X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już od dzisiaj mam nowy glukometr i wydaje mi się, że ten pokazuje ok, bo na czczo wyszło 75, po śniadaniu 83 więc dosyć mało i tak ale więcej niz wczesniej, a po obiedzie 109, teraz zjadłam na próbę owocowy jogurt (chyba bylo tsam z 30 g cukru) i do tego wafla ryżowego z masłem orzechowym i glukometr pokazał 112 więc tez niby ok, zobaczymy jak pójdą dalsze pomiary, wizyta u diabetologa za tydzien i zobaczymy co on na to skoro wszystkie cukey wychodzą w normie, a krzywa wyszła 205://
    bebetka.b wrote:
    Niezapominajka możliwe ze trzeba wykalibrowac, ale mój tez jest stary i wydaje mi się ze mierzy dość dobrze. Gkukometr zawyża jeśli już... nie wiem czy może zaniżać. Najwyżej poproś diabetologa o nowy, na pewno dostaniesz.
    U mnie krzywa 84, po 1 h 191, po 2 134. I Np po krzywej zmierzyłam w domu i miałam 171, a wynik z laboratorium to 134.
    Ja mierze cukier po jedzeniu jestem już w 28 tygodniu i od krzywej właśnie cukry mi się po jedzeniu rozjechały. Tzn do teraz było ok, jadłam dużo No na śniadanie i cukier po godzinie 100, a niedawno zjadłam trzy kanapki żytnie z pomidorem i kawę z mlekiem i cukier 154. Wiec już wiem ze coś jest na rzeczy, na śniadanie jem mniej (2 kanapki) i jeśli kawa to bez mleka.
    Mierz jak do tej pory i poczekaj na wizytę u diabetologa. Pozatym test obciążenia to potężna dawka glukozy, wątpię czy w naszym śniadaniu czy obiedzie jest taka ilość, wiec mnie czasami ten wynik po obciążeniu nie dziwi. Bardzo często po słodyczach pik cukru jest wcześniej np po 30 mundurach i potem spada i jak mierzymy po godzinie jest ok.
    Ja wczoraj tez zgrzeszyłam - gałka lodów malinowych, po godzinie 105. Wiec No niby nie ma się czego czepiać, ale wiem ze jakbym sobie nie rozbiła śniadania na 3 albo 2, to po jednym dużym wywali mi cukier.
    Daj znać jak twoje dzisiejsze pomiary i co jeszz :)
    Głowa do góry musimy dac radę, ja tez nie mogłam uwierzyć ze dopadło to mnie. W pierwszej ciąży nie miałam.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja diab wiedziała że mierze cukier po wszystkim co zjadlam
    Prosilam zawsze wiecej opakowan
    A jak braklo mialam w zanadrzu rodzinna-na podstawie "karteczki "od diabetologa-wypisywala mi te paski (ja korzystalam zawsze że znizki 30%,jedynie insulina na ryczalt byla)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nimfadorka diabetolog powinien Ci wypisać z zapasem te paski żeby ci starczyły od wizyty do wizyty.

Iryska No na się tez martwiłam ze moj jest mniejszy, niektóre dziewczyny już maja dzidzie prawie 2 kg! Ale lekarz powiedział ze jest ok. Wiec nie stresuje się tym, oby tylko z wizyty na wizytę było więcej .

Niezapominajka na muszę ze diabetolog pewnie każe ci trzymać dietę i sprawdzać cukry. Jeśliby coś było nie tak to wtedy będzie działać. Ja mam nadzieje ze damy radę wszystkie bez insuliny.

Wysłany: 28 lipca 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wczorajsze pomiary wyglądały tak:
    na czczo- 73
    po śniadaniu 1 h- 82
    po obiedzie 1 h- 109
    po kolacji 1 h-113
    Obudziłam się też przypadkowo o 2 w nocy więc mówię a zmierzę sobie, bo na starym glukometrze pokazywało mi 50-60 więc zdecydowanie za niski poziom, a dziś na nowym pokazało w nocy 88 więc chyba ok.
    A dzisiaj od rana:
    na czczo- 81
    po śniadaniu 1 h- 116
    więc niby wszystko ok, a cholerna krzywa wyszła 205....sama już nie wiem czy to błąd, czy o co biega, bo cały czas staram się zdrowo jeść i jem tak samo jak przed zrobieniem krzywej:/
    bebetka.b wrote:
    Nimfadorka diabetolog powinien Ci wypisać z zapasem te paski żeby ci starczyły od wizyty do wizyty.

Iryska No na się tez martwiłam ze moj jest mniejszy, niektóre dziewczyny już maja dzidzie prawie 2 kg! Ale lekarz powiedział ze jest ok. Wiec nie stresuje się tym, oby tylko z wizyty na wizytę było więcej .

Niezapominajka na muszę ze diabetolog pewnie każe ci trzymać dietę i sprawdzać cukry. Jeśliby coś było nie tak to wtedy będzie działać. Ja mam nadzieje ze damy radę wszystkie bez insuliny.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka bardzo ładne cukry! Ciekawe co powie diabetolog.
    Ja czekam właśnie na kuriera będę mieć paski i będę mierzyć :)
    Ale upał dziś u nas, ja ledwo żyje ...

niezapominajka12345 lubi tę wiadomość

Wysłany: 28 lipca 2020, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo 31 stopni i normalnie umieram....🙉

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png

Wysłany: 28 lipca 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 1 h po obiedzie 126 więc też ok, dziwna sprawa wszystkie cukry super a niby cc🙄
    Zrobiłam dzisiaj specjalnie taki test, że zjadłam śniadanie i miałam cukier 1 h po 112, poszlam specjalnie w tym samym czasie (dokładnie 10 min później) do laboratorium i wlasnie otrzymałam wynik 80😏😱🙄i komu wierzyć?🤔 kurcze jak tak dalej pójdzie to zwariuje nie wiem czy mam w końcu dobre te cukry czy za niskie czy jak krzywa pokazała za wysokie....🙉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2020, 17:52

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! Generalnie chyba z żyły jest niższy cukier niż z palca. Poza tym myśle ze idąc trochę tego cukru spaliłaś. Ja tez byłam zdziwiona poziomem cukru (191) po 1 h od obciążenia. Bo wcześniej nawet po mega słodkim śniadaniu (chałka i dżem truskawkowy) miałam cukier 112. Ale po 28 tygodniu cukier po śniadaniu (tym zdrowym) podnosil się i wynosił nawet 154.
    Mam paski będę mierzyć.
    U ciebie chyba dobrze ze są niskie :) może ta niedoczynnosc tarczycy trochę pomieszała w krzywej? Nie znam się kompletnie na tym, ale ja bym się cieszyła ze cukry dobre!

Wysłany: 28 lipca 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, cieszę się że cukry dobre, ale wciąż jestem zdziwiona ze krzywa wyszła 205, tylko wiadomo pije się ta glukoze 75 g i zero ruchu po tym itp a takto jednak jemy nawet jak coś słodkiego to później chodzimy ruszamy się itp więc cukier wiadomo że wyjdzie lepszy...tylko po co w takim razie byłoby badanie tej krzywej 😏😏🙄😅masakra jakaś
    już nie wiem czy wierzyć w glukometr czy w labo heh zawsze ludzie mówili że właśnie w labo wyniki są dokładniejsze i razem glukometr zaniża a u mnie teraz wychodzi jakby było inaczej Heh, zaraz jem kolację zobaczymy jaki wynik zobaczę
    bebetka.b wrote:
    O! Generalnie chyba z żyły jest niższy cukier niż z palca. Poza tym myśle ze idąc trochę tego cukru spaliłaś. Ja tez byłam zdziwiona poziomem cukru (191) po 1 h od obciążenia. Bo wcześniej nawet po mega słodkim śniadaniu (chałka i dżem truskawkowy) miałam cukier 112. Ale po 28 tygodniu cukier po śniadaniu (tym zdrowym) podnosil się i wynosił nawet 154.
    Mam paski będę mierzyć.
    U ciebie chyba dobrze ze są niskie :) może ta niedoczynnosc tarczycy trochę pomieszała w krzywej? Nie znam się kompletnie na tym, ale ja bym się cieszyła ze cukry dobre!

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2020, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny co tam u was słychać? Jak cukry???
    Ja miałam dziś bardzo zły cukrowy poranek.....
    Nigdy tak mi się nie zdażyło, rano na czczo 96. Po śniadaniu 1,5 kromki chleba żytniego z szybka i pomidorem 136...
    Ech teraz boje się cokolwiek zjeść! A już muszę 2 śniadanie a taki zły cukier.
    Mam nadzieje ze u was lepsze wieści.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2020, 08:47

Wysłany: 30 lipca 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rano miałam 82 na czczo, a zobaczymy za pół godziny ile będę miała po 1 h, poki co mierzę tym nowym glukometrem od poniedziałku, czyli zaczynam 4 dzień i za każdym razem wyniki ok, wczoraj na czczo tylkko było na granicy bo 90, a takto dochodzi góra do 125, a po kolacji wczoraj tylko 95 (jadłam parówki z indyka i dwie kromki chleba z żółtym serem + pomidor, ogórek) więc trochę dziwna sprawa, ze tak nisko...:/ wciąz więc nie wiem skąd ta krzywa mi wyszła 205 po godzinie...i wciąż nie wiem czy mam ta cukrzycę ciążowa i mam sie aż tak bardzo martwic czy nie:/
    bebetka.b wrote:
    Hej dziewczyny co tam u was słychać? Jak cukry???
    Ja miałam dziś bardzo zły cukrowy poranek.....
    Nigdy tak mi się nie zdażyło, rano na czczo 96. Po śniadaniu 1,5 kromki chleba żytniego z szybka i pomidorem 136...
    Ech teraz boje się cokolwiek zjeść! A już muszę 2 śniadanie a taki zły cukier.
    Mam nadzieje ze u was lepsze wieści.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka bardzo ładne cukry. Na pewno musisz mierzyć i obserowac. Mi tez cały lipiec wychodziły dobre cukry i na czczo i po jedzeniu. Po krzywej pare razy po jedzeniu niezgodnym z dieta mi podskoczyły, a dziś zupełnie zwariowały ... oby u Ciebie były w normie cały czas.
    Daj znać jak po śniadaniu.

niezapominajka12345 lubi tę wiadomość

Wysłany: 30 lipca 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 h po śniadaniu miałam 84 więc dziwna sprawa kurde 😅😅😊
    bebetka.b wrote:
    Niezapominajka bardzo ładne cukry. Na pewno musisz mierzyć i obserowac. Mi tez cały lipiec wychodziły dobre cukry i na czczo i po jedzeniu. Po krzywej pare razy po jedzeniu niezgodnym z dieta mi podskoczyły, a dziś zupełnie zwariowały ... oby u Ciebie były w normie cały czas.
    Daj znać jak po śniadaniu.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super! Ja miałam po 2 śniadaniu 117, a po obiedzie 93 :) wiec tendencja spadkowa. Teraz próbuje uśpić córeczkę echhh oby zasnęła będę mieć chwile wolnego :)
    Ciekawe co powie Ci diabetolog. Ja mam wizytę w przyszłym tygodniu.

Wysłany: 30 lipca 2020, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bardzo jestem ciekawa 😏 rozmowę/spotkanie mam w poniedziałek. To u Ciebie też bardzo ładne cukry 👍 oby tak dalej, ja to się dziwię czemu na czczo jest 82, a po śniadaniu dość dużym tylko 84 to tak jakby nawet dziwnie za mało było 🙄
    bebetka.b wrote:
    Super! Ja miałam po 2 śniadaniu 117, a po obiedzie 93 :) wiec tendencja spadkowa. Teraz próbuje uśpić córeczkę echhh oby zasnęła będę mieć chwile wolnego :)
    Ciekawe co powie Ci diabetolog. Ja mam wizytę w przyszłym tygodniu.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • sylwia1989 Koleżanka

Wysłany: 30 lipca 2020, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bo tą wstretna cukrzycę ciężko wyczuć. Ja w ubiegłym tygodniu miałam 139 po śniadaniu które jadałam i było znacznie niżej, cały dzień mi zepsuł ten pomiar o już się bałam że zaczyna się czas gorszych cukrów ale na szczęście to był jednorazowy wyskok nie wiadomo dlaczego... 🤔Też miewam wynik po śniadaniu czasem nie wiele wyższy niż na czczo a kiedyś miałam nawet na czczo 82 a po śniadaniu 74 i było takie jak zwykle to śniadanie więc ciężko to zrozumieć 😊 Ogólnie się trzymam norm i żadko przekraczam 130 😊 Teraz wsunełam omlet na mące orkiszowej z jogurtem naturalnym, borówkami i cynamonem, pyyycha 😛a jak wasze wagi i maluszków? Ja wciąż nie doszłam do wagi sprzed ciąży, jestem ponad 1 kg na minusie ale moja ginekolog mówi że to nic, że widać z trzymam dietę i nie będę miała nic do zrzucenia po porodzie a coś tam napewno przy biorę. Wyniki badań są ok i co najważniejsze malutka rośnie, wczoraj ważyła 688g 😊😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2020, 17:11

• Iryska Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2020, 18:43

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️

Wysłany: 30 lipca 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj po kolacji 133 cukier wow po raz pierwszy taki wysoki wynik, ale ważne że nadal w normie. Ciekawe jaki będzie jutro rano 😏a jadłam 2 kromki chleba bezglutenowego (bo muszę być w dodatku na diecie bg)😏🙄 z twarozkiem i jeszcze zagryzłam jabłkiem.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska możliwe ze to pomidor! Dziś jadłam kanapkę z pomidorem i jajkiem i po śniadaniu 125. Na czczo 80, wiec dobrze.

Mój mały ważył w poniedziałek 1130g. Ja sama przytyłam 5 kg od początku ciąży ale dużo mi zostało (ok10) po pierwszej ciąży wiec liczę ze już nie będę przybierać.

Niezapominajka jak dzisiaj Twoje cukry?

Wysłany: 31 lipca 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj u mnie na czczo 86
    Po śniadaniu 119
    Zaraz będę mierzyć po obiedzie.
    Wynik po obiedzie to 122, więc wciąż w normie ciekawe czy glukometr dobrze działa i pomylili mi ta krzywa czy o co biega bo cały czas jem tak samo 🙄 😏😅😊
    bebetka.b wrote:
    Iryska możliwe ze to pomidor! Dziś jadłam kanapkę z pomidorem i jajkiem i po śniadaniu 125. Na czczo 80, wiec dobrze.

Mój mały ważył w poniedziałek 1130g. Ja sama przytyłam 5 kg od początku ciąży ale dużo mi zostało (ok10) po pierwszej ciąży wiec liczę ze już nie będę przybierać.

Niezapominajka jak dzisiaj Twoje cukry?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 16:11

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
‹‹ 2103 2104 2105 2106 2107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ