nie wiedziałam, co to ketony i diab. na tym pierwszym (i narazie jedynym spotkaniu) od razu mówiła: jak się pojawia ketony to na noc makaron pełnoziarnisty, ma niski ig

ale nie mam na szczescie ketonow

i nadal myśle czy ketony w moczu to efekt jednego dnia "głodówki" czy kilku dni??wczesniej o to pytałam. bo u agatii spadaja, ale to może efekt nie 1 nocy ale kilku(mam na mysli diete)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a mówiła Ci ile tego makaronu można zjeść? i czy coś do niego dodawać? Też mnie zastanawia, jak spadają te ketony, czy widać następnego dnia, czy trzeba kilka dni?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na mój prosty rozum na ketony trzeba zapracować, ze 1 dzien diety (głodowej) nie sprawi ze sie pojawią, tak samo 1 dzień diety nie sprawi , ze znikną, zwłaszcza od wyższego poziomu. Że wszystko stopniowo

nie mówiła ile makaronu, ale mozna wszystko dac co sie ma: mięsko, warzywa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 12:56

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia 2-3 porcje owoców nie oznaczają, że musisz jeść je w 3 posiłkach 3 porcje owoców to 3 WW i można je zjeść na raz w niskowęglowodanowym posiłku.
    Co do ketonów to ja zrozumiałam, że ketony się nie kumulują z kilku dni. Jest tak, że zje się mało to organizm w nocy gloduje i wywala ketony.
    Marzenka mi powiedziała dietetyk, że biała buła szybko podnosi cukier, ale nie daje efektu sytosci na całą noc. Lepiej zjeść 2-3 kanapki żytniego czy makaron bo dłużej uwalniają energię.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ale na mój prosty rozum, to ketony musza sie kumulować jakoś, bo nie wierzę, że urosną z dnia na dzień np do 40, tak jak od razu po najedzeniu sie nie spadna. Ale z ciekawości zapytam we wtorek
    co do owocu: wyraznie usłyszałam ze raz i jeden, ale tez jak słuzy, o skladniki sie nie martwie, bo jem warzywa i co da tak naprawde ten owoc?

aaaa i te owoce to greipfrut, ew jablko, juz nawet pomelo moze byc za słodkie(tak powiedziała)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 13:00

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja tak miałam z synkiem w ciąży jednego dnia zero kotów, drugiego dnia max, następnego dnia śladowe ilości.
    Poza tym 1 owoc to pojęcie wzgledne, bo jedna porcja jabłka ma 100g (1WW), a spore jabłko ma 300g. Czyli 1 jabłko to 3 porcje dziennego zapotrzebowania. Mi kazała liczyć WW i nie jeść ich mniej niż 20.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ja juz po wizycie mowiłam ze nie dostałam zadnych ulotek inf, np odnośnie WW, mi omówiła całodniowy jadłospis, co o której jeść i co ja lubie, o owoce sama zapytałam i mi odp to co ci napisałam. Nic nie wspomniała o WW. Mam próbowac sama, nawet pieczywa nie sugerowała, tak sobie myśle, ze więcej zweryfikuje po tym tygodniu i wiecej "pogadamy" o zmianach i wskazówkach. Dziś jestem mega zła, aż serce boli, dawno tego nie miałam. I po 2.sniadaniu mam 136

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia wiem, że ciężko się nie denerwować, ale spróbuj do wtorku potraktować te dni jako test. Jak cukier skacze po tym co lubisz to lekarka rzuci okiem i może poradzi jakąś zmianę. Mi kazała eksperymentować do pn, zrobić badania i zobaczymy.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale dzisiaj 124 po 1 wczoraj po tym samym mniej, dzis po 2 136 a wczoraj 108 po tym samym, wiec eksperymentuje, ale to przeciez nie moim ale dzidzi kosztem
    wkurza mnie to już wszystko, od tego cukru na czczo, po uczucie obzarstwa, po bezsennosc w nocy. A normalnie to teraz bym zajdla pierwszy posiłek

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mu lekarka powiedziała, że przy kilku skokach nic się dziecku nie stanie, a inaczej nie będę wiedziała co mogę a czego nie.
    Ale u Ciebie to stresik nie pomaga. Dodatkowo poziom cukru po sniadaniach zależy od cukru na czczo. Im wyzszy na czczo tym wyzszy poposiłkowy.
    Poza tym skok do 124/136 to nie jest skok zagrażający dziecku. Moja koleżanka cukrzyczka w ciąży miała skoki do 350 mimo pompy insulinowej a dzidzia zdrowa.
    Pamiętaj, że jeszcze 4 lata temu norma była do 140 1h po posiłku a na czczo do 95. Dla tego wielu lekarzy na spokojnie podchodzi do skoków do tych granic.
    Pytałam lekarki i powiedział la, że dla niej zaostrzenie do 120 to głupota bo statystyki zdrowych i chorych dzieci się nie zmieniły.
    Sorki za błedy piszę z tel a mam popękany wyświetlacz przez synulka i nie wszystko ogarniam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 13:49

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez tak mysle ze jak na starcie mam 96 to po sniadaniu wiecej...
    ale sie martwie, jedno dziecko straciłam
    ale w zyciu nie jest tak, ze tylko jeden problem! ide zaraz do debila prawnika, raczej mi nie pomoze, ale to brak profesjonalizmu nawet nie dac o tym znac, zobacze co powie, a działac musze szybko-jakbym nie miała nic innego na glowie
    czlowiek zaczyna miec glupie mysli

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skusicie się dziś na jakiegoś pączuszka lub faworki :)))?
    Ale mnie kuszą ....

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jak Ci smutno i źle pisz tutaj kochana. W grupie siła. Wiem, że po Twoich przejściach boisz się 100 razy bardziej. Ja gdybym synka miała zdrowego też mniej bałabym się tej cholernej cukrzycy. Ale jakoś musimy to przetrwać. Jesteśmy prawie na tym samym etapie ciąży, jakoś dojdziemy razem do końca.
    PS. Powodzenia u prawnika.
    Marzenka ja się nie skuszę na pączka, nie przepadam,ale jakiejś dobrej czekolady mlecznej bym zjadła ;) ale się nie skuszę. Mój synuś zjadł za mnie :) a w week będę robiła ciasto Ksanki o ile znajdę mąkę kokosową... :/

‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ