X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co masz dzis na obiad ? I kolacje ? Dorzuć warzyw sobie duzo

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu czemu mierzysz przed obiadem? Z tego co wiem przed posiłkiem mierzy się przy insulinie, ja tak miałam z synkiem. A przed snem przed nocnym posiłkiem? Co kraj to obyczaj ;) mi kazaly jezeli w ogóle w nocy tii miedzy 2-4 kiedy moze byc spadek cukru ponizej 60. zy jesz zupę i drugie na raz czy masz przerwę?
    Dziś na obiad pomidorowa z wczoraj z brązowym makaronem.
    Na drugie smazone mięsko mielone na oleju kokosowym, ze szpinakiem, cukinią, czosnkiem, kefirem i serem żółtym. Makaron razowy. Surówkę z kapusty białej, kiszonej, ogórka świeżego i kiszonego, marchwii z olejem lnianym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 15:27

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu a ten ekochleb to jest żytni? Pełnoziarnisty?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po drugim daniu mam ciukier 84 i o co kaman?? Dużo warzyw, pełnoziarnisty makaron, trochę oliwy. Optymalnie cukier powinien być koło 95. Niby 80 to norma i powinnam się cieszyć, ale wydaje mi się, że niski cukierek to mało kcal.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Marzenka ile tego makaronu na noc? Brawo!!! :) a kanapka o 1.30 tylko z serem czy z warzywami? I z jakiego chleba?
    15 rurek makaronu ciemnego z biedronki. Jak zwazylam po ugotowaniu to wyszło 30g. Do tego 3 kabanoski i 3 pomidorki koktajlowe.
    O 1.30 kanapka chleba pelnoziarnistego 50g i plaster sera żółtego bez warzyw i popilam 1/4 szklanki Maślanki bo mnie zatkało. :))

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co jecie na kolację? Tą normalną nie przed snem?

• Miuu Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje w piekarnie ekologicznej pełnoziarnisty. A nie wiem czemu prędzej mam mierzyć cukier tak kazali. Nie jem Agatia dwóch dań. Zawsze jedno

agatia lubi tę wiadomość

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jak Kamcia dzisiaj okiełznała cukry. Kamcia napisz :) mam nadzieję, że nie uciekłaś z forum i że masz już lepszy humorek :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj, witaj kochana, zaglądam tu, co jakiś czas, ale nie wiem, co pisać, bo nadal tak jakoś mi źle, mam wielkie poczucie zyciowej porażki i braku sensu czegokolwiek. Rano tez jechałam do tego laboratorium, co mnie diab. skierowała i wyniki średnie. Na pewno wyszły moje jedzeniowe grzeszki...same wyniki mnie podłamały. W nocy wstałam mierzyć cukier i znów nie mogłam zasnąć...wierciłam się, wierciłam, ale starałam się nie denerwowac, bo już wiem, jaki mam po stresie cukier. Zaspałam rano(tak naprawde budzika nie nastawiłam) i już zaczęło się od poślizgu, potem jakoś lzej przeszłam dzień, ale niestety z tym wewnętrznym uczuciem rezygnacji. Doszłam nawet do wniosku, że mój mąż lepiej pamięta, co diab. mówiła na wizycie-że ten tydzień będę ekperymentować i uczyć się na błędach...więc może jest szansa, ze nie da od razu na noc insuliny...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia zawsze tydzień-dwa to niestety czas na "-eksmerymnty", żeby poznać swój organizm.
    Ja cały czas walczę z ketonami, też mnie to dołuje i męczy :/ poza tym mam jakieś kosmicznie niskie cukry i martwię się, że może za mało kcal dostarczam. Albo mój organizm od 2 śniadania dostaj jakigoś turbodoładowania i działa prawidłowo, że te cukry takie niskie :)
    W pn się zapytam, z każdym dniem czuję się coraz głupsza ;)

• agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyników to mam nadzieję, że nie są az takie średnie, jak zakładasz.
    Ja jutro jadę robić badania zlecone przez diabetologa i się martwię, bo szału się nie spodziewam :/

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, z jednej strony diab. nie stwierdziła u ciebie jeszcze cukrzycy, miałas ją wcześniej, więc teraz jest bardzo prawdopodobna, ale działasz w porę i przypominasz organizmowi, jak ma działać...ale tez trzeba tych cukrów pilnowac, żeby hipoglikemia nie dopadła z nienacka. i nie wydaje mi się, żeby poziom cukru = kcal. Pamietaj o tzw pustych kaloriach i nie zawsze są zwiazane z węglowodanami. Tylko się cieszyć, że cukty niskie...oby tak do końca...
    a wiesz może, co to hemoglobina glik. IFCC????

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki kiepskie jeśli chodzi o cholesterol całkowity i trójglicerydy :) wstyd normalnie, ale to te moje upodobania ...a śmiałam się z męża, bo on też ma wysoki cholesterol
    do końca nie rozumiem mojego wyniku kreatyniny i tego "magicznego"eGfr (czy jakoś tak)
    no i ta hemoglobina...

ale ketonów nie ma
    z reszta dla marzenki mierzyłam dziś i o 2 w nocy i o 7 - zero

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 21:27

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hemoglobina glikowana pokazuje średnią cukrów z 3 ostatnich mc. Najlpiej, jak jest w okol. 4-5%, do 6% jest ok, a powyżej oznacza, że były spore skoki cukru.

• agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie chcę wiedzieć jaki mam cholesterol ;) mi takich szczegółowych badań nie zleciła, może na szczęście ;) ale postanowiłam, że czas zmienić złe nawyki i ta ciąża to wstęp :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Hemoglobina glikowana pokazuje średnią cukrów z 3 ostatnich mc. Najlpiej, jak jest w okol. 4-5%, do 6% jest ok, a powyżej oznacza, że były spore skoki cukru.
    h. glik. 4,6%
    ale mam ponizej normy to jej drugie oznaczenie h.g IFCC

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 małe kanapeczki z indykiem i ogórkiem kiszonym i cukier 120 :-( nigdy chyba po kolacji nie mialam tak wysokiego.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzis eksperymentowałam z ziemniakami, nałożyłam trzy, dojadłam 2,5 i cukier po obiedzie 81. Ale bałam sie tych ziemniaków, więc po poszliśmy z m. na maleńki spacer (do biedronki po olej kokosowy)

wiec tez nic z tego nie rozumiem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia no to hemoglobinę masz rewelacyjną :) nie wiem co oznacza IFCC.
    Kamcia z racji wczesnej ciąży mamy cyrki z cukrami na czczo i po I śniadaniu, potem pewnie zacznie się kiełbasić wszystko ;)
    Iza spokojnie 120 to norma. Wiem, że to wkurza, ale jesteś już w wysokiej ciąży i takie skoki mogą się pojawiać.

• agatia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a jak dzisiaj na czczo i po śniadanku?

‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ