Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Wczoraj miałam wizytę u specjalistki od cukrzycy w ciąży, zapłaciłam 200zł nie wiem za co i wyszłam jeszcze głupsza niż byłam wcześniej. Zalecenia zupełnie rozbieżne niż diabetologa, i bądź tu mądry...
Ta mi powiedziała że nie ma sensu żebym teraz mierzyła cukier, skoro na czczo z żyły ostatnio było 84 to znaczy że nie mam cukrzycy, a ten mój glukometr zawyża wyniki (tu się zgodzę na czczo mocno zawyża).
Więc narazie sobie odpuszczę mierzenie, ale postaram się nadal jako tako trzymać dietę...
Ale do tej pani dr raczej nie wrócę. -
a diabetolog nie mówił ci co robić? ja zawsze dostawałam instrukcje co kiedy i jak robić
jestem na insulinie, tylko 2j
ale po kazdej wizycie mam zaznaczone żeby zwiekszac o 1j. jeśli cukier kilka dni jest pow. 90
jeden wynik nie decyduje
tu sie liczy jakby bardziej tendencja a nie nie dokładna wartość, wiemy, ze glukometr nie poda wartości zylnej bo nawet sa inne normy dla tych wyników
kiedy masz wizytę? -
k878 wrote:Aprill, ja miałam na czczo dobry cukier przez cała ciąże, a po obciążeniu masakra. To się nazywa nietolerancja glukozy ale normy dla ciazy przekroczone, wiec miałam cukrzyce ciążowa.
Podobno Duphaston, Luteina i Encorton podnoszą cukier i powinnam zrobić krzywą jak już skończę je brać... -
Encorton na pewno, jak każdy kortykosteroid. Ja brałam deksometazon w ciąży z synem, rok przed ciążą i do końca 10 tygodnia. Jak się okazało, że jest cukrzyca ciążowa, to moja endokrynolog powiedziała, że tego się spodziewała. Ginekolog też zresztą mówił, że jest to wpływ sterydów. Tak więc jeśli bierzesz długo i odstawisz, to i tak już może być zaburzona gospodarka węglowodanowa.
Ja wówczas miałam krzywą dwustopniową, nie miałam pomiaru po godzinie więc nie wiem, jak mocno cukier skoczył. Po dwóch było 161, więc w sumie nie tak strasznie, ale jednak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 10:47
Turkaweczka
-
Hej dziewczyny jestem tu nowa
W poprzednich badaniach cukier na czczo miałam okej, teraz miałam skierowanie na test obciążenia glukoza i miałam za wysoki cukier na czczo, reszta pomiarów okej,zakupiłam glukometr wczoraj po posiłkach super, 120nie przekraczało, czasem do 90 nie dochodziło a dziś na czczo 101 😭 jak to wyregulować wszystko okej a na czczoslabo. 😭 -
Anionka musisz po pierwsze wprowadzic diete cukrzycowa, zobaczyć czy ten cukier to był pojedynczy wyskok czy jednak tendencja. No i jeśli okaże się, że mimo stosowania diety cukier na czczo nadal jest wysoki to czeka Cię wizyta u diabetologa i wprowadzenie insuliny na noc. Ja tak miałam w poprzedniej ciąży, pomimo diety nie udało się zbić cukru na czczo. Mi dzisiaj też drugiej dzień cukier wyższy, wczoraj miałam 94, dziś 96 jeśli kolejne dni takie będą to na środowej wizycie będę musiała poprosić o skierowanie do diabetologaStyczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀 -
Anionka jaki masz glukometr? Pamiętaj że ważne jaki masz cukier na czczo z żyły, glukometr może przekłamywać. U mnie różnica z żyły a z glukometru była bardzo duża (z żyły 84-89 a w tym samym czasie z glukometru 97-101)
-
aprill wrote:Anionka jaki masz glukometr? Pamiętaj że ważne jaki masz cukier na czczo z żyły, glukometr może przekłamywać. U mnie różnica z żyły a z glukometru była bardzo duża (z żyły 84-89 a w tym samym czasie z glukometru 97-101)
Przyszłam zapytać, czy ktoś jest na grupie cukrzyca ciążowa na FB? Ja już mam jej dość. Z jednej strony jest tam dużo ciekawych informacji ale z drugiej, to juz denerwują mnie te dziewczyny świętsze od papieża, które po zjedzeniu pół kromki białego chleba raz w tygodniu najchętniej by kogoś zlinczowały i mierzyły cukier co 10 minut przez 2 godziny bo może wywalić. Albo inny typ, wstawiają zdjęcie swoich wyników z tygodnia, gdzie najwyższy cukier to 115 i szukają pochwał "czy to dobre wyniki?". A kurde jakie, złe? -
Mi wystarczy na fb „matka na diecie eliminacyjnej” do której dołączyłam jak zdiagnozowano alergie u córki. Masakra, 15 tys razy o to samo pytają. Pytają o oczywistości albo o rzeczy które mógłby wyjaśnić google albo na pewno wyjaśniłby lekarz. Social media chyba tak działają. Nie powiem, jakiś przepis na ciastka bez mleka i jajek sobie zapisałam ale to marne korzyści. Więcej się dowiem surfując po internecie. Blogi z przepisami są fajne.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja byłam dwa lata temu na fc jak byłam z córka w ciąży i też nie lubiłam tej grupy bo bardzo dużo niemilych komentarzy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2019, 12:38
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀 -
Audreyyy wrote:Przecież nie będzie codziennie mierzyła z żyły, glukometry są tak skalibrowane, żeby mniej więcej ten poziom glikemii z żyły obrazować i tego mamy się trzymać.
-
Dziewczyny, zauważyłam, że jak źle sypiam to rano cukier trochę podwyższony(90 parę). Ale niestety córka zabkuje i przez to noce zarwane. Dzisiaj 3 nocka z rzędu kiepska i wyniki na czco kolejny dzień zawyżony 94. Czy to również kwalifikuje się do brania insuliny? Oczywiście jak córka śpi dobrze, to cukry poniżej 90.Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀