Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Audreyyy, po śniadaniu z żyły 91, Contour Plus 120, wszystko w warunkach domowych, pomiar dzieliły sekundy. Byłam u diabetologa ostatnio, spojrzała na wyniki, tam gdzie miałam wątpliwości, mierzyłam na dwóch glukometrach, babka powiedziała, musi zawyżac.Turkaweczka
-
turkaweczka wrote:Audreyyy, po śniadaniu z żyły 91, Contour Plus 120, wszystko w warunkach domowych, pomiar dzieliły sekundy. Byłam u diabetologa ostatnio, spojrzała na wyniki, tam gdzie miałam wątpliwości, mierzyłam na dwóch glukometrach, babka powiedziała, musi zawyżac.
-
Audreyyy wrote:Skąd wiecie, że zawyża? Ja też mam contour plus.
Przypomniało mi się że mam po babci Contour TS, muszę zobaczyć czy działa i porównać pomiary z moim. -
nie narzekam, u nas ten dostaja tylko ciężarne
diab mówiła, ze dla nas najlepszy ale w sumie nie pytałam dlaczego i w jakim sensie?
jesli miałabym porównywac pomiary na krzywej (eksperyment po pierwszej ciązy) to wtedy pierwszy raz zawyzył
a tak na pomiarach na czczo (w lab i z gluko) było podobnie, raczej nawet zaniżył
ale jak było na nim pow.90 to z zyły tez było pow.90
teraz na czczo miewam 70-76 i watpie by to było zawyżone
zanizone tez nie bo objawy hipoglikemii poznałam (było to po porodzie przy około 70) i na czczo nie czuje sie źle (na początku ciązy na czczo pokazywał pow.100)
jednak teraz sobie darowałam pomiary w lab i na gluko -
Cześć dziewczyny. Możecie mi powiedzieć co oznacza taki wynik? Tzn, że cukrzyca to wiem, ale co dalej?
- na czczo: 81
- po 1h: 133
- po 2h: 164 (przekroczona norma)
Jestem załamana, nie wiem zupełnie NIC o cukrzycy.. Rzeczywiście strasznie przybieram na wadze (już 13kg, ale start z niskiego bmi i wzrost 171), duzo śpię, ciagle jestem głodna, ale w pierwszej ciąży przybierałam identycznie, też byłam ciągle głodna, a jednak wyniki wyszły ok. Nie mam już pomysłu co mam zmienić w diecie, bo wydawało mi się, że jem po prostu zdrowo i wszystko. Kasze, makarony, mięsa, warzywa, owoce, sery, kefir, słodyczy niewiele...
Jestem załamana, bo nie wiem co mam zmienić i czy będę musiała się teraz głodzićWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2019, 17:45
-
silent wrote:Cześć dziewczyny. Możecie mi powiedzieć co oznacza taki wynik? Tzn, że cukrzyca to wiem, ale co dalej?
- na czczo: 81
- po 1h: 133
- po 2h: 164 (przekroczona norma)
Jestem załamana, nie wiem zupełnie NIC o cukrzycy.. Rzeczywiście strasznie przybieram na wadze (już 13kg, ale start z niskiego bmi i wzrost 171), duzo śpię, ciagle jestem głodna, ale w pierwszej ciąży przybierałam identycznie, też byłam ciągle głodna, a jednak wyniki wyszły ok. Nie mam już pomysłu co mam zmienić w diecie, bo wydawało mi się, że jem po prostu zdrowo i wszystko. Kasze, makarony, mięsa, warzywa, owoce, sery, kefir, słodyczy niewiele...
Jestem załamana, bo nie wiem co mam zmienić i czy będę musiała się teraz głodzićsilent lubi tę wiadomość
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀 -
Anja89 wrote:Hej dziewczyny. Odebrałem dziś wyniki krzywej cukrowe i wyglądają tak:
Na czczo 2,9 (3,4-5,5 mmol/L)
Po 1 godz 7,0 (3,4-5,5 mmol/L)
Po 2 godz 6,1 (3,4-5,5 mmol/L).
Czy to już cukrzyca ciążowa i potrzebna będzie dieta?
Na czczo zdecydowanie niedocukrzenie,po 1 godz ok, po 2 godz też okStyczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
AnitaK wrote:Coś nie tak jest z normami, inne są dla 1 godz po, a inne 2 godziny po
Na czczo zdecydowanie niedocukrzenie,po 1 godz ok, po 2 godz też ok
Ps. Moja druga córeczka będzie mieć na imię Liwia ❤AnitaK lubi tę wiadomość
-
Anja89 wrote:A czy niedocukrzenie o czymś świadczy?
Ps. Moja druga córeczka będzie mieć na imię Liwia ❤
A co do niedocukrzenia, wydaje mi się, że jest bardziej groźne dla Ciebie niż dla dziecka, bo dziecko pobiera sobie to co potrzebuje A Tobie za wiele nie zostaje
Więc raczej też pewnie trzeba będzie zmodyfikować dietę.Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
AnitaK wrote:Oj cudnie ja jak tylko usłyszałam to imię i jednej dziewczynki od razu się zakochałam
A co do niedocukrzenia, wydaje mi się, że jest bardziej groźne dla Ciebie niż dla dziecka, bo dziecko pobiera sobie to co potrzebuje A Tobie za wiele nie zostaje
Więc raczej też pewnie trzeba będzie zmodyfikować dietę.
Dziękuję Ci, bardzo mi pomogłaś -
HEJ dziewczyny, proszę o radę, diabetolog dopjero za 3 tygodnie.
Mam problem z jedzeniem warzyw zwyczajnie mam po nich odruch wymiotny, jedynie co to udaje mi się je przemycić na obiad i czasami na kolacje.
Ale do rzeczy każdy z nas ma jakieś zachcianki i w ciąży moim ulubionym daniem na sniadanie i kolację jest chleb z masłem orzechowym i dżemem, cukier po posiłku w normie na czczo też. Składniki wydają mi się być najwyższej jakości. Czyli masło orzechowe 100% orzechów bez dodatkow, sprawdzony chleb pszenno zytni bez żadnych dodatków i dżem bez cukru slodzony ksylitolem lub sokiem z jabłek.
I tu moje pytanie czy takie danie jest zdrowe (w granicach rozsądku) i dozwolone przy cc?